19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών

Χιλιάδες νέοι από περισσότερες από 100 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ που διεξάγεται από το 1947, κάθε 4 χρόνια, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Με σύνθημα «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό – Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον», πραγματοποιήθηκε στις 14 – 22 Οκτώβρη στο Σότσι της Ρωσίας το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), το οποίο φέτος τίμησε τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Χιλιάδες νέοι από περισσότερες από 100 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο Φεστιβάλ που διεξάγεται από το 1947, κάθε 4 χρόνια, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Αυτή η «παράδοση» του Φεστιβάλ επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν και κατά την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, με πολλούς νέους να παίρνουν μέρος σε αυτά, αλλά και τη συζήτηση να «ανάβει» στα περίπτερα των Οργανώσεων – μελών της ΠΟΔΝ, με αυτό της ΚΝΕ να έχει την τιμητική του, με χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω αποτελούν τη μία όψη του 19ου ΠΦΝΦ, γιατί έξω από το χώρο που ήταν οι Οργανώσεις – μέλη της ΠΟΔΝ, ήταν ξεκάθαρη η απόπειρα της ρωσικής αστικής τάξης, να φέρει στα μέτρα της το λαμπρό μήνυμα γεγονότων, όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαία η παρεμπόδιση της ΚΝΕ από τις ρωσικές αρχές, να φέρει στο χώρο του Φεστιβάλ, το σφυροδρέπανο, χαρακτηρίζοντάς το ως παράνομο σύμβολο!

Την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο Οργανωτικός Γραμματέας της, Γρηγόρης Αναγνώστου, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης συμμετείχε με αντιπροσωπεία του, που αποτελούνταν από την Πρόεδρό του, Σοκόρο Γκόμεζ, τον Εκτελεστικό Γραμματέα, Ηρακλή Τσαβδαρίδη και το μέλος της Γραμματείας και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ, Άκελ Τάκαζ από την Παλαιστίνη.

Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, η οποία είναι η μοναδική Οργάνωση στην Ελλάδα που είναι μέλος της ΠΟΔΝ και κατέχει επίσης τη θέση της Οργάνωσης – αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας από την Ευρώπη, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού συγκροτήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία (Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή της Ελλάδας) για το 19ο ΠΦΝΦ. Σ’ αυτήν συμμετείχαν δεκάδες στελέχη και μέλη της ΚΝΕ, νέοι συνδικαλιστές που δρουν μέσα από τα σωματεία τους στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό εργατικό κίνημα, εκλεγμένοι φοιτητές σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητικών Συλλόγων που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, νέες γυναίκες που δραστηριοποιούνται μέσω των Συλλόγων της ΟΓΕ στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, νέοι που συμμετέχουν στην ΕΕΔΥΕ, στο φιλειρηνικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Μ’ αυτόν τον τρόπο εκφράστηκε κατά το ΠΦΝΦ η φωνή της αγωνιζόμενης νεολαίας από την Ελλάδα.

Η ΚΝΕ είχε την ευκαιρία να εισηγηθεί σε 3 σεμινάρια για την Οκτωβριανή Επανάσταση και σε 3 σεμινάρια για την πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, σε σεμινάρια επίσης για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική κρίση, αλλά και να παρέμβει σε δεκάδες ακόμη. Ακόμη, σε σεμινάρια για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, για τον πόλεμο, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ συμμετείχε η ΕΕΔΥΕ, σε σεμινάρια για το φοιτητικό κίνημα συμμετείχε το ΜΑΣ κατά τα οποία εκφράστηκε η αλληλεγγύη των παρευρισκόμενων στους Έλληνες φοιτητές, σε σεμινάρια για τις συνθήκες δουλειάς και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, και σε σεμινάρια ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία η ΟΓΕ.

Μαχητική διαδήλωση για τα 100χρονα του Κόκκινου Οκτώβρη

Με παλμό, μαχητικότητα και ενθουσιασμό το πρωί της Δευτέρας 16 Οκτώβρη χιλιάδες νέοι και νέες από τις Οργανώσεις-μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με μία μεγάλη διαδήλωση αφιερωμένη σ’ αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός, με την οποία κηρύχθηκε από τις Οργανώσεις της ΠΟΔΝ η έναρξη του 19ου ΠΦΝΦ. Το δικό τους συγκροτημένο μπλοκ, το οποίο ξεχώριζε για τη μαχητικότητα και τη μαζικότητά του, είχαν οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Κοινή εκδήλωση 36 Κομμουνιστικών Νεολαιών για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση

Μέσα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας να βαδίσουν στο δρόμο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, 36 Κομμουνιστικές Νεολαίες από κάθε γωνιά της γης πραγματοποίησαν μεγάλη κοινή διεθνιστική εκδήλωση για το κοσμοϊστορικό γεγονός που συγκλόνισε τον κόσμο πριν από 100 χρόνια.  Η αίθουσα «Λένιν» στο χώρο του φεστιβάλ την Τετάρτη 18 Οκτώβρη γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες μέλη Κομμουνιστικών Νεολαιών. Για περισσότερες από 4 ώρες, εκπρόσωποί τους ανέβαιναν στο βήμα της εκδήλωσης για να μιλήσουν για το κορυφαίο γεγονός του 20ού αιώνα, διεθνούς και διαχρονικής σημασίας, που απέδειξε ότι μπορεί να ανατραπεί ο καπιταλισμός και να οικοδομηθεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, για τα σύγχρονα συμπεράσματα της Οκτωβριανής Επανάστασης που φωτίζουν την πάλη των νέων κομμουνιστών σε όλον τον κόσμο σήμερα. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν από τις μαζικότερες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους που διεξήχθη το 19ο ΠΦΝΦ και ξεχώρισε για τον παλμό, τη μαχητικότητα, τα διεθνιστικά συνθήματα που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αντιπροσωπείες, από την Ινδία ως τη Βραζιλία και από την Ιορδανία ως την Τουρκία και την Ελλάδα και φυσικά τη Ρωσία, εκπροσωπώντας συνολικά 36 Κομμουνιστικές Νεολαίες από κάθε γωνιά της γης.

Παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ σε σεμινάριο για τη Δυτική Σαχάρα

Το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) τίμησε τον Φιντέλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα και τον Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ, ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της Δυτικής Σαχάρας.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε σεμινάριο με θέμα την κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό Μαροκινή Κατοχή, με χιλιάδες κατοίκους να ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Τιντούφ.

Στο σεμινάριο έγιναν παρεμβάσεις από τη Ζιμπάμπουε, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, όπου εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Σαχάρας.

Από την Ελλάδα, παρέμβαση έκανε ο Γρηγόρης Αναγνώστου, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, που μεταξύ άλλων ανέδειξε τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Β. Αφρικής, αλλά και τις ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που εμπλέκει ολοένα βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, μέσω του δικτύου των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπογραμμίζοντας τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ που βάζει στο στόχαστρο και την περιοχή της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και των πρώτων υλών στο υπέδαφός της.

Κλείνοντας, εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Δυτικής Σαχάρας και στην πάλη για τα δικαιώματά του.

Το 19ο ΠΦΝΦ ολοκληρώθηκε με την Τελική Διακήρυξη χιλιάδων αντιπροσώπων, μελών και φίλων των οργανώσεων-μελών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια