Το ΠΣΕ καταγγέλλει το Πραξικόπημα στη Βολιβία

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Βολιβίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες και την ηγεσία του, ώστε να γίνει κυρίαρχος της χώρας και του πλούτου του.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία, που υποκινήθηκε και υποστηρίχτηκε από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, μαζί με την τοπική ολιγαρχία και το γνωστό τους όργανο, τον “Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών” (OAS). Οι ανατρεπτικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη χώρα και οι ενέργειες για τη διάσπαση και τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας οδήγησαν στη μακρά επιθυμητή και προγραμματισμένη ανατροπή του νόμιμα επανεκλεγμένου Προέδρου Evo Morales. Οι ενορχηστρωμένες διαδηλώσεις και επιθέσεις αντιδραστικών δυνάμεων στην πόλη της Λα Παζ, οι απειλές και οι επιθέσεις εναντίον των πολιτικών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών κινημάτων, αποτελούν φασιστικές πράξεις. Οι απειλές εναντίον Πρεσβειών όπως αυτές της Βενεζουέλας, της Κούβας και του Μεξικού αποτελούν περαιτέρω στοιχεία για τις προθέσεις του πραξικοπήματος. Υπογραμμίζουμε επίσης την υποκρισία και την αμφίσημη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στην πραγματικότητα υποστήριξε έμμεσα το πραξικόπημα, μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν.
Το ΠΣΕ καταδικάζει το πραξικόπημα και απαιτεί σεβασμό στην εκφρασμένη βούληση του λαού της Βολιβίας και καλεί όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στον κόσμο σε εγρήγορση για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τις απειλές που απορρέουν από αυτό το πραξικόπημα για ολόκληρη την περιοχή. Το πραξικόπημα στη Βολιβία μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Βολιβίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες και την ηγεσία του, ώστε να γίνει κυρίαρχος της χώρας και του πλούτου του.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να αντιδράσουν και να καταδικάσουν, διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα σε όλες τις χώρες.
Κάτω με το πραξικόπημα!
Κάτω ο Ιμπεριαλισμός!

 

11 Νοεμβρίου 2019

Γραμματεία του ΠΣΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια