ΣΑΜΟΣ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΣΑΜΟΣ: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Άνθρωποι κάθε ηλικίας , εργαζόμενοι, συνταξιούχοι νέοι και νέες πήραν μέρος στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σάμου των Γυναικείων Συλλόγων μελών της ΟΓΕ, του Ν,Τ της ΑΔΕΔΥ και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων του νησιού, το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοέμβρη.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας , εργαζόμενοι, συνταξιούχοι νέοι και νέες πήραν μέρος στη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σάμου των Γυναικείων Συλλόγων μελών της ΟΓΕ, του Ν,Τ της ΑΔΕΔΥ και δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων του νησιού, το απόγευμα της Τρίτης 10 Νοέμβρη.

Η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι Μαλαγαρίου όπου οι εκατοντάδες πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνές αφού η υποδομή φιλοξενίας περιορίζεται σε μερικούς οικίσκους που δεν αρκούν παρά μόνο για 80-100 άτομα.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και σε υλική βοήθεια (τρόφιμα , είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα) που μοιράστηκαν επιτόπου στους πρόσφυγες. Συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μαραθοκάμπου που συγκέντρωσαν ένα μικρό φορτηγό με ρούχα για τα συνομίληκά τους προσφυγόπουλα και τα έστειλαν στη συγκέντρωση.

Στους πρόσφυγες μοιράστηκαν ανακοινώσεις στα αραβικά από τους φορείς που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ανακοινώσεις που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και μαζί με το χαιρετισμό που έγινε στα Αγγλικά, συσπείρωσαν πολλούς νέους πρόσφυγες οι οποίοι πήραν μέρος στο συλλαλητήριο που ακολούθησε προς την κεντρική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα φιλίας με τον ελληνικό λαό.

Ένας απ’ αυτούς μάλιστα χαιρέτισε με θερμά λόγια για την ανθρωπιά που συνάντησε στη Σάμο, την συγκέντρωση που ακολούθησε.

Στην συγκέντρωση χαιρέτησαν από το Εργατικό Κέντρο η Μαργαρίτα Καρβούνη μέλος της διοίκησης και η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Αγγελική Βαλεοντή εκ μέρους των γυναικείων Συλλόγων μελών της ΟΓΕ.

Ομιλήτρια ήταν η πρόεδρος της Πανσαμιακης Επιτροπής Ειρήνης Ρούλα Στεφανάκη. Στη συνέχεια εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα που θυροκολλήθηκε στο γραφείο του κυβερνητικού βουλευτή , στο Δημοτικό Μέγαρο, και στο γραφείο του Αντιοπεριφερειάρχη. Επίσης από το βήμα της συγκέντρωσης αναγγέλθηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης την Κυριακή μετά την παρέλαση για την επέτειο της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα, για να επιδοθεί το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που θα παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ 10ης ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

 Με το σημερινό μας συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης εκφράζουμε ακόμη μια φορά την ταξική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και στο νησί μας, ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που προκαλούν το ΝΑΤΟ η Ε.Ε και οι ΗΠΑ για να εξασφαλίσουν στα μονοπώλιά τους τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

την αναλγησία και την εγκληματική τακτική της Ε.Ε και του ΟΗΕ που παρακολουθούν απαθείς το δράμα των προσφύγων , που πνίγονται κατά δεκάδες καθημερινά στα νερά του Αιγαίου.

Χτίζουν φράχτες, ετοιμάζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, φτιάχνουν κέντρα διαλογής για φτηνά και ειδικευμένα εργατικά χέρια, αδιαφορούν για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και αλλού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πίσω από το δήθεν φιλάνθρωπο προσωπείο, κρύβει την αδίστακτη πολιτική που παρατάει πρόσφυγες στο έλεος του θεού, μέσα σε βροχές και κρύο όπως συμβαίνει στη Σάμο, που καταδικάζει σε ασιτία τους μετανάστες όπως στο Κέντρο Κράτησης Σάμου που το μετέτρεψε σε «ανοιχτό» για να κόψει τη σίτιση και προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από την συγκινητική αλληλεγγύη του λαού και των φορέων του.

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

ότι δεν πάει άλλο. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Όχι άλλοι νεκροί στη θάλασσά μας. Αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες το δικαίωμα να λογίζονται άνθρωποι και να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι και όχι ως αριθμοί.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα προσωρινής στέγασης των προσφύγων και των μεταναστών που κοιμούνται έξω στο κρύο , την υγρασία και τις βροχές. Δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία από το Δήμο και την Περιφερειακή διοίκηση. Να εξασφαλίσουν τώρα τους απαραίτητους χώρους.
  • Δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, που θα παρέχουν δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία και νομική βοήθεια, με ευθύνη του κράτους και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
  • Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
  • Άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης της καταγραφής και ταυτοποίησης.
  • Όχι στα κέντρα διαλογής (hot-spots) των χρήσιμων για τα μονοπώλια προσφύγων και στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
  • Ασφαλής διέλευση των προσφύγων και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού τους προορισμού.
  • Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για να σταματήσει ο ξεριζωμός και να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους.

 

ΣΑΜΟΣ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια