Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για την Παλαιστίνη

Μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη για την Παλαιστίνη

Το σύνθημα – απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε δυνατά και στη Θεσσαλονίκη , μέσα από την μεγαλειώδη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Το σύνθημα – απαίτηση για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε δυνατά και στη Θεσσαλονίκη , μέσα από την μεγαλειώδη σε όγκο και συγκλονιστική σε παλμό διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Χιλιάδες λαού πλημμύρισαν το χώρο της συγκέντρωσης μπροστά στο Άγαλμα Βενιζέλου και την οδό Εγνατία, βροντοφωνάζοντας «η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Στη συγκέντρωση που οργάνωσαν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης, η ΕΔΥΕΘ και Εργατικά Σωματεία, συμμετείχαν μαζικά και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δίνοντας τον παλμό με το μεγάλο πανό και τα συνθήματά τους.

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης με σταθμούς το Αμερικάνικο Προξενείο και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (ΥΜΑΘ) πρωταγωνίστησε το μεγάλο μπλοκ της Παλαιστινιακής παροικίας με τη νέα κυρίως γενιά να κρατά και να κυματίζει τη μεγάλη σημαία της Παλαιστίνης και να φωνάζει αδιάκοπα συνθήματα απαιτώντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».Οι χιλιάδες λαού νεολαίας έδωσαν το «παρών» συγκροτημένα πίσω από τα πανό των Σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων, των Επιτροπών Ειρήνης, και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.

Κατήγγειλαν την ισραηλινή θηριωδία που με τη στήριξη ΝΑΤΟ και ΕΕ, δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για ν’ αποκτήσει δική του πατρίδα και απαίτησαν καμία συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή της Γάζας βροντοφωνάζοντας «Το έγκλημα αυτό έχει υπογραφή, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραηλινοί».

Παράλληλα εξέφρασαν την στήριξή τους στον υπερήφανο ηρωικό λαό φωνάζοντας «στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός» αντήχησε και “τραγούδησαν” την αλληλεγγύη όλου του κόσμου διαδηλώνοντας «στη Γάζα χτυπάει του κόσμου η καρδιά με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».

Η πορεία σταμάτησε μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο όπου ομοβροντία έπεφταν τα συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλισμού και συνεχίστηκε με κατεύθυνση το ΥΜΑΘ, όπου κατήγγειλαν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που στηρίζει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και εμπλέκει τη χώρα μας στο μακελειό της Μ. Ανατολής, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Από εκεί ο Κ. Ηλιού, εκπρόσωπος των σωματείων κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τη σφαγή και για δικαίωση του παλαιστινιακού λαού.

Η συγκλονιστική πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά, επί της οδού Αγίου Δημητρίου.

Η συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου

Νωρίτερα στη συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας μίλησε ο Σούτκι Ασόκι, ο οποίος κατήγγειλε τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ που εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό εδώ και 75 χρόνια.

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού στον ελληνικό λαό που χρόνια τώρα στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό του. Κατήγγειλε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και τις ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Εξήρε τη στάση του ΚΚΕ που σταθερά και μόνιμα βρίσκεται δίπλα στον παλαιστινιακό λαό και στηρίζει τον αγώνα του για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα.

Και τόνισε ότι ο Παλαιστινιακός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμά του να έχει δική του γη και κράτος, να αποκτήσει ελεύθερη Πατρίδα. Δεν τρομάζει, ούτε φοβάται. Αντιστέκεται και παλεύει.

Εκ μέρους των συνδικάτων ο Μάριος Καρεκλάς, Πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας διαμήνυσε ότι οι εργαζόμενοι δεν μένουν βουβοί μπροστά στη φρίκη!

Και τόνισε: «Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι εμείς θα σταματήσουμε να παλεύουμε. Δεν μπορούν να μας βάλουν στο χέρι! Η σημερινή κινητοποίηση, τους το τρίβει στα μούτρα. Αυτό είναι που πραγματικά τους φοβίζει.

Τους φοβίζει ότι ακόμα και μέσα στο στόμα του λύκου, στις ΗΠΑ, προοδευτικές δυνάμεις ισραηλινών έκαναν συμβολική κατάληψη του Καπιτωλίου ζητώντας εκεχειρία, αψηφώντας τις συλλήψεις.

Τους φοβίζει ότι συνδικάτα όπως το σωματείο των εργαζομένων στα starbucks στην Αμερική, διάλεξε να τοποθετηθεί με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, παρά τις μηνύσεις και τις φοβέρες της εργοδοσίας.

Ομως περισσότερο από όλα τους φοβίζει, ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αμφισβητούν αυτό τον δρόμο που τους έφτασε μέχρι εδώ.

Οτι κατανοούν όλο και περισσότεροι, πως η πιο έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης στους λαούς που τσακίζονται και αγωνίζονται, είναι η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων μέσα στη χώρα τους.

Είναι η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους, η ισχυροποίηση τους, για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο.

Είναι η πάλη, απέναντι στο κράτος, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απέναντι στην εργοδοσία, για τις δικές μας ζωές και ανάγκες»

Ο Νίκος Ζώκας πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ ανέφερε ότι «από όλες τις πλευρές του πλανήτη οι λαοί στέλνουν ένα μήνυμα: Να σταματήσει η κατοχή, η τρομοκρατία και η δολοφονίες! Δικαιοσύνη και πατρίδα για τον παλαιστινιακό λαό! Αλληλεγγύη στην ηρωική αντίσταση του!

Με όλους αυτούς ενώνουμε τη φωνή μας.

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη νέα κτηνωδία του ισραηλινού στρατού, το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα και τη δολοφονία αμέτρητων αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, πολλών μικρών παιδιών. Είναι ένα νέο έγκλημα πολέμου του Ισραήλ που μπαίνει κι αυτό στην ιστορία μαζί με τη σφαγή στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα, τόσων και τόσων άλλων ομαδικών εγκλημάτων που διαπράττει δεκαετίες τώρα.

(…) Γνωρίζουμε καλά και προειδοποιούμε ότι η σημερινή φωτιά στην Παλαιστίνη, οι φωτιές που ανάβουν οι ιμπεριαλιστές σ’ όλο τον πλανήτη δεν μπορούν να καθυποτάξουν τους λαούς που αγωνίζονται.

(…) Θα μας βρίσκουν απέναντί τους, θα είμαστε πάντα «στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Πάντα με το δίκιο των λαών! Μέχρι να αποκτήσει τη δική του πατρίδα και γη ο παλαιστινιακός λαός, να έχουν τα παιδιά του ειρηνική ζωή και μέλλον».

Πρόβαλε την απαίτηση του λαού μας να μην υπάρξει καμία ανάμειξη της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία, να γυρίσει άμεσα η ελληνική φρεγάτα, να μην υπάρξει καμία ανάμειξη της Βάσης της Σούδας στη σφαγή της Γάζας.

Τόνισε ότι το τέλος της αιματοχυσίας μπορεί να γίνει πράξη μόνο με τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον παλαιστινιακό λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του.

Και σημείωσε: «Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την κάθε φωνή μέσα στο ίδιο το Ισραήλ που αντιτίθεται στην βαρβαρότητα του ισραηλινού κράτους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στον ισραηλινό λαό, που και αυτός υποφέρει από την εγκληματική κυβέρνηση της χώρας του, που τον σέρνει σ’ αυτόν τον άδικο και ασταμάτητο πόλεμο, σε πολέμους με άλλους λαούς της περιοχής, μετατρέποντάς τον σε θύτη και ταυτόχρονα σε θύμα.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε με κανένα λαό!

Εχουμε κοινούς εχθρούς, τους εκμεταλλευτές, τον ιμπεριαλισμό και τα εργαλεία του. Μαζί θα τους νικήσουμε»

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια