Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) σχετικά με τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ

Ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) σχετικά με τις διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό και τις καταπιεσμένες φυλετικά και εθνικά μειονότητες στις ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) εκφράζει την κατηγορηματική και έντονη καταδίκη του για την ψυχρή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικές δυνάμεις στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Αυτή η πρόσφατη δολοφονία ενός άοπλου πολίτη από την αστυνομία, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη και μοναδική περίπτωση στις ΗΠΑ. Ούτε είναι ένα φαινόμενο της τρέχουσας κυβέρνησης μόνο. Περισσότερες από 1.000 ζωές χάνονται από παρόμοιες ενέργειες ετησίως εδώ και πολλές δεκαετίες, ενώ η πλειονότητα των θυμάτων προέρχεται από Άφρο-αμερικανούς και άλλες μειονότητες. Ο συσσωρευμένος θυμός του λαού και οι μαζικές διαμαρτυρίες σε περισσότερες από 75 πόλεις της χώρας δεν εκφράζουν μόνο τα συναισθήματα του λαού για την εδώ και δεκαετίες αστυνομική βία αλλά αποτελούν το αποτέλεσμα από τη μαζική δυσαρέσκεια για τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της ζωής, οι οποίες επιδεινώνονται για την πλειοψηφία του λαού.

Χαιρετίζουμε τους διαδηλωτές, όλων των στρωμάτων και χρωμάτων, που συμμετέχουν στις μαζικές και (κατά μεγάλη πλειοψηφία) ειρηνικές διαδηλώσεις και απορρίπτουμε κάθε κατηγορία της κυβέρνησής των ΗΠΑ ότι αυτή η βιαιότητα αποτελεί έργο από κάποια “μαύρα πρόβατα” στην αστυνομία. Σε συνεργασία με το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των ανθρώπων από το γεγονός ότι αυτες οι μαζικές διαμαρτυρίες είναι και το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία Covid 19 και την μαζική ανεργία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων, ιδιαίτερα Αφρο-αμερικανών, που παλεύουν για την καθημερινή τους επιβίωση.

Η κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο καθημερινά, ως αποτέλεσμα των δηλώσεων και τη ρητορική του Προέδρου D. Trump, ο οποίος ενθαρρύνει τους πυροβολισμούς και τις συλλήψεις της αστυνομίας, ενώ απειλεί με ανοιχτή δράση του στρατού στη χώρα.

Οι δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στις ΗΠΑ προσπαθούν να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες των αστυνομικών δολοφονιών εν μέσω μιας πανδημικής κρίσης και μαζικής ανεργίας, οι οποίες προέρχονται από την ρατσιστική και καταπιεστική φύση του ίδιου του συστήματος. Φοβούνται την ανερχόμενη βαθύτερη λαϊκή κατανόηση της πραγματικής φύσης της καπιταλιστικής κυριαρχίας στην χώρα τους.

Το ΠΣΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο εργαζόμενο λαό και τις καταπιεσμένες φυλετικά και εθνικά μειονότητες στις ΗΠΑ. Ενώνουμε τις φωνές μας με το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις στις ΗΠΑ στον αγώνα για τον τέλος κάθε εκμετάλλευσης και ρατσισμού. Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν και πάλι πώς δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη.

 Η Γραμματεία του ΠΣΕ 3 Ιουνίου 2020

Ενδιαφέροντα άρθρα