Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου: Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα

Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου: Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο έγκλημα

  Σε εκδήλωση – συζήτηση για την Παλαιστίνη που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου, μίλησε ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) ο όποιος και επισκέπτεται στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και

 

Σε εκδήλωση – συζήτηση για την Παλαιστίνη που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου, σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Δημαρχείου Ιλίου, μίλησε ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) ο όποιος και επισκέπτεται στην χώρα μας μετά από πρόσκληση της της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στην εκδήλωση επίσης μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων σημείωσε πως και η συγκεκριμένη εκδήλωση επαναβεβαιώνει την πρωτοπόρα δράση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου στα πλαίσια της ΕΕΔΥΕ, δράση διεθνιστική και αντιιμπεριαλιστική σε καιρούς και ημέρες πολύ δύσκολες για έναν δοκιμαζόμενο εδώ και δεκαετίες λαό, τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης.

«Ενας λαός που εκδιώχθηκε βίαια το 1948 από τα πάτρια εδάφη του, με εκατομμύρια πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες αλλά και στην συνέχεια το 1967 με την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων, την επέκταση της Ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό το ανείπωτο δράμα συνεχίζεται και συνοδεύεται από λόγια και υποσχέσεις από κάθε λογής “καλοθελητές” όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο λαός πεθαίνει με ένα “αργό θάνατο”, μια μεθοδευμένη εξόντωση.

Αναφέρθηκε επίσης στην δράση του ΠΣΕ στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης. Εξάλλου το ΠΣΕ έχει ιστορικά άρρηκτους δεσμούς με τον παλαιστινιακό λαό, τις φιλειρηνικές και αντιιμπεριαλιστικές του δυνάμεις, τον πόθο και την αγωνία του να ζήσει ελεύθερα σε ανεξάρτητο, βιώσιμο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σταθερά απέναντι στο πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει το Ισραήλ

Στην δική του τοποθέτηση ο Ακελ Τακάζ ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και την Επιτροπής Ειρήνης για «τις θέσεις αρχών και τις σταθερές θέσεις έκφρασης της αλληλεγγύης στη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού».

Τόνισε πως αυτές οι θέσεις δεν έχουν αλλάξει παρ’ όλες τις προσπάθειες «εξαπάτησης, υποκρισίας και ψεύδους που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπάθησαν να στιγματίσουν το λαό μας ως τρομοκράτες» και πρόσθεσε πως αυτό είναι το χαρακτηριστικό που δίνουν πάντα σε όλες τις δυνάμεις που «δεν υποτάσσονται στις προσταγές τους και δεν εμπλέκονται στα εγκληματικά τους σχέδια ενάντια στους λαούς του κόσμου που απορρίπτουν την κυριαρχία, την επιθετικότητα και την κατοχή».

«Η συνάντησή μας αυτή τη φορά έρχεται σε μια δύσκολη φάση του παλαιστινιακού αγώνα, είμαι σίγουρος ότι παρακολουθείτε τι βιώνει ο λαός μας στη Λωρίδα της Γάζας κυρίως αλλά και στη Δυτική Οχθη» ανέφερε.

Οπως σημείωσε στη Λωρίδα της Γάζας, ο παλαιστινιακός λαός έχει υποβληθεί σε έναν πόλεμο εξόντωσης για πενήντα ημέρες, στον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν όλα τα πολεμικά μέσα που διαθέτουν ακόμη και διεθνώς απαγορευμένα όπλα για να σκοτώσουν, να καταστρέψουν. Ως αποτέλεσμα αυτού του εγκλήματος την 48η ημέρα ήταν περισσότερα από 14.128 θύματα, συμπεριλαμβανομένων 5.840 παιδιών και περισσότερων από 3.940 γυναικών, 33.000 τραυματιών από τους οποίους το 75% είναι γυναίκες και παιδιά. Αντίστοιχα 6.800 αγνοούμενοι κάτω από τα ερείπια. Επίσης 55 ασθενοφόρα καταστράφηκαν, 62 δημοσιογράφοι και 205 μέλη του ιατρικού προσωπικού σκοτώθηκαν, 26 νοσοκομεία σταμάτησαν να λειτουργούν και κάποια καταστράφηκαν. 266 είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα καταστράφηκαν και 230.000 οικιστικές μονάδες. 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια και περιοχές τους, ενώ όλες αυτές τις μέρες παραμένουν χωρίς νερό ,ρεύμα και τρόφιμα

Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ, υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, συνεχίζει να «υποστηρίζει αυτή τη γενοκτονία, να απορρίπτει την κατάπαυση του πυρός και να εμποδίζει οποιοδήποτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με αυτό.»

Οσο για τη Δυτική Οχθη, η οποία υποβλήθηκε πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα σε μια εκστρατεία του στρατού σημείωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τζενίν, τη Ναμπλούς και την Τουλκαρέμ. Επίσης ότι η πόλη της Ιερουσαλήμ και οι ισλαμικοί και χριστιανικοί ιεροί τόποι δέχθηκαν επιθέσεις και επιδρομές από εξτρεμιστές εποίκους σε καθημερινή βάση.

Συμπλήρωσε πως από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη και έχει συλλάβει περισσότερους από 3.300.

«Αυτή είναι η εικόνα στην Παλαιστίνη» σημείωσε και αντιπαρέβαλε την άλλη πλευρά που είναι η σταθερότητα του παλαιστινιακού λαού, στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, παρά το μέγεθος των θυσιών. «Είμαστε μάρτυρες ενός μαζικού κινήματος αλληλεγγύης σε όλες τις πρωτεύουσες και πόλεις του κόσμου για την δίκαια υπόθεσης του παλαιστινιακού λαού. Ο παλαιστινιακός λαός εκτιμά ιδιαίτερα αυτό το κύμα αλληλεγγύης στο οποίο ήσασταν μέρος, και γνωρίζει ότι το ψέμα της ισραηλινο-αμερικανικής αφήγησης για το τι συμβαίνει διαψεύστηκε».

«Πιστεύουμε ότι η συνέχιση των εκστρατειών αλληλεγγύης και η συνέχιση του παλαιστινιακού αγώνα θα αναγκάσει τις αλαζονικές δυνάμεις να αποδεχτούν μια δίκαιη λύση που θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων τού Ιουνίου 1967 και το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή σύμφωνα με την απόφαση 194 των ΟΗΕ», τόνισε.

Πριν κλείσει την ομιλία του αναφέρθηκε στην καταπίεση και τις διώξεις των «Ισραηλινών κομμουνιστών συντρόφων μας λόγω της απόρριψης του πολέμου και της υποστήριξης του τερματισμού της κατοχής, αγωνιζόμαστε μαζί δίπλα-δίπλα για την επίτευξη αυτών των στόχων». «Ο στόχος όλων μας αυτή την στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η σφαγή αμέσως» τόνισε και συμπλήρωσε «ζητώ η αλληλεγγύη των λαών» καταχειροκροτούμενος.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ακέλ Τακάζ, σε μια συμβολική κίνηση, δώρισε στην Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου μία παλαιστιανική μαντήλα ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που ήταν στην εκδήλωση του χάρισε την έκδοση του Κόμματος για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια