Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Δημητρίου: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση “Μια εικόνα, τρία ερωτήματα”

Για δεύτερη χρονιά στον Αγ. Δημήτριο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βασισμένη στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ για τους μαθητές σχολείων με θέμα το «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα. Γιατί γίνονται πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να ”σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ;».

Για δεύτερη χρονιά στον Αγ. Δημήτριο πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βασισμένη στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ για τους μαθητές σχολείων με θέμα το «Μια εικόνα, τρία ερωτήματα. Γιατί γίνονται πόλεμοι; Γιατί ξεριζώνονται εκατομμύρια άνθρωποι από τις εστίες τους; Γιατί να ”σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ;». Τόσο οι προσπάθειες του προηγούμενου χρόνου, όσο και η φετινή με την αφίσα της ΕΕΔΥΕ και την επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων καρποφόρησαν μεγάλωσε σημαντικά η συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής. Αυτή η διευρυμένη συμμετοχή εκφράστηκε με ένα μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων μορφών (ζωγραφική, κείμενα – ποιήματα, δρώμενα για την ειρήνη κλπ.). Όλα αυτά παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης την Κυριακή 10 Ιούνη.

Η αίθουσα του 6ου Δημοτικού σχολείου, όπου έγινε η εκδήλωση ήταν ασφυκτικά γεμάτη από μαθητές με τους γονείς τους, εκπαιδευτικούς από τα συμμετέχοντα σχολεία και εκπροσώπους των μαζικών φορέων που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση. Εντυπωσιακή ήταν η δημιουργικότητα, η ζωντάνια, η ευαισθησία των έργων των παιδιών που αποτυπώθηκε σε μια ποικιλία μορφών που εντυπωσίασαν και συγκίνησαν τους συμμετέχοντες. Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν χορευτικά, τραγούδια, ποιήματα, παρουσιάσεις σε PowerPoint, καθώς και μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά έργα, όπως γκράφιτι και μια μεγάλη αναπαράσταση, του γνωστού πίνακα του Πικάσο της «Γκερνίκα».

Η συνολική συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτών τους που ενθάρρυναν τις δημιουργίες, δείχνει την προθυμία των ίδιων των παιδιών να συμμετάσχουν σε κάτι πραγματικά δημιουργικό, να βασιστούν σε φλέγοντα προβλήματα που αφορούν τους λαούς: πόλεμοι – αιτίες, ξεριζωμός ανθρώπων από τις εστίες τους, θυσία των λαών στο βωμό των επιδιώξεων των οικονομικά ισχυρών.

Κλείνοντας, ο ομιλητής ανέφερε το σύνθημα, “Έρχονται οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε έρχεται η σειρά μας”. Είναι το σύνθημα που φώναζε η ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, όταν λίγα χιλιόμετρα μακριά το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία. Είναι επίκαιρο σαν να γράφτηκε χτες. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να παλέψουν όλοι μαζί, να οργανωθούμε, να πάρουμε τα μέτρα μας, πριν να είναι πολύ αργά. Ακόμα κάλεσε να αγκαλιάσουν τα παιδιά των προσφύγων και τις οικογένειές τους, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, θρησκεία και ηλικία, γιατί είναι όλοι δικοί μας άνθρωποι.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια