Ανακοίνωση του Συμβούλιου Ειρήνης των ΗΠΑ για τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ

Ανακοίνωση του Συμβούλιου Ειρήνης των ΗΠΑ για τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ

Ανεξάρτητα από το ποιος καταλαμβάνει το Οβάλ Γραφείο, η παρακμιακή πορεία του νεοφιλελευθερισμού συνεχίζεται: ιμπεριαλισμός στο εξωτερικό και λιτότητα για τους εργαζόμενους στο σπίτι.

12 Δεκεμβρίου 2020

 

Ο αγώνας μας για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να δυναμώσει !

Έχει περάσει η 3η Νοεμβρίου και λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος επέλεξε τον Δημοκρατικό υποψήφιο, ελαφρώς λιγότερο από το ένα τρίτο τον Ρεπουμπλικάνο, και το υπόλοιπο ένα τρίτο δεν επέλεξε κανένα από τα παραπάνω είτε με αποχή είτε με ψηφοφορία για εναλλακτική λύση τρίτου υποψήφιου. Η απειλή μιας έκπληξης τον Οκτώβριο δεν υλοποιήθηκε αν και οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Trump να ακυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών συνεχίζονται.

Τα σημαντικά ζητήματα του πολέμου και της ειρήνης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ειδικά για εμάς που ζούμε στην «κοιλιά του θηρίου» με συναίσθηση της ειδικής ευθύνης να αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες της δικής μας κυβέρνησης, δεν απασχόλησαν τις περισσότερες, αν όχι όλες τις εκλογικές εκστρατείες των ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το ποιος καταλαμβάνει το Οβάλ Γραφείο, η παρακμιακή πορεία του νεοφιλελευθερισμού συνεχίζεται: ιμπεριαλισμός στο εξωτερικό και λιτότητα για τους εργαζόμενους στο σπίτι. Οι μόνιμοι θεσμοί του κράτους – το Πεντάγωνο και ο εθνικός μηχανισμός ασφάλειας και επιτήρησης – συνεχίζουν το έργο τους.

Παρόλο που ο Τραμπ δεν ξεκίνησε νέους πολέμους, δεν τερμάτισε καμία από τις πλέον διαρκείς στρατιωτικές εκστρατείες των ΗΠΑ. Η αμερικανική πολιτική κυρώσεων κατά 39 χωρών, που αποτελεί το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι μια μορφή πολέμου που σκοτώνει και δημιουργεί αδιέξοδα παρόμοια με τις βόμβες. Οι πόλεμοι στο εξωτερικό αντικατοπτρίζονται όλο και περισσότερο από πολέμους εναντίον των ανθρώπων στην χώρα μας, στο σπίτι τους, από τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας – ιδίως την αστυνομία – και από τον στραγγαλισμό της οικονομίας. Η ανταπόκριση των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην πανδημία του COVID-19, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιδεινώσει αυτόν τον πόλεμο στο εσωτερικό  και έχει εκθέσει τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ρωγμές στο τέλος του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Πίσω από την φυλετική σύνθεση και αυτή των φύλων στην νέα κυβέρνηση του  Τζο Μπάιντεν, αυτή αποτελεί την συνέχεια της εμπλοκής της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν σε μόνιμο πόλεμο και βίαιη αλλαγή καθεστώτος αλλά και για δέσμευση για την πολιτική της «κυριαρχίας πλήρους φάσματος» Η υπόσχεση για  «ηγετικό ρόλο» των ΗΠΑ σημαίνει, στην πραγματικότητα, την κυριαρχία των ΗΠΑ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν επέλεξαν το αμερικανικό κράτος να τους κυβερνήσει. Αυτές οι μάστιγες δεν θα εξορκιστούν με την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτή η θεμελιώδης συνέχεια, κάτω από μια πρόσοψη δικομματικών αντεγκλήσεων, απαιτεί ένα ανεξάρτητο φιλειρηνικό κίνημα για την προώθηση των παρακάτω  αιτημάτων, ανάμεσα σε άλλα:

 • Μειώστε δραστικά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό.
 • Επιστρέψτε όλα τα στρατεύματα από όλες τις ζώνες πολέμου και κλείστε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις.
 • Τερματίστε όλα τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα (αποκλεισμοί και κυρώσεις).
 • Σταματήστε να υποστηρίζετε συμμαχικούς πολέμους και σταματήστε τις δολοφονίες των ΗΠΑ και των συμμάχων.
 • Τερματίστε την κλιμάκωση των πυρηνικών όπλων και υπογράψτε τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW)
 • Σταματήστε τον ψυχρό πόλεμο με την Κίνα.
 • Επαναφορά των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, τερματισμός του αποκλεισμού και επιστροφή του εδάφους του Γκουαντάναμο.
 • Διαπραγμάτευση με το Ιράν, όχι δολοφονίες και απειλή στρατιωτικών επιθέσεων.
 • Τερματίστε τις ασφυκτικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα και αποκαταστήστε τις διπλωματικές σχέσεις.
 • Αναγνώριση και σεβασμός του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και τερματισμός της οικονομικής και διπλωματικής υποστήριξής του προς το κράτος-απαρτχάιντ του Ισραήλ.
 • Κατάργηση του νόμου περί προϋποθέσεων επένδυσης της Νικαράγουας (νόμος NICA).
 • Τηρείστε πλήρως τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 • Αποστρατικοποίηση της αστυνομίας.

Πάνω απ’ όλα, πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη μετάβαση από μια στρατιωτική σε μια ειρηνική οικονομία για να καλύψουμε τις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, να ενώσουμε τα χέρια μας για να χτίσουμε έναν κόσμο βασισμένο στη συνεργασία, την ειρήνη και τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των εθνών .

Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια