ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 4η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η 4η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και η 4η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Χανιά της Κρήτης. Τα Χανιά επιλέχτηκαν από την ΕΕΔΥΕ, μετά τη Μυτιλήνη, την Κωνσταντινούπολη και την Λευκωσία φέτος για να αναδειχτεί για άλλη μια φορά ο ρόλος της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής Βάσης της Σούδας ως εφαλτήριο των ιμπεριαλιστών απέναντι στους λαούς της περιοχής στα δολοφονικά τους σχέδια.

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 4η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 20/10 στα Χανιά της Κρήτης. Τα Χανιά επιλέχτηκαν φέτος από την ΕΕΔΥΕ, μετά τη Μυτιλήνη, την Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία για να αναδειχτεί, για άλλη μια φορά, ο ρόλος της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής Βάσης της Σούδας, ως εφαλτήριο των ιμπεριαλιστών, ενάντια στους λαούς της περιοχής, στα δολοφονικά τους σχέδια.

Η  ΕΕΔΥΕ εκπροσωπήθηκε στα Χανιά από πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της, Βέρα Νικολαΐδου. Η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της, Aydemir Güler και τα μέλη της Γραμματείας, Zuhal Okuyan και Burhan Aksakal. Την αντιπροσωπεία συμπλήρωσε και μια ομάδα είκοσι αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος από την Τουρκία. Το Παγκύπριο Συμβούλιο συμμετείχε με τον Πρόεδρό του, Γιαννάκη Σκορδή και το Γενικό Γραμματέα, Χρήστο Κουρτελλάρη. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι τριμερείς συναντήσεις, εκπροσώπησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του.

Μετά τη συνάντηση εργασίας των αντιπροσωπειών, που διήρκεσε όλη μέρα στο Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου και καταλήχτηκε κοινή ανακοίνωση των τριών κινημάτων, ακολούθησε στις 6 το απόγευμα ανοιχτή εκδήλωση στο Θέατρο «Δημ. Βλησσίδης» γύρω από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με προβολές από τις δράσεις των τριών Επιτροπών και χαιρετισμούς. Την εκδήλωση άνοιξε η Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Ιωάννα Κουρπά με καλωσόρισμα και ευχές.

 

DSC_0827Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Νίκος Ζώκας στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε: 

«Ο πόλεμος στη Συρία είναι η συνέχεια της επέμβασης των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Συνέχεια ενός οργανωμένου σχεδίου, που οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού φάσματος και οι πάσης φύσης οπορτουνιστές το ονόμασαν «Αραβική Άνοιξη», για να κρύψουν ότι είναι συνέχεια του μεγάλου σχεδίου, γνωστού με την επωνυμία «Νέα Μέση Ανατολή». Σχέδιο, που το επεξεργάστηκε το 2004 η διοίκηση του προέδρου Μπους και το υιοθέτησαν πολύ γρήγορα οι σύμμαχοι των Αμερικανών, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι τοπικές περιφερειακές δυνάμεις και τα κυρίαρχα τυραννικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου. Στόχος του σχεδίου των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών είναι ο φυσικός πλούτος των λαών της περιοχής. Είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σκοπός τους να κλέψουν αυτόν τον πλούτο. Να γεμίσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι τα θησαυροφυλάκιά τους, που ήδη ξεχειλίζουν από το πλιάτσικο. Με στρατό και μισθοφόρους, με τα όπλα και τη βία θέλουν να εξασφαλίσουν και τους δρόμους μεταφοράς του κλεμμένου πλούτου».

Zuhal OkuyanΧαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας η Zuhal Okuyan:

«Η κυβέρνηση του AKP ( Ερντογάν) προσπαθεί με όλους τους τρόπους, με ψέματα και προπαγάνδα, να επηρεάσει τον τουρκικό λαό, γιατί νιώθει ολοένα και πιο αδύναμη στο εσωτερικό και γι’ αυτό καταφεύγει στην πολεμοκάπηλη ρητορεία. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι αν σωπάσουμε και μείνουμε απαθείς, σειρά θα έχουν όλες οι χώρες της περιοχής μας. Ήδη, οι συνέπειες του πολέμου έχουν γίνει αισθητές και στη χώρα μας (…) Ήμαστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσουν στους λαούς της περιοχής μας εκείνοι που εγκλημάτησαν και εγκληματούν κατά των Λαών της Συρίας. Η τέταρτη τριμερής στα Χανιά πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Καταλήγοντας, θέλω να μεταφέρω σε όλους εσάς αγωνιστικό χαιρετισμό από την αντίσταση του τουρκικού λαού του περασμένου Ιούνη, συνοδευόμενο με αισθήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης και συντροφικής αγωνιστικότητας».

Γιαννάκης ΣκορδήςΑπό το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης χαιρέτισε ο πρόεδρος του Γιαννάκης Σκορδής :

«Εμείς δε οι Κύπριοι αγωνιστές της ειρήνης, στέλνουμε το μήνυμα πως το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι εδώ παρόν, με Ελληνοκύπριους, και Τουρκοκύπριους, στο ίδιο χαράκωμα του αγώνα. Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να πράξουμε αλλιώς. Η ανθρωπότητα δεν έχει περιθώρια γι’ άλλους πολέμους. Τα παιδιά μας, όμως, τα παιδιά όλου του κόσμου, έχουν δικαίωμα σ’ ένα Ειρηνικό μέλλον (…) Φοβούμαστε για επιβολή λύσεων στο Κυπριακό, ξένων προς τα συμφέροντα του λαού μας, και των Ελληνοκυπρίων, όπως και των Τουρκοκυπρίων. Μαζί και πάνω απ’ όλα αυτά, η πρόδηλη προσπάθεια να πνιγεί και εξαφανιστεί αν είναι δυνατό, το οτιδήποτε προοδευτικό, ο οποιοσδήποτε έχει αντίθετη μ’ αυτούς γνώμη. Την ίδια στιγμή, το γεγονός της ύπαρξης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που είναι πια ένα τελεσίδικο γεγονός, έχει τροχιοδρομήσει παρεμβάσεις από έξω κι από μέσα, που κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των Κυπρίων εξυπηρετούν».

Μπάμπης ΑγγουράκηςΣύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της ΕΕΔΥΕ, Μπάμπης Αγγουράκης ο οποίος τόνισε ότι: «Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών ανθρώπων, των κομμουνιστών, του ταξικού κινήματος η απομάκρυνση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας». Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ, Τηλέμαχο Δημουλά.

Το πρωί της Κυριακής 20/10 πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, συνοδευόμενοι από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, τον περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιώργο Νταγκουνάκη και τον εκπρόσωπο της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (Κ.ΕΘ.Α), Νίκο Παπαναστάση επισκέφτηκαν πρώτα τη ναυτική βάση, που μπορεί να «φιλοξενήσει» (μεταξύ άλλων) μέχρι και 2 αεροπλανοφόρα και στη συνέχεια την αεροπορική βάση, η οποία «αξιοποιήθηκε» σε όλες τις προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και βρίσκεται σε ετοιμότητα για τα επόμενα σχέδια επίθεσης στο λαό της Συρίας και του Ιράν.

Οι εκπρόσωποι των κινημάτων προσπάθησαν να επιδώσουν ψήφισμα , το οποίο κατέληγε στην απερίφραστη απαίτηση να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες ξένες βάσεις στην περιοχή, ωστόσο οι αρμόδιοι της βάσης, φανερά αιφνιδιασμένοι, δεν έστειλαν εκπρόσωπό τους να παραλάβει το ψήφισμα και έτσι θυροκολλήθηκε στην πύλη της αεροπορικής βάσης.

Επίσκεψη στον Θέρισσο και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης

episkepsi_sto_mousio_ethnikis_antistasisΣτη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των κινημάτων επισκέφτηκαν τον Θέρισσο, ιστορικό χωριό της ηρωικής αντίστασης και δράσης των ανταρτών του ΕΛΑΣ στα Χανιά, αλλά και των θηριωδιών των Γερμανών ναζί.

Εκεί, ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για γεγονότα και διδάγματα από τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και τον καθοδηγητικό ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ την εποχή εκείνη, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους καλεσμένους από Τουρκία και Κύπρο να εκφράσουν τη μεγάλη τους εκτίμηση και θαυμασμό, αλλά και το βαθύ σεβασμό για τα εκατοντάδες θύματα που είχε η περιοχή.

 

Πορεία και συναυλία διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις της 4ης Τριμερούς Συνάντησης συνεχίστηκαν  με πορεία στους δρόμους της πόλης, με αφετηρία την πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Εκατοντάδες αγωνιστές της Ειρήνης, όλων των ηλικιών, με επικεφαλής τις 3 αντιπροσωπείες των κινημάτων των αντίστοιχων χωρών, διαδήλωσαν και φώναξαν – στα ελληνικά και τουρκικά – συνθήματα όπως: «ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ- Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ», «ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ – ΠΑΡ’ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΙ ΕΜΠΡΟΣ», «ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗ ΓΗ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΥΝ-ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΧΑΡΑΖΟΥΝ».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη συναυλία διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης στο λιμάνι των Χανίων. Στο συμβολικό τόπο όπου βρέθηκαν και έζησαν μαζί λαοί και πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, συγκεκριμένα πίσω από το «Γιαλί Τζαμισί», έσμιξαν οι ήχοι, οι φωνές και οι χοροί των τριών λαών, σε μια ζεστή καλλιτεχνική βραδιά, όπου χαιρέτισαν πρώτα οι εκπρόσωποι των κινημάτων.

Οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κινημάτων

Μιλώντας η Ελένη Παπαδοπούλου, οργανωτική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι: «η συνάντησή μας δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζεται μέσα από τους κοινούς μας αγώνες, μιλάμε την ίδια γλώσσα του αγώνα, έχουμε κοινά όνειρα, κοινό εχθρό, αυτούς που εκμεταλλεύονται τους λαούς μας, τον καθέναν χώρια και μαζί, αλλά έχουμε και ένα κοινό όπλο, τη διεθνιστική φιλία των λαών μας, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Ο Χρίστος Κουρτελλάρης, γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφερόμενος στην ανάγκη να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο συριακό λαό, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι: «δεν μπορούν να μιλούν και να διδάξουν δημοκρατία στους λαούς αυτοί που εξαθλιώνουν οικονομικά τους δικούς τους λαούς από τη μια και συμμετέχουν σε εγκλήματα κατά άλλων λαών από την άλλη. Η πάλη των κινημάτων μας πρέπει να συνεχιστεί και να δυναμώσει μέχρι να γίνουν οι λαοί μας πραγματικά αφέντες του πλούτου και της τύχης τους».

Γεμάτος συμβολισμούς και διεθνισμό ήταν ο χαιρετισμός της Ζουχάλ Οκουγιάν, από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, η οποία προτίμησε να μιλήσει στα ελληνικά. «Κοινός μας εχθρός είναι οι εκμεταλλεύτριες τάξεις των χωρών μας και ο ιμπεριαλισμός, κοινό μας όνειρο και σκοπός ένας κόσμος της ειρήνης, ισότητας, ελευθερίας. Σήμερα, σμίγουμε μέσα από τις μελωδίες και τα τραγούδια σε αυτό το όμορφο νησί», ενώ καταλήγοντας απήγγειλε σε απόδοση στα ελληνικά ένα ποίημα του κομμουνιστή ποιητή Ysar Mirac, αφιερωμένο στους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μετέφερε εκ μέρους της Κ.ΕΘ.Α το χαιρετισμό των απόστρατων αξιωματικών που συντάσσονται με τα κινήματα ειρήνης, ενάντια στους άδικους πολέμους και τις απειλές εναντίον κυρίαρχων χωρών, καταγγέλλοντας τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, με κομβικό το ρόλο της βάσης της Σούδας σε αυτά.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η συναυλία της βραδιάς ήταν άλλη μια έκφραση της φιλίας των τριών λαών.

Στους πολλές εκατοντάδες παρευρισκόμενους κράτησαν συντροφιά τα συγκροτήματα έντεχνης μουσικής του Αντώνη Μυλωνάκη, του κρητικού συγκροτήματος των Γ. Σκευάκη και Γ. Μυλωνάκη, του χορευτικού συλλόγου «Πελασγοί» από τα Χανιά και των γνωστών καλλιτεχνών Emin Ιgüs από Τουρκία και Κούλη Θεοδώρου από την Κύπρο, οι οποίοι παρουσίασαν μεταξύ άλλων και από κοινού ένα τραγούδι του Ζουλφί Λιβανελί σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση στα ελληνικά από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

 

Κατεβάστε παρακάτω ολόκληρες τις ομιλίες:

Aydemir Guler – Ομιλία στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Γιαννάκης Σκορδής – Ομιλία στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Νίκος Ζώκας – Ομιλία στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Παρέμβαση ΕΕΔΥΕ στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Παρέμβαση Χρίστου Κουρτελλάρη στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Χαιρετισμός ΚΕΘΑ στην 4η τριμερή συνάντηση, Χανιά

Ελένη Παπαδοπούλου – Χαιρετισμός στην ανοιχτή εκδήλωση

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια