ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εκδήλωση για τους χιλιάδες νεκρούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ – Εκδήλωση για τους χιλιάδες νεκρούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, τιμώντας τους χιλιάδες νεκρούς από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι πριν από 76 χρόνια, πραγματοποίησε εκδήλωση στο χώρο του λιμανιού της πόλης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας, τιμώντας τους χιλιάδες νεκρούς από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι πριν από 76 χρόνια, πραγματοποίησε εκδήλωση στο χώρο του λιμανιού της πόλης.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Χρήστος Ποτόλιας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας. Στη σύντομη ομιλία του κάλεσε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ενάντια στις επιθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής αστικής τάξης για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, τη μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και στόχο αντιποίνων. Τόνισε ότι η τεράστια συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους. Απηύθυνε κάλεσμα στον λαό της πόλης για συσπείρωση στο κίνημα και ενεργό συμμετοχή του στην οργάνωση της πάλης αφού οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τα συμφέροντά του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πορεία στην παραλιακή οδό της πόλης.

Ολόκληρη η ομιλία

Εβδομήντα έξι (76) χρόνια μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945) από τις ΗΠΑ, η φρίκη για το ιμπεριαλιστικό έγκλημα παραμένει! Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πόλεις αδελφωμένες στη δυστυχία και πάντα παρούσες στα προσκλητήρια των μεγάλων ιστορικών τραγωδιών με τα εκατομμύρια θύματα, δεν μας επιτρέπουν ούτε να ξεχάσουμε, ούτε να σιωπούμε απέναντι στους πολέμους, τη φτώχεια και τις νέες πυρηνικές απειλές.

Η δική μας επαγρύπνηση και ετοιμότητα χρειάζεται να πολλαπλασιαστεί δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στο εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά. Ενάντια στις επιθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής αστικής τάξης για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και μετατρέπουν τη χώρα μας σε ευρωατλαντικό πολεμικό προγεφύρωμα και το λαό μας στόχο αντιποίνων. Οι δηλώσεις αξιωματούχων του Ιράν και της Ρωσίας, οι πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν, με αφορμή την εμπλοκή στρατηγικού αμερικανικού αεροσκάφους που απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις της Κριμαίας, ότι η Ρωσία θα απαντήσει ασύμμετρα και αποφασιστικά αν απειληθεί, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνειών για το τι τεράστιους κινδύνους κρύβει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής η εμπλοκή της χώρας μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός και στρατού στα σύνορα με τη Ρωσία και οι συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις – πραγματικές πρόβες πολέμου προειδοποιούν για μεγάλους κινδύνους. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον εξελίσσεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων της κάθε χώρας. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα, πληθαίνουν οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, «γκριζάρουν» το Αιγαίο. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου καλλιεργούν τον εφησυχασμό. Βάζουν πάνω από όλα τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας.

Μέσα από τη στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» και το δόγμα για το «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» επεκτείνεται ακόμη περισσότερο η επιχειρησιακή του ικανότητα, ώστε να παρεμβαίνει οπουδήποτε στην υδρόγειο όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα και οι επενδύσεις των ευρωατλαντικών μονοπωλίων. Επιστρατεύονται παλιά και νέα προσχήματα, όπως ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή, οι ασύμμετρες απειλές κ.α., προκειμένου να δρομολογηθούν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά των λαών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δαπανά τεράστια ποσά στo πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις Ευρω-ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο!

Οι εξελίξεις αποτελούν σήμα κινδύνου για τον ελληνικό λαό. Απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, συσπείρωση και νέων δυνάμεων στο ο λαϊκό κίνημα, ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση της πάλης.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Εδώ και τώρα να ξεκουμπιστούν οι φονιάδες των λαών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια