Παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στη βάση της Σούδας

Παγκρήτια συγκέντρωση και πορεία στη βάση της Σούδας

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, με την συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων από όλο το νησί, καλούν την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι σε παγκρήτια συγκέντρωση στην Αγορά και μηχανοκίνητη πορεία στη Βάση της Σούδας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 Μαΐου 2022

Ημέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης στα Χανιά

Το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί την τυπική έναρξη ενός πολέμου, που διαδραματίζεται ανάμεσα στην Ρωσία και στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. H έμπρακτη αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ, όπως και σε όλους τους δοκιμαζόμενους λαούς, είναι η διεκδίκηση της απεμπλοκής της χώρας μας, η πάλη ενάντια στη χρήση υποδομών που χρησιμοποιούνται για τη γενίκευση του πολέμου, η ένταση του αγώνα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων νατοϊκών υποδομών. Για τα Χανιά, που βρίσκονται δίπλα στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και κάθε άλλο παρά ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται κανείς. Ο Κρητικός λαός νιώθει ανησυχία βλέποντας Ρώσους αξιωματούχους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και φιλοξενούν βάσεις αποτελούν εν δυνάμει στόχο. Την ίδια στιγμή ρώσικα πλοία περιπολούν στην περιοχή, ενώ η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές της αμερικανικής βάσης της Σούδας!

Τα παραπάνω είναι συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Η επικίνδυνη κλιμάκωση και εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαιώνεται και από την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις που έφερε η ΝΔ και προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συμφωνία επικίνδυνη που μετατρέπει ολόκληρη την χώρα σε Νατοϊκό ορμητήριο επ’ αόριστον. Ειδικά για την Σούδα, προβλέπεται η επέκταση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Η σημασία άλλωστε της βάσης της Σούδας έχει τονιστεί πολλές φορές από αξιωματούχους των ΗΠΑ, από τον πρέσβη Τζ. Πάιατ που επιθεωρεί συχνά τις

εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα σαν υπουργός Επικρατείας, από την ίδια την κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων βλέπουν όλο και πιο συχνά αεροπλανοφόρα να δένουν στην Σούδα, στρατιωτικές μονάδες να έχουν κάνει τα Χανιά μόνιμο σημείο στάθμευσης. Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την εισβολή σε δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε 14χρονη μαθήτρια από αμερικανοΝΑΤΟϊκούς του πληρώματος Τρούμαν, που βρέθηκαν στα Χανιά για «ξεκούραση και αναψυχή». Είναι ένα ακόμα περιστατικό που προστίθεται σε πολλά ακόμα που έχουν συμβεί .Δείχνει ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκοί νταήδες έχουν αποθρασυνθεί από την ατιμωρησία, συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι στον τόπο μας.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις θεωρούμε ότι είναι ανάγκη ο λαός μας, να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά και οργανωμένα την αντίθεσή μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν στην Κρήτη όπως και σε όλη την χώρα το προηγούμενο διάστημα αποτελούν παρακαταθήκη. Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους λαούς της Ουκρανίας, της Ρωσίας και σε όλους τους λαούς που πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτής της θανατηφόρας αντιπαράθεσης.

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, με την συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και φορέων από όλο το νησί, καλούν την Κυριακή 22 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι σε παγκρήτια συγκέντρωση στην Αγορά και μηχανοκίνητη πορεία στη Βάση της Σούδας.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 συναυλία στην πλατεία των Καθιανών με τον Μάνο Τρυπιά και το συγκρότημα του, ενώ παραδοσιακή μουσική θα παίξουν οι Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης, Νίκος Λάππας και Γιάννης Χίνος.

Από τα Χανιά συμμετέχουν με αποφάσεις τους:

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Σύλλογος Γυναικών ν. Χανίων

Δικηγορικός Σύλλογος ν. Χανίων

ΣΕΠΕ Χανίων

Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Κ

Σύλλογος Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ Χανίων

Σωματείου Επισιτισμού

Σωματείο Τροφίμων και Ποτών

Σωματείο Οικοδόμων

Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Χανίων)

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων

Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης 1940-1945 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου)

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Χανίων)

Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων

 

Όλοι μαζί απαιτούμε:

· Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

· Καμία εμπλοκή-καμία συμμετοχή. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

· Καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων στην Ουκρανία και αλλού!

· Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις Βάσεις!

· Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας!

 

Ενδιαφέροντα άρθρα