Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύνοδος Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ

Στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύνοδος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 22-24 Ιούνη.

Στο Αμμάν της Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η σύνοδος Μέσης Ανατολής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) από τις 22-24 Ιούνη.

Οι συμμετέχοντες από τα κινήματα ειρήνης της Ιορδανίας (που φιλοξένησε τη σύνοδο), της Παλαιστίνης (συντονιστής περιοχής), του Λιβάνου, του Μπαχρέιν, του Ισραήλ, της Τυνησίας και της Συρίας συζήτησαν για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, τους κινδύνους από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση διαβάστηκαν γραπτά μηνύματα από τα κινήματα της Κύπρου, Τουρκίας, Αιγύπτου και Σουδάν. Το ΠΣΕ εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην κατάσταση στην Παλαιστίνη όπου το Ισραηλινό καθεστώς κατοχής συνεχίζει την αργή γενοκτονία ενός λαού που μάχεται εδώ και 70 χρόνια για το αναφαίρετο δικαίωμα σε ανεξάρτητο κράτος αλλά και στον πολύπαθο συριακό λαό, που εδώ και 7 χρόνια αντιμετωπίζει μια τεράστια ιμπεριαλιστική επιχείρηση επέμβασης με εργαλείο ντόπιους και ξένους ένοπλους μισθοφόρους από 80 χώρες και την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και περιφερειακών συμμάχων όπως την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και τα άλλα αντιδραστικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την κατάσταση στην Υεμένη όπου καταγράφεται μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, με πείνα και επιδημίες τύπου χολέρας, ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων τους εδώ και ένα χρόνο.

Η συνάντηση Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ γεγονός που αποτελεί πρόκληση και ενισχύει τα σχέδια για «εβραιοποίηση» της πόλης αλλά και του ίδιου του Ισραήλ, προωθώντας στην πράξη καθεστώς «Απαρτχάιντ».

Εκφράστηκε η αλληλεγγύη με τις αντιιμπεριαλιστικές και φιλειρηνικές δυνάμεις που δρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα στο Ισραήλ στο πλευρό του παλαιστινιακού και συριακού λαού.

Επαναβεβαιώθηκε η σταθερή θέση του ΠΣΕ για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και τη δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδικάζοντας παράλληλα την υποκρισία και συμπαιγνία των κυβερνήσεων που στα λόγια δήθεν στηρίζουν την Παλαιστίνη ενώ στην πράξη είναι συνένοχοι στο συνεχιζόμενο έγκλημα με θύμα τον παλαιστινιακό λαό.

Οι συμμετέχοντες κατήγγειλλαν την εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Συρίας από τον τουρκικό στρατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για διαμελισμό της Συρίας σε σφαίρες επιρροής και προτεκτοράτα. Έντονη ήταν η ανησυχία για τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων σε όλη την περιοχή, που με φόντο τους έντονους ανταγωνισμούς αυξάνει τους κινδύνους για γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύρραξη.

Η συνάντηση καταδίκασε τα σχέδια χειραγώγησης των λαών στη βάση εθνοτικών, φυλετικών, θρησκευτικών και άλλων προσχηματικών διαχωρισμών, που στόχο έχουν να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια για τη δυστυχία και τους πολέμους που βρίσκονται στον έλεγχο πηγών και δρόμων Ενέργειας, αγορών και κερδών για τα μεγάλα μονοπώλια και τις πολυεθνικές εταιρείες, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη νέα «Ευρύτερη Μέση Ανατολή», το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές συνόρων, βίαιη αλλαγή κυβερνήσεων στα μέτρα των ιμπεριαλιστών. Τα εκατομμύρια των προσφύγων αποτελούν την «παράπλευρη απώλεια» για την οποία χύνονται υποκριτικά δάκρυα από αυτούς που ουσιαστικά ευθύνονται.

Σχετικά με το Ιράν εκφράστηκε η καταδίκη της μονομερούς αποχώρησης των ΗΠΑ από την «πυρηνική συμφωνία» και τα επιθετικά σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ισραήλ που ενισχύονται. Υπό αυτό το φως η συνάντηση υπογράμμισε πως το ΠΣΕ δεν δέχεται με κανένα πρόσχημα ή δικαιολογία μια πολιτική ή στρατιωτική επέμβαση ή επιβολή κυρώσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη με τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις στο Ιράν στον αγώνα τους για τα λαϊκά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Στο περιθώριο της περιφερειακής συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση με το ΚΚ Ιορδανίας όπου ο Ομάρ Αουάντ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του κόμματος ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα και τις πρόσφατες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες για σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης στις οποίες το Ιορδανικό ΚΚ και η νεολαία του πρωτοστάτησαν, αντιμετωπίζοντας τον αυταρχισμό και ξυλοδαρμό από πλευράς κυβέρνησης και των μηχανισμών καταστολής.

Εκφράστηκαν οι πάγιες θέσεις αρχής σχετικά με την αλληλεγγύη με τους λαούς της Παλαιστίνης και Συρίας και η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής που συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Ιορδανίας ενημέρωσε για την εναντίωσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για εκ νέου εμπλοκή της χώρας στα γρανάζια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και για το ρόλο της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» στη χώρα, που αξιοποιείται ποικιλοτρόπως τόσο ως φόβητρο όσο και ως άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και αυταρχισμό.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια