ΕΔΥΕΘ: Συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

ΕΔΥΕΘ: Συγκέντρωση για τα 60 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 ετών από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποίησε το απόγευμα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 ετών από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη πραγματοποίησε το απόγευμα η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση και πορεία όπου ακούστηκαν δυνατά συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μέσα από τη συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, στο σημείο της δολοφονίας του από τους παρακρατικούς μηχανισμούς του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και του Παλατιού, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού.

Εκεί μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η στυγνή δολοφονία ήταν ένα μήνυμα του αστικού κράτους σε κάθε έναν που σήκωνε κεφάλι και αγωνιζόταν ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές, ενάντια στην κοινωνική αδικία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που ασταμάτητα γεννά. «Πίστευε το κράτος των αστών, ότι με τη βία και τη φυσική εξόντωση, μπορούσε να επιβάλει την άνομη εξουσία του και να καταστείλει την αντίδραση του λαού», είπε.

Αφού αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη ζωή και τους αγώνες του Γρ. Λαμπράκη αλλά και στο χρονικό της δολοφονίας, τόνισε πως «Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν απειλητικά στην περιοχή μας. Οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών.

(…) Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος επί ουκρανικού εδάφους ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία κλιμακώνεται επικίνδυνα, είναι ορατή η γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Παραμένουν και ξεσπούν δεκάδες νέες θερμές εστίες στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο. Η απειλή των πυρηνικών είναι ξανά στην πρώτη γραμμή. Οι εξοπλισμοί αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, νέα φονικότερα όπλα σφυρηλατώνται στα εργαστήρια του πολέμου».

Ακόμα, στάθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που για την «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης εμπλέκουν το λαό και τη νεολαία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Μετατρέπουν το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων», είπε και πρόσθεσε: «Η αποστολή όπλων, η μεταφορά νατοϊκού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολη και της Θεσσαλονίκης, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και τόσες άλλες, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο το λαό μας».

Συνεχίζουμε, με νέες δυνάμεις, με νέα ορμή!

Ο Νίκος Ζώκας σημείωσε επίσης, πως στις εκλογές ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία έδωσαν μεγαλύτερη δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, για την ειρήνη για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα όλων των ανθρώπων, για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζόμενων.

«Σήμερα, πολύ περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που παράγουν τα αγαθά και τα πλούτη, έδειξαν ότι δεν υποτάσσονται, δεν προσκυνάνε, μπαίνουν στο δρόμο του αγώνα, για να μην «σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ», όπως έλεγε κι ο Κώστας Βάρναλης.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των αμέτρη-των αγωνιστών του λαού μας! Συνεχίζουμε, με νέες δυνάμεις, με νέα ορμή!», είπε.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από την ΕΔΥΕΘ, το ΚΚΕ και τη ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο στο Προξενείο των ΗΠΑ, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο με σύνθημα όπως «η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη – Μπελογιαννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια