Ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη, γγ της ΕΕΔΥΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα

Ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη, γγ της ΕΕΔΥΕ στο συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα

Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όχι μόνο συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός εκθειάζει το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας το θανατηφόρο χέρι του ιμπεριαλισμού σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όταν αμφισβητούνται καθημερινά τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και εκδηλώνονται επιθετικά οι βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Στο συλλαλητήριο των φορέων του λαϊκού κινήματος, το απόγευμα της Τρίτης, στην Ομόνοια, ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα και την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την κεντρική ομιλία έκανε η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. 

Παρατίθεται η ομιλία:

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να απαγορεύσει στο λαό της Αττικής να διαδηλώσει ενάντια στην παρουσία του μακελάρη Ομπάμα στην Ελλάδα, του ηγέτη των ΗΠΑ, που μαζί με τους άλλους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχουν απλώσει τον πόλεμο, τη δυστυχία, τη φτώχεια, την προσφυγιά σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης βρίσκεται στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τότε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση καταδίκαζε.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι στην αστική δημοκρατία τους δεν χωρούν οι εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις που στρέφονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που αμφισβητούν την ίδια την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η δημοκρατία τους εξαντλείται στην ελευθερία που έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλεύονται τους λαούς, οι κυβερνήσεις τους να καταστρώνουν συνεχώς νέους αντιλαϊκούς νόμους, οι λαοί να γίνονται κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Η σημερινή συγκέντρωση είναι η απάντηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος της Αττικής. Δεν δεχόμαστε τέτοιες απαγορεύσεις. Δεν υποτασσόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών. Διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε καμία συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Επιπλέον, με τη σημερινή συγκέντρωση καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση των τουρκικών αρχών να απαγορεύσει για τρεις μήνες τη δράση της Επιτροπής Ειρήνης της Τουρκίας και άλλων κοινωνικών οργανώσεων με τις κατασκευασμένες περί “τρομοκρατίας” κατηγορίες και απαιτούμε τώρα, άμεσα να ανασταλεί αυτή η προκλητική απόφαση.

Στέλνουμε μήνυμα θερμής διεθνιστικής αλληλεγγύης στους Τούρκους συντρόφους μας και τονίζουμε ότι είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους. Η στήριξή τους θα γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

obama-kinhtopoihsh-23Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Με τη σημερινή μας μαζική συγκέντρωση:

Καταδικάζουμε την επίσκεψη-πρόκληση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Ελλάδα, παραμονές της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και καλούμε το λαό μας να αντισταθεί στην οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης που οργανώνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα αστικά κόμματα και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Όλοι μαζί επιχειρούν να παρουσιάσουν την επίσκεψη Ομπάμα σαν επίσκεψη “σωτηρίας” της χώρας μας, ενώ είναι κομιστής νέων επικίνδυνων σχεδίων κατά του λαού μας, κατά των λαών της περιοχής.

Λέμε στους εργαζόμενους που πίστεψαν τα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα προβληματίζονται και αγανακτούν, να σκεφτούν καλά.

Τι αθλιότητα! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η “πρώτη φορά Αριστερά” είναι πρώτη για τις βρώμικες δουλειές, επιχειρεί να καπηλεύεται λαϊκούς αγώνες, αλλά στην πράξη συνεχίζει πιο φανατικά την πολιτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και ακολουθεί στάση συνεπούς εκπροσώπησης των μεγάλων, μονοπωλιακών συμφερόντων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Καλλιεργεί την υποταγή.

Ποιοι είναι οι στόχοι της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα;

  • Προώθηση των αμερικαΝΑΤΟικών συμφερόντων στην περιοχή, με μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επέκταση των δραστηριοτήτων της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας και πιο προγραμματισμένη χρησιμοποίηση και των άλλων στρατιωτικών βάσεων και στρατηγείων για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, τους ενεργειακούς αγωγούς, τον έλεγχο αγορών και στρατηγικής σημασίας περιοχών.
  • Άμεση υλοποίηση των εγκληματικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

  • Έντονη επέμβαση των ΗΠΑ στις εξελίξεις για το κυπριακό πρόβλημα για την επιβολή συνομοσπονδιακής διχοτομικής λύσης δύο κρατών, νομιμοποιώντας τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής – κατοχής, για να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, των υδρογονανθράκων από τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά επιχειρηματικά μεγαθήρια.

Αυτά προβάλλει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συγχαίροντας τις ελληνικές κυβερνήσεις και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γιατί την ώρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια, έχουν διατηρήσει πολύ ψηλά τις στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Τους επιστρέφουμε τα άθλια λόγια συμπόνιας για το λαό μας που προκλητικά εκστομίζουν.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Η κυβέρνηση και τα στελέχη της, σε μοιρασμένους ρόλους, επιδιώκουν να εξωραΐσουν την αντιλαϊκή διαχείριση Ομπάμα… Είπαν ότι δεν έχουν νόημα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, όπως επί Κλίντον, καθώς τότε υπήρχε σε εξέλιξη ένας πόλεμος και η συγκυρία ήταν εντελώς διαφορετική. Οι ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ακόμα και επί προεδρίας Ομπάμα έχουν διαλύσει πολλές χώρες, έχουν πνίξει στο αίμα τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή, έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο και το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων κατατρεγμένων προσφύγων που αναζητούσαν διέξοδο. Χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ τους πολλά παιδιά που ξεβράστηκαν στο κύμα, πάνω από 60.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες – μετανάστες στη χώρα μας.

Διαφημίζουν ότι το μήνυμα Ομπάμα θα είναι υπέρ των πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τις αξίες αυτές τις βλέπουμε διαχρονικά στη θανατηφόρα καπιταλιστική εκμετάλλευση, στις εμπόλεμες ζώνες, που τις ποτίζουν με το αίμα τους οι λαοί.

obama-kinhtopoihsh-35Μιλάνε για την τρομοκρατία και είναι αυτοί, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ που τρομοκρατούν τους λαούς, αυτοί που δημιούργησαν, εκπαίδευσαν και χρηματοδότησαν την “Αλ Κάιντα”, το “Ισλαμικό Κράτος” και άλλες εγκληματικές οργανώσεις για να προωθήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Τι πρόκληση!

Το σύνθημα ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών έχει μεγάλη επίκαιρη σημασία.

Φίλοι και φίλες,

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που ανέδειξαν το ρεπουμπλικανό υποψήφιο σε νέο πρόεδρο των ΗΠΑ μπορεί να ανέδειξε τις αντιθέσεις τμημάτων της αστικής τάξης και του πολιτικού προσωπικού, αλλά τους ενώνει το κύριο: Εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων και θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος του αμερικανικού λαού και οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε βάρος των άλλων λαών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

Παίρνοντας υπόψη αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, καλούμε το λαό μας να προβληματιστεί και να δει κατάματα τα πράγματα.

Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων την εκστρατεία παραπλάνησης, παραπληροφόρησης που προβάλλουν ως ελπίδα την υποταγή του. Να αντιμετωπίζει ως αντιπάλους και όχι ως φίλους όλους αυτούς τους εκπρόσωπους του κεφαλαίου από το εξωτερικό που σμίγουν με την ελληνική πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, ετοιμάζοντας κάθε φορά νέα αντιλαϊκά δεσμά.

Όλες αυτές οι επισκέψεις, οι κάθε λογής μαζώξεις της “αφρόκρεμας” του κεφαλαίου είναι μέρος των κινήσεων διαφόρων “παιχτών” που εκπληρώνουν ειδικές αποστολές στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των κάθε φορά πιο επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Τους λεγόμενους συμμάχους τους έχει γνωρίσει καλά ο λαός μας και τους έχει πληρώσει πολύ ακριβά.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εντείνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όχι μόνο συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός εκθειάζει το ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, αναγορεύοντας το θανατηφόρο χέρι του ιμπεριαλισμού σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, όταν αμφισβητούνται καθημερινά τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και εκδηλώνονται επιθετικά οι βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Ο στόχος περί της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της Ελλάδας είναι θέση που εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να επεκτείνουν τη δράση τους, να βελτιώσουν τη θέση τους στη μοιρασιά της λείας που προέρχεται από το μακέλεμα και τη ληστεία των λαών.

Η λεγόμενη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι βουτηγμένη μέσα στα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και οι κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση κάθε φορά με τη Ρωσία είτε με την Κίνα, το Ισραήλ και άλλες χώρες τις κάνει στη βάση του γενικού κανόνα που ισχύει στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Πώς δηλαδή θα δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Για να πιαστούν οι περιβόητοι στόχοι της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για να κερδίσουν περισσότερα τα μονοπώλια.

Οι ισχυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης περί “σταθερότητας” και συμβολής της Ελλάδας στην υπόθεση της Ειρήνης είναι λόγια του αέρα και έρχονται σε κάθετη αντίθεση με την πραγματικότητα που ζούμε στην περιοχή μας. Με τους πολέμους που βιώνουν οι λαοί, με το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, με τις πολυάριθμες θερμές εστίες που διαμορφώνουν το έδαφος ακόμα και για γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Εμείς λέμε καθαρά στο λαό ότι οι δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι αδίστακτες και επικίνδυνες. Δεν θα σταματήσουν την επίθεση αν δεν τους σταματήσουμε εμείς. Οι κίνδυνοι νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων καιροφυλακτούν, οι υποχρεώσεις μας είναι μεγάλες, Ο λαός, η νεολαία δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ όχι μόνο δεν απέτρεψαν την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, αλλά αντίθετα αποτελούν στοιχεία στήριξης και ενθάρρυνσης της τουρκικής επιθετικότητας.

Είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ελληνική εμπλοκή. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια για ομοψυχία κάτω από τους λεγόμενους εθνικούς στόχους. Καμιά σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, που μοχθεί καθημερινά κάτω από τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική τους.

Όσο κι αν είναι δύσκολες οι συνθήκες της πάλης σήμερα, όσο αρνητικός κι αν είναι ο συσχετισμός δύναμης, ο λαός μας έχει μεγάλη δύναμη στα χέρια του και αυτή θα απελευθερώνεται στο βαθμό που συνειδητοποιεί το δίκιο και τα συμφέροντά του. Να γίνει πράξη η προοπτική της αποδέσμευσης από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα στρατηγεία.
  • Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – μετανάστες, ενίσχυση του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Είναι πολύ επίκαιρο το σύνθημά μας:

“Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!”».  

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια