WPC – Σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Δαμασκό

Από τη πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, χαιρετίζουμε τον Συριακό λαό και τη νεολαία και στέλνουμε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα που αγωνίζεται για την ειρήνη, ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, στις 27 και 28 Οκτώβρη. Στην συνεδρίαση του ΠΣΕ που φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης της Συρίας και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, πήραν μέρος 29 οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος από 28 χώρες. Κεντρικές εισηγήσεις παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο του ΠΣΕ Σοκόρρο Γκόμες και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ Θανάση Παφίλη, ενώ κατατέθηκαν για συζήτηση οι εκθέσεις των πέντε περιφερειακών συντονιστών από Αφρική, Ασία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Στην σύνοδο του ΠΣΕ πήραν μέρος από την Ελλάδα οι Θανάσης Παφίλης γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Στην Έκθεση Δράσης του Θανάση Παφίλη προς την Εκτελεστική Επιτροπή, και αφού ευχαρίστησε το Συριακό Κίνημα για την θερμή φιλοξενία και οργάνωση των εκδηλώσεων, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στέκεται σταθερά όλα αυτά τα 7 χρόνια στο πλευρό του γενναίου λαού της Συρίας στην αντίσταση του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις που διεξάγονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την Τουρκία, το Ισραήλ και τις αντιδραστικές μοναρχίες του Κόλπου, έχοντας δεκάδες χιλιάδες ένοπλους μισθοφόρους ως εργαλεία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποσταθεροποίηση της χώρας. Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων που έχασαν τη ζωή τους, και για πολλούς περισσότερους που τραυματίστηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους ή εκτοπίστηκαν. Τα στρατιωτικά μέσα και η δύναμη πυρός που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους σε αυτόν τον πόλεμο στη Συρία, οι πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό που εκπαιδεύεται και καθοδηγείται για τους σκοπούς τους είναι πρωτόγνωρα. Πίσω από την τεράστια καταστροφή και τις δολοφονίες μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού να ελέγξει την περιοχή, τον ορυκτό πλούτο, τους αγωγούς και τις αγορές, να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής και να εγκαταστήσουν με βίαιο τρόπο, συνεργάσιμα καθεστώτα για τους σκοπούς τους».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο Θ.Παφίλης τόνισε: «Η Εκτελεστική μας Επιτροπή λαμβάνει χώρα σε κρίσιμες στιγμές για την ανθρωπότητα, για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών και των εθνών. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού αυξάνεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση των τελευταίων ετών κατέστησε τον ιμπεριαλισμό και τα μεγάλα κεφάλαια και τα μονοπώλια ακόμη πιο επιθετικά στις επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων. Σε έναν κόσμο όπου το 0,7% του πληθυσμού διαθέτει το 46% του πλούτου του πλανήτη και το φτωχότερο 70% του πληθυσμού κατέχει μόνο το 2,7%, οι ανισότητες αυξάνονται. Σχεδόν 3,46 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού) ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 821 εκατομμύρια υποφέρουν από πείνα και 758 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και του κόσμου που κυριαρχείται από το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώ πολλοί αναλυτές και επιστήμονες προβλέπουν ήδη ένα νέο και συγχρονισμένο κύκλο κρίσης τα επόμενα χρόνια». Ο γγ του ΠΣΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση στις διάφορες περιοχές και την δράση των μελών του ΠΣΕ, στις περιφερειακές διασκέψεις που προηγήθηκαν και στις μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σύνοδο στη Δαμασκό, καταλήγοντας: «Το ΠΣΕ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι σε θέση και αποφασισμένο να πραγματοποιήσει τις συναντήσεις του όπου υπάρχει ανάγκη και ανεξάρτητα από τις δυσκολίες, αψηφώντας την προπαγάνδα και τη χειραγώγηση των κυρίαρχων ΜΜΕ. Το ΠΣΕ ανταποκρίνεται με τη σύνοδο του εδώ στη Δαμασκό, στην ιστορική επιταγή της ιδρυτικής γενιάς του πριν από περίπου 70 χρόνια να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των φτωχών και των καταπιεσμένων, στο πλευρό των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, και των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και για την αξιοπρέπειά τους, για έναν κόσμο της πραγματικής ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και κυριαρχία.

Από τη πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, χαιρετίζουμε τον Συριακό λαό και τη νεολαία και στέλνουμε ένα μήνυμα στην ανθρωπότητα που αγωνίζεται για την ειρήνη, ότι ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη!».

Στην παρέμβαση του στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ, ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ μεταξύ άλλων τόνισε: «Η συνεδρίασή μας πραγματοποιείται στο φόντο μιας ολοένα και εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σ’ όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και των Βαλκανίων. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη αποτελούν τις θερμές πολεμικές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης και αποτελούν την εφαρμογή του γνωστού σχεδίου της “Μεγάλης Μέσης Ανατολής”. Ένα σχέδιο που προετοιμάστηκε από τη διοίκηση του προέδρου Μπους το 2004 και το οποίο αποδέχτηκαν αμέσως οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Τραγικά θύματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων και των προσφύγων. Αυτοί, που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, προκειμένου να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.

Ο λαός μας, η ΕΕΔΥΕ και πολλές άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον δοκιμαζόμενο και αγωνιζόμενο συριακό λαό. Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά του ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, απειλές κι επεμβάσεις να καθορίζει μόνος του την τύχη του, να είναι αφέντης στον τόπο του.

Η ελληνική κυβέρνηση στη βάση συμφωνιών, που έχει υπογράψει με την ΕΕ, τη Γερμανία και την Τουρκία, έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί το προσφυγικό δίκαιο και να εξασφαλίσει το δικαίωμα στους πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν. Για τους πρόσφυγες, που παραμένουν στη χώρα μας αξιώνουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μόρφωση για τα παιδιά. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό, ενάντια στις μισάνθρωπες κραυγές ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων, που -ενθαρρυμένες από τις εφαρμοζόμενες στην ΕΕ πολιτικές- σηκώνουν κεφάλι και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, και σκορπίζουν το μισαλλόδοξο δηλητήριό τους». Αναφερόμενος ο Ν.Ζώκας στα πρόσφατα σχέδια και ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης τόνισε: «Η χώρα μας μετατρέπεται σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με επικίνδυνες για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο διάστημα δεκάδες ασκήσεις του ΝΑΤΟ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ πλοία που συμμετείχαν στην πυραυλική επίθεση στη Συρία φέτος τον Απρίλη, στάθμευσαν και έκαναν ανεφοδιασμό στη Βάση της Σούδας στην Κρήτη. Η Ελλάδα συμμετέχει σε επιθετικές πρωτοβουλίες σε όλη την περιοχή της Ν/Α Μεσογείου, αναβαθμίζει τις υπάρχουσες βάσεις και σπεύδει να δημιουργήσει και νέες. Αναγορεύει τους ιμπεριαλιστές σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας και κατ’ αυτόν τον τρόπο ξεπλένει το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα, όπου ξεχωρίζουν η διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κατά των ξένων στρατιωτικών βάσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο Δουβλίνο στις 16-18 Νοέμβρη, ενώ αποφασίστηκε να συνέλθει η Γραμματεία του ΠΣΕ τον Μάρτητου 2019 στο Βελιγράδι, σε συνδυασμό με την συμπλήρωση 20 χρόνων από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία. Η σύνοδος κατέληξε σε ανακοίνωση που θα δοθεί στην δημοσιότητα.

Μετά την λήξη τη συνεδρίασης του ΠΣΕ ακολούθησε η Διεθνής Αποστολή Αλληλεγγύης του ΠΣΕ μαζί με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) από τις 29 έως τις 31 Οκτώβρη.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια