Εκδηλώσεις για το έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Εκδηλώσεις για το έγκλημα των ΗΠΑ σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι

Εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του.

Με όλα τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίμησε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη τη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι.

Πριν από 75 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και στις 9 Αυγούστου στο Ναγκασάκι, η ατομική βόμβα έσπειρε το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών πολλαπλασιάστηκαν τα επόμενα χρόνια λόγω των συνεπειών της ραδιενέργειας.

Με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή εκδήλωση, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, έστειλαν μήνυμα πως 75 χρόνια μετά δεν ξεχνούν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα και τους ενόχους του. Έστειλαν μήνυμα πως στις σημερινές συνθήκες που ο κίνδυνος του πολέμου, της προσφυγιάς, της χρήσης πυρηνικών όπλων προβάλει απειλητικός, η ανάγκη να δυναμώσει το αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα μεγαλώνει. Αυτό αποτύπωσε και το σύνθημα – κάλεσμα που πρόβαλε η ΕΕΔΥΕ μπροστά στη φετινή εκδήλωση: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενάντια στη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές».

Στην Αθήνα

Στην συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Την εκδήλωση άνοιξε ο μουσικός Γιώργος Σαρρής, παρουσιάζοντας ένα νέο του τραγούδι αφιερωμένο στην ειρήνη, με τίτλο: «Ανάμεσα σε δύο πολέμους», ενώ αμέσως μετά την ομιλία η συνέχεια δόθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ, η ΚΕΘΑ, η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Παρευρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Κ. Παρασκευά και Θ. Χιώνη.

Από το βήμα της εκδήλωσης οι διοργανωτές έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου που μετρά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες από τις πρόσφατες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους σχετικά με τη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό λίγη ώρα πριν την εκδήλωση. Με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως είχε γίνει γνωστό, έθεσε μια σειρά σοβαρά ερωτήματα που γεννιούνται από το γεγονός ότι μια σειρά νησιά μεταξύ των οποίων και το Καστελόριζο δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΞΑΝΘΗ – ΚΑΒΑΛΑ

Συγκεντρώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Συγκεντρώσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος των ΗΠΑ -με παραδειγματική λήψη των αναγκαίων αποστάσεων και μέτρων προστασίας- πραγματοποιήθηκαν και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), διοργάνωσε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου μίλησε ο Αποστόλης Σκούφας, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και ακολούθησε πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ, που στη συνέχεια κατέληξε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην ομιλία του (δείτε βίντεο εδώ) κάλεσε το λαό να τιμήσει τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος με ένταση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, καλώντας παράλληλα σε αγωνιστική επαγρύπνηση μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών που εξαπατά τους λαούς, παρουσιάζοντας το πυρηνικό ολοκαύτωμα ως δήθεν μέσο για να συντομεύσουν το τέλος του Β’ ΠΠ, αλλά και στο πραγματικό λόγο της ρίψης των βομβών, στο γεγονός δηλαδή πως «τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη ήθελαν να τρομοκρατήσουν πρωτίστως την ίδια τη Σοβιετική Ένωση, με σκοπό να εξασφαλίσουν την υπεροχή στο τραπέζι των μεταπολεμικών διαπραγματεύσεων και τους μεταπολεμικούς συσχετισμούς δύναμης».

Στη συνέχεια, στάθηκε στην πολύ βαθιά κι επικίνδυνη όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. «Οι λαοί πληρώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την οικονομική κρίση του καπιταλισμού και τους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, στον Καύκασο, στην Ουκρανία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ολόκληρης της Αν. Μεσογείου, στον Περσικό Κόλπο και τη Βενεζουέλα», είπε, προσθέτοντας πως «η επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, η όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, δημιουργούν τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης».

Ακόμα αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για τους λαούς η όξυνση της αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστών για τις αγορές, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον πλούτο των λαών και οι δρόμοι μεταφοράς του, αν δεν συναντήσει την αντίσταση των λαών.

Επίσης, αναφορά έκανε στην τελευταία συμφωνία για τις βάσεις, που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η ΝΔ, με την οποία όπως τόνισε, η χώρα μας «μετατρέπεται σε μια γιγαντιαία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η βάση της Σούδας παίζει κομβικό ρόλο στους πολέμους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από εκεί απογειώνονταν τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα που διέλυσαν τη Λιβύη πριν 10 χρόνια. Από εκεί φορτώθηκαν στα αμερικανικά πλοία οι πύραυλοι που έπληξαν τον λαό της Συρίας πριν μερικά χρόνια. Αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στη Λάρισα με τα drones, στο Στεφανοβίκειο με τα ελικόπτερα, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού βλέπουμε να γιγαντώνεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία».

«Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την ισοπέδωση της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι», συνέχισε, «τιμούμε τα θύματα του ιμπεριαλισμού στις δύο μαρτυρικές ιαπωνικές πόλεις. Τα τιμούμε με ένταση του αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η μόνη δύναμη, που είναι ικανή να το κάνει αυτό, είναι οι ίδιοι οι λαοί, η αλληλεγγύη τους, η κοινή τους δράση και αγώνας.

Βλέπουμε από τη μια την Ελλάδα να συμμετέχει σε δεκάδες αποστολές εκτός συνόρων, τις διάφορες κυβερνήσεις της χώρας όπως τώρα της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ή του ΣΥΡΙΖΑ να περηφανεύονται πως δήθεν μας προστατεύουν οι ισχυρές συμμαχίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, όπως και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα βλέπουμε τη “σύμμαχο” Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών, να κάνει κάθε τόσο “σουρωτήρι” τον ελληνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της, που δεν διστάζουν όχι μόνον να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά να πετούν ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά.

(…) 75 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στις κοινές ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για το στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα.

75 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, υπάρχει το Στρατηγείο των Δυνάμεων Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής – πυρηνικών, χημικών, βιολογικών».

Τη στιγμή που η πορεία έφτασε έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, και ενώ ηχούσε από τους διαδηλωτές το σύνθημα: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας την ανάγκη δυνάμωσης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και κατά της συμμετοχής της χώρας σε επεμβάσεις και αποστολές στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, ενώ ακόμα εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΔΥΕΘ στο δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου.

 

 

Στην Ξάνθη, η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης πραγματοποίησε εκδήλωση στη κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μοιράστηκαν στο λαό της πόλης ανακοινώσεις καταδίκης, ενώ στήθηκε και έκθεση αντιιμπεριαλιστικής φωτογραφίας.

 

Στην Καβάλα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του τελωνείου, όπου και μίλησε η Ρούλα Παληκύρα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Στη συνέχεια ακολούθησε μαζική λαμπαδηδρομία στη προβλήτα Καβάλας, ενώ μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ και συζήτησαν με το λαό της πόλης για τις επικίνδυνες εξελίξεις που απορρέουν από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΤΡΑΣ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Πυκνώνουμε το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για να μην υπάρξουν ποτέ πια Χιροσίμες

Σε μια εκδήλωση με μαζική συμμετοχή στο Θεατράκι της μαρίνας, και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας τίμησε τα θύματα της 6ης και 9ης Αυγούστου του 1945 με αφορμή τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αφήγηση στιγμών πριν τη ρίψη της βόμβας στη Χιροσίμα που συνοδευόταν από οπτικοακουστικό υλικό, ενώ ακολούθησε απαγγελία αποσπασμάτων «Ποτέ πια Χιροσίμες» από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ο δωδεκάλογος της Γ’ Μαραθώνειας πορείας».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διονύσης Πλέσσας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ο οποίος αναφέρθηκε όχι μόνο στα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου του 1945 και το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, που στόχος του ήταν η επίδειξη ισχύος των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της γης και η τρομοκράτηση του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, που με επικεφαλής την ΕΣΣΔ είχε νικήσει το φασισμό – ναζισμό, αλλά και στις σημερινές εξελίξεις, την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τις εστίες πολέμου που καίνε στην ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική προκλητικότητα και τους κινδύνους για τους λαούς με την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Κλείνοντας τόνισε ότι «απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη μέσω των Επιτροπών Ειρήνης σε όλη τη χώρα , το αντιπολεμικό – αντιμπεριαλιστικό κίνημα, δυναμώνει τον αγώνα του για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει. Για ένα κόσμο όχι των πολέμων αλλά για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς. Ακόμα πιο δυνατά με τη φωνή και τη δράση μας, με τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη απέναντι στον ένοχο και την αιτία που είναι οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών για τα συμφέροντα τους, και οι οποίοι δεν υπολογίζουν λαούς, σύνορα, χαμένες πατρίδες, προσφυγιά και που στην ατζέντα τους για τους σκοπούς τους έχουν και τον πυρηνικό όλεθρο. Πυκνώνουμε τις γραμμές του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και αγωνιζόμαστε ακόμα πιο μαχητικά για:

– Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους – Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

– Να κλείσουν οι βάσεις της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα.

– Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

– Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα και οι πυρηνικές δοκιμές.

 Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

– Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του».

Ακολούθησε προβολή βίντεο, απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη και απαγγελία του ποιήματος «Το μικρό κορίτσι» του Ναζίμ Χικμέτ.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης η Επιτροπή Ειρήνης κάλεσε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος και μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα να εντείνουν τη δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την πάλη για κάθε εργατικό – λαϊκό δικαίωμα, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών καθώς και για την πραγματική ειρήνη που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ – ΕΕ και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια