ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ – “Οι ευχές για την αλλαγή του χρόνου να γίνουν αστραπές για την αλλαγή του κόσμου”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ – “Οι ευχές για την αλλαγή του χρόνου να γίνουν αστραπές για την αλλαγή του κόσμου”

Nα συναντηθούμε σε μια δική μας, διαφορετική, γιορτή, χωρίς χρυσόσκονη και μάγους, την Τρίτη 28 του Δεκέμβρη στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων από ώρα 13:00 για να ανταλλάξουμε τις δικές μας ευχές, αγωνίες και αγώνες για την αλλαγή του κόσμου.

Υποδεχόμαστε με αισιοδοξία το 2022, όσο ζοφερό και αν φαίνεται πως θα είναι για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

H “νέα πράσινη κοινωνική συμφωνία” (“Πράσινο New Deal”), η μεγάλη κρατική ενίσχυση των επενδύσεων στους τομείς της “πράσινης και της ψηφιακής οικονομίας”, που πλανόδιοι πωλητές των αστικών επιτελείων της ΕΕ και των ΗΠΑ διαφημίζουν ως το γιατρικό για τον μεγάλο ασθενή, την καπιταλιστική οικονομία, είναι, στην πραγματικότητα, το “νερό του Καματερού” για ένα σύστημα που όσο πιο βαθιά νοσεί τόσο πιο αδίστακτο και επικίνδυνο γίνεται. Το βλέπουμε:

  • Στους 100 και πλέον συνανθρώπους μας που χάνονται καθημερινά επειδή τα αναγκαία και ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία αντιμετωπίζονται ως κόστος ή πολυτέλεια από το κράτος και τους μεγαλοεργοδότες, που αναγορεύουν σε πανάκεια τους εμβολιασμούς, αν και αποδεδειγμένα πλέον δεν είναι από μόνοι τους ικανοί να σώσουν τον λαό από την πανδημία.
  • Στους χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους εξαιτίας όχι του Covid-19, αλλά του ότι η καπιταλιστική οικονομία κινείται στη βάση του κέρδους των λίγων, που βλέπουν αυτά τα κέρδη να συρρικνώνονται και ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα βάρη και πάλι στις πλάτες των πολλών.
  • Στους μισθούς που κατρακυλούν και στην ακρίβεια που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός επιβαρύνεται το 94,5% της αύξησης, κατά 3,5 δισ. ευρώ, των φόρων για το 2022 που θα δοθούν ως “μποναμάς” στους “επενδυτές”.
  • Στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες.
  • Στα 7,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν το 2022 για τις ανάγκες των επιθετικών σχεδιασμών των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στους οποίους εμπλέκει η κυβέρνηση την χώρα μας, μετατρέποντας την σε ένα τεράστιο ορμητήριο από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα, για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της άρχουσας τάξης της.

Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι. Όχι ρομαντικά ή αθεράπευτα. Αλλά επειδή ξέρουμε ότι «ο κόσμος αλλάζει», πραγματικά, όταν η κοινωνία προχωρά μπροστά. Χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, ανεργία, αλλά με λαϊκή ευημερία που προϋποθέτει να επιστρέφεται ο πλούτος που παράγεται σε αυτούς που τον παράγουν και να μην τον κλέβουν οι λίγοι. Χωρίς πολέμους, ξεριζωμούς, προσφυγιά που γεννά αυτό το σύστημα εκμετάλλευσης.

Είμαστε αισιόδοξοι επειδή ξέρουμε ότι είναι “νόμος” το ρολόι της ιστορίας να προχωρήσει μπροστά και κουρδιστής του είναι η εργατική τάξη και η λαϊκή πλειοψηφία. Η αμηχανία και αβεβαιότητα που εκφράζουν τα  αστικά επιτελεία μπροστά στη νέα χρονιά, για τον “κόσμο που αλλάζει”, οι αναλύσεις τους με αφορμή τον κλονισμό και τις αναδιατάξεις ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, για την όξυνση των ανταγωνισμών πρέπει να διαβαστούν με “άλλο μάτι” από πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας καθώς φανερώνουν τις αντιφάσεις, τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία, που κάτω από την οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση μπορούν να ανοίξουν ρήγματα στο κατά τ’ άλλα “άτρωτο” και “αιώνιο” σύστημα της εκμετάλλευσης πηγαίνοντας μπροστά το ρολόι της ιστορίας.

Όσο οι εργατικοί αγώνες δημιουργούν και διευρύνουν ρωγμές στο σύστημα της εκμετάλλευσης βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά πολέμους και προσφυγιά, φτώχεια και ανεργία και σπέρνει το ρατσιστικό δηλητήριο, τόσο πιο κοντά θα φέρνει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους.

Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να υποδεχθούμε το 2022. Και καλούμε όλους τους Χανιώτες, τις γυναίκες, τους νέους και ειδικά τους εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους, που μαζί παράγουμε τον πλούτο της πατρίδας μας, έχουμε τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή και έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη χωρίς πολέμους, να συναντηθούμε σε μια δική μας, διαφορετική, γιορτή, χωρίς χρυσόσκονη και μάγους, την Τρίτη 28 του Δεκέμβρη στην πλατεία των Νέων Καταστημάτων από ώρα 13:00 για να ανταλλάξουμε τις δικές μας ευχές, αγωνίες και αγώνες για την αλλαγή του κόσμου. Γιατί  ο κόσμος αυτός θα αλλάξει.

Δεκέμβρης 2020

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια