ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 54η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΙΔΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 54η ΕΠΕΤΕΙΟ  ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΚΙΔΗ

Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Γιάννη Χαλκίδη και στους χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09/09/2021, ώρα 20:00 στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων.

Στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης «ΧΑΛΚΙΔΕΙΑ», που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Δήμο Αμπελοκήπων στην επέτειο της δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη το 1967 από τα αιμοσταγή όργανα της Χούντας των Συνταγματαρχών, η ΕΔΥΕΘ, η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων – Ευόσμου και ο Σύλλογος Γυναικών Αμπελοκήπων οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον νεολαίο αγωνιστή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 09/09/2021, ώρα 20:00

στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

(επί της οδού Βενιζέλου, πλησίον της πλατείας Επταλόφου).

Την ημέρα της δολοφονίας του Ο Γιάννης Χαλκίδης ήταν ένας φλογερός νέος 27 ετών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε προλάβει από μικρός να μπει στη βιοπάλη και στον οργανωμένο ταξικό – συνδικαλιστικό αγώνα. Στη συνέχεια οργανώνεται στη Νεολαία της ΕΔΑ και όταν ιδρύεται η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη εντάσσεται στις γραμμές της. Το 1965 εκλέγεται στο Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της Νεολαίας Λαμπράκη και γίνεται Γραμματέας των Λαμπράκηδων στους Αμπελόκηπους. Εντάσσετε στο παράνομο τότε ΚΚΕ και με την ανασυγκρότηση του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ γίνεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Νέων Θεσσαλονίκης.

Η πλούσια δράση που αναπτύσσει ενόχλησε τους φανερούς και αθέατους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Η 21η Απρίλη τον βρίσκει στη Θεσσαλονίκη και είναι από αυτούς που καταφέρνουν να ξεφύγουν από τις πρώτες συλλήψεις και να συνεχίσουν τη δράση τους σε συνθήκες παρανομίας. Στις αρχές του Ιούλη του 1967 ανασυγκροτείτε το Γραφείο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στις 2 Σεπτέμβρη του ’67, η χούντα προγραμμάτιζε φιέστα στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ήθελε να δείξει, ότι ο λαός αποδέχεται το καθεστώς των Συνταγματαρχών. Το Γραφείο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, σε συνεργασία με το Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), σχεδιάζουν μια παράτολμη και πρωτοφανή αντιστασιακή ενέργεια. Την υλοποίηση του σχεδίου αναλαμβάνει μια ομάδα αγωνιστών στην οποία συμμετέχει και ο Γιάννης Χαλκίδης. Με μικρή ποσότητα εκρηκτικών ανατινάζουν ένα στύλο της ΔΕΗ προκαλώντας ολιγόλεπτη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Έκθεση.

Μπορεί η διακοπή εκείνη να ήταν πραγματικά ολιγόλεπτη, είχε όμως τεράστιο αντίκτυπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατέστρεψε τη φιέστα της Χούντας, έστειλε μήνυμα ότι ο λαός μας δε συμβιβάζετε και δεν αποδέχεται τους δικτάτορες, έδωσε κουράγιο σε όσους συνέχιζαν να αγωνίζονται.

Οι μηχανισμοί της Χούντας στις 5 Σεπτέμβρη εντοπίζουν το κρησφύγετο του Γιάννη Χαλκίδη και των συντρόφων του. Οι ασφαλίτες και οι χωροφύλακες χαράματα περικυκλώνουν την οικοδομή και ανοίγουν πυρ από όλες τις μεριές. Μέσα στο μικρό διαμέρισμα ήταν ο Γιάννης Χαλκίδης κι άλλοι δύο σύντροφοί του. Από τα πυρά τραυματίζεται πισώπλατα ο Γιάννης και πέφτει κάτω. Οι ασφαλίτες τού δίνουν τη χαριστική βολή και στη συνέχεια, πεσμένος νεκρός στο δρόμο, τον χτυπούν και τον ποδοπατούν με λύσσα. Οι άλλοι σύντροφοί του συλλαμβάνονται και βασανίζονται φρικτά. Ο Γιάννης Χαλκίδης γίνεται ο πρώτος νεκρός σε ένοπλη σύρραξη στα χρόνια της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας.

Με παραδείγματα, σαν αυτά του Γιάννη Χαλκίδη, του Νίκου Μπελογιάννη, του Νίκου Πλουμπίδη, του Νίκου Νικηφορίδη, του Στέφανου Βελδεμίρη, του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Σωτήρη Πέτρουλα, του Γιώργη Τσαρουχά, αμέτρητων άλλων γνωστών ή και αγνώστων ηρώων του λαού μας, διαπαιδαγωγήθηκαν γενιές και γενιές λαϊκών αγωνιστών.

Η θυσία του Γιάννη Χαλκίδη δεν ήταν μάταιη, δεν πήγε χαμένη!

Με το αίμα του πότισε κι αυτός το δέντρο της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην νομιμότητα των εκμεταλλευτών, της ανατροπής του σάπιου συστήματος που γεννά τη φτώχια, τους πολέμους και την προσφυγιά. Στις μέρες μας δυναμώνει επικίνδυνα η επιθετικότητα των μονοπωλίων, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και οι ανταγωνισμοί, η ανθρωπότητα οδηγείται σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτές. Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε μαζικό αντιιμπεριαλιστικό – αντιπολεμικό αγώνα!

Καταδικάζουμε τη διαχρονική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και των δυνάμεων του αστικού κόσμου, οι οποίες όχι μόνο υιοθετούν τα προσχήματα των επεμβάσεων, αλλά συμμετέχουν ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς επεμβατικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε τα κυρίαρχα κόμματα της χώρας, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θέλουν την Ελλάδα μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να προωθούν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, για τη λεγόμενη «γεωστρατηγική» τους αναβάθμιση.

Σήμερα η μεγαλύτερη τιμή στον Γιάννη Χαλκίδη και στους χιλιάδες άλλους λαϊκούς αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα, για να γίνουν πραγματικότητα τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν μαζικά τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού φιλειρηνικού κινήματος, της ΕΕΔΥΕ.

Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

06/09/2021

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια