Μαχητικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις

Οι διαδηλωτές εκφράσαν το λαϊκό αίσθημα να μην επεκταθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και δίνουν κατηγορηματική απάντηση, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν “οφέλη” από αυτή τη συμφωνία.

ΑΘΗΝΑ

Μαζική μαχητική διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία ενάντια στη συμφωνία για την επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων

Με το κάψιμο μιας αμερικάνικης και μιας ΝΑΤΟικής σημαίας έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, το σύμβολο του ιμπεριαλισμού που αιματοκυλά λαούς και χώρες για τα συμφέροντά του, οι διαδηλωτές της Αθήνας διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, που περιλαμβάνει την επέκταση και ενίσχυση των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, που την αναβαθμίζει σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, βάζοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή – Στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή», «Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία-Εξω τώρα η λυκοσυμμαχία» και «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», οι διαδηλωτές εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα να μην επεκταθούν οι ΝΑΤΟικές βάσεις και δίνουν κατηγορηματική απάντηση, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν “οφέλη” από αυτή τη συμφωνία (δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα)

Νωρίτερα και σε μία συμβολική κίνηση καταδίκης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι διαδηλωτές περνώντας από το Αγαλμα του Τρούμαν έριξαν κόκκινες μπογιές. Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να υπερασπιστούν το άγαλμα και απάντησαν ρίχνοντας χημικά και βόμβες κρότου – λάμψης στους διαδηλωτές, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει την απόφαση των διαδηλωτών να εκφράσουν το λαϊκό αίσθημα ενάντια στην επέκταση και παραμονή των βάσεων, συνεχίζοντας την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. (δείτε εδώ video)

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο) ενώ λίγο πριν χαιρετισμό απηύθυνε ο  Σταύρος Τάσσος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε βίντεο).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας (δείτε εδώ βίντεο με τη δήλωσή του).

Οι διαδηλωτές έφθασαν στο χώρο του Συντάγματος ξεκινώντας νωρίτερα από τις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε Παλιά Βουλή, Μοναστηράκι και Στύλους Ολυμπίου Διός με τα πανό τους να εκφράζουν την καταδίκη των εργαζομένων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

«Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου – Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ» αναγράφει το πανό Σωματείων του Δημοσίου. «Θέλουμε συμβάσεις και όχι Νατοϊκές βάσεις» αναγράφει το πανό του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. «Pompeo go home» – Οχι στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις» αναγράφει το πανό μαζικών φορέων στο Δήμο Αθήνας. «Η νεολαία δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους!» αναγράφει – ΟΧΙ στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις» αναγράφει το πανό του ΜΑΣ.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά διατράνωσαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με κατάληξη το Αμερικανικό Προξενείο. Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν όπως, «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν, «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Συμβολικά μπροστά στην είσοδο του αμερικανικού προξενείου έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας το σύνθημα, «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι». Επίσης έγραψαν το σύνθημα, «Pompeo – Yankees go home».

Μιλώντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, ο Μπάμπης Βέλης, γγ της ΕΔΥΕΘ, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις στην χώρα μας, για καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου

«Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Όχι στην συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», είναι το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που βρισκόταν στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας της συγκέντρωσης που έγινε από την Επιτροπή Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μαϊκ Πομπέο στην χώρα μας για τον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ».

Επίσης υπήρχαν πανό της ΕΔΥΕΘ τα οποία ανάγραφαν, «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Και ακόμη, «Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία. Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «Ετούτη εδώ τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες του κόσμου, τις έφτιαξαν οι λαοί με τους αγώνες και το μόχθο τους. Οι πατρίδες χτίζονται με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σε αυτούς ανήκουν. Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αίτημα για το μέλλον. Είναι όρος επιβίωσης του λαού στο σήμερα» (διαβάστε και δείτε video παρακάτω).

Επίσης χαιρέτησε ο Γιώργος Γκαντίδης, απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ (διαβάστε και δείτε video παρακάτω), ενώ η κεντρική ομιλία έγινε, από τον Νίκο Ζώκα, γγ της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω).

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά με τα πανό και τα συνθήματά τους, σωματεία, λαϊκές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων και γυναικείοι σύλλογοι.

 

ΠΑΤΡΑ

Μαζικό συλλαλητήριο χθες στην Πάτρα ενάντια στην επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Οκτώβρη στην Πάτρα, στην Πλατεία Όλγας, ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που αναβαθμίζει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή.

Στο συλλαλητήριο καλούσε η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε τις προηγούμενες μέρες, σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, μέλος της Επιτροπής Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, Απόστρατος Ιπτάμενος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (διαβάστε παρακάτω).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Σπύρος Αργυράκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών.

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι και την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας το σύνθημα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Η ομιλία του Γ. Συμεωνίδη

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, ανάφερε τα εξής:

«Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, νέες και νέοι,

Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, στην Αθήνα, αυτό το Σαββατοκύριακο, εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ετοιμάζεται να κάνει “άπαξ και δια παντός” τη μισή και παραπάνω Ελλάδα, δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της και τις σφαίρες επιρροής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της. Έτσι:

 • Επεκτείνονται και αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, να δέχεται αεροπλανοφόρα και πυρηνικά υποβρύχια.
 • Εγκαθίστανται αμερικανικά “DRONES” (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) τόσο κατασκοπευτικά όσο και βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση στη Λάρισα.
 • Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα στο Στεφανοβίκειο, στο Βόλο.
 • Εγκαθίσταται αμερικανοΝΑΤΟικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς σκοπούς (μεταφορά δυνάμεών τους προς την ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και επέκταση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, είναι αβάσιμοι και ανιστόρητοι.

Οι βάσεις τους δε φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.

Η ενεργή εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κέντρο των πιθανών επιθέσεων και αντιποίνων. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Εξίσου αβάσιμοι κι ανιστόρητοι είναι οι ισχυρισμοί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Δεκάδες είναι οι καθημερινές παραβιάσεις σε αέρα-θάλασσα και στεριά, με το προσωπικό των ΕΔ να είναι σε διαρκείς εξοντωτικές ετοιμότητες, χάρτες που χωρίζουν το Αιγαίο στη μέση εμφανίζονται από την τουρκική διπλωματία παντού, αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα σε συνδυασμό με στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές κατά του Καστελόριζου.

Η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του “Πόντιου Πιλάτου” στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Άλλωστε, η προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε Κύπρο και Αιγαίο προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Όσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν για τα τάχα “οφέλη” που θα έχει ο ελληνικός λαός, αυτή είναι η ουσία και δεν κρύβεται. Τα μόνα “ανταλλάγματα” είναι αυτά που προσδοκά η αστική τάξη για την αναβάθμισή της, ενώ για το λαό η “πληρωμή” είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς κι αυτό σημαίνει νέοι πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμός. Κερδισμένοι θα είναι εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου, που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων παραδίνουν το δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, η συνεργασία τους και ο ανταγωνισμός τους δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μαζί με όλα τα αστικά κόμματα, εξακολουθούν να καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού, αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως “παράγοντες σταθερότητας” στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως εχέγγυο για την προστασία των συνόρων της χώρας μας.

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαψεύδει για άλλη μια φορά τον ευρωατλαντικό μύθο που αναπαράγουν η ελληνική αστική τάξη και το εκάστοτε πολιτικό της προσωπικό, πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα από την πορεία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου. Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διεκδίκηση των αγορών, των ενεργειακών πόρων και των οδών μεταφοράς τους. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο, τη στιγμή που συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Αυξάνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σ. Αραβία και το Ισραήλ διεκδικούν δυναμικά την παρουσία τους στη μοιρασιά της λείας. Οι πιθανότητες πολεμικών συγκρούσεων σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο μεγαλώνουν καθώς δεκάδες κράτη εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές λυκοσυμμαχίες.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Πάτρας – της Αχαΐας, που έχει δίπλα της την αεροπορική βάση του Άραξου, που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν φιλοξενούσε αμερικανικά πυρηνικά όπλα, και μας ενδιαφέρει πιο άμεσα, να πούμε ότι η μεταψυχροπολεμική εποχή, μόνο εποχή χωρίς πυρηνικά δεν είναι. Τα πυρηνικά όπλα και οι διάφορες “αντιπυραυλικές ασπίδες” αντιπαρατάσσονται πλέον ανοιχτά στον ευρωπαϊκό χώρο. Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ελλάδα και Ισραήλ δημιουργούν ένα τόξο αποκλεισμού. Το ενδεχόμενο του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”, που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλη του 2016 και απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.

Η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αφορά ιδιαίτερα τους νέουςαφού είτε ως σπουδαστές είτε ως στρατευμένοι καλούνται να υπηρετήσουν τα ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα. Πλήθος συνεκπαιδεύσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με στόχους που αφορούν επιχειρησιακές ανάγκες της λυκοσυμμαχίας στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή. Η ανάθεση της λεγόμενης πολιτικής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό περιλαμβάνει ασκήσεις για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι πολυδιάστατη και αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων για τις ανάγκες της δολοφονικής μηχανής των ιμπεριαλιστών.

Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι την περίοδο που η Παιδεία έχει πάψει να είναι δωρεάν και μαθητές και φοιτητές καλούνται να πληρώνουν παντού εάν θέλουν να σπουδάσουν, με γονείς ανέργους, με κομμένο το ρεύμα ή το σπίτι έτοιμο να βγει σε πλειστηριασμό και την πάγια δικαιολογία για όλα αυτά να είναι ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Η χώρα μας είναι η πρώτη μετά τις ΗΠΑ, που διαθέτει 4,5 δισ. ευρώ ετησίως για αμυντικούς σκοπούς γενικώς.

Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης. Γνωρίζουμε ότι οι αστικές κυβερνήσεις κρατούν την ευρωΝΑΤΟική σημαία που είναι ξένη και εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό κρατάμε σταθερά τη θέση μας δίπλα στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στηρίζοντας τους αγώνες και την προοπτική του.

Για την ΕΕΔΥΕ και τις επιτροπές αγώνα ανά την Ελλάδα που συγκροτήθηκαν από συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματικούς, αγροτικούς, φοιτητικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, αποτελεί προτεραιότητα η ενημέρωση του λαού γύρω από τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, συνεχίζουμε με αισιοδοξία και επιμονή, καλώντας το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος.

Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότεροι πρέπει να μπούμε στη μάχη για την ενημέρωση, για την κινητοποίηση, τι σημαίνει η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων φορέων, σωματείων, συνδικάτων, πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερες οι ήδη χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα εδώ στην Αχαΐα, αλλά και των αντίστοιχων επιτροπών παντού στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις.

Τίποτα δεν τελειώνει με την υπογραφή της συμφωνίας, μπορούμε να αλλάξουμε τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται.

Συνεχίζοντας την παράδοση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, στέλνουμε μήνυμα φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς και ιδιαίτερα στους γειτονικούς. Εκφράζουμε τη θέλησή μας να δυναμώσει η κοινή δράση για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

 • Να καταγγελθεί τώρα η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
 • Να μην αποθηκευτούν πυρηνικά στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Οι δυνατότητες υπάρχουν, η συνειδητοποίηση και η θέληση απαιτείται, για να γίνει το ρυάκι χείμαρρος, που θα τα ανατρέψει όλα και θα κάνει το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, χωρίς προστάτες και εγγυητές.

Το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού, να ακουστεί δυνατά: “Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών”».

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Συγκέντρωση κατά της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις

 

Με σύνθημα όχι στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας πραγματοποίησε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κατερίνης.

Την ομιλία πραγματοποίησε η Πετρούλα Προφίρη μέλος της επιτροπής Ειρήνης Πιερίας η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Eξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Ταυτόχρονα κάλεσε το λαό της περιοχής να βρίσκεται σε επαγρύπνηση για να υψώσει τείχος αντίστασης ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Η επιτροπή Ειρήνης Πιερίας απαιτεί:

 • Να φύγουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις από την Ελλάδα.
 • Να μην υπογραφεί, να καταγγελθεί η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
 • Να μη συμμετέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, να επιστρέψουν πίσω όσες βρίσκονται εκτός συνόρων.
 • Όχι στα πυρηνικά -αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Μετά την συγκέντρωση και την ομιλία ακολούθησε πορεία στον πεζόδρομο της Κατερίνης.

 

ΛΑΡΙΣΑ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Συλλαλητήρια καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις

Υπό βροχή πραγματοποιήθηκε το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο και την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που ετοιμάζεται να υπογράψει και να ενισχύει η κυβέρνηση της ΝΔ αύριο.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, η οποία, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην απαράδεκτη συμφωνία που θέλει να υπογράψει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με στόχο την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και προσθέτοντας τις βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβικείου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και θέτει το λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

Επίσης πρόσθεσε ότι: «Συνεχίζουμε δυνατά, αποφασιστικά, κλιμακώνουμε την πάλη μας έχοντας εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις. Πιστεύουμε οι λαοί να βάλουν τέλος μια και καλή σ’ αυτή τη βαρβαρότητα. Όλοι στο δρόμο του αγώνα να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά που ετοιμάζουν να υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Πομπέο, Πομπέο, δεν ήρθες για καλό, σου κλείνουμε την πόρτα, έξω από εδώ» και «Ούτε γή, ούτε νέρο, στους φονιάδες των λαών».

Πικετοφορία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και στην Καλαμάτα από τα σωματεία της ΔΕΥΑ  και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι διαδηλωτές ενημέρωσαν το λαό της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει η Ελληνομερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις με την επωνυμία «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». Παράλληλα συγκεντρώθηκαν υπογραφές στο κείμενο της ΕΕΔΥΕ για το κλείσιμο των βάσεων.

Συγκέντρωση έγινε και στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης όπου μίλησε η Ματούλα Γκιζίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης εκφράζοντας τη θέληση των εργαζομένων να μην ανανεωθεί κι επεκταθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που εμπλέκει τη χώρα και τον λαό σε επικίνδυνους δρόμους.

 

 

ΧΑΝΙΑ

Μαζική καταδίκη της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις

 

Μαζική συγκέντρωση καταδίκης της νέας συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις. Στην κινητοποίηση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, καλούσαν επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων καθώς και άλλοι φορείς της πόλης μας.

Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν πολλοί από τους φορείς που συμμετείχαν.

Ψήφισμα καταδίκης της νέας συμφωνίας εξέδωσε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τονίστηκε στην ομιλία πως η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως τη λένε, υπογράφτηκε το 1990, ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και σήμερα σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας και τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τις βάσεις: Drones στη Λάρισα, Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, «ιπτάμενων κατασκόπων» στο Άκτιο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται για τη συγκέντρωση ΕυρωΑτλαντικών στρατευμάτων και τη μετακίνηση τους στα Ρωσικά σύνορα, ενώ είναι γνωστό πως έχει ετοιμαστεί η υποδομή για αποθήκευση πυρηνικών στον Άραξο.

Πρόκειται για ορμητήρια πολέμου του ΑμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Δεν ξεχνάμε: Η βάση της Σούδας αποδείχθηκε αιχμή του δόρατος στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας. Περιλαμβάνει μεγάλη αεροπορική βάση, λιμάνι και εγκαταστάσεις που στηρίζουν τα ΑμερικανοΝΑΤΟικά αεροσκάφη, τα πυρηνικά υποβρύχια, τα αεροπλανοφόρα που ξερνάνε το θάνατο κατά των λαών.

Η Επιτροπή Αγώνα, ανανέωσε το αγωνιστικό της ραντεβού για τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη στις 9 το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Υψηλαντών και Μυλωνογιάννη) για να ακυρωθεί στην πράξη το πρόγραμμα FLEX στα σχολεία, που θέλουν να περάσουν και στα Χανιά η Αμερικάνικη πρεσβεία με τους συνεργάτες της.

 

 

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ

Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις

 

Στο αίτημα «Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις» κατέληξαν οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και των φορέων του νησιού στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτώβρη στο εργατικό κέντρο Ρόδου μετά την πρωτοβουλία της Ροδιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΡΟΔΕΠΕΙ).

Στη σύσκεψη έγινε εισαγωγή εκ μέρους της ΡΟΔΕΠΕΙ, στην οποία επισημάνθηκε η εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας μας και με αυτή τη συμφωνία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Συζητήθηκαν οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα σχέδια για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο, αλλά και για την επέκταση της βάσης της Σούδας και την ύπαρξη πυρηνικών στον Άραξο, που μετατρέπουν την περιοχή σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και το λαό της περιοχής σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων μετέφεραν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανθρώπων, που δεν είναι απαραίτητα ενταγμένοι στο κίνημα, για τις εξελίξεις αυτές, την ανάγκη σύνδεσης των προβλημάτων στη δουλειά, των αναγκών στην υγεία την παιδεία με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που δεν εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας.

Συζητήθηκε ακόμη το πώς θα πραγματοποιηθεί ένα πλατύ άνοιγμα και ουσιαστική ενημέρωση του λαού της Ρόδου, ώστε να αναπτυχθεί η πάλη ενάντια στη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα και στην περιοχή μας. Αποφασίστηκε να συζητηθεί στα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων και φορέων, που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η Συμφωνία και να γίνει πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα ενάντια σε αυτή από εκπροσώπους όλων.

Τέλος αποφασίστηκε η συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην ανανέωση, ενίσχυση και επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

 

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια