Ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ στο Βερολίνο

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ στο Βερολίνο

Στην πόλη και τότε πρωτεύουσα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, στην οποία απονεμήθηκε το 1979 από το ΠΣΕ και τον τότε πρόεδρό του Ρόμες Σάντρα ο τίτλος «ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», συνήλθαν 14 φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, με κύρια θέματα την εξέταση της κατάστασης στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τους ανταγωνισμούς και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των λαών, αλλά και τους κινδύνους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη παγκοσμίων διαστάσεων.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύνοδος του Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στο Βερολίνο, όπου φιλοξενήθηκε μετά από 30 χρόνια και πάλι μια συνεδρίαση του ΠΣΕ. Από την Ελλάδα πήραν μέρος οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.

Στην πόλη και τότε πρωτεύουσα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, στην οποία απονεμήθηκε το 1979 από το ΠΣΕ και τον τότε πρόεδρό του Ρόμες Σάντρα ο τίτλος «ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», συνήλθαν 14 φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, με κύρια θέματα την εξέταση της κατάστασης στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και τον κόσμο, με την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τους ανταγωνισμούς και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των λαών, αλλά και τους κινδύνους για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη παγκοσμίων διαστάσεων. Κεντρικό θέμα της συνόδου αποτέλεσε η δράση και πρωτοβουλίες του ΠΣΕ εναντίον του ΝΑΤΟ, της μεγαλύτερης πολεμικής μηχανής του ιμπεριαλισμού που οδεύει προς τη Σύνοδο Κορυφής του στις 24-25 Μάη στις Βρυξέλλες.

Ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, στην εισηγητική του παρέμβαση στη σύνοδο τόνισε πως «το ΠΣΕ επιστρέφει στο Βερολίνο, την πόλη που έγραψε λαμπρές σελίδες του εργατικού και επαναστατικού κινήματος και όπου σφραγίστηκε η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πριν 72 χρόνια και η απελευθέρωση της Γερμανίας από το ναζισμό – φασισμό με την Κόκκινη Σημαία στο Ραϊχσταγκ στις 8 Μάη 1945».

Ο γγ του ΠΣΕ, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συνέδριου του ΠΣΕ το Νοέμβρη 2016 στη Βραζιλία, θύμισε πως το ΠΣΕ «ως οργάνωση και κίνημα που παλεύουμε για μια υπόθεση η οποία αφορά όλη την ανθρωπότητα, θεωρούμε ότι μας αφορούν τα προβλήματα που υφίσταται η πλειοψηφία των φτωχών και καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο από ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα ανισότητας. Οι τωρινές απειλές κατά της ειρήνης σχετίζονται άμεσα με το ευρύ φάσμα των κρίσεων που πλήττουν όλο τον κόσμο. Η αντίθεση ανάμεσα στους κατόχους του κεφαλαίου και τις εργαζόμενες μάζες αποκαλύπτει όλο και περισσότερο την εκμεταλλευτική και καταπιεστική φύση του κυρίαρχου οικονομικού συστήματος. Πέρα από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πλευρές, η κρίση του συστήματος πλήττει επίσης τους ενεργειακούς πόρους, τον τομέα των τροφίμων και το περιβάλλον».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης του ο Θ.Παφίλης σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του συστήματος και της επίθεσης των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους σε μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Για το ΠΣΕ είναι καθαρό πως οι ίδιες δυνάμεις που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στα λαϊκά δικαιώματα είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το σκοπό επιθετικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε πολλά σημεία του κόσμου, είναι οι ίδιες δυνάμεις που συμφωνούν και συνυπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις της ΕΕ, όπως για παράδειγμα για τους σχηματισμούς μάχης (battle groups) ή αντίστοιχα στις συνόδους του ΝΑΤΟ για δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, επεκτείνοντας πάντα χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ την ακτίνα δράσης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, την Άπω Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Για το ΠΣΕ είναι καθαρό πως η κινητήρια δύναμη για αυτές τις αντιδραστικές πολιτικές είναι ο έλεγχος των πηγών Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, η κατάκτηση σφαιρών επιρροής και νέων αγορών, συχνά σε ανταγωνισμό με ανερχόμενες οικονομίες και χωρίς να διστάζουν στη χρήση στρατιωτικής δύναμης, βίαιης αλλαγής καθεστώτων, αλλά και την απειλή του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, όπως έχει παρατηρηθεί εδώ και χρόνια σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Ουκρανία και στη Συρία σήμερα. Οι ιμπεριαλιστές σκορπάνε τον τρόμο και την καταστροφή, είναι υπεύθυνοι για τα εκατομμύρια των προσφύγων και εκτοπισμένων».

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής του στις Βρυξέλλες το Μάη, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ επισήμανε:

«Το ΠΣΕ εκτίμησε τις περυσινές εξελίξεις γύρω από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Το γεγονός ότι και άλλες δυνάμεις ασχολούνται με το θέμα ΝΑΤΟ, δεν είναι καινούργιο. Ο καθένας έχει δικαίωμα και υποχρέωση να εξετάζει και να διερωτάται για τα κίνητρα, συνθήματα και τη διαδρομή κάθε οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται ενάντια στο ΝΑΤΟ. Αυτό συμβαίνει και με το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης (International Peace Bureau) και το δίκτυό του, που οργάνωσε εκδηλώσεις πέρυσι στη Βαρσοβία υπό άκρως αντιδραστικά συνθήματα όπως “Παλιά ήμασταν υπό τη Μόσχα, τώρα ούτε υπό την Ουάσιγκτον” ή με το πασιφιστικό “Λεφτά για ψωμί και όχι για άρματα”. Τέτοιες προσεγγίσεις και συνθήματα δεν αποπροσανατολίζουν απλά από τα πραγματικά σχέδια και την πολιτική του ΝΑΤΟ, αλλά στοχεύουν ουσιαστικά στη διαστρέβλωση της ιστορίας και την χάλκευσή της, παίζοντας με τα αντισοβιετικά συναισθήματα τότε και τα αντιρωσικά συναισθήματα σήμερα, μέσα και από τη δαιμονοποίηση των ηγετών των ΗΠΑ ή της Ρωσίας, αλλά ποτέ να μην κατηγορούνται άλλες κυβερνήσεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα ’’ξεπλένουν’’ τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως είχε γίνει με τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ή τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα».

Το ΠΣΕ στη σύνοδό του στο Βερολίνο αποφάσισε τη διοργάνωση δικής του διεθνούς διάσκεψης στις 24 Μάη στις Βρυξέλλες και τη συμμετοχή με αγωνιστικό μπλοκ και τα δικά του συνθήματα στην πορεία στους δρόμους των Βρυξελλών το ίδιο απόγευμα, παρά τη στρεβλή και βλαβερή για το κίνημα απόφαση των βελγικών οργανώσεων να αφιερώσουν την αντιΝΑΤΟική πορεία στο νέο Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ («Ο Τραμπ είναι ανεπιθύμητος»).

Στην παρέμβασή του στη σύνοδο του Τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επιβάλλει νέα αβάσταχτα μέτρα για το λαό, νέες περικοπές σε συντάξεις, παραπέρα μείωση στο αφορολόγητο, ομαδικές απολύσεις, δίνοντας προκλητικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δισεκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους καθώς και για το άνοιγμα σε νέες αγορές είναι αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί πλατιά μέσα στους λαούς η αναγκαιότητα της πάλης για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν στη σφαγή των λαών… Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, με τη χρησιμοποίηση πυραύλων από αμερικανικά πλοία που βρίσκονται στη Μεσόγειο και ανεφοδιάζονται στη Σούδα και εκφράζει την αλληλεγγύη της στον πολύπαθο συριακό λαό. Οι λαοί γνωρίζουν πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δημιούργησαν τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου “Αλ Κάιντα” και “Ισλαμικού Κράτους”, προβάλλουν και αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, στο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, η οποία αποτελεί πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών, με θύματα τους λαούς… Επιπλέον, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με τη στήριξη σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, τις συνομιλίες των Ελλήνων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις ΗΠΑ για επέκταση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, την ανανέωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη βάση της Σούδας για 5 ακόμη χρόνια, ο κ. Τσίπρας μαζί με τους άλλους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Γαλλίας και Κύπρου στη συνάντηση των κρατών της Νότιας Ευρώπης υπέγραψε την Κοινή Ανακοίνωση που δίνει πλήρη κάλυψη στην πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία».

Η ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε για τα σχέδιά της να μεταβεί με αντιπροσωπεία φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος στις 23-25 Μάη στις Βρυξέλλες, αλλά και για τις εκδηλώσεις και δράσεις στα Χανιά και τη βάση της Σούδας στις 27-28 Μάη.

Αναπτύσσοντας τις αποφάσεις του ΠΣΕ για δράσεις σε δεκάδες χώρες ενάντια στο ΝΑΤΟ και την κορύφωσή τους στις Βρυξέλλες, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ Ηρακλής Τσαβδαρίδης ανέφερε πως το ΠΣΕ είναι η μόνη διεθνής φιλειρηνική οργάνωση που αντιπαλεύει το ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949, πως το ΝΑΤΟ δεν υπήρξε ποτέ κάτι διαφορετικό από το επιθετικό οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, που σήμερα σχεδιάζει τη νέα σύνοδό του στη «διπλή πρωτεύουσα» δυο ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κάλεσε σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση για τη Διεθνή Διάσκεψη του ΠΣΕ στις 24 Μάη και το αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό μπλοκ στην πορεία την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια