«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»: Μήνυμα αλληλεγγύης από τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»: Μήνυμα αλληλεγγύης από τον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο

Εργαζόμενοι, νέοι, μέλη συνδικάτων υποδέχθηκαν στο Καλλιμάρμαρο τους αθλητές του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου με παλαιστινιακές σημαίες και με συνθήματα.

Για ακόμη μια φορά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά στην Αθήνα, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας για να μην εκφραστεί η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.

Εργαζόμενοι, νέοι, μέλη συνδικάτων υποδέχθηκαν στο Καλλιμάρμαρο τους αθλητές του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου με παλαιστινιακές σημαίες και με συνθήματα.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Λε – λε – λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός» και «Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» από το Καλλιμάρμαρο καταδίκασαν τη σφαγή στη Γάζα και έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή: Eurokinissi

 

Μια μεγάλη σημαία του ΠΑΜΕ έγραφε «Free Palestine» μεταφέροντας το μήνυμα έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.

Όμως και οι ίδιοι οι δρομείς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό, τρέχοντας με τη σημαία της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα, σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και με το δίκιο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε πογκρόμ συλλήψεων, κυρίως Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια του Μαραθώνιου Αγώνα.

Θύματα αυτής της επιχείρησης υπήρξαν και οι ηθοποιοί Αντώνης και Αγγελική Ξένου, οι οποίοι προσήχθησαν και κρατήθηκαν στη ΓΑΔΑ «για εξακρίβωση στοιχείων», επειδή πέρασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία έχοντας αναρτήσει μια παλαιστινιακή σημαία στο αυτοκίνητό τους.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Η Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη δεν θα εμποδιστεί!», τονίζει το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας αυτές τις συλλήψεις.

Μηνύματα ειρήνης και λευτεριάς στην Παλαιστίνη στην τελετή έναρξης την προηγούμενη ημέρα

Άνθρωποι του αθλητισμού, δρομείς, παιδιά από τα σχολεία του δήμου Μαραθώνα και άλλος κόσμος έδωσε το Σάββατο το «παρών» στην έναρξη του 40ού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου όπως κάθε χρόνο την παραμονή του αγώνα, συντελείται ένα δρώμενο και παραδίδεται η φλόγα του Μαραθωνίου της Αθήνας σε αγώνες που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά με τον Αυθεντικό.

Φέτος, και στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τη δολοφονία του Βαλκανιονίκη, πολιτικού και ειρηνιστή, Γρηγόρη Λαμπράκη, ο ΣΕΓΑΣ απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, καλωσόρισε ιδιαίτερα τους αθλητές από όλα τα σωματεία της Θεσσαλίας που φιλοξενεί ο ΣΕΓΑΣ, μίλησε για τη σημασία της γνώσης της ιστορίας προσθέτοντας ότι «σήμερα θα απολαύσουμε τα νιάτα του Μαραθώνα στη δική τους παράσταση και θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες της θυσίας αυτής που άλλαξε την ροή της ιστορίας, στον άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του υπηρετώντας το πανανθρώπινο αίτημα για ειρήνη». Ενώ στη συνέχεια έδωσε τον «λόγο» στον  Βασίλη Σκουλά με τη λύρα του, συνοδεία της κιθάρας του συνθέτη Γιάννη Παπαζαχαριάκη, που τραγούδησε το παραδοσιακό ριζίτικο «Ο Διγενής ψυχομαχεί», μπροστά στην προτομή του Λαμπράκη κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, Αλέξης Κωστάλας, έδωσε τη σκυτάλη, στους 50 μαθητές του δημοτικού σχολείου Μαραθώνα για το δρώμενο που σκηνοθέτησε ο Νίκος Γκεσούλης, σε κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου και μουσική του Γιώργου Βαρσαμάκη.

Τα παιδιά τοποθέτησαν τις τσάντες τους μπροστά από τον Τύμβο σχηματίζοντας το σύμβολο της ειρήνης και πήραν τη θέση τους για το μάθημα Ιστορίας που ακολούθησε με τον ηθοποιό Ηλία Γκογιάνο να αφηγείται τα γεγονότα της Μάχης του Μαραθώνα ενώ το δρώμενο έκλεισε με τον δοξαστικό ύμνο που ερμήνευσε ο Κωνσταντίνος Σκούντζος.

Από τα χέρια των πρωταγωνιστών του δρώμενου παραδόθηκε η φλόγα του Μαραθωνίου στο πρώτο από τα 16 ζευγάρια της λαμπαδηδρομίας, που αποτελούσαν ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων μαραθωνοδρόμων Σπύρος Ανδριόπουλος και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, εγγονός του ειρηνιστή και πρωταθλητή του μήκους.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δήλωσε: «Φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τη δολοφονία του παππού μου, Γρηγόρη Λαμπράκη και έχουμε την επέτειο των 40 χρόνων του Μαραθωνίου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια είμαι πρώτος λαμπαδηδρόμος, ωστόσο δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα τους παιδιά, χάνουν τη ζωή τους και δεν ξέρουν αν θα ζουν το επόμενο δευτερόλεπτο.

Δυστυχώς, η Ευρώπη όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα αλλά ρίχνει και κροκοδείλια δάκρυα. Εύχομαι του χρόνου και κάθε άλλη χρονιά, που θα είμαστε εδώ να επικρατεί ειρήνη στον κόσμο, αλλά δεν αρκούν μόνο οι ευχές χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια».

Στις εκδηλώσει παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποτελούμενη από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο και τον Γιώργο Λαμπράκη, αντιπρόεδρο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ, μέσω της παρουσίας της στην εναρκτήρια εκδήλωση εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, στον Παλαιστινιακό λαό. Ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, δήλωσε: «Τιμάμε τον Γρηγόρη Λαμπράκη δυναμώνοντας τον αγώνα για λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια