Αντιπροσωπεία της Κινέζικης Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Κινέζικης Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα

Αντιπροσωπεία της Κινέζικης Λαϊκής Επιτροπής για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (CPAPD) βρέθηκε στην Αθήνα από τις 14-16 Μάρτη, καλεσμένη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Η κινέζικη 4μελής αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα An Yue Jun συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και τους Θανάση Παφίλη και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, γενικό γραμματέα και εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ αντίστοιχα. Ο Θανάσης Παφίλης εξέφρασε την χαρά του ΠΣΕ για την επίσκεψη της CPAPD στην Αθήνα και την ευκαιρία που δίνεται για ανταλλαγή απόψεων για σοβαρές και κρίσιμες εξελίξεις στον κόσμο αλλά και τη δράση και παρέμβαση του ΠΣΕ και των μελών του σε δεκάδες χώρες.

Ο γ.γ. του ΠΣΕ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, που μέσα από σκληρούς ανταγωνισμούς για σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων ενέργειας, οι ιμπεριαλιστές είναι «ενωμένοι» όταν πρόκειται για συμφέροντα των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, απέναντι σε αυτά των λαών. Αυτό καταγράφεται τόσο στα Βαλκάνια, με την προσπάθεια για ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που αποτελεί το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, όσο και στο Αιγαίο και την Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά και στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, την Αφρική και την Λατινική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υλοποιούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών. Ο Θανάσης Παφίλης στην ενημέρωση του αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελληνικής κυβέρνησης, που όχι μόνο στηρίζει συνειδητά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά, αλλά καλλιεργεί και αυταπάτες πώς με τις εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και μέσα από το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και την αναβαθμισμένη συνεργασία με το Ισραήλ, θα κατοχυρωθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της στην περιοχή.

Ο γ.γ. της CPAPD ευχαριστώντας το ΠΣΕ για την φιλική υποδοχή, υπογράμμισε την σημαντική συμβολή του ΠΣΕ στην οργάνωση του αγώνα και της δράσης των κινημάτων ειρήνης διεθνώς και χαιρέτησε την σθεναρή αντίθεση και καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών συμφωνών-τας με την εκτίμηση για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως αντί να διαλυθεί το ΝΑΤΟ μετά την αυτοδιάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αυτό επεκτείνει την δράση του προς την Ανατολή.

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες της Κίνας η Κινέζικη αντιπροσωπεία ανέπτυξε τις θέσεις της για την ανάγκη για “μια άλλη Διεθνή Τάξη πραγμάτων, χωρίς ηγεμονισμούς και με ισοτιμία των λαών που θα ζουν ειρηνικά και αρμονικά και θα μοιράζονται αμοιβαία τον πλούτο που παράγουν”. Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ υπογράμμισε πώς παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στηρίζει κάθε ιδέα που μπορεί να φέρει τους λαούς στο προσκήνιο, να τους αφυπνίσει και να τους χειραφετήσει απέναντι στον κοινό τους εχθρό, το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ωστόσο το ΠΣΕ θεωρεί πώς σε έναν κόσμο που κυριαρχεί ο ιμπεριαλισμός είναι αυταπάτη να θέλει κανείς να οικοδομήσει ισότιμες σχέσεις των λαών ή εναλλακτικούς πόλους που απλά θα διεκδικούν και διαχειρίζονται μέρος της εξουσίας στο πλαίσιο του ίδιου συστήματος.

Τέλος, ο An Yue Jun συγχαίροντας το ΠΣΕ για την συνεπή του δράση και στάση ευχαρίστησε για την πρόσκληση να λάβει μέρος στην διεθνή αποστολή αλληλεγγύης του ΠΣΕ στην Συρία τον Ιούνη 2018 και προσκάλεσε το ΠΣΕ να συμμετέχει με πολυμελή αντιπροσωπεία τον Σεπτέμβρη σε ένα διεθνές σεμινάριο κινημάτων με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ, στις 21 Σεπτέμβρη, στην πόλη Nanjing, όπου πριν 80 χρόνια πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Κινέζικου λαού.

Η Κινέζικη αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ στα γραφεία της, όπου σε φιλική ατμόσφαιρα ανταλλάχθηκαν σκέψεις και εμπειρίες από την δράση των δυο οργανώσεων, την κατάσταση στην Ελλάδα, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πηγών και δρόμων ενέργειας και γενικότερα σφαιρών επιρροής. Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία στην χώρα, ενημέρωσε για την κατάσταση στο Αιγαίο και την προκλητική στάση και δράση της Τουρκίας, που εκφράζει τις επιθετικές διαθέσεις της αστικής τάξης, ενώ οι δυο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, ενώ παρουσίασε τις θέσεις της ΕΕΔΥΕ σχετικά με τον αντιδραστικό δολοφονικό ρόλο του ΝΑΤΟ, τον οποίο στηρίζει και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, προσφέροντας σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ε.Ε. όλες τις στρατιωτικές διευκολύνσεις, μαζί με Βάσεις και στρατηγεία. Εξήγησε τέλος γιατί η ΕΕ-ΔΥΕ και το λαϊκό κίνημα ιστορικά πάλεψαν και συνεχίζει να αγωνίζονται για την αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο γενικός γραμματέας της CPAPD An Yue Jun τόνισε την σημασία της επίσκεψης τους στην Ελλάδα και το εν-διαφέρον και την εκτίμηση προς στην δράση της ΕΕΔΥΕ, που πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης και το ΠΣΕ. Εξέφρασε την βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή, τον επεκτατικό και επιθετικό ρόλο του ΝΑΤΟ, την στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Σημείωσε πώς ο κόσμος μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ έγινε ακόμη πιο άνισος με όλο και αυξανόμενες απειλές για ευρύτερο πόλεμο παγκόσμιων διαστάσεων. Αναφερόμενος στην στάση και θέση της Κίνας, εξήγησε τις προσπάθειες που γίνονται για εξάλειψη της φτώχειας μέχρι το 2020, παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού της Κίνας, στην βάση του «σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά σε μια σύγχρονή, αρμονική, με ευημερία κοινωνία, που θα σέβεται όλους τους λαούς και θα επιδιώκει την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος των λαών με αμοιβαίο όφελος και ειρήνη».

Από την μεριά της, η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Ελπίδα Παντελάκη παρουσίασε στην αντιπροσωπεία από την Κίνα την ιστορική διαδρομή της ΕΕΔΥΕ και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα του τελευταίου της Συνεδρίου, τα βασικά μέτωπα δράσης των Επιτροπών Ειρήνης και την πεποίθηση της ΕΕΔΥΕ πώς δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αλλά και υπό το φως σκληρών ανταγωνισμών μεγάλων δυνάμεων στον οικονομικό τομέα για τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, οι οποίες δεν νοιάζονται ούτε για σύνορα ούτε για κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής και των λαών τους, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις σε Αιγαίο, Κύπρο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

Η Κινέζικη αντιπροσωπεία, τέλος, παρουσίασε τον φετινό σχεδιασμό της δράσης της, όπου ανέφερε ειδικά το διεθνές σεμινάριο στις 21 Σεπτέμβρη, στην πόλη Nanjing και όπου προσκάλεσε και την ΕΕΔΥΕ να πάρει μέρος.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια