Διεθνιστική Εκδήλωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Διεθνιστική Εκδήλωση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 22/02 από την ΕΕΔΥΕ και την ΕΕΔΔΑ

Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) το απόγευμα της Τετάρτης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στην Εύβοια.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Γιουσέφ Ντόρχομ, επιτετραμμένο της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα. Στην ομιλία του, τόνισε:

«Αγαπητά μου αδέλφια και σύντροφοι, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τον λαό και την ηγεσία της Παλαιστίνης και να ευχαριστήσω μέσω εσάς την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (EEΔΔA) και όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης με τον λαό μας, τον Παλαιστινιακό λαό, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Χαιρετίζουμε την αλληλεγγύη σας με τους λαούς του κόσμου, και χαιρετίζουμε και αναγνωρίζουμε την αλληλεγγύη σας με τους Παλαιστίνιους και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην ελευθερία τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία. Ως Παλαιστίνιοι, που ζούμε μέσα από την αδικία και την επιθετικότητα της ισραηλινής κατοχής, στεκόμαστε επίσης αλληλέγγυοι στους αγώνες των λαών του κόσμου που αγωνίζονται για την ελευθερία, τα δικαιώματά τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αγαπητά μου αδέλφια και σύντροφοι, η Νάκμπα ή η «Καταστροφή» της 15ης Μαΐου 1948 ξεκίνησε με τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και τον εκτοπισμό διά της βίας από τις πατρογονικές τους εστίες 950.000 Παλαιστινίων και την ολοσχερή καταστροφή 531 Παλαιστινιακών χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και 1949. Το 1967 ο Ισραηλινός στρατός κατέλαβε την υπόλοιπη Παλαιστίνη και αυτό που ξεκίνησε το 1948 συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την σημερινή ρατσιστική και φασιστική Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την κλιμάκωση του εξτρεμισμού, του εποικισμού, της αποικιοκρατίας, της προσάρτησης, του Ιουδαϊσμού, της κλοπής της γης και της μεγάλης συχνότητας δολοφονιών με καθημερινές συλλήψεις Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Οι Ισραηλινοί έποικοι με την υποστήριξη και την προστασία του Ισραηλινού στρατού συνεχίζουν να βεβηλώνουν και να επιτίθενται στους Ιερούς μας Τόπους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, ενώ η νέα φασιστική κυβέρνηση κλιμάκωσε τις συστηματικές πολιτικές του απαρτχάιντ αγνοώντας όλες τις υπογεγραμμένες συμφωνίες και με την παρακράτηση των φόρων του Παλαιστινιακού λαού, προωθούν την παρεμπόδιση της ελευθερίας και της κυκλοφορίας και την επιβολή αυστηρών περιορισμών για την αποτροπή της περαιτέρω ανάπτυξης και υποδομών των εθνικών θεσμών.

Επίσης, δεχόμαστε τις πιο σκληρές μορφές συλλογικής τιμωρίας για την αντίσταση στον κατακτητή μας, οι Παλαιστίνιοι που αντιστέκονται κρατούνται και στερούνται τα βασικά δικαιώματα να έχουν δικηγόρο, στερούνται οικογενειακές επισκέψεις, στερούνται υγειονομικής περίθαλψης και θεραπείας, εκπαίδευσης, στερούνται τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και πρόσφατα ο επονομαζόμενος Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας εξέδωσε διατάγματα για το κλείσιμο των αρτοποιείων στα κέντρα κράτησης όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι, εξέδωσε επίσης εντολές για περιορισμό της χρήσης ντους σε 4 λεπτά, στερώντας τους ακόμη και την υγιεινή και τα ντους, ενώ όλοι εμείς και όλες οι κοινωνίες στον κόσμο προωθούν την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την καθαριότητα. Αυτή τη στιγμή 4.800 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 160 παιδιών κάτω των 18 ετών, 29 γυναικών και 914 σε διοικητική κράτηση που κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη.

Χαιρετίζουμε τους Παλαιστίνιους κρατούμενους μας που έχουν κηρύξει εξέγερση ενάντια στις ισραηλινές υπηρεσίες φυλακών και έχουν ανακοινώσει ότι σύντομα θα κάνουν απεργία πείνας, είμαστε δίπλα και χαιρετίζουμε όλους τους αγωνιστές μας της ελευθερίας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης από την Ισραηλινή κατοχή και το κράτος του Απαρτχάιντ.

Οι Ισραηλινοί κατακτητές παραπονιούνται σε όλα τα φόρουμ και εκδηλώσεις ότι είναι θύματα ναζισμού, μίσους και ρατσισμού, ενώ ασκούν τα χειρότερα είδη ναζισμού και ρατσισμού εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και τα έχουν ενσωματώσει στις πολιτικές του απαρτχάιντ, παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο , τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την 4η Συνθήκη της Γενεύης. Η ισραηλινή κατοχή αρνείται να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στη ζωή και την ελευθερία και δεν συμμορφώνεται με την εφαρμογή των διεθνών ψηφισμάτων υπό την κάλυψη των συμμάχων τους στη διεθνή κοινότητα που εφαρμόζουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά και εξισώνουν τον δράστη με το θύμα, παρέχοντάς τους οικονομική, στρατιωτική υποστήριξη και πολιτική προστασία σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Αγαπητά μου αδέλφια, σήμερα η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού έχει γίνει αναπόφευκτη προτεραιότητα και υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους ανθρώπους και κατόχους αρχών και αξιών σε αυτόν τον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε σταθεροί και να αντιμετωπίσουμε τα εγκλήματα της κατοχής εναντίον του λαού μας μας και της ανθρωπότητας συνολικά, να υπερασπιστούμε την Ιερουσαλήμ, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες φίλους μας και όλους τους υποστηρικτές της Ειρήνης και της Ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που στέκονται αλληλέγγυοι με την Παλαιστίνη και τον Παλαιστινιακό λαό και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση.

Ζήτω οι αγώνες των λαών, Ζήτω η Διεθνής Αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό!». 

Στη συνέχεια εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Αναλυτικά ανέφερε:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για μια πατρίδα ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη.

Καταγγέλλουμε τις ευθύνες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ με την υποστήριξη των οποίων κλιμακώνεται η επιθετικότητα του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ που δολοφονεί, φυλακίζει, διώκει τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για το αυτονόητο δικαίωμά του να ζει ελεύθερος στην πατρίδα του. Ο Παλαιστινιακός λαός ο οποίος δέχεται συνεχείς επιθέσεις, υφίσταται έναν εντεινόμενο αποκλεισμό, τους εποικισμούς, τον ξεριζωμό από τις εστίες του.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν σοβαρές ευθύνες καθώς διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν την ολοένα και μεγαλύτερη αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ σε πολιτικο, οικονομικό, στρατιωτικό επίπεδο. Είναι προκλητικό τα αστικά πολιτικά κόμματα να δηλώνουν υποτίθεται από τη μια τη συμπαράστασή τους στο λαό της Παλαιστίνης, και από την άλλη να ακολουθούν το δρόμο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, να συνεργάζονται και να στηρίζουν όλα τα σχέδια τους για το αιματοκύλισμα των λαών, να αρνούνται να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής – ήδη από το 2015, για την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους

Αυτά τα σχέδια, αυτές οι επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να ελέγξουν τις πηγές και τους δρόμους μεταφοράς της ενέργειας, των εμπορευμάτων, συνολικά τον πλούτο της γης, του υπεδάφους και της θάλασσας, τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις, οπλίζουν την επιθετικότητα του Ισραήλ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης.

Οι συνθήκες που πραγματοποιούμε την σημερινή μας εκδήλωση και θα έχουμε την ευκαιρία και την τιμή να ενημερωθούμε και πολύ πιο αναλυτικά από τον Γιουσέφ Ντόρχομ, επιτετραμμένος της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και τον Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης , συμπίπτει με την επίσκεψη Μπλίνκεν αυτές τις ημέρες που στην Αθήνα. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς και συνολικότερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Τέτοιοι είναι και οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις που εδώ και ένα χρόνο ακριβώς έχουν πάρει την πιο σκληρή μορφή τους και στο Ουκρανικό έδαφος με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας, με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -την οποία και από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε. Αυτούς τους ανταγωνισμούς πληρώνουν εδώ και πολλές δεκαετίες οι λαοί της Μέσης Ανατολής.

Η ΕΕΔΥΕ, το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, συνολικά το λαϊκό κίνημα της χώρας μας συνεχίζουμε μέσα από μια καθημερινή, πολύμορφη δραστηριότητα να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό, να συμβάλλουμε να εκφραστεί ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά η καταδίκη των εγκλημάτων της ισραηλινής κατοχής, η διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων.

Η αλληλεγγύη που δείχνει ο λαός μας αυτές τις ημέρες στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας μετά τον καταστρεπτικό σεισμό είναι οδηγός, αποδεικνύει ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, η πάλη των λαών είναι η ελπίδα απέναντι στους ιμπεριαλιστές.

Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης απαιτώντας:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων που το επιθυμούν στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμό από την Ευγενία Παπαμακαρίου, γενική γραμματέα της ΕΕΔΔΑ. Στον χαιρετισμό της ανέφερε:

«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) από τη χρονιά ίδρυσής της, το 1981, ήταν πάντα, και εξακολουθεί να είναι στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού και να στηρίζει τους δίκαιους αγώνες του. Να στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό του με όποιο τρόπο μπορεί: πολιτικά, υλικά, ηθικά.

Δεν έχουμε σταματήσει τις προσπάθειές μας για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων του Παλαιστινιακού λαού για να αποκτήσει μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

  • Για να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στην πατρίδα τους.
  • Να σταματήσει η επέκταση των εποικισμών και να αποχωρήσουν οι έποικοι από τα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Να γκρεμιστεί το τείχος του διαχωρισμού.
  • Να αρθεί ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.
  • Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της Σεμπαά του Νότιου Λιβάνο

Με κάθε ευκαιρία καταγγέλλουμε τη βάρβαρη, δολοφονική και επεκτατική πολιτική του Ισραήλ που δεν διστάζει να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας του να πυροβολούν άοπλους πολίτες. Δεν διστάζουμε να στηλιτεύσουμε την απαράδεκτη στάση των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτες και θύματα, που απροκάλυπτα υπερασπίζονται το κράτος του Ισραήλ, νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις παρανομίες του, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το ίδιο το Ισραήλ με το κράτος της Παλαιστίνης. Δεν παραλείπουμε ποτέ να καταγγείλουμε και τη στάση του ΟΗΕ που αρνείται να απαιτήσει την εφαρμογή των ίδιων του των αποφάσεων για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Τέλος, καταδικάζουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που, διαχρονικά, στα λόγια υπερασπίζονται τον λαό της Παλαιστίνης αλλά, στην πράξη υπονομεύουν τα δικαιώματά του με την άρνησή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, παρά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής, με τις κάθε είδους συμφωνίες συνεργασίας, οικονομικές, εμπορικές, στρατιωτικές,καλλιτεχνικές που υπογράφουν με το Ισραήλ, με την επιμονή τους να το παρουσιάζουν σαν πολύτιμο σύμμαχο για τα συμφέροντα της χώρας μας αποκαλώντας τον «στρατηγικό εταίρο».

Για ένα, όμως, είμαστε βέβαιοι. Ο αγώνας του λαού της Παλαιστίνης δεν είναι μάταιος. Γιατί κανένας αγώνας για το δίκιο και τη λευτεριά δεν είναι μάταιος. Κανένας λαός που μάχεται ενάντια σε κατακτητές δεν χάνει. Γιατί με τον αγώνα του αυτό κερδίζει την αυτοεκτίμησή του και τη διεθνιστική αλληλεγγύη όλων των λαών της γης, που γίνονται μάρτυρες της αδικίας, της καταπίεσης, της επιβολής, όσων δηλαδή βιώνουν και οι ίδιοι που ζουν στο πετσί τους την πολιτική του καπιταλισμού.

Ο λαός της Παλαιστίνης θα νικήσει!

Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού είναι και δικός μας αγώνας

Η νίκη του θα είναι και δική μας». 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Άκελ Τακάζ, προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, συντονιστή Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια