ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλύτερο αύριο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ…
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ…

Στις 21 Μάρτη του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές. Με αφορμή αυτό το γεγονός η 21η Μάρτη καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση.

Σήμερα η ανθρωπότητα βλέπει να νεκρανασταίνεται το δηλητηριώδες φάντασμα του ρατσισμού ως συνέπεια των κυρίαρχων πολιτικών που οδηγούν σε συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, στην αλλαγή των συνόρων, στην υποδαύλιση του εθνικισμού και της εντεινόμενης γενικότερα σήψης του καπιταλιστικού συστήματος. Ο ρατσισμός γίνεται πλέον καθημερινό φαινόμενο και «όπλο» στα χέρια των προπαγανδιστών ενός αντιδραστικού και βαθιά εκμεταλλευτικού συστήματος. Η καλλιέργεια ξενοφοβίας, η απόδοση των κάθε λογής εγκλημάτων και κάθε κακού γενικότερα στους οικονομικούς και πολιτικούς μετανάστες αποτελούν τις πλέον συνηθισμένες τους πρακτικές, όπως φανερώνει και η ελληνική πραγματικότητα.

Ο Ρατσισμός αποτελεί φαρμακερό όπλο, που στρέφεται εναντίον της ενότητας των εργαζομένων, των συμφερόντων τους και του πόθου τους για ένα καλύτερο αύριο.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνήσεις πληθαίνουν τα γκέτο και μετατρέπεται η Μεσόγειος σε θάλασσα νεκρών με εκατοντάδες προσφυγόπουλα νεκρά ή αγνοούμενα. Οι φασίστες, από τη μεριά τους, χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο στις συνειδήσεις, αξιοποιώντας τη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες γι αυτό το μακελειό. Έχουν μπλέξει για τα καλά τη χώρα μας ακόμα πιο βαθιά στη φρίκη του πολέμου, για τα συμφέροντα των λίγων, βάζοντας και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Την ώρα που μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, για μισθούς και συντάξεις, για την αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, δίνουν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ και στους πολεμικούς εξοπλισμούς. Είναι τέτοιο παράδειγμα η περιοχή μας, με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμού σε Λάρισα και Βόλο. Να μην επιτρέψουμε στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να αξιοποιήσουν την περιοχή μας για να συνεχίσουν το αιματοκύλισμα των λαών, το ξερίζωμα παιδιών και οικογενειών από τις πατρίδες τους, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’αφέντη το φαϊ…»

Η πορεία του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο είναι ένας δρόμος φρίκης, που σκορπίζει το θάνατο από όπου και αν περάσει! Τον πόνο και τη δυστυχία του πολέμου την έχουμε δει στα μάτια των χιλιάδων προσφυγόπουλων από τη Συρία, που είναι στα σχολεία της περιοχής μας.

Εμείς όμως δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τους μαθητές από την περιοχή των Βαλκανίων, με τους μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές στα σχολεία. Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό. Γυρνάμε την πλάτη και απομονώνουμε τέτοιες φασιστικές φωνές.

Οι λαοί δεν πρέπει να χωρίζονται με βάση το χρώμα, τη θρησκεία ή την καταγωγή. Πρέπει να ενώνονται στη βάση των κοινών συμφερόντων τους.

Μπροστά στην « Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο Ρατσισμό» παλεύουμε ώστε να φτάσει το μήνυμά μας παντού!

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας.

Έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!

Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών ενάντια στους πολέμους των Εκμεταλλευτών.

Ενδιαφέροντα άρθρα