ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΠΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Στις αρχές Αυγούστου και ενώ συνεχίζονταν οι δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, πραγματοποιήθηκε αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τα κινήματα ειρήνης: της ΕΕΔΥΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, του Παγκύπριου συμβουλίου Ειρήνης και με τη συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ.

Η αποστολή που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης ( ΠΣΕ ) μετέβη σε πόλεις της Δυτικής όχθης, στην Ιερουσαλήμ και στις Ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα και είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων, περιοδειών και επισκέψεων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

 

Στις αρχές Αυγούστου και ενώ συνεχίζονταν οι δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, πραγματοποιήθηκε αποστολή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από τα κινήματα ειρήνης: της ΕΕΔΥΕ, της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, του Παγκύπριου συμβουλίου Ειρήνης και με τη συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ.

Η αποστολή που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης ( ΠΣΕ ) μετέβη σε πόλεις της Δυτικής όχθης, στην Ιερουσαλήμ και στις Ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Χάιφα και είχε ένα πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων, περιοδειών και επισκέψεων.

Στην διάρκεια των μετακινήσεων της αντιπροσωπείας, από την άφιξη στη Ραμάλλα και τις μετακινήσεις μέσα στη Δυτική Όχθη, τη μετάβαση προς το Ισραήλ και την επιστροφή μέχρι την αναχώρηση προς το Αμμάν της Ιορδανίας υπήρξαν μεγάλες δυσκολίες στα σημεία στρατιωτικού ελέγχου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας γνώρισαν άμεσα την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι, την προσβολή της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας τους από το Ισραηλινό κράτος.

Στις συναντήσεις που υπήρξαν με την Παλαιστινιακή Αρχή, τα κόμματα και τις οργανώσεις των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών φιλειρηνιστών αλλά και στις συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους σε νοσοκομεία και δρόμους αναδείχτηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για την πρωτοφανή βαρβαρότητα με την οποία επιτέθηκε ο ισραηλινός στρατός στη λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες βόμβες σε λίγες μέρες ενάντια σε ένα άμαχο πληθυσμό 1,8 εκ. κατοίκων, αποκλεισμένων σε μια λωρίδα γης 360 τ.χλμ, στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ στη Ραμάλλα

Στην πρώτη συνάντηση Παρασκευή βράδυ στην Ραμάλλα, η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης (ΠΕΕΑ) καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, δήλωσε πως “με την επίσκεψη σας αποδεικνύετε πως οι καλοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται”. Στη συνέχεια οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι Ghasan Abdulah, Daoud Talhoumi και Aqel Takaz, αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στα Παλαιστινιακά εδάφη πριν ακόμη ξεκινήσει το Ισραήλ την βάρβαρη και μονομερή του επίθεση , με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανεργία που έφτανε στη Λωρίδα της Γάζας στο 50%.

(Φώτο: AP)

(Φώτο: AP)

Σήμερα που έχουν καταστραφεί σχολεία, νοσοκομεία, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατοικίες, η ζωή είναι καθημερινή κόλαση. Αυτά δεν θα μπορούσαν να συμβούν αν το Ισραήλ δεν είχε την πλήρη υποστήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σημείωσαν οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων ενώ παρατήρησαν ότι η όξυνση της Ισραηλινής επιθετικότητας συνδέεται άμεσα με τα ευρήματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ανοιχτά της Γάζας. Έτσι “ο παλαιστινιακός λαός είναι θύμα τόσο της κατοχής όσο και των ιμπεριαλιστών που τους στηρίζουν και τους εξοπλίζουν, οι δε γειτονικές χώρες βρίσκονται είτε εναρμονισμένοι με τους ιμπεριαλιστές, είτε έχουν την δική τους ατζέντα και συμφέροντα.”

Και η εκπρόσωποι της ΠΕΕΑ συνέχισαν λέγοντας πως, “ο λαός στην Γάζα έχει δικαίωμα να αντισταθεί, αλλά οι στόχοι των ισλαμιστικών δυνάμεων δεν εξυπηρετούν πάντα μόνο αυτό το δικαίωμα, βλέποντας τα γεγονότα και στην Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή”.

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε “την κατηγορηματική καταδίκη των ανεπανάληπτων σε βαρβαρότητα ισραηλινών εγκλημάτων κατά του Παλαιστινιακού λαού αλλά και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών που πρόσφατα εξόπλισαν και ανεφοδίασαν το Ισραήλ με όπλα και πολεμικά υλικά αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων όπως οι ΗΠΑ, αλλά και οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ, που ούτε μια δεν τόλμησε έστω να καλέσει έναν Ισραηλινό Πρέσβη και διαμαρτυρηθεί για την θηριωδία στην Γάζα απέναντι ανυπεράσπιστα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης (PPP)με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τρία μέλη του Πολιτικού Γραφείου του, Ghasan Khatib, Rida Awadala και Fadwa Khader, όπου τονίστηκε η μεγάλη εκτίμηση προς το ΠΣΕ και τα μέλη του και στην συνέχεια έγινε μια αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην λωρίδα της Γάζας.

Η αντιπροσωπεία του PPP τόνισε πως η δύναμη πυρός που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στην Γάζα στο άθροισμα της ξεπερνάει αυτό της ατομικής βόμβας που έριξαν οι ΗΠΑ στην Χιροσίμα και δήλωσε ότι παράλληλα με τις συνομιλίες για εκεχειρία στο Κάιρο και την ανάγκη να σταματήσει η σφαγή του λαού στην Γάζα, πρέπει να δυναμώσει η πίεση σε όλα τα επίπεδα και η έμπρακτη αλληλεγγύη με ένα βασικό αίτημα: ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

Συνάντηση με την PLO

Το Σάββατο 10 Αυγούστου η αντιπροσωπεία των 4 κινημάτων ειρήνης συναντήθηκε στο κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης ( PLO ) με τον TaisirKhaledμέλος της εκτελεστικής επιτροπής της PLO, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το ΠΣΕ και τα μέλη του για την ολόψυχη υποστήριξη προς το δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης ενώ αναφέρθηκε στο μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

Ο TaisirKhaledτόνισε πως “η παλαιστινιακή πλευρά όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησε με υπομονή να συνεργαστεί για την υλοποίηση συμφωνημένων στόχων αλλά αυτό που εισέπραξε ήταν μόνο ψεύδη, αυταρχισμός, 3 πόλεμοι στη Γάζα με χιλιάδες θύματα, ραγδαία αύξηση των εποικισμών και αρπαγή της Παλαιστινιακής γης “.

Αναφερόμενος επίσης στους στόχους των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας με βασικό αίτημα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ …

Το διαχωριστικό τείχος που χωρίζει τη Δυτική Όχθη από την Ιερουσαλήμ και οι εβραϊκοί εποικισμοί που επεκτείνονται συνεχώς είναι τα χαρακτηριστικότερα σημάδια της επιθετικότητας του Ισραηλινού κράτους.

Το Ισραήλ δείχνει φανερά ότι όχι μόνο δεν σκοπεύει να κάνει παραχωρήσεις και να τηρήσει παλιότερες συμφωνίες αλλά αντίθετα εμποδίζει τους Άραβες υπηκόους να ζήσουν στον τόπο τους. Με κατασχέσεις σπιτιών και απαλλοτριώσεις κατοικιών, ακόμη και σε ιστορικά σημεία της πόλης που αποτελούν θρησκευτικά σύμβολα των Παλαιστινίων και των Αράβων γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο δημογραφικός χαρακτήρας και να “εβραιοποιηθεί” η Ιερουσαλήμ.

Οι νεοφασιστικές ομάδες με την ενίσχυση του Ισραηλινού κράτους κυνηγάνε Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ. Ο βασανισμός και η δολοφονία με εμπρησμό ενός 13χρονου παιδιού από ρατσιστικές ομάδες εποίκων ήταν αποτέλεσμα τέτοιας δράσης.

…και στο νοσοκομείο AlMakassed

gaza-in-ruinsΤα παιδιά άλλωστε είναι τα τραγικότερα θύματα της θηριωδίας του κράτους – δολοφόνου. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το ιστορικό και γνωστό νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ AlMakassedόπου νοσηλεύονται τραυματίες της Γάζας και κυρίως παιδιά που έχουν χάσει το σύνολο σχεδόν της οικογένειας τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυνισμού και της βαρβαρότητας του Ισραήλ, αποτελεί το γεγονός ότι οι συγγενείς – συνοδοί των ασθενών έχουν 24 ώρες άδεια για τη μετάβασή τους από τη Γάζα στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια πρέπει να διαμείνουν μέσα στο νοσοκομείο, καθώς τους απαγορεύεται η μετάβαση σε συγγενείς ή ξενοδοχεία. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αγωγής των ασθενών, κοιμούνται αναγκαστικά στο πάτωμα μέχρι να πάρουν το εξιτήριο οι ασθενείς, οπότε χορηγείται άλλη μια μέρα άδεια διέλευσης από το Ισραήλ προς τη Γάζα!

Οι εικόνες και τα συναισθήματα κατά την επίσκεψη στα δωμάτια των μικρών ασθενών της Γάζας, δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα. Ο τετράχρονος Yamen, με πολλαπλά κατάγματα και εγκαύματα Γ’ βαθμού, έχασε 10 μέλη της οικογένειάς του σε ανελέητο βομβαρδισμό μιας ώρας, σε γειτονιά τους στην πόλη της Γάζας. Ο παππούς του παιδιού, Abu Jaber, ο μόνος επιζών συγγενής, ασπαζόμενος την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, εξέφρασε με συγκίνηση τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη των μελών της. “Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόνο για το γεγονός ότι αφήσατε τις οικογένειές σας και μπήκατε στον κόπο για να βρεθείτε εδώ σήμερα, σας τοποθετώ πάνω από το κεφάλι μου σαν κορόνα. Διαδώστε την αλήθεια, σπάστε τη σιωπή του ψεύδους για τα ειδεχθή εγκλήματα κατά του λαού μας”

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ μετέβη στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Tel Aviv. Σε όλη τη διάρκεια της διαμονής της στο Ισραήλ, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συνοδευόταν από την υπεύθυνη της Επιτροπής Ειρήνης του Ισραήλ, Aida Touma, που είναι και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ.

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους αρνητών στράτευσης στο TelAviv

Με δύο οργανώσεις αρνητών στράτευσης Εβραίων Ισραηλινών συναντήθηκε το ΠΣΕ. Η μία οργάνωση με όνομα “Επιστολή Άρνησης” αποτελείται κυρίως από νέους άνδρες και γυναίκες (ηλικία στράτευσης τα 18) που αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό κατοχής, αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες ποινές φυλάκισης και τη “ρετσινιά” του προδότη. Η δεύτερη οργάνωση, με όνομα “Μαχητές για την Ειρήνη“,αφορά σε πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχονται την πρόσκληση ως έφεδροι. Και οι δυο οργανώσεις εναντιώνονται στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και στην κατοχή, και υποστηρίζουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του Ισραήλ.

Σημαντική στιγμή στο πρόγραμμα της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η συνάντηση με τον Mohamed Nafaa, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, και τον Mohamed Barrakei, μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και Ισότητα (Hadash), εκλογικό δικοινοτικό μέτωπο Αράβων και Εβραίων, που στηρίζεται από το ΚΚΙ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΙ στην Χάιφα, τα οποία πρόσφατα είχαν γίνει πάλι στόχος “αγανακτισμένων” Εβραίων εξτρεμιστών, που πετούσαν πέτρες και αντικείμενα φωνάζοντας: Σκοτώστε τους Άραβες. Στείλτε τους Κομμουνιστές στα κρεματόρια!

ο ΓΓ του ΚΚ Ισραήλ ανέλυσε τις θέσεις τού κόμματός του, λέγοντας ότι “οι Παλαιστίνιοι από το 1948 βρίσκονται συνεχώς σε άμυνα, ποτέ δεν επιτέθηκαν, ποτέ δεν έκαναν κάτι περισσότερο από το να υπερασπίζονται το δικαίωμα σε πατρίδα, ελευθερία και γη, στο πλάι του Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του, έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, εκδιώξεις, καταπατήσεις, μια αργή και συνεχιζόμενη γενοκτονία, με πιο πρόσφατο σταθμό της το μακελειό της Γάζας”

Συνάντηση επίσης πραγματοποιήθηκε με το Ινστιτούτο Emile Touma για Αραβικές και Εβραϊκές Μελέτες, το οποίο ασχολείται μεταξύ άλλων με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Eissam Makhoul, εξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα.

Οι συναντήσεις του ΠΣΕ στο Ισραήλ ολοκληρώθηκαν με συνάντηση με την Πρωτοβουλία Ειρήνης Αράβων Δρούζων, πληθυσμού μέσα στην Παλαιστινιακή Κοινότητα του Ισραήλ, που το καθεστώς έχει ξεχωρίσει εδώ και 40 χρόνια καλώντας τους άντρες να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό, ενώ δεν το πράττει με τους υπόλοιπους Παλαιστινίους του Ισραήλ.

Οι εκπρόσωποι των Δρούζων, άντρες όλων των ηλικιών που έχουν φυλακιστεί από 7 ως 10 φορές, αρνούμενοι τη στράτευσή τους στον κατοχικό στρατό του Ισραήλ, σε ποσοστό πάνω από 72% αντιστέκονται υπερήφανα παρ’ όλες τις πιέσεις και τις συνέπειες (φυλάκιση επί εβδομάδες και μήνες κάθε χρόνο μέχρι το όριο ηλικίας στράτευσης). Όπως λένε : “θέλουν να μας διαιρέσουν για να μπορούν να μας κάνουν κουμάντο. Δεν το επιτρέψαμε και δεν θα το επιτρέψουμε”.

Μετά την επιστροφή στην Παλαιστίνη, η αντιπροσωπεία των κινημάτων του ΠΣΕ είχε σημαντικές συναντήσεις στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ολοκληρώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών και επισκέψεων.

Συνάντηση με τη Φατάχ

Με τους εκπροσώπους της Φατάχ συναντήθηκε σε φιλικό κλίμα η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Ο Nabil Shaath, επί 14 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και σήμερα υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων της Φατάχ, και ο Abdallah Abdallah, αναπληρωτής υπεύθυνος (που διετέλεσε επί πολλά έτη πρέσβης στην Αθήνα), υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ στα γραφεία της Φατάχ. Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι επισήμαναν την ενδιαφέρουσα και συμβολική σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ, που αντικατοπτρίζει τις θέσεις και τις αρχές του.

Μετά την περιγραφή της κατάστασης με την ολοσχερή καταστροφή της Γάζας, τη δολοφονία αμάχων και παιδιών, ο Nabil Shaath εξήγησε πως δεν είναι τυχαία η στιγμή της επίθεσης του Ισραήλ, αφού επί δύο χρόνια γίνονταν προσπάθειες για εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης, και μόλις επιτεύχθηκε συμφωνία για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αξιοποιήθηκε η απαγωγή τριών εποίκων κοντά στη Χεβρόνα (για την οποία δεν έχει αναλάβει καμιά παλαιστινιακή οργάνωση την ευθύνη), για την έναρξη βομβαρδισμών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΓΓ του Παγκύπριου Συμβούλιου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, επισήμανε την απαράδεκτη και αντιδραστική θέση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, που όχι μόνο στηρίζει στην πράξη την ισραηλινή σφαγή, αλλάζοντας έτσι παραδοσιακές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ότι βάζει σε κίνδυνο τις παραδοσιακές θέσεις αραβικών χωρών και της Παλαιστίνης, στη Διάσκεψη Ισλαμικών Χωρών σχετικά με τη μη αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Συνάντηση με τη Χαμάς

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε επίσης με εκπρόσωπο του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, ο οποίος μίλησε για τη φυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων δίχως δίκη, σε κτηνώδεις συνθήκες κράτησης, αλλά και για το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των βουλευτών τους από τη Δυτική Όχθη, έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Σημείωσε ότι εχθρός της Χαμάς δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η κατοχή και οι έποικοι. “Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους κατοίκους της ιστορικής αυτής γης, σε ισότιμη βάση και χωρίς διακρίσεις“, τόνισε.

Ζωντανή σύνδεση με Γάζα

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η μιάμισης ώρας τηλεδιάσκεψη με τη Λωρίδα της Γάζας. Στα γραφεία της Παλαιστινιακής Ένωσης Ανακούφισης Αγροτών της Ραμάλα, στήθηκε μια γέφυρα οπτικοαουστικής επικοινωνίας με τον τόπο του εγκλήματος της ισραηλινής θηριωδίας, τη Γάζα. Απερίγραπτη συγκίνηση γέμισε τις δυο αίθουσες στις δυο παλαιστινιακές πόλεις, όταν στα Τούρκικα, Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά, οι εκπρόσωποι φορέων της Γάζας και οι οικογένειές τους απεύθυναν χαιρετισμό στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, ευχόμενοι να μπορούσαν να τους σφίξουν τα χέρια τους και στις αγκαλιές τους.

Από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το συντονιστικό κοινωνικών κινημάτων, την Ένωση Γυναικών της Γάζας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Γάζας, έγινε παράθεση των στοιχείων που συνιστούν μια ανθρωπιστική κρίση.

Ο πολιτικός μηχανικός M. Nabilο, αφού αναφέρθηκε στις τεράστιες υλικές καταστροφές, ενημέρωσε πως τα 2/3 των 10.000 τραυματιών θα έχουν μακρόχρονες συνέπειες και αναπηρίες, άρα προκύπτει ανάγκη για συγκεκριμένη βοήθεια. Η εκπρόσωπος των Γυναικών, Amal Siam, μίλησε για τις τραυματικές εμπειρίες των γυναικών που γέννησαν στα καταφύγια και σε σχολεία, την απώλεια κάθε έννοιας ιδιωτικής σφαίρας, την ταπείνωση και το φόβο, τον πόνο όσων έχασαν τα παιδιά τους, τις φωνές και τα κλάματα φοβισμένων παιδιών.

Ο Amzad Shawa, ΓΓ του Συντονιστικού Κοινωνικών Κινημάτων, τόνισε ότι η ζωή και πριν τη βάρβαρη επίθεση ήταν πολύ δύσκολη στη Γάζα. Συνολικά 5 – 6 ώρες ημερησίως υπήρχε ηλεκτροδότηση. Τώρα ακόμη χειρότερα. Από το σύνολο των 450.000 του πληθυσμού που έχουν μείνει άστεγοι, μόνο οι 150.000 έχουν βοηθηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ (UNRWA), οι υπόλοιποι παραμένουν σε σχολεία και καταφύγια.

Με μια φωνή όλοι οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν την απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας, για την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ δεσμεύτηκε να παλέψει για τα παραπάνω, και να οργανώσει στο άμεσο μέλλον νέα και μεγαλύτερη διεθνή αποστολή κινημάτων, που θα συμπεριλάβει και γιατρούς, για να επισκεφτεί την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε στη Ραμάλα και με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Shawqi Al Ayssa, Ο Παλαιστίνιος υπουργός, που έχει και την ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξήγησε τα μέτρα που παίρνει η Παλαιστινιακή Αρχή υπό αντίξοες συνθήκες, για τον πληθυσμό της Γάζας, που καταστράφηκε ολοσχερώς, για την μεγάλη ανταπόκριση κινημάτων και οργανώσεων, που οργανώνουν αποστολές υλικών, φαρμάκων. Στο Κάιρο η παλαιστινιακή πλευρά απαιτεί άρση του αποκλεισμού, χρήση λιμανιού και αεροδρομίου, και την απελευθέρωση όλων των πρόσφατων 2.000 κρατούμενων, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δυο μήνες. Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε για τη διεθνή διακυβερνητική διάσκεψη δωρητών, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη στο Κάιρο για τη στήριξη της Γάζας. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Zuhal Okuyan, επισήμανε την υποκρισία της κυβέρνησης Ερντογάν, που για άλλη μια φορά εμφανίζεται ως φίλος των Παλαιστινίων, ενώ -πέρα από τους λεονταρισμούς- δεν τόλμησε να παγώσει ούτε μια συμφωνία με το Ισραήλ, αντίθετα στηρίζει και διμερώς και μέσα από το ΝΑΤΟ, όλα τα σχέδια του Ισραήλ και του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι τη λαθεμένη εκτίμηση για το ρόλο της Τουρκίας, την πλήρωσαν τα τελευταία χρόνια κι άλλοι λαοί της περιοχής.

Συνάντηση με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)

Τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ αποτέλεσε αυτή με την ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο εκπροσώπησαν οι Abdel Rahim Malouh, μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, και ο Omar Shada, μέλος του ΠΓ και εκδότης της εφημερίδας της Οργάνωσης. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ ενημερώθηκε για τις θέσεις της Οργάνωσης σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας των παλαιστινιακών κομμάτων, που μετά το 2007 βρίσκονταν σε διάσταση. Θετικά εκτιμάται ότι στις συνομιλίες στο Κάιρο μετέχει ενιαία αντιπροσωπεία από την Παλαιστίνη, κάτι που ενόχλησε το Ισραήλ, το οποίο επί χρόνια ισχυριζόταν πως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το σύνολο του λαού.

Για το PFLP βάση της λύσης για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να είναι σε λιγότερο από το 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης, με τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, αλλά και με την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων, με βάση και την απόφαση 194 του ΟΗΕ.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη και ΓΓ της Οργάνωσης, Ahmad Sa’adat.

Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Παλαιστίνη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα παλαιστινιακά ΜΜΕ:

Μετά από 5 μέρες επίσκεψης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μέσα από πάνω από 12 συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα από τους δυο λαούς, και έχοντας καταγράψει τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά του άμαχου Παλαιστινιακού Λαού στη Γάζα, επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαίτηση να μπει τώρα τέλος στη σφαγή των Παλαιστινίων, να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της κατοχής, με την άμεση άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τη δυνατότητα μετακινήσεων ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη είναι βάρβαρη και ανάλγητη, γιατί τη στηρίζουν και την εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή. Είναι συνεργοί στο καθημερινό έγκλημα. Η άνοδος των εξτρεμιστικών θρησκευτικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί εκτός του θρησκευτικού μίσους που διαδίδει, δεν αφήνει τους λαούς να δουν τα πραγματικά αίτια της δυστυχίας τους, που βρίσκονται στο σύστημα που τους εκμεταλλεύεται και γεννάει πολέμους και μιζέρια. Το ΠΣΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα την οργάνωση της αλληλεγγύης των λαών με τον Παλαιστινιακό Λαό, στηρίζοντας τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για δημιουργία και αναγνώριση Ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για όλα τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα οργανώσει Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης των λαών με την Παλαιστίνη, στις 28 – 29 Νοέμβρη στην Ινδία. Αυτή θα είναι και μια συμβολική απάντηση σε κυβερνητικές “διασκέψεις δωρητών”, που όταν δεν συγκαλύπτουν και ανέχονται το έγκλημα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ενώ ετοιμάζουν τις κατασκευαστικές τους εταιρείες να πλουτίσουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε η ισραηλινή θηριωδία”.

Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Παλαιστίνη ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα παλαιστινιακά ΜΜΕ:

Μετά από 5 μέρες επίσκεψης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μέσα από πάνω από 12 συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα από τους δυο λαούς, και έχοντας καταγράψει τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά του άμαχου Παλαιστινιακού Λαού στη Γάζα, επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαίτηση να μπει τώρα τέλος στη σφαγή των Παλαιστινίων, να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της κατοχής, με την άμεση άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τη δυνατότητα μετακινήσεων ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη είναι βάρβαρη και ανάλγητη, γιατί τη στηρίζουν και την εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή. Είναι συνεργοί στο καθημερινό έγκλημα. Η άνοδος των εξτρεμιστικών θρησκευτικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί εκτός του θρησκευτικού μίσους που διαδίδει, δεν αφήνει τους λαούς να δουν τα πραγματικά αίτια της δυστυχίας τους, που βρίσκονται στο σύστημα που τους εκμεταλλεύεται και γεννάει πολέμους και μιζέρια. Το ΠΣΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα την οργάνωση της αλληλεγγύης των λαών με τον Παλαιστινιακό Λαό, στηρίζοντας τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για δημιουργία και αναγνώριση Ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για όλα τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα οργανώσει Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης των λαών με την Παλαιστίνη, στις 28 – 29 Νοέμβρη στην Ινδία. Αυτή θα είναι και μια συμβολική απάντηση σε κυβερνητικές “διασκέψεις δωρητών”, που όταν δεν συγκαλύπτουν και ανέχονται το έγκλημα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ενώ ετοιμάζουν τις κατασκευαστικές τους εταιρείες να πλουτίσουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε η ισραηλινή θηριωδία”.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια