ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ

Η Ερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία θα υιοθετήσει και θα αναπτύξει παραπέρα τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισσαβόνας (2010), θα χρησιμοποιήσει παλιά και νέα προσχήματα για τον ρόλο του ως «Παγκόσμιου Χωροφύλακα» που θα εγγυάται αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των λαών.

NATO: Κεντρικό στρατιωτικό εργαλείο του Ιμπεριαλισμού

Σύνοδος του NATO 4-6 Σεπτέμβρη 2014 στην Ουαλία

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καλεί τις φιλειρηνικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης στις 30 Αυγούστου 2014, ενάντια στο ΝΑΤΟ

2014: Εκατό χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο-75 Χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

 

Το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια τραγωδία που κόστισε τις ζωές 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τον έχουν περιγράψει ως τον «πόλεμο που θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους» , ωστόσο σήμερα, έναν αιώνα μετά, η στρατιωτική ισχύς για καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνει.

Κάθε μέρα, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, οι λαοί υποφέρουν από στρατιωτικές διενέξεις και γιγάντωση των εξοπλισμών, από κατοχή, εκφοβισμό και επιθετικότητα αλλά και τον εκσυγχρονισμό και διάδοση πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χειροτερεύει παραπέρα τις ζωές των ανθρώπων ενώ τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας αυξάνουν. Το έδαφος για στρατιωτικές επιθέσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους εξάλλου ποτέ δεν καθοριζόταν από τυχαία γεγονότα ή προσωπικές αποφάσεις προσώπων.

Τα εκατό χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να αποτελέσει αφορμή για σκέψη, για δυνάμωμα της ειρήνης και ενδυνάμωση της διεθνούς φιλίας και αλληλεγγύης στην βάση της ισότητας και του σεβασμού και της κυριαρχίας των λαών. Πρέπει να κατευθύνεται στον τερματισμό της οικονομικής ηγεμονίας των μονοπωλίων και των επιθετικών στρατιωτικών συμμαχιών. Για αυτό απαιτείται η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την υπ’ αριθμό 1 πολεμική μηχανή στον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης που ιδρύθηκε αμέσως μετά την λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου με το σύνθημα « Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός» υπογραμμίζει την ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα από την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία την ιη Σεπτέμβρη 1939 και την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι αυξανόμενες τότε ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της ναζιστικής Γερμανίας συνάντησαν την ιμπεριαλιστική ατζέντα άλλων δυνάμεων, οι οποίες δεν αντιτάχτηκαν στον γερμανικό επεκτατισμό προς την Ανατολή στην αρχή.

Η ηρωική αντίσταση των λαών ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό σε συνδυασμό με τον αγώνα και την θυσία δεκάδων εκατομμυρίων της ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην απελευθέρωση των λαών από τον φασισμό και στην Νίκη των Λαών. Η διεθνή κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο, η δημιουργία του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη, έδωσε νέες δυνατότητες στην πάλη των λαών για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Όλα τα παραπάνω απειλούνται ή έχουν ανατραπεί σήμερα βίαια, ενώ συχνά παρατηρείται η προσπάθεια υποκατάστασης του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ, παράλληλα με την άνοδο νεοφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη που υπηρετούν αντιδραστικές ιδεολογίες και σχέδια εναντίον των λαών.

Το ΠΣΕ εναντιώνεται στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για «Μεγάλη Μέση Ανατολή», την «Στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία» και την παρέμβαση στις κυρίαρχες υποθέσεις των λαών στην Λατινική Αμερική.

NATO: Κεντρικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού- 65 Χρόνια εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας

Το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ενώ κυριαρχείται σταθερά από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αποτελεί ταυτόχρονα πυλώνα της «στρατηγικής άμυνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει 28 κράτη-μέλη στην Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Άλλες 22 χώρες εμπλέκονται στο «Συμβούλιο Ευρώ-Ατλαντικής Συνεργασίας». Επιπλέον άλλες 19 χώρες συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ μέσω προγραμμάτων όπως του «Μεσογειακού Διαλόγου», της Πρωτοβουλίας για Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης» και άλλων μέσω του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» σε όλο τον κόσμο.

Από το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε επιθετικά σε μέλη και πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό αποκαλύπτει και την βασική του στόχευση: Να αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο για την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον κόσμο.

Το NATO αποτελεί εχθρό για την Ειρήνη.Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από τα δόγματα του Πρώτου και Προληπτικού Χτυπήματος. Ως επιθετικός στρατιωτικός συνασπισμός παρεμβαίνει πρόθυμα πριν προλάβει να δοθεί έδαφος σε πολιτικές λύσεις, όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις του-όπως στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία- ευθύνονται άμεσα για αποσταθεροποίηση, βία και πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών. Όταν επεμβαίνει, τα μέλη του χρησιμοποιούν συχνά τοξικά όπλα που εμπεριέχουν Απεμπλουτισμένο Ουράνιο ή Λευκό Φώσφορο. Επιπλέον το ΝΑΤΟ θεωρεί τα πυρηνικά όπλα βασικό μέρος του οπλοστασίου και της «αμυντικής στρατηγικής» του. Η συμμαχία επιθετικά προάγει και επιβάλει προκλήσεις και επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματα είναι πάντα καταστροφές, εκτοπισμούς και θάνατο. Τα παραδείγματα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, στο Αφγανιστάν και την Λιβύη καθώς και η επιθετικότητα απέναντι στην Συρία, αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ για την ανθρωπότητα. Στο Ιράκ όπου το ΝΑΤΟ έλαβε μέρος στην «ανασυγκρότηση», ούτε ειρήνη ούτε δημοκρατία φυσικά έφερε.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των Λαών και της Ειρήνης.Δίχως την παραμικρή δημόσια συζήτηση, τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ «φιλοξενούν» στο έδαφος τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Το 2010 υπογράφηκε μυστική συμφωνία για εγκατάσταση σύγχρονων πυρηνικών κεφαλών Β61 παρατείνοντας την παραμονή τους για αρκετές δεκαετίες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση. Μέσω του Άρθρου 5 επιπλέον επιβάλει ως συμμαχία υποχρεώσεις στα μέλη του που δεν συμβαδίζουν με το κυρίαρχο δικαίωμα κρατών να αποφασίζουν για ειρήνη και πόλεμο.

 

Η Ερχόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία θα υιοθετήσει και θα αναπτύξει παραπέρα τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισσαβόνας (2010), θα χρησιμοποιήσει παλιά και νέα προσχήματα για τον ρόλο του ως «Παγκόσμιου Χωροφύλακα» που θα εγγυάται αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των λαών.

Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό.

 

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στα πλαίσια της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας την διάλυση του.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια