Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ από το συνέδριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ από το συνέδριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου 2016

Η γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ολοκλήρωσε επιτυχώς το συνέδριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου στα κεντρικά του ΠΣΕ με τη συμμετοχή των μελών της από Βραζιλία, Ελλάδα, Κούβα, Η.Π.Α., Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική, Κονγκό, Ινδία και Νεπάλ καθώς και με τις προσκαλεσμένες οργανώσεις από τα κινήματα ειρήνης σε Πολωνία, Τουρκία και Ισραήλ.

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΠΣΕ

Η γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης ολοκλήρωσε επιτυχώς το συνέδριό της στην Αθήνα στις 27 με 28 Μαΐου στα κεντρικά του ΠΣΕ με τη συμμετοχή των μελών της από Βραζιλία, Ελλάδα, Κούβα, Η.Π.Α., Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Νότια Αφρική, Κονγκό, Ινδία και Νεπάλ καθώς και με τις προσκαλεσμένες οργανώσεις από τα κινήματα ειρήνης σε Πολωνία, Τουρκία και Ισραήλ.

Το βασικό θέμα αυτής της συνεδρίασης ήταν οι προετοιμασίες για την επερχόμενη Γενική Συνέλευση (Συνέδριο) του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και της Παγκόσμιας Διάσκεψης Ειρήνης, ποτ θα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Σάο Λούιζ, στη Βραζιλία από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου του 2016. Η Γραμματεία προσβλέπει με αισιοδοξία στην  ευρεία συμμετοχή των μελών, φιλικών οργανώσεων και προσκεκλημένων προσωπικοτήτων κι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτόν το στόχο. Η  Βραζιλία και το Σάο Λουίζ θα γίνουν το Νοέμβρη σημείο αναφοράς και κέντρο συνάντησης για τα κινήματα ειρήνης διεθνώς, που μάχονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την επιθετικότητα και τους  πολέμους του, για έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχούν η ειρήνη, η συνεργασία, η πρόοδος και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Γραμματεία έλαβε υπόψη την πρώτη περιφερειακή διάσκεψη στην Ευρώπη καθώς και τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση πέντε ακόμη περιφερειακών διασκέψεων μέσα πέντε επόμενους μήνες, και την ανάγκη συμβολής στο ίδιο το επερχόμενο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Επιπλέον οι περιφερειακές διασκέψεις θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για την προώθηση του Συνέδριου, για την προσέγγιση φιλικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, για το σχεδιασμό και την πρόταση συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης στο πεδίο της υπεράσπισης της ειρήνης, του δραστικού αφοπλισμού, της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της διεθνούς αλληλεγγύης, που αποτελούν ένα «εργαλείο» στα χέρια των λαών στον αγώνα του ενάντια στις επεμβάσεις, τον πόλεμο και την καταπίεση.

Με την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής στην Αθήνα/Ελλάδα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τον φιλοξενούσα οργάνωση, την ΕΕΔΥΕ και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό στη μάχη τους ενάντια στα αντικοινωνικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης η  οποία συμπορεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για τις πολιτικές της οδηγούν μόνο στην περαιτέρω εξαθλίωση των μαζών. Πιο συγκεκριμένα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει τα σχέδια για εγκατάσταση νέας στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα σχέδια για την εγκατάσταση  μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ελληνικό νησί της Κρήτης.

Το ΠΣΕ έγινε μάρτυρας στην Ελλάδα του δράματος δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, θυμάτων πολέμων και επεμβάσεων  ,οι οποίοι έχουν παγιδευτεί σε προσφυγικά στρατόπεδα στην Ελλάδα, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κανονισμών του Δουβλίνου και της συμφωνίας Σένγκεν, κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης και γενικώς των διεθνών κανόνων και συνθηκών περί των προσφύγων, όπως προβλέπει  η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Η Γραμματεία του ΠΣΕ απορρίπτει τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές ενέργειες αποσταθεροποίησης και τους πολέμους των Η.Π.Α., ΝΑΤΟ, ΕΕ.  και των συμμάχων τους, όπως το πρόσφατο πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ είναι γνωστό ότι οι εξτρεμιστικές θρησκευτικές εγκληματικές οργανώσεις, όπως οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού κράτους» και άλλοι παρόμοιοι μηχανισμοί δημιουργήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις Η.Π.Α. και ισχυρά Ευρωπαϊκά κράτη, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Το ΠΣΕ εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που τρέφεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής. Εντείνονται τα σημάδια και οι ενδείξεις για κίνδυνο γενικευμένου πολέμου παγκόσμιων διαστάσεων.

Παρακολουθώντας την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και σε άλλες περιοχές, τονίζουμε την ανησυχία μας για τις διεθνής εξελίξεις οι οποίες μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε ένα παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ένας τέτοιος πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης είναι πεπεισμένο ότι η ακλόνητη μάχη των λαών και ενός ευρέος και ισχυρού κινήματος ειρήνης μπορεί να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη απειλή.

Ιδιαιτέρως εκφράζουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη και για τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα ισχυρά κράτη για τον έλεγχο της περιοχής που οξύνεται. Το σχέδιο για μία «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», που έχει υιοθετηθεί από τις Η.Π.Α., την ΕΕ. και το ΝΑΤΟ  και έχει ως κύριο στόχο τη μεταβίβαση των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις πολυεθνικές και στα διεθνή μονοπώλια, υλοποιείται με διάφορες προσαρμογές. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του σχεδίου αποτελούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, στη βίαιη ανατροπή των κυβερνήσεων, ακόμα και σε αλλαγές συνόρων και διαμελισμό κρατών.

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση παύση όλων των ξένων επεμβάσεων σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία και καλούμε τις φιλειρηνικές δυνάμεις και τους λαούς παγκοσμίως να αφυπνιστούν και εναντιωθούν στα νέα σχέδια για μία ακόμα επίθεση στη Λιβύη, μία χώρα η οποία καταστρέφεται  και ο λαός της σφαγιάζεται από το 2011.

Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς τους λαούς της Συρίας και του Ιράκ, καθώς και όλης της υπόλοιπης περιοχής, που είναι θύματα των ξένων στρατιωτικών και πολιτικών επεμβάσεων, που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα των «Τζιχαντιστών», του «Ισλαμικού κράτους» και άλλων παρόμοιων εγκληματικών οργανώσεων. Ως αποτέλεσμα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πέντε εκατομμύρια είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και αλλού.

Μαζί με την κατηγορηματική απαίτηση  να σταματήσει η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτών των χωρών, απαιτούμε ακόμη να παρέχεται στους πρόσφυγες το δικαίωμα εγκατάστασης στις χώρες προορισμού τους, ή και επιστροφής στην πατρίδα τους, και να γίνει σεβαστή και να τηρηθεί η Σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους.

Εξήντα οχτώ χρόνια μετά τη Νάκμπα, το ΠΣΕ απαιτεί και μάχεται για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους με τα εδάφη που του αναλογούν  δικαιωματικά πριν τις 4 Ιουνίου του  1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, για την απελευθέρωση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ και την υλοποίηση της απόφασης αρ.194 των Ηνωμένων Εθνών περί του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης υποστηρίζει τις δράσεις μποϊκοτάζ προϊόντων από τους Ισραηλινούς εποικισμούς  στην Παλαιστίνη.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις συνεπείς φιλειρηνικές δυνάμεις οι οποίες δρουν στο Ισραήλ, μαζί με το λαό της Παλαιστίνης που και αγωνίζονται σε δύσκολες και πολύπλοκες συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες και κοινωνική δικαιοσύνη.

Καταγγέλλουμε την παράταξη των Νατοϊκών στρατευμάτων στο γεωγραφικό τόξο που επεκτείνεται από τις χώρες της Βαλτικής μέχρι τη Βουλγαρία, εγκαθιστώντας την λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης της Ρωσίας ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα για πρώτο  πυρηνικό πλήγμα.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τις αντιιμπεριαλιστικές και αγωνιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία και καταδικάζει τις επιθέσεις της Ουκρανικής κυβέρνησης ενάντια στον πληθυσμό της Ανατολικής Ουκρανίας (Ντονμπάς), την απόφαση επικήρυξης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας και το «κυνήγι μαγισσών» εναντίον των κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

Το ΠΣΕ με ευθύνη και αποφασιστικότητα αντικρούει και καταδικάζει κάθε ΝΑΤΟϊκή επέκταση, είτε αυτή αφορά τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη συζήτηση σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, είτε τις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας ή Βαλκανικών χωρών όπως Σερβία, FYROM κλπ.

Ταυτόχρονα χαιρετίζουμε τους αγώνες για αποδυνάμωση και διάλυση του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και των οργανώσεων μελών μας και άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων σε πολλές χώρες για το κυρίαρχο δικαίωμά τους για αποχώρηση και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ.

Η δέσμευση όλων των Ευρωπαϊκών κρατών μελών του ΝΑΤΟ για αφιέρωση του 2% του ακαθόριστου εγχώριου προϊόντος τους σε στρατιωτικές δαπάνες, υπηρετεί τα επιθετικά Νατοϊκά σχέδια και επίσης την κερδοφορία της στρατιωτικής βιομηχανίας σε Η.Π.Α., Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ισραήλ κλπ. Το ΝΑΤΟ χέρι-χέρι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σκεπτικό «συγκέντρωσης και κοινής χρήσης» στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρωπίνου δυναμικού, της δημιουργίας Ευρωπαϊκών Σχηματισμών Μάχης και ενός στρατού της Ε.Ε. ,που υποστηρίζεται από τις ομόφωνες αποφάσεις των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, γίνονται όλο και πιο επιθετικοί και απειλητικοί προς τους λαούς παγκοσμίως καθώς και προς όσους ζουν μέσα στα κράτη μέλη.

Βασιζόμενοι στην εκστρατεία του ΠΣΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ, που θα κορυφωθεί στη Βαρσοβία τον ερχόμενο Ιούλιο(8 με 9),καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να οργανώσουν πολύπλευρες δράσεις και διαμαρτυρίες στις χώρες τους ενάντια στο ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί το οπλισμένο εργαλείο του ιμπεριαλισμού εδώ και 67 χρόνια. Το ΠΣΕ αποφάσισε να οργανώσει μια  αντιΝΑΤΟϊκή διεθνή διάσκεψη με σύνθημα «Ναι στην Ειρήνη  — Όχι στο ΝΑΤΟ» στις 8 Ιουλίου στη Βαρσοβία σε συνεργασία με τους φίλους μας από το Αντιπολεμικό Κίνημα της Πολωνίας, και καλούμε μέλη και φίλους ,ιδιαίτερα από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή.

Εκφράζουμε τη σταθερή και βαθιά αλληλεγγύη μας προς τους λαούς της Λατινικής Αμερικής στη μάχη τους για το δικαίωμα να καθορίσουν τη δική τους πορεία και για αντίσταση τις ολιγαρχικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής, και υποστηρίζουμε το αίτημα τους να γίνουν αφέντες κυρίαρχοι της ίδιας τους της μοίρας και της πατρίδας τους.

Επαναβεβαιώνουμε την  αλληλεγγύη μας με το Κουβανικό λαό και την επανάστασή του και απαιτούμε το κλείσιμο και την απομάκρυνση της Αμερικάνικης βάσης και του στρατοπέδου συγκέντρωσης από το Γκουαντανάμο, καθώς και την άρση του οικονομικού αποκλεισμού από τις Η.Π.Α. και την «Κοινή Θέση» της Ε.Ε.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα με μεγάλη ανησυχία, όπου το προκλητικό Προεδρικό Διάταγμα των Η.Π.Α. ανανεώθηκε και το οποίο προσδιορίζει τη Βενεζουέλα ως μεγάλη απειλή προς την ασφάλεια και εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. Καταγγέλλουμε την αντιδραστική αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζεται από τις Η.Π.Α. και εντείνει τη δράση της για αποσταθεροποίηση της χώρας και απομάκρυνση  του εκλεγμένου Προέδρου και της κυβέρνησης με την προώθηση της βίας, το μποϊκοτάζ της οικονομίας, την κερδοσκοπία επί των τιμών και την παρεμπόδιση της πρόσβασης του λαού σε βασικά αγαθά, αξιοποιώντας τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας, του εκλεγμένου Προέδρου της  και της οργάνωσης μέλους μας «Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης»( COSI) στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των κατακτήσεων τους και για να βαθύνουν τους μετασχηματισμούς υπέρ των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Καταδικάζουμε την επίθεση και αλλοίωση της λαϊκής θέλησης στη Βραζιλία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Βραζιλίας και την CEBRAPAZ που μάχονται για την εδραίωση της λαϊκής βούλησης και των συμφερόντων της μαζικής λαϊκής πλειοψηφίας, καταγγέλλοντας το εν εξελίξει πραξικόπημα ενάντια στην εκλεγμένη Πρόεδρο της χώρας. Πιστεύουμε ότι ο λαός της Βραζιλίας μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και να αντικρούσει αποτελεσματικά τη φτώχεια και την εκμετάλλευση και να ανοίξει το δρόμο για την κυριαρχία του. Καταδικάζουμε την «προσωρινή» κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου της χώρας και τα αρχικά διαγγέλματα της που αποτελούν πρόκληση για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα καθώς και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Παρακολουθούμε τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ της Κολομβιανής κυβέρνησης και των  Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων Κολομβίας – Λαϊκού Στρατού στην Αβάνα, που αποσκοπούν στη διαμόρφωση  μίας περιεκτικής συμφωνίας ειρήνης και συγχρόνως τονίζουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους που εμπλέκονται στην εξασφάλιση εγγυήσεων για πολιτική λύση με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια που ο λαός μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενδυναμώσει την πάλη του.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Αργεντινής σχετικά με το δικαίωμα κυριαρχίας των Μαλβίνων νήσων που παραβιάζεται ανοιχτά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του λαού του Πουέρτο Ρίκο, μίας αποικίας των Η.Π.Α. στην Καραϊβική, για αυτοδιάθεση και ελευθερία.

Η ύπαρξη ξένων στρατευμάτων στο πλαίσιο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή παραμένει θέμα ανησυχίας με την Αϊτή να είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο.

Εκφράζουμε ακόμη την ανησυχία μας για τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα ανάμεσα στις χώρες της Νότιας αλλά και Νοτιοανατολικής Ασίας που κατά κάποιον τρόπο προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα των λαών και ανοίγουν το δρόμο για εξωτερικές παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης αντιτίθεται στα σχέδια των Η.Π.Α. στην Ασία και επισημαίνει ότι η στρατηγική «Pivot to Asia» είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους λαούς της Ασίας ,καθώς περιλαμβάνει την μεταφορά του  60% των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε τον πολυμερή ειρηνικό διακανονισμό  των διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην βάση  της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ του 1982 (UNCLOS). Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων που οξύνει την κατάσταση και καταγγέλλουμε την παράταξη των ναυτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. στην περιοχή που εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες διαφορές προς όφελός τους.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ομοσπονδιακής Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Νεπάλ να εκτελέσει το νέο της σύνταγμα μετά από δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου και πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων και καταδικάζουμε τις προσπάθειες για οικονομικό αποκλεισμό από την Ινδία καθώς και τις άλλες απόπειρες για εκμετάλλευση των μειονοτήτων της παραμεθορίου με στόχο την αποσταθεροποίηση. Υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίτευξη καλών και φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο αυτούς λαούς.

Συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Κορέας για την ειρηνική επανένωση της χερσονήσου και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας για υπεράσπιση της χώρας και των συνόρων της από ιμπεριαλιστικές απειλές , τις στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας, Η.Π.Α. και Ιαπωνίας και την αυξανόμενη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των Η.Π.Α. στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επαναβεβαιώνουμε την πάγια θέση μας για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων ,όπως έχει καταγραφεί στην πάντοτε επίκαιρη  «Έκκληση  της Στοκχόλμης» του ΠΣΕ του 1950.Χαιρετίζουμε το Ιαπωνικό κίνημα ειρήνης που μάχεται ενάντια στα σχέδια για νέα στρατιωτική βάση  των ΗΠΑ στο  Henoko / Okinawa και απαιτούμε το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων ανά τον κόσμο.

Ακόμα συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Κύπρου ,καταδικάζοντας το γεγονός ότι εδώ και 42 χρόνια το 37% της χώρας παραμένει υπό κατοχή παραβιάζοντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ. Το ΠΣΕ υποστηρίζει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το λαό, τους Ελληνοκυπρίους, τους Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, με την απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων, όλων των στρατιωτικών βάσεων και μονάδων, μία λύση που θα εξασφαλίσει μία Ενωμένη Κύπρος με μία εθνική κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, όπως το ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ για μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, ελεύθερη από προστάτες και εγγυητές.

Στην Αφρική η βίαιη εκμετάλλευση από πολυεθνικές  εταιρίες συνεχίζεται με την πλήρη υποστήριξη των Η.Π.Α. Το κέντρο διοίκησης των Η.Π.Α. AFRICOM, οι νέες στρατιωτικές βάσεις και οι παρεμβάσεις του Γαλλικού στρατού αποτελούν μερικές πτυχές της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής στην ήπειρο, μαζί με τις μακροχρόνιες προσπάθειες εδραίωσης «φιλικών» καθεστώτων προς διευκόλυνση της λεηλασίας των φυσικών πόρων. Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη Σομαλία και τη Λιβύη οδήγησαν στην κατάρρευση και το διαμελισμό αυτών των χωρών και την εξάπλωση του προβλήματος και στις γειτονικές χώρες, ενώ η Αφρικανική Ένωση και ο ΟΗΕ συχνά χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της περιοχής μέσω  στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στη 40ή επέτειο από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρα συμπαραστεκόμαστε στο λαό της και καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη  κατοχή από το Μαρόκο  ενώ εντείνεται ο δίκαιος αγώνας του λαού για το θεμελιώδες δικαίωμά του για αυτοδιάθεση μέσω ενός δημοκρατικού και ελεύθερου δημοψηφίσματος.

Το Διεθνές Δίκαιο, ή ότι έχει απομείνει από αυτό, μετά από το 1991 αποσυντίθεται σε ένα δίκτυο αντιφάσεων, οπού οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε συνθήκες αρνητικού συσχετισμού  δυνάμεων ως αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, εδώ ανακύπτει η ανάγκη να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ προς υπεράσπιση του δικαιώματος των λαών για αυτοδιάθεση, εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τη μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών, την ειρηνική επίλυση διεθνών διαφορών, την ισότητα μεταξύ των μελών καθώς και άλλες βασικές αρχές.

Το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης αποτελεί ορόσημο για την τόνωση  του κινήματος ειρήνης και της δράσης του ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, στην ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Σήμερα ξεκινάμε την πορεία μας από την Αθήνα προς το Συνέδριό μας στη Βραζιλία. Πορευόμαστε οδηγούμενοι από το δίκαιο σκοπό των λαών στον αγώνα για ειρήνη, ελευθερία, φιλία, αλληλεγγύη, πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη, ελεύθεροι από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, την καταπίεση και την εκμετάλλευση.

Γνωρίζουμε ότι ο εχθρός των λαών είναι ισχυρός, αλλά δε μπορεί να νικήσει τη λαϊκή πάλη  η οποία πολλαπλασιάζεται όταν ο λαός είναι ενωμένος, συντονισμένος και αποφασισμένος. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του σε αυτόν τον σκοπό.

Εμπρός για την επιτυχία του Συνέδριου μας στις 17 με 20 Νοεμβρίου στη Βραζιλία!

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ!

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια