Συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ σε Eκδήλωση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Συμμετοχή της ΕΕΔΥΕ σε Eκδήλωση από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της ΕΕ, των αστικών τάξεων για επέκταση των ιμπεριαλιστικών αποστολών της και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα: «Ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων» που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο στόχαστρο οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΕΕ-αστικών τάξεων κι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί της ΕΕ, των αστικών τάξεων για επέκταση των ιμπεριαλιστικών αποστολών της και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα: «Ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων» που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, ενώ το λόγο πήρε έπειτα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Κωνσταντίνα Κούνεβα, πρώην ευρωβουλευτή, τον Ανέστη Τσουκαράκη, Συνταγματάρχη εν αποστρατεία, Επίτιμο Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), τον Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Μανώλη Παπαδομανωλάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, την Αλεξάνδρα Σταματελάτου, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και το Θόδωρο Καραγιάννη, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου.

Ο Κώστας Παπαδάκης ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και σε παλιότερα μακελέματα λαών που έχουν τη σφραγίδα ΕΕ και ΝΑΤΟ όπως σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και Συρία. Σημείωσε πως «η αιτία αυτών των πολέμων είναι ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των καπιταλιστικών αγορών, των πηγών του πλούτου, την εξασφάλιση σπάνιων γαιών καθοριστικών για την κερδοφορία των ομίλων της ψηφιακής και της λεγόμενης “πράσινης” στρατηγικής μετάβασης. Στο επίκεντρο είναι ο καθοριστικής γεωπολιτικής σημασίας έλεγχος περιοχών που μετά τις ανατροπές αποτέλεσαν “κενό χώρο” και πεδίο δράσης για τα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα μονοπωλίων».

Για τα προσχήματα που αξιοποιεί για τη διεξαγωγή ιμπεριαλιστικών πολέμων ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ότι «η ΕΕ αποτελεί μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου που καθώς είναι στην υπηρεσία του, διεξάγει πολέμους με τα γνωστά χιλιοευτελισμένα προσχήματα περί δημοκρατίας, ελευθερίας, “ενάντια σε αυταρχικούς ηγέτες” που προηγουμένως ήταν αγαστοί στρατηγικοί εταίροι της στην επιχείρηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης και της λεγόμενης “αποκομμουνιστοποίησης”».

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε και στα «εργαλεία» που αξιοποιεί η ΕΕ για να υλοποιήσει τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της. Σημείωσε πως η λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα συμπυκνώνει τους επιθετικούς σχεδιασμούς της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση επικαιροποιούνται τόσο η “Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας” (ΚΠΑΑ) όσο και η “Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας” (ΚΕΠΠΑ).

Ο γεωπολιτικός σχεδιασμός της ΕΕ σε όλη την υδρόγειο καθορίζεται επίσης από τη λεγόμενη στρατηγική για την “Παγκόσμια Πύλη” (Global Gateway) με προσανατολισμό την ενίσχυση των εμπορικών, οικονομικών κ.α δεσμών της ΕΕ με τις χώρες – “εταίρους” της».

Σχετικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς ανέφερε: «Ήδη η Γαλλία ανακοίνωσε την Διαστημική Στρατηγική της με τη Γερμανία να έπεται. Βασική επιδίωξη αποτελεί η επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η λεγόμενη “ενισχυμένη διαλειτουργικότητα” ενώ ταυτόχρονα τα γεράκια της ΕΕ έχουν σπεύσει να βάλουν εμπόδια και καθυστερήσεις στους ανταγωνιστές τους ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία με σειρά δήθεν ηθικοπλαστικών κριτηρίων για τους εξοπλισμούς όπως τα περί “αρχών υπεύθυνης χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης”, “αποφυγής κακόβουλης χρήσης της”, περί “αποφυγής χρήσης των λεγόμενων αυτόνομων όπλων” χωρίς δηλαδή ανθρώπινη επίβλεψη κι άλλες τέτοιες … υποκριτικές ευαισθησίες.»

Αναφορά έκανε και στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ λοιπόν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα όχι μόνο για την έκβαση των εξελισσόμενων πολέμων ή τις πιθανές νέες εστίες αλλά και για τους όρους που αυτοί οι πόλεμοι θα διεξαχθούν στο άμεσο μέλλον. Για να ωφεληθούν τα δικά της μονοπώλια και να μην πολεμά, στο μέτρο των δυνατοτήτων της βέβαια, με όπλα άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος έκλεισε την ομιλία του με τα εξής: «Οι εργαζόμενοι μπορούν αποφασιστικά να απαντήσουν σε όλα αυτά και με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, μια ψήφο που κι εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο ξεχωρίζει. Γιατί οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ενημερώνουν και προειδοποιούν το λαό, αποτελούν εδώ μέσα τη φωνή των αγώνων και των αιτημάτων του. Πάνω από 100 παρεμβάσεις, ομιλίες, ερωτήσεις, τοποθετήσεις, αιτιολογήσεις ψήφου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αυτά τα χρόνια μόνο για τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ και στην καθημερινή δράση και στις ευρωεκλογές συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, όπως λέει ο τίτλος της σημερινή εκδήλωσης: «ανυποχώρητα ενάντια στην ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σφαγών των λαών, της εμπλοκής για τα συμφέροντα των ομίλων». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)

Ο Νίκος Παπαναστάσης από τη μεριά του σχολίασε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα τα εξής: «Ο υπουργός Άμυνας Ν. Δένδιας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, παρουσίασε τη συμμετοχή στην επιχείρηση, ως υποχρέωση απέναντι στους εφοπλιστές, εφόσον η αστική τάξη διαθέτει από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο που χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια οδό. Άρα η κυβέρνηση, θεωρεί “αυτονόητη” υποχρέωση, να προστατεύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε επίσης την κλήτευση σε απολογία δόκιμου έφεδρου αξιωματικού τονίζοντας πως «κλήθηκε σε έγγραφη διοικητική απολογία – επί της ουσίας διώκεται – επειδή είπε το αυτονόητο: Ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία των συνόρων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και όχι να στηρίζουν το πολεμικό – δολοφονικό έργο των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε βάρος άλλων λαών.

Διώκεται επίσης επειδή, απαίτησε να ακυρωθεί η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα, να σταματήσουν οι συνεκπαιδεύσεις με τις ΗΠΑ που προπαρασκευάζουν πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες δολοφονούν λαούς, όπως στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία, στους πολέμους που σπέρνουν σε όλη την υφήλιο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Παπαναστάσης στους πολεμικούς εξοπλισμούς που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για τις ανάγκες ΕΕ – ΝΑΤΟ τονίζοντας τα εξής: «Αυτή η μεγάλη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην πολεμική βιομηχανία, αντανακλά αφενός τα νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη τρέχουν, προγράμματα παγωμένα για σχεδόν μία δεκαετία, και αφετέρου τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων, την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας και τη σημασία υποδομών και στην Ελλάδα για τον πόλεμο.(…)

Την τελευταία περίοδο το ελληνικό κράτος προχώρησε σε έναν τεράστιο όγκο νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και πολεμικών δαπανών, που σημαντικό κομμάτι τους, αφορά δαπάνες για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα παρά τις ιδιαιτερότητες στην οικονομία της, είναι πρωταγωνιστής στα εξοπλιστικά, υπερκαλύπτοντας το όριο του 2% του ΑΕΠ που βάζει το ΝΑΤΟ και φτάνει στο 3,5% του ΑΕΠ».

Με αφορμή την συμπλήρωση δυο χρόνων από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ο βουλευτής του Κόμματος ανέφερε τα εξής: «Το ΚΚΕ πριν από περίπου δυο χρόνια, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έστειλε επιχειρησιακά – και όχι αποθηκευμένα όπως έλεγε ο Παναγιωτόπουλος – όπλα, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα στον Ζελένσκι. Τα όπλα αυτά, μέχρι την προηγούμενη ημέρα, κρατούσαν στο χέρι τους στρατευμένοι και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποστολή… να υπερασπιστούν τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Συγκεκριμένα στάλθηκαν:

• 2.100 ρουκέτες RM-70

• 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών

• 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

• 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG

• 40 ΤΟΜΑ BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που τα αφαιρούν από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμιά ενημέρωση για το τι έχει σταλεί».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα η οποία τόνισε τα εξής: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία όπως κι η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος κατακτητή του Ισραήλ έχουν οδηγήσει σε μεγάλο κατατρεγμό τους λαούς αυτών των περιοχών αλλά και σε δραματική αύξηση του κόστους ζωής για όλους τους λαούς στην ΕΕ. Μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική βυθίζουν εκατομμύρια εργατικές λαϊκές οικογένειες και παιδιά στη φτώχεια,στην εξαθλίωση, τις αξεπέραστες δυσκολίες».

Κλείνοντας την παρέμβασή της ανέφερε: «Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών, των Ελλήνων και ξένων εργατών, των προσφύγων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την πολεμική εμπλοκή της κυβέρνησης της ΝΔ με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων.

Για να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους με βάση τη συνθήκη της Γενεύης στο άσυλο, τη δουλειά με δικαιώματα, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά. Σε αυτό τον αγώνα το ΚΚΕ είναι στην πρώτη γραμμή».

Ο Ανέστης Τσουκαράκης στάθηκε στους υπέρογκους πολεμικούς εξοπλισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τις ανάγκες ΕΕ – ΝΑΤΟ λέγοντας τα εξής: «Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Εκεί όπου βρίσκονται πάντα για τις βάρβαρες πολιτικές αστικών κυβερνήσεων. Θα τα πάρουν από τον ελληνικό λαό. Πώς; Από την ακρίβεια που καλπάζει, από την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, από τη διατήρηση των ειδικών φόρων, από τη φοροαπαλλαγή, τη φοροελάφρυνση και τη φοροασυλία του κεφαλαίου, από την εμπορευματοποίηση του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας και υγείας, από την κλοπή των πραγματικών μισθών που οφείλονται στους εργαζόμενους».

Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε αναφορά και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων λέγοντας πως «είναι εργαζόμενοι, μισθωτοί. Είναι παιδιά του λαού. Προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τής κατ΄ επίφαση ευημερούσας ΕΕ, που οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά. (…)

Σήμερα οι Έλληνες στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως δωρεάν εργατικό δυναμικό σε οποιαδήποτε εργασία η εθνική κρατική μηχανή έχει κενά. Γιατί έχει κενά; Γιατί δεν προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Βασικές κρατικές δομές υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται με στόχο να δοθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οι στρατιωτικοί το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι».

Ο Νίκος Ζώκας στην ομιλία του ανέφερε: «Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν επίσης τη δική τους συ-εισφορά στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και στην έκφραση της λαϊκής αντίδρασης. Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σ’ αυτούς έφεραν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Δείχνουν τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ρεύματος λαϊκής αντίστασης που θα συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.(…)

Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν βάσεις – στρατηγεία – υποδομές είναι ανάγκη να συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, για να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς».

Αναλυτικά η Ομιλία του Ν. Ζώκα

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
Φίλες και φίλοι,
Ευχαριστούμε την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πρόσκληση που μας
απηύθυνε να παραβρεθούμε και να μιλήσουμε σ’ αυτήν την πολύ σπουδαία εκδήλωση.
Ειδικά μάλιστα στις μέρες μας, που σε ένα περίπου μήνα από σήμερα συμπληρώνονται εικοσιπέντε χρόνια από την έναρξη του βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας το 1999 κι ενώ στην ευρύτερη περιοχή μας μαίνονται
πόλεμοι και ξεπηδούν νέες εστίες αντιπαράθεσης.
Συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και της Ρωσσίας στην
Ουκρανία, με αμέτρητα θύματα και τεράστιες θυσίες και για τους δύο λαούς, και με
απρόβλεπτη ακόμη την κατάληξή του.
Συνεχίζεται ασταμάτητα, για πάνω από τέσσερεις μήνες, η σφαγή – γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ, με πάνω από 27.000 νεκρούς, με χιλιάδες νεκρά μικρά παιδιά, αμέτρητους τραυματίες και αγνοούμενους μέσα στα χαλάσματα
των σπιτιών, των σχολείων και των νοσοκομείων, με κοντά στα 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Στο δολοφονικό του έργο το Ισραήλ έχει την άμεση και πλήρη στήριξη των ΗΠΑ
και της ΕΕ. Δε θα σταματήσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο δίκαιο
αγώνα του παλαιστινιακού λαού, μέχρι ν’ αποκτήσει τη δική του πατρίδα.
Όλοι αυτοί οι πόλεμοι και τόσοι άλλοι, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στο Αφγανιστάν,
στην Αφρική έχουν τον ίδιο παρονομαστή. Είναι τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών
ομίλων κι έχουν το ίδιο τίμημα, τις ζωές και τη φτώχια των λαών, των απλών ανθρώπων,
την καταστροφή χωρών, τον ξεριζωμό και τ’ ατέλειωτα καραβάνια των προσφύγων. Πηγή
και αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις
πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν
μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά – πολιτικά μέσα και εύθραυστους συμβιβασμούς.
Σε όλους αυτούς τους πολέμους η ΕΕ έχει τη δική της ιδιαίτερη συμμετοχή, είτε συνολικά
ως ιμπεριαλιστική ένωση, είτε αυτοτελώς τα κράτη μέλη της, ως μέλη και της άλλη μεγάλης
ιμπεριαλιστικής ένωση, του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτόν το λόγο η ΕΕΔΥΕ έχει προχωρήσει στην έκδοση μιας πολύ σημαντικής επεξεργασίας – μπροσούρας υπό τον τίτλο «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» με σκοπό την αποκάλυψη τόσο
του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όσο και των βαριών ευθυνών που φέρουν
η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
Είναι σημαντικό να αποκαλυφθούν αυτές οι πλευρές γιατί η χώρα μας ολόκληρη μετατρέπεται σε ορμητήριο του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού ενάντια σε άλλους λαούς και
χώρες και ταυτόχρονα γίνεται στόχος απαντητικών χτυπημάτων των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, έχουν συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει επανειλημμένα τη χώρα μας «γεωπολιτικό μεντεσέ» και «πυλώνα», εκφράζοντας και με αυτόν τον
τρόπο το μέγεθος της εμπλοκής. Η ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της «Συμφωνίας
Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», οι Συμφωνίες της Ελλάδας με τη
Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, η ενίσχυση των σχέσεων
1
με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, μέσα από τα διάφορα τριμερή σχήματα, είναι
βασικά στοιχεία αυτής της εμπλοκής.
Από αυτές τις εξελίξεις μόνη ωφελημένη είναι η αστική τάξη της χώρας μας, που επιδιώκει
να αναβαθμίσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Το ελληνικό κεφάλαιο επιδιώκει διακαώς να μετατραπεί η χώρα μας σε «ενεργειακό hub» με την κατασκευή δικτύων τροφοδοσίας της ΕΕ με ηλεκτρική ενέργεια, σε κόμβο περάσματος και βάση τροφοδοσίας ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όλα αυτά ωστόσο απαιτούν
την ολοένα κι αυξανόμενη ξένη στρατιωτική παρουσία στη χώρα. Όλες αυτές οι ενεργειακές επενδύσεις συνοδεύονται από τη δίχως προηγούμενο επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων και υποδομών. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, από τη Λάρισα,
το Στεφανοβίκειο και το Λιτόχωρο μέχρι την Καλαμάτα και το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.
Για ποιον λόγο η κυβέρνηση κλιμακώνει την επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στην Ερυθρά
Θάλασσα; Δεν είναι μήπως για τα συμφέροντα και τα κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, για
να περνούν ανενόχλητα τα πλοία τους από εκεί; Τίνος το αίμα θα χυθεί σε περίπτωση παραπέρα όξυνσης της πολεμικής αντιπαράθεσης;
Για να πετύχει αυτούς τους στόχους η κυβέρνηση διαθέτει γι’ ακόμη μία χρονιά τεράστια
ποσά. Για το 2024 ο προϋπολογισμός της χώρας προβλέπει 6,1 ΔΙΣ, δηλαδή το 3,5% των
δαπανών, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες δύο θέσεις στο ΝΑΤΟ! Δαπάνες κι εξοπλισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας αλλά με τους επιθετικούς
σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και μόνο.
Στο έδαφος αυτό, συναγωνιστές και φίλοι, προωθείται η παραπέρα στρατιωτικοποιήση της
ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί τόσο αυτόνομα, όσο και συμπληρωματικά ως προς
το ΝΑΤΟ. Προωθείται η μεταξύ τους συνεργασία και η πιο αποτελεσματική κοινή τους
δράση. Παίρνονται μέτρα για την προώθηση του στόχου της λεγόμενης «Στρατηγικής Αυτονομίας», του Ευρωστρατού και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στις κοινές επιχειρήσεις
µε το ΝΑΤΟ, που παραμένει ο βασικός πυλώνας της λεγόμενης ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), ο «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη» (ΕΜΕ), η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) είναι ένα μόνο
μέρος αυτών που σχεδιάζονται.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ
έχουν εξαγγείλει νέα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ,
με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Γερμανίας, που ανακοίνωσε πρόγραμμα 100
ΔΙΣ για την κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους υπογραμμίζουμε, ότι η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ επιβάλλεται να συνδυάζεται και με την αποκάλυψη και καταδίκη
του ρόλου και της ΕΕ. Το ΝΑΤΟ και η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εχθροί των
λαών και δεν έχουν καμία υπόσταση οι ισχυρισμοί που παρουσιάζουν την ΕΕ ως μία δήθεν «φιλειρηνική δύναμη».
Χέρι–χέρι με τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς πάει και η ευρωατλαντική προπαγάνδα, που επιχειρεί να σύρει το λαό πίσω από αυτές τις αποφάσεις. Για το σκοπό αυτό
αξιοποιείται ένα ολόκληρο πλέγμα μηχανισμών, τα ΜΜΕ, οι διάφορες ΜΚΟ, η τοπική διοίκηση κ.α. Εντείνεται η καταστολή, προκειμένου να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στους
λαϊκούς αγώνες. Αξιοποιούν συστηματικά την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, ιδιαίτερα τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να δηλητηριάσουν τη συνείδηση της νέας γενιάς. Νατοποιούν τα πανεπιστήμια!
Όπως στον πόλεμο της Ουκρανίας, έτσι και στη σφαγή της Γάζας το σύνολο των μηχανισμών του αστικού κράτους, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αστικού τόξου έπεσαν με
τα μούτρα πάνω στο λαό, για να του επιβάλλουν την ιμπεριαλιστική ευρωατλαντική προπαγάνδα, να τον ευθυγραμμίσουν με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
2
Μόνη και λαμπρή εξαίρεση αποτέλεσε το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τις
πραγματικές αιτίες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Ρωσσίας στην Ουκρανία και το ίδιο
και συνέβη και με την δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Με τις θέσεις του βοήθησε σε μεγάλο βαθμό ο λαός να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες που προκάλεσαν αυτούς
τους πολέμους, να καταρριφθεί η αστική προπαγάνδα, να μην κυριαρχήσει στο λαό.
Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος έχουν επίσης τη δική τους συνεισφορά στην ανάδειξη των πραγματικών αιτιών και στην έκφραση της λαϊκής αντίδρασης.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού,
ενάντια στη συμμετοχή της χώρας σ’ αυτούς έφεραν νέες δυνάμεις στον αγώνα. Δείχνουν
τις δυνατότητες δημιουργίας ενός ρεύματος λαϊκής αντίστασης που θα συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.
Οι εξελίξεις, συναγωνιστές και φίλοι, φέρνουν το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα
της πατρίδας μας, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, μπροστά σε
νέα, σύνθετα καθήκοντα, με στόχο τη διαφώτιση και την οργάνωση της πάλης του λαού
μας.
Ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχουν Βάσεις – Στρατηγεία – Υποδομές είναι ανάγκη να
συμβάλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων,
για να εκφραστεί μαζικά και οργανωμένα η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους
πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στη δράση των Επιτροπών Αγώνα κατά των Βάσεων μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αυτοαπασχολουμένων, των φοιτητών, τους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ και τους άλλους
φορείς του λαϊκού κινήματος, μαζί με κάθε άνθρωπο καλής θέλησης.
Αυτό επιδιώκουμε να δυναμώσει ακόμη περισσότερο

Στην παρέμβαση του ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης έκανε αναφορά στη βάση της Σούδας λέγοντας τα εξής: «Από εδώ φόρτωσαν πυραύλους τα αντιτορπιλικά και οι φρεγάτες που βομβάρδισαν τους λαούς. Αυτό γίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Γάζα, και από δω θα υποστηριχθεί η ιμπεριαλιστική ναυτική επιχείρηση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα και η αντίστοιχη συμπληρωματική της ΕΕ στην ίδια περιοχή. (…)

Η Κρήτη είναι περικυκλωμένη από ΝΑΤΟικά σκάφη και δίπλα τους ρωσικά καταδρομικά. Οι απολογητές του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, οι κυβερνητικοί, κρατικοί μηχανισμοί, η περιφερειακή και τοπική διοίκηση, συμφέροντα συνδεδεμένα με τη βάση, είναι αντίπαλοι του κρητικού λαού. Τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη είναι το γνωστό παραμύθι που πλασάρουν για να κλείσουν τα μάτια των εργαζόμενων και των παιδιών τους που ζουν πάνω σε μια απενεργοποιημένη βόμβα». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)

Η Αλεξάνδρα Σταματελάτου από τη μεριά της αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης τονίζοντας πως «το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα γύρω στρατόπεδα αξιοποιούνται στο έπακρο, προκειμένου εκατοντάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό υλικό να προωθούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας και στη μεθόριο με τη Ρωσία, να συμμετέχουν σε διάφορες πολεμικές, ΝΑΤΟικές ασκήσεις, σε πρόβες πολέμου».

Τόνισε επίσης τα εξής: «Η μετατροπή της πόλης, συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε στρατιωτικό, ενεργειακό, διαμετακομιστικό κόμβο, όχι μόνο δεν αντισταθμίζει, αλλά ούτε φέρνει λύση στα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα της περιοχής, που δε διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη χώρα. Τα πανάκριβα καύσιμα, ενέργεια, τρόφιμα και ενοίκια συνεχίζουν να εξανεμίζουν το εισόδημα του λαού. Συνεχίζει η περιοχή μας να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην ενεργειακή φτώχεια, στην ανεργία των νέων, στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση». (διαβάστε ολόκληρη την ομιλία)

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρέμβαση του Θόδωρου Καραγιάννη που έφερε πείρα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια στο νομό Μαγνησίας με επίκεντρο την αναβάθμιση του ρόλου της 111 Πτέρυγα Μάχης με νέα όπλα και πυρομαχικά, την κατασκευή νέου ναυστάθμου στον Αλμυρό και τη αναβάθμιση της παραγωγής στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ).

Ενδιαφέροντα άρθρα