Απόφαση Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ

Απόφαση Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ

Αθήνα, 8 Δεκέμβρη 2018 Αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων   Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, Συνέρχεται σήμερα, ένα χρόνο μετά το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ελέγξουμε και να εξετάσουμε τη δράση μας στη βάση των αποφάσεων του Συνεδρίου, να συγκεντρώσουμε την πείρα από τις πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και

Αθήνα, 8 Δεκέμβρη 2018
Αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Συνέρχεται σήμερα, ένα χρόνο μετά το 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ελέγξουμε και να εξετάσουμε τη δράση μας στη βάση των αποφάσεων του Συνεδρίου, να συγκεντρώσουμε την πείρα από τις πολύμορφες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και να σχεδιάσουμε τη δράση της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών για την επόμενη χρονιά.

Η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε με στόχο να έχουμε κι εμείς το δικό μας μερίδιο συμβολής στην ενημέρωση του λαού γύρω από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, στην αποκάλυψη των ευθυνών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων για την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, εκτιμάμε ότι κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση. Φάνηκε ότι συσπείρωσε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, γυναικών, νεολαίας και έρχεται μια σημαντική εμπειρία που χρειάζεται να γενικευτεί και να αξιοποιηθεί στον σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος. Αναδεικνύει τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν, ώστε να αγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά, στη βάση του σχεδιασμού μας, ξεπερνώντας αδυναμίες που εντοπίστηκαν. Στο επόμενο διάστημα να έρθουμε σε επαφή με ακόμη περισσότερες λαικές δυνάμεις στοχεύοντας στην ενίσχυση της σταθερής πολιτικής παρέμβασης, στην ένταξή τους στην πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού, συνολικά του λαϊκού κινήματος.

Στεκόμαστε στο γεγονός ότι μέσα από τις παρεμβάσεις και τις συζητήσεις μας έρχεται έντονος προβληματισμός από μεγάλη μερίδα εργαζόμενων γύρω από τις τρέχουσες εξελίξεις. Προκύπτουν ανησυχία και φόβος από τις ερωτήσεις που γίνονται και επιβάλλεται να ενισχύσουμε το στοιχείο της συζήτησης τι κάνουν οι ίδιες οι λαϊκές δυνάμεις, γιατί πρέπει να μπουν στη δράση, να γίνει η ανησυχία μαχητική παρέμβαση στις εξελίξεις με βάση τον άξονα και το πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ, του Αντιπολεμικού, Αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Εδώ πρέπει να επικεντρώνουμε καλύτερα εισηγητικά και να αξιοποιούμε πιο ουσιαστικά το ποιοτικό στοιχείο που δείχνει ότι οι περισσότερες δραστηριότητές μας πλαισιώνονται από νέες δυνάμεις, που έρχονται γιατί θέλουν να ακούσουν τις θέσεις μας,  να συζητήσουν και να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕΔΥΕ. 

Παραμένει ως κεντρικό ζήτημα στη δουλειά μας –στο οποίο έχουμε σημειώσει βήματα, αλλά δεν αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες – να τεθεί αποφασιστικά η αναγκαιότητα της συμμετοχής του λαού στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές , να κατανοηθεί η σημασία της μη αλλαγής των συνόρων και των Διεθνών Συνθηκών που τα καθορίζουν και βεβαίως μέσα σ αυτό το πλαίσιο να συμβάλλουμε στη συζήτηση, για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει ο λαός σε περίπτωση πολέμου. Είναι ανάγκη να κατανοηθεί από ταξική σκοπιά το «εμείς κι αυτοί» ως βάση να μη συρθεί ο λαός στις επιλογές της κυρίαρχης τάξης ως «εθνικά αναγκαίες».

Σημαντικό  θέμα που δίνουμε ήδη τη μάχη και πρέπει να επιμείνουμε είναι η αντιμετώπιση του αποπροσανατολισμού, του εφησυχασμού της κυβέρνησης για τις εξελίξεις και η αποδυνάμωση της προπαγανδιστικής εκστρατείας της Κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να αθωώσουν τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς προβάλλοντας τους ως σωτήρες σταθερότητας και ασφάλειας. Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ώστε ο κόσμος που ερχόμαστε σε επαφή να αποκτά ολοκληρωμένα κριτήρια στη προσέγγιση των διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων και κυρίως με δράση και οργάνωση της πάλης να αντιμετωπίζει την δικαιολογημένη ανησυχία από την κλιμακούμενη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Ορισμένα βασικά στοιχεία των διεθνών εξελίξεων

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Στο διάστημα από το Συνέδριο μέχρι και σήμερα, μεσολάβησαν μια σειρά από σύνθετες εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται, από την κλιμάκωση της επιθετικότητας των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και  την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών.

Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε όλη την υδρόγειο. Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται. Η κατάσταση στην περιοχή μας, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ ανησυχητική. Στο Αιγαίο κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας με αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με συνεχείς παραβιάσεις του θαλάσσιου κι  εναέριου χώρου, στο φόντο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων για τους υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τα ενεργειακά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, οι έρευνες στον Ελληνικό θαλάσσιο χώρο και σε άλλες περιοχές, οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, γενικότερα την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο, όπως και σε άλλες περιοχές της υδρογείου, τραβούν μεγάλα ανταγωνιζόμενα συμφέροντα, διεθνούς εμβέλειας ενεργειακούς ομίλους. Συνολικά, διευρύνεται το πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.

Συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και ο πόλεμος στη Συρία,  πολύχρονοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με συστηματικές υπονομευτικές ενέργειες και χρησιμοποίηση προσχημάτων περί «τρομοκρατίας» κ.α. που προετοίμασαν το έδαφος για πολεμικές επιχειρήσεις. Οι πόλεμοι αυτοί έχουν στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια διωγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και διδάσκουν τους λαούς να αντιμετωπίζουν πιο αποφασιστικά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα και να αποφεύγουν τις παγίδες.

Τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα έχουν αποκαλυφθεί. Οι εγκληματικές οργανώσεις της Αλ Κάϊντα, του Ισλαμικού κράτους και άλλες παρόμοιες, αποτελούν μηχανισμούς που συγκροτήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν από τις ΗΠΑ, ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ και τους συμμάχους τους , όπως η Σαουδική Αραβία , η Τουρκία , το Κατάρ κι άλλες. Η ΕΕΔΥΕ έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της στους λαούς του Αφγανιστάν, του Ιράκ,  της Λιβύης, της Συρίας και έχει καταδικάσει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχει υποστηρίξει πως η πορεία σε κάθε χώρα είναι υπόθεση του λαού της που με ευθύνη επιβάλλεται να παλεύει για τα δικά του συμφέροντα.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους τους λαούς εξέλιξη παίρνει η συστηματική επιτελικά σχεδιασμένη και διαρκώς επεκτεινόμενη δράση των ιμπεριαλιστών κάτω από τη γενική ετικέτα αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» των «ασύμμετρων απειλών» κλπ. Η Ελλάδα σπεύδει να φιλοξενήσει κέντρο εκπαίδευσης πληροφοριών (δηλαδή πρακτόρων)….της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιώντας κατευθύνσεις της Μονίμης Διαρθωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Ισραήλ σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και το Ιράν, στη Συρία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο συριακό λαό και είμαστε σε ετοιμότητα για άμεση αντίδραση σε περίπτωση νέων ιμπεριαλιστικών επιθέσεων, όπως αυτές που καταδικάσαμε μαζικά τον περασμένο Απρίλη.

Οι εξελίξεις με το Ιράν, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία (INF) για τα πυρηνικά συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη, αποτυπώνουν την όξυνση των ανταγωνισμών και χρειάζεται να τις παρακολουθούμε στενά.

Είμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τα εγκλήματά του. Καταδικάζουμε την απόφαση των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και απαιτούμε τον τερματισμό της κατοχής και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καταδικάζουμε την ελληνική κυβέρνηση που διατηρεί, αναβαθμίζει και συνάπτει νέες πολιτικές – οικονομικές – στρατιωτικές συνεργασίες με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, που είναι πεδίο έντονων ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, η οποία παρεμβαίνει στην περιοχή με τον αποκαλούμενο «νέο Δρόμο του Μεταξιού».

Η πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της FYROM δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών και των λαών της περιοχής. Φέρει τη σφραγίδα των συμφερόντων των αστικών τάξεων και των σχεδίων του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Διατηρούνται σοβαρά στοιχεία αλυτρωτισμού και η συμφωνία αυτή που χαιρετίζουν όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία πρέπει να ανησυχήσει το λαό μας, να μην νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του

Μας ανησυχεί  η οργανωμένη προσπάθεια να χυθεί μέσα στα σχολεία σε βάρος των μαθητών εθνικιστικό, φασιστικό δηλητήριο και έχουμε μεγάλη υποχρέωση να πολεμήσουμε τη βρώμικη εκστρατεία  της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών δυνάμεων για να απομονωθεί από το λαικό κίνημα , τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ενώ παράλληλα , χρειάζεται να επιμείνουμε ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που με την πολιτική τους τροφοδοτούν ακροδεξιές δυνάμεις.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι συνομιλίες για την αλλαγή των συνόρων ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο με ευρωατλαντική κάλυψη. Δεν είναι τυχαίο που από τις αρχές του χρόνου (2019) απελευθερώνονται οι μετακινήσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσόβου, ενώ μέχρι τώρα έχουν κοινές διπλωματικές αποστολές. Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί στα Βαλκάνια προειδοποιεί ότι η αλλαγή των συνόρων συνδέεται με όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και των εθνικισμών, περικλείουν κινδύνους “ντόμινο” στην περιοχή.

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση ΝΑΤΟϊκών και ρωσικών δυνάμεων, την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων, τον ανταγωνισμό της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης. Πρέπει να κατανοήσουμε ειδικά σε αυτές τις συνθήκες, κόντρα στον εθνικισμό που καλλιεργείται σκόπιμα και στις δύο χώρες, ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στο βόρειο μέρος της Κύπρου και κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Μας ανησυχεί η κινητικότητα που παρουσιάζεται γύρω από το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Αναστασιάδη περί «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας», που ανοίγει το δρόμο και ενισχύει τη θέση για τα δύο συνιστώντα κράτη, κινείται δηλαδή στη λογική των δύο κρατών. Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό, επαναβεβαιώνει τη θέση της για τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των κατοχικών και όλων των ξένων στρατευμάτων, το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων. Αντιτάσσεται σε κάθε διχοτομική λύση , και το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων προβάλλει τη θέση για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Λατίνων και των Αρμενίων, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Κριμαία, στην Αζοφική Θάλασσα. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η όξυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και οι συγκρούσεις στην Ανατολ. Ουκρανία, αποτυπώνει την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία. Μέσα σε λίγες ώρες από το επεισόδιο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο απογειώθηκε απ’ τη βάση της Σούδας με προορισμό την Κριμαία, για να είναι το «μάτι» του ΝΑΤΟ στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι. Η άμεση ενεργοποίηση της βάσης της Σούδας επιβεβαιώνει το ρόλο που διαδραματίζει για τους αμερικανικούς και ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή κι ενώ η κυβέρνηση παζαρεύει την παραπέρα αναβάθμισή της και την πολυετή παραχώρησή της.

Αναφορικά με το Προσφυγικό: η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρωτοστατεί στον αποπροσανατολισμό του λαού, αλλά και στον εξωραϊσμό των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής την άνοιξη του 2018, όπου αποτυπώθηκε η ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση της ΕΕ για τη διαχείριση των προσφυγικών κυμάτων. Την ίδια στιγμή που καλεί το λαό να στηρίξει αυτές τις αποφάσεις, προχωρά σε συμφωνίες για να πολλαπλασιαστούν οι ξεριζωμένοι που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα, εμποδίζοντας τη μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού τους, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται τραγικές καταστάσεις, τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Ενισχύει την ένταση της καταστολής στα σύνορα,  επιμένει στην  απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία, και εφαρμόζει όλη την αντιδραστική πολιτική για την παροχή ασύλου στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Και αυτά σε συνέχεια των διευκολύνσεων και της στήριξης που παρέχει στους ΕυρωΑτλαντικούς ιμπεριαλιστές για να συνεχίζεται το μακελειό στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική τα οποία σε συνδυασμό με τη φτώχεια, τη καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών σειράς χωρών , γεννάνε τα προσφυγικά κύματα.

Η απόφαση για “εθελοντική” δημιουργία “ελεγχόμενων κέντρων”, δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο των απαράδεκτων “hot spots” που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση των λεγόμενων “δευτερογενών μετακινήσεων”, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και “επιστροφές” στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, μέσα από την προτροπή για “στενή συνεργασία” μεταξύ των κρατών – μελών, η απόφαση “ανοίγει παράθυρο” για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast track “επιστροφές” στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.

Η κατεύθυνση για δημιουργία “πλατφορμών αποβίβασης” μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικοοικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες, που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παλεύουμε για άμεσα μέτρα ανακούφισης, κλείσιμο των hot spots, ανθρώπινα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας, ασφαλή μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, κατάργηση των κανονισμών Δουβλίνο Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Αναδεικνύουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως πολεμικές μηχανές κατά των λαών

Ιδιαίτερη σημασία, κόντρα στην προσπάθεια εξωραϊσμού από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, έχει το καθήκον να αναδεικνύουμε σταθερά μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών τον επικίνδυνο  χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στην κατεύθυνση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση της έκδοσης της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», που χρειάζεται να μελετηθεί και να δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση και διακίνησή της σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις και υποδομές.

Να συμβάλλουμε ώστε να γίνεται κατανοητό στους εργαζόμενους ότι η πορεία μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σημαδεύεται από τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, ξεκινώντας από τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999, όπου αποφασίστηκε το νέο του δόγμα, μέχρι τη Σύνοδο της Λισαβόνας το Νοέμβρη του 2010, όπου επικυρώθηκε το «νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ» για τη δεκαετία 2010-2020 και πάρθηκαν μέτρα για να λειτουργήσει ως “πολιτικοστρατιωτικός οργανισμός” στον 21ο αιώνα».

Ιδιαίτερα στεκόμαστε στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία το 2016 και στις επικίνδυνες αποφάσεις της, την υλοποίηση των οποίων ήρθαν να «ελέγξουν» και να επικαιροποιήσουν οι επόμενες δυο Σύνοδοι Κορυφής στις Βρυξέλλες το 2017 και το 2018. Η Σύνοδος της Βαρσοβίας, που τις συνέπειες των αποφάσεών της τις βλέπουμε να βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα και στην οποία έκανε λόγο ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων από πλευράς του ΝΑΤΟ. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς. Έθεσε σε πρώτο πλάνο  την  ολοένα και αυξανόμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την επιχειρούμενη διείσδυση του ΝΑΤΟ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμοί στην Ανατολική Ευρώπη, στον Καύκασο, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στη Νότια Σινική Θάλασσα, παντού, στο πλαίσιο του αγώνα δρόμου για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του πλούτου που παράγουν οι λαοί.

Η ακόμη στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ ήταν  ένα από τα κύρια ζητήματα αυτής της Συνόδου Κορυφής. Βασικοί άξονες στην  κοινή τους δράση είναι η συνεργασία των Ευρω- Ατλαντικών στρατηγείων και  η παραπέρα βελτίωση στους χρόνους μετακίνησης και αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε περιβάλλον που οι ΗΠΑ πιέζουν τα άλλα κράτη – μέλη για μεγαλύτερες δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018, «κουμπώνουν» με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), τις μάχιμες στρατιωτικές μονάδες (EU Battlegroups), τη δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Άμυνας, την ενίσχυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), καθώς και της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων».

Αυτός ο πολεμικός μηχανισμός της ΕΕ  θα συντονίζεται με το μηχανισμό του ΝΑΤΟ που προβλέπει τη δημιουργία 30 ισχυρών μονάδων πεζικού, 30 αεροπορίας  και 30 ναυτικού που θα μπορούν να δρουν μέσα σε 30 μέρες (τα 4 «30άρια»), οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτείται προς όφελος  των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Παρά τα  βήματα αυτονόμησης της ΕΕ στο στρατιωτικό σκέλος, το ΝΑΤΟ παραμένει κύριος στρατιωτικός πυλώνας στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, γενικότερα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αποδεικνύεται η αλληλοκάλυψη και η στρατηγική συμπόρευσή τους, αφού η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ είναι την ίδια στιγμή και μέλη του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζουμε πως η συστηματική καταδίκη του εγκληματικού ρόλου του ΝΑΤΟ ως οπλισμένο χέρι του Ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, επιβάλλεται να συνδυάζεται με την αποκάλυψη και καταδίκη του ρόλου της ΕΕ και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Η ιμπεριαλιστική Διακρατική Ένωση και τα εργαλεία που συγκροτεί είναι αντίπαλοι των λαών και δεν έχουν καμία υπόσταση οι θέσεις που παρουσιάζουν την ΕΕ ως φιλειρηνική δύναμη, ως παράγοντα «σταθερότητας και ασφάλειας». Εξίσου επικίνδυνη η προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ίδιου του πρωθυπουργού για την ανάγκη «επιστροφής της ΕΕ στις αξίες της». Αυτές οι «αξίες» είναι βουτηγμένες στο αίμα των λαών με πολέμους , επεμβάσεις και καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. 

Από το 2003 μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιχειρήσεις και άλλες αποστολές στο εξωτερικό.

Από το Γενάρη του 2007, η ΕΕ μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις ταχείας αντίδρασης με μάχιμες μονάδες. Χαρακτηριστική είναι η επιχείρηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στην οποία το Ευρωενωσιακό στρατηγείο της Λάρισας έπαιζε ρόλο συντονιστή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας δημιουργήθηκε το 2004 και βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της στρατιωτικής βιομηχανίας της ΕΕ. Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) αποτελείται από 25 μέλη της ΕΕ, μαζί και η χώρα μας και συγκροτήθηκε με στόχο οι χώρες αυτές να πρωτοστατήσουν και να αναλάβουν μεγαλύτερες πρόσθετες δεσμεύσεις στους τομείς Ασφάλειας – Άμυνας.

Αποκαλύπτουμε τη στάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, φέρει βαριές ευθύνες. Στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση. Διατηρεί τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους, φέρνει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά νομοσχέδια. O κρατικός προϋπολογισμός του 2019 αποδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η «νέα εποχή» για την οποία κάνουν λόγο, για το λαό μας σημαίνει ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες του και θυσίες, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την προσπάθεια διατήρησης από πλευράς της αστικής τάξης της ασθενούς, αναιμικής ανάκαμψης που παρατηρείται ήδη από τις αρχές του 2018. Ευθύνεται για τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, την κατάργηση κοινωνικών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, πετώντας λίγα ψίχουλα σε εργαζόμενους που ζούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας για να θολώσει τα νερά.

Απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι η παραίτηση, ο συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Μόνο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οργανωμένοι στα σωματεία τους, συσπειρωμένοι στην πάλη, διεκδικώντας ανυποχώρητα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, μπορούν να βάλουν εμπόδια, να αποσπάσουν έστω και προσωρινά μέτρα ανακούφισης. Όσο αναπτύσσεται αυτή η σκληρή πάλη, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς και κλάδους, τόσο περισσότερο θα χρεοκοπούν και οι αυταπάτες, θα ακυρώνεται στην πράξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει την «υπομονή» των εργαζομένων σε θυσίες για να κατοχυρώνεται η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Η προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, παρά τη σκόνη που έχει σηκωθεί για να αποπροσανατολίσει τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, κάνει ολοφάνερο τον ταξικό της χαρακτήρα, αφού οι προωθούμενες αλλαγές αποσκοπούν στη θωράκιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων, αλλά και στην απρόσκοπτη παραχώρηση κάθε είδους διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μένει ανέγγιχτο, μεταξύ των άλλων, στην προωθούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, όπως ενδεικτικά περιγράφεται στα εξής άρθρα:

 • Άρθρο 27: επιτρέπει μεταβολή στα όρια της επικράτειας και την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Ελλάδα, με απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (δηλαδή με 151 βουλευτές)
 • Άρθρο 28: εκχωρεί αρμοδιότητες σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Υπερισχύουν το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, όταν επικυρωθούν με νόμο από τη Βουλή. Μάλιστα, η ερμηνευτική δήλωση του Συντάγματος αναφέρει ότι αυτό αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
 • Άρθρο 48: περί «κατάσταση πολιορκίας», Μπορούν να θέσουν τη χώρα «στο γύψο», λόγω εθνικών κινδύνων και απειλών, με προεδρικό διάταγμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου…

Επομένως είναι ανάγκη να ενημερωθεί ο λαός γύρω από αυτά τα ζητήματα και ποια είναι η ουσιαστική στόχευση της αναθεώρησης.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα μας ολοένα και βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Γίνεται σημαιοφόρος για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον ευρωατλαντικό δίκτυο βάσεων – στρατηγείων – υποδομών και δημιουργεί ακόμη και νέες (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Βόλο, Σύρο, Κάρπαθο, Τυμπάκι κ.α.). Ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Μετατρέπει τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση τοπικού ή γενικευμένου πολέμου. Γίνεται ένα απέραντο πεδίο βολής για στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις – πρόβες πολέμου- στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με κάθε λογής έωλα προσχήματα, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν πια οργανική σχέση με όλους αυτούς τους σχεδιασμούς, μέσα από το σύνολο των υποδομών της χώρας και στοιχίζουν ιλιγγιώδη ποσά που φορτώνονται στις πλάτες των λαών.

Συμμετέχει ενεργά σε 13 στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστική η άσκηση «Trident Juncture 2018», που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία και στις γύρω περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού και της Βαλτικής Θάλασσας και πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική άσκηση από την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», στην οποία η ελληνική πλευρά συμμετείχε με 4 F16 και προσωπικό υποστήριξης εδάφους της 337 μοίρας από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και σημαντικό αριθμό ανώτερων αξιωματικών και των τριών όπλων. Τελευταίο, επίσης περιστατικό, στην Αττική ήταν η κοινή άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στο Ελληνικό «Jackal Stone 2018» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, με το πρόσχημα της πολιτικής προστασίας.

Παραχωρεί όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά ακόμη και πολιτικές υποδομές για τις ανάγκες των εγκληματικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Φτάνουν στο σημείο κλιμάκια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, με τελευταίο επεισόδιο τις επισκέψεις σε Ρόδο, Σούδα και Άραξο, να επιθεωρούν εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.  Οι πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη και στελεχών της κυβέρνησης περί «στρατηγικού διαλόγου» στην Ουάσιγκτον που ξεκινάει στις 13 Δεκέμβρη 2018, αποδεικνύουν το ολοένα μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στην προώθηση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων:

 • τις εξελίξεις που σηματοδοτήθηκαν μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού τον Οκτώβρη του 2017 στις ΗΠΑ, το γεγονός ότι στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη του 2018 που είχε ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ αναλήφθηκαν νέες δεσμεύσεις.
 • έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερες δηλώσεις που χαρακτήριζαν τη χώρα μας ως «γεωπολιτικό μεντεσέ» και την κυβέρνηση ως «προτιμώμενο εταίρο»

Αναβαθμίζονται και συνάπτονται ακόμη και νέες συμφωνίες από πλευράς κυβέρνησης με κράτη – δολοφόνους στην περιοχή, όπως το Ισραήλ. Στις τριμερείς συμφωνίες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου με Κύπρο – Αίγυπτο – Ισραήλ , ετοιμάζονται να πάρουν μέρος και οι ΗΠΑ αναβαθμίζοντας πρακτικά το ρόλο τους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση παίζει βρώμικο ρόλο καθώς δεν χάνει ευκαιρία να εξωραΐζει τον εγκληματικό χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους για τα δήθεν οφέλη από  την ύπαρξη και τη δημιουργία των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών στη χώρα μας, να παρουσιάζει ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την ώρα που η ίδια η ιστορία με τις δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις και τις εκατόμβες θυμάτων, αλλά και η καθημερινότητα τους διαψεύδουν κατηγορηματικά. Σπέρνει τον επικίνδυνο εφησυχασμό. Επιχειρεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει τα αντιπολεμικά – αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Φτάνει στο σημείο να προωθεί ακόμη και ημερίδες, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας μας, που απευθύνονται πλατιά στο λαό, στις γυναίκες και στη νεολαία, προπαγανδίζοντας τον υποτιθέμενο ανθρωπιστικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τελευταίο επεισόδιο, το Φόρουμ για την Ειρήνη, που έστησαν στο Παρίσι τα γεράκια του πολέμου, δίνοντας ρεσιτάλ υποκρισίας ο πρωθυπουργός της χώρας. Η ομιλία του ήταν ξέπλυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων ετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ) που δαπανά το 2,36% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,213 δις ευρώ, όπου μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνονται στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Ακολουθούν Βρετανία με 2,12% και Εσθονία με 2,08%. Για την συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ Παίρνει συγχαρητήρια την ώρα που κόβει κονδύλια από την παιδεία, την υγεία, κ.α.. Εκτός από αυτά, να θυμηθούμε ότι από το 2016 κάλεσε το ΝΑΤΟϊκό στόλο στο Αιγαίο με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών που προκαλούν οι πόλεμοι στους οποίους συμμετέχει ενεργά.

Διακρίνεται ιδιαίτερα στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και επεμβάσεις. Διέθεσε τη βάση της Σούδας για τις επεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην περιοχή, για το βομβαρδισμό της Συρίας, συνεχίζει να διαθέτει τμήματα των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

Στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Κόσσοβο συμμετέχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει αναπτυχθεί στρατιωτική αποστολή αρχικά του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της ΕΕ με το όνομα ALTHEA, στην οποία συμμετέχουν Έλληνες αξιωματικοί. Μεγαλύτερες ευθύνες αναλαμβάνουν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα Βαλκάνια, σε επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου π.χ. του Μαυροβουνίου, στη Βουλγαρία, την Αλβανία κάτω από τη σκέπη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην Ομάδα Μάχης (Battlegroup) HΕLBROC συμμετέχουν δυνάμεις από την Ελλάδα (που είναι συντονιστής), τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία.

Χρειάζεται πλατιά, συστηματική, διαφωτιστική δουλειά με εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νεολαία, γυναίκες ώστε να κατανοείται η ουσία και ο πραγματικός χαρακτήρας των εξελίξεων, να αξιοποιείται η παλιότερη αλλά και η σύγχρονη πείρα που υπάρχει, ώστε οι λαϊκές δυνάμεις να μην εγκλωβίζονται ούτε στην επιχείρηση συναίνεσης και εφησυχασμού που επιδίδεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε όμως και στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού, μέσα από τις κοκορομαχίες με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Να έχουμε καθαρό ότι όσο κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η επίθεση στα εργατικά – λαϊκά στρώματα, τόσο ξεπέφτει και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα αστικά κόμματα σε πλευρές που δεν αγγίζουν αυτήν τη στρατηγική. Τόσο περισσότερο φανερώνεται ότι όλοι μαζί συγκλίνουν στους στόχους της καπιταλιστικής ανάκαμψης, δηλαδή της επίθεσης διαρκείας στους εργαζόμενους. Οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που πασχίζει να συντηρήσει με κάθε αφορμή η κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ γίνονται θρύψαλα όταν η συζήτηση φτάνει στο «διά ταύτα». Είτε στη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους, είτε στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, είτε στη διαχείριση του Προσφυγικού, αποκαλύπτεται ότι υπηρετούν την ίδια ακριβώς στρατηγική.

Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή την κατάσταση είναι πολύ σημαντικά και χρήσιμα για την πάλη μας.

Οι εξελίξεις, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι πυκνές και σύνθετες. Επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας πως η αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, που ματώνει καθημερινά το λαό μας και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόλεμο, την προσφυγιά. Έχουν κοινή συνισταμένη την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, της πλουτοκρατίας, που επιδιώκει να πάρει μέρος στον έλεγχο νέων αγορών, στο μοίρασμα της πίτας των πλουτοπαραγωγικών πηγών, της Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς.

Μέσα από τις εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των κατά τόπους Επιτροπών, αλλά και στις ατομικές συζητήσεις με τον κόσμο που συσπειρώνεται γύρω από τις Επιτροπές, χρειάζεται να είμαστε πιο αποκαλυπτικοί στα ζητήματα που αφορούν στην εμπλοκή της χώρας μας. Να απαντάμε καλύτερα στα επιχειρήματα της συγκυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, περί «εθνικής ενότητας – εθνικής ομοψυχίας» κάτω από τους λεγόμενους εθνικούς στόχους. Κύρια να αναδεικνύουμε πως τα συμφέροντα των εργαζόμενων, του λαού είναι αντίθετα με τους στόχους και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των μονοπωλιακών ομίλων. Συνεπώς ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συναινέσει  στη σφαγή του, είτε με τα αντιλαϊκά μέτρα, είτε με τους πολέμους και τις επεμβάσεις, κι αντίθετα πρέπει να αντιδράσει και να ισχυροποιήσει την πάλη κατά των δυνάμεων που τον οδηγούν να γίνει  κρέας στις πολεμικές μηχανές των ιμπεριαλιστών. Το κύμα αλληλεγγύης στο ναύτη της φρεγάτας «Ναυαρίνο» σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς επιστολές κι άλλες κινήσεις στρατευμένων νέων δείχνουν δυνατότητες εναντίωσης σε αυτούς που θέλουν σύρουν τους νέους της Ελλάδας στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία…

Έχει μεγάλη σημασία να οξύνεται το κριτήριο των εργαζόμενων με βάση τα δικά τους συμφέροντα, ώστε να μην πέφτουν θύμα  των εθνικιστικών κυκλωμάτων και αντιλήψεων και μεταξύ αυτών, της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης της Χ.Α. Η στάση της μέσα στη Βουλή όταν τίθενται ζητήματα για ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ένωση – συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αποκαλυπτική για τον ψευδεπίγραφο χαρακτήρα του «πατριωτισμού» της.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και της πολυδιαφημιζόμενης “ανάπτυξης” όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και δήμαρχοι και περιφερειάρχες υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων τον Αμερικανό πρέσβη που περιοδεύει ανά την Ελλάδα, προωθώντας τους σχεδιασμούς για την παραχώρηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, κ.α.) σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και την ίδια στιγμή συζητάνε ανοιχτά και “πετάνε τη σκούφια τους” για την επέκταση και αναβάθμιση όλου του πλέγματος βάσεων και στρατηγείων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, αλλά και για τη δημιουργία νέων (Αλεξανδρούπολη), με ενεργότερο ρόλο στο μακέλεμα των λαών της περιοχής.

Εκτίμηση της δράσης της Γραμματείας και του Εθνικού Συμβουλίου

Η Γραμματεία και το Εθνικό Συμβούλιο ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν, εν μέσω πυκνών πολιτικών εξελίξεων. Συμβάλλαμε θετικά στην κατεύθυνση και στον προσανατολισμό του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η δουλειά που αναπτύχθηκε από τις Επιτροπές Ειρήνης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχουν βάσεις και υποδομές, ενισχύει τον προσανατολισμό της δουλειάς μας, συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση ζητημάτων της διαπάλης. Συγκεντρώνεται σημαντική πείρα και η αποτελεσματικότητά μας θα κριθεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού που συζητάμε σήμερα. Η ετοιμότητα και η άμεση παρέμβαση των Επιτροπών σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία, Κρήτη, Πάτρα (κινητοποίηση για τη ΜΚΟ του ΝΑΤΟ), Ήπειρο (παρεμβάσεις με αφορμή τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στην Κέρκυρα), Σάμο (παρεμβάσεις με το Εργατικό Κέντρο και φορείς του νησιού για το προσφυγικό), Αθήνα (κινητοποίηση στο Ελληνικό), αναδεικνύουν έναν τρόπο δουλειάς που χρειάζεται να ενισχυθεί περισσότερο στο επόμενο διάστημα.

Στη βάση των κριτηρίων της δουλειάς μας, που έχουν τεθεί από το 18ο Συνέδριο, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός σημαίνουν ότι δίνουμε βάση στο περιεχόμενο της δουλειάς με στόχο να οξύνουμε το κριτήριο των εργαζομένων γύρω από τις εξελίξεις, να επιδρούμε σε  συνειδήσεις, να συμβάλλουμε στη συσπείρωση δυνάμεων και στην κινητοποίησή τους.

Αυτό προϋποθέτει την καλή παρακολούθηση των εξελίξεων, να πιάνουμε έγκαιρα ζητήματα από την επιχειρηματολογία του αντιπάλου και το πώς αυτή επιδρά στη συνείδηση εργατικών λαικών δυνάμεων και νεολαίας ώστε να παρεμβαίνουμε πιο πλατιά  μέσα από τις συσκέψεις, συζητήσεις, ατομικές συνεργασίες, κινητοποιήσεις.

Προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση της δουλειάς στις Επιτροπές Ειρήνης. Η σταθερή λειτουργία των Επιτροπών, οι τακτικές και ουσιαστικές συνεδριάσεις είναι το κλειδί που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμη μεγαλύτερη και πιο στέρεα παρέμβαση. Οι Επιτροπές να μετατραπούν σε μάχιμα επιτελεία που θα έχουν την ικανότητα να συζητάνε, να μελετάνε βαθύτερα τις εξελίξεις, τα ζητήματα της διαπάλης και να συγκεντρώνουν την πείρα που έρχεται από όλα τα παραπάνω, να σχεδιάζουν τη δράση και την παρέμβαση με βάση τις πολιτικές εξελίξεις. Σημαίνει συχνές και ποιοτικές συζητήσεις στις γραμματείες των Επιτροπών, καλύτερο εξοπλισμό, να αναπτύσσεται καλύτερα η δυνατότητα κατανόησης και εκλαΐκευσης των θέσεών μας.

Να μας απασχολήσει το πώς ο δρόμος που ανοίγουμε από τη γνωριμία μας με καινούριο κόσμο αξιοποιείται στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης νέων δυνάμεων και της ανάπτυξης της ικανότητάς μας να συγκρατούμε μέρος αυτών στη δράση των Επιτροπών Ειρήνης, στη δράση του λαϊκού κινήματος συνολικότερα. Το πώς λύνουμε άμεσα προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας. Πως βοηθάμε ως Γραμματεία, Εθνικό Συμβούλιο και Επιτροπές Ειρήνης τον εργατόκοσμο που μας προσεγγίζει να καταθέσει τη δική του γνώμη, πώς δημιουργούμε προϋποθέσεις κι ευνοϊκό κλίμα στράτευσης δυνάμεων στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Πρέπει και αξίζει να έρθει εμπειρία από το πώς δουλέψαμε, πως εξειδικεύσαμε τη δουλειά μας με το αφιέρωμα στα 60χρονα του περιοδικού, με βάση τους στόχους που είχαμε θέσει. Το ίδιο ισχύει και για την πρωτοβουλία στα σχολεία και τους αντίστοιχους στόχους. Να έρθει και αυτή η πείρα, το πώς αντανακλώνται στη δράση μας και οι αδύναμες πλευρές που είναι ανάγκη να διορθώνουμε, αλλά και οι δυνατότητες που είναι ανάγκη να ενισχύονται στην οργάνωση του αγώνα μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Ο απολογισμός της δράσης μας το προηγούμενο διάστημα, στη βάση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ περιελάμβανε:

 • εκδηλώσεις – συζητήσεις των κατά τόπους Επιτροπών για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.
 • τη μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης σε όλη τη χώρα την Κυριακή 13 Μάη, όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις – πορείες στις περιοχές που υπάρχουν Βάσεις, στρατηγεία, υποδομές
 • την καμπάνια αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
 • την πρωτοβουλία καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ στα σχολεία, που από την εικόνα που έχουμε, φαίνεται να έχουμε καταφέρει ένα πλατύτερο άνοιγμα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που σε αυτό συνέβαλλε σημαντικά η σωστά οργανωμένη δουλειά από την πλευρά της ΕΕΔΥΕ, αλλά και η συμβολή φορέων του λαϊκού κινήματος, όπως το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΑΣΓΜΕ, κλπ.
 • Τη λαχειοφόρο αγορά της ΕΕΔΥΕ για το 2018
 • 60 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης»

Εκτιμάμε ότι κινηθήκαμε στη βάση αυτού του σχεδιασμού, με θετικά αποτελέσματα, αλλά και αδυναμίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε καλύτερα στο επόμενο διάστημα για να ξεπεραστούν. Φαίνεται ότι στις Επιτροπές έχει διαμορφωθεί ένα δυναμικό που μπορεί να τραβήξει μπροστά, να οργανώσει τη δουλειά με θετικά αποτελέσματα. Αυτό αποτυπώνεται και στα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τις εκδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχουν βάσεις και υποδομές. Τέτοιες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες χρειάζεται να πληθύνουν το επόμενο διάστημα.

Συνολικά στην περίοδο που εξετάζουμε, έγινε προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης και αξιοποίησης δυνάμεων (καταμερισμός στη δουλειά για τη Μαραθώνια πορεία και αξιοποίηση συναγωνιστών από τις κατά τόπους Επιτροπές, καλύτερη ενημέρωση της ιστοσελίδας, έγκαιρη αποστολή του περιοδικού και αξιοποίησή του στις εκδηλώσεις – παρεμβάσεις, κλπ). Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και στοιχείο που ξεχωρίζει είναι η συμμετοχή μεγάλης μερίδας εργαζομένων και νεολαίας που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με την ΕΕΔΥΕ και τις κατά τόπους Επιτροπές.

 • Σημειώνουμε, ιδιαίτερα ως ποιοτικό στοιχείο στη δουλειά μας το άνοιγμα που καταφέραμε τη φετινή χρονιά σε φοιτητικούς συλλόγους, τόσο στην Αττική (Τουρκικών Σπουδών, ΤΕΙ Πειραιά, Σχολή Καλών Τεχνών), όσο και στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Θράκη, Θεσσαλία), γεγονός από το οποίο συγκεντρώνουμε θετική πείρα που χρειάζεται να γενικεύσουμε και να αξιοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα, ώστε από κοινού με το ΜΑΣ να δοθεί μια καλύτερη συνέχεια στη δουλειά μας σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, με έμφαση σε σχολές Διεθνών Σχέσεων και σε σχολές και Πανεπιστήμια που εμπλέκονται με προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι Επιτροπές να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά τη χαρτογράφηση των κοντινών τους ΑΕΙ – ΤΕΙ, τι προγράμματα του ΝΑΤΟ υπάρχουν, σε ποια τμήματα, κλπ και με βάση αυτή να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό της δράσης για τη νέα χρονιά. Η παρέμβασή μας σε αυτούς τους χώρους απαιτεί σχεδιασμό και ανάδειξη των ιδιαίτερων ζητημάτων σε κάθε σχολή, που σχετίζονται με το αντικείμενό μας. Στο άνοιγμά μας σε ΑΕΙ – ΤΕΙ βοήθησαν και οι πρωτοβουλίες σχετικά με την έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.
 • Με βάση τη συζήτηση και τον προγραμματισμό για την Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, την Κυριακή 13 Μάη 2018, πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα 28/3 – 18/4 Περιφερειακές Συσκέψεις των Επιτροπών:

Η συζήτηση στις περιφερειακές συσκέψεις ήταν θετική, αποτύπωσε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες των Επιτροπών, τα βήματα που έχουν γίνει, ωστόσο χρειάζεται να μας απασχολήσει η καλύτερη προετοιμασία τους, η βοήθεια προς τις Επιτροπές να γενικεύουν και να αξιοποιούν καλύτερα την πείρα τους, να προετοιμάζονται καλύτερα και να είναι εύστοχες στα ζητήματα της διαπάλης και στα θέματα των διεθνών εξελίξεων, να μην μονοπωλείται η συζήτηση από το καθαρά πρακτικό κομμάτι οργάνωσης της δουλειάς, να ξεπερνιούνται προβλήματα που μπορεί να προκληθούν κατά τη δράση. Επιπλέον να λάβουμε μέτρα με ευθύνη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ για την καλύτερη οργάνωση των Περιφερειακών Συσκέψεων.

Τόσο στις Περιφερειακές συσκέψεις, όσο και στις συνεδριάσεις των κατά τόπους Επιτροπών χρειάζεται να επιμείνουμε στο να βαθαίνει η συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις, να εξοπλίζονται καλύτερα οι δυνάμεις μας, να αξιοποιούνται οι κεντρικές επεξεργασίες και η αρθρογραφία από το περιοδικό. Να κατανοείται καλύτερα ποιος είναι ο ρόλος των Επιτροπών και της ΕΕΔΥΕ μέσα στις σημερινές σύνθετες συνθήκες. Να οργανώνεται καλύτερα η δουλειά με σχέδιο, ώστε να φτάνουμε όσο το δυνατόν πλατύτερα σε εργαζόμενους, άνεργους, νεολαία, να συζητάμε μαζί τους ώστε να τους βοηθάμε να κρίνουν τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις από τη σκοπιά των συμφερόντων και αναγκών της εργατικής τάξης, του λαού μας κόντρα στην επιχείρηση συναίνεσης και εφησυχασμού που επιδίδεται συστηματικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οι Επιτροπές αξιοποιώντας την κεντρική ανακοίνωση και τα συνθήματα για τη Μαραθώνια, με προσαρμογές για τις υποδομές ανά περιοχή, έβγαλαν ανακοινώσεις και αφίσα, που αξιοποιήθηκαν σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολές και σε γειτονιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στις κινητοποιήσεις στις 13 Μάη καλούσαν επίσης μια σειρά από Εργατικά Κέντρα (που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), σωματεία, σύλλογοι γυναικών, αγροτικοί και φοιτητικοί  σύλλογοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν βοηθήσει και να βοηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις – συζητήσεις και συσκέψεις που πραγματοποίησαν οι Επιτροπές, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ιδιαίτερα νέου (τόσο από ηλικιακή άποψη, όσο κι από άποψη επαφής με το κίνημα), όπου έγινε προσπάθεια εκτός από τις γενικότερες εξελίξεις να αναδειχτεί ανά περιοχή ο ρόλος που παίζουν οι κατά τόπους Βάσεις – στρατηγεία – υποδομές κι από τις οποίες έρχεται πλούσιος προβληματισμός γύρω από ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις, στην εμπλοκή της χώρας μας, σε θέματα διαπάλης, κ.α.

Ιδιαίτερη πείρα που χρειάζεται να αξιοποιήσουμε, συγκεντρώνουμε και από τις αθλητικές δραστηριότητες που οργάνωσαν διάφορες Επιτροπές, από κοινού με αθλητικά σωματεία, μπροστά στην Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης. Αυτή την πείρα που έχουμε συγκεντρώσει από τις αθλητικές δραστηριότητες χρειάζεται να τη γενικεύσουμε και να την αξιοποιήσουμε. Το κύριο, όμως, είναι να διατηρήσουμε την επαφή και τους δεσμούς με τους αθλητικούς συλλόγους και τους αθλητές, να επιδιώξουμε την πιο συστηματική συνεργασία μαζί τους με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Την Κυριακή 6 Μάη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τη συμμετοχή 65 δρομέων, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην Κερασίτσα αθλητικός αγώνας δρόμου και εκδήλωση – όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν και έργα των παιδιών για τη φετινή πρωτοβουλία, από τις Επιτροπές της Πελοποννήσου. Αθλητικός αγώνας δρόμου πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 6 Μάη με μαζική συμμετοχή νεολαίας, εργαζόμενων και αθλητών. Ενδεικτικό του ανοίγματος που επιδιώχτηκε, με αφορμή τους αθλητικούς αγώνες, είναι το γεγονός ότι στη Θεσσαλονίκη διακινήθηκαν πάνω από 20.000 ανακοινώσεις με το  πλαίσιο της ΕΕΔΥΕ και το κάλεσμα για τους αγώνες.

Η πείρα που συγκεντρώνεται από την Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης είναι θετική. Οι συγκεντρώσεις αγκαλιάστηκαν από εργαζόμενους, νεολαία,  και χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και μαχητικότητα. Φαίνεται να βοήθησε το γεγονός ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν συντονισμένα την ίδια μέρα όλες οι συγκεντρώσεις – παρεμβάσεις στις περιοχές που υπάρχουν Βάσεις, υποδομές, στρατηγεία, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Σημαντικό ζήτημα στην προετοιμασία ήταν το γεγονός ότι έγκαιρα συζητήθηκε στη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ ο σχεδιασμός, τα συνθήματα, το πλαίσιο πάλης και εξειδικεύτηκαν ύστερα στις Περιφερειακές συσκέψεις και στις συνεδριάσεις των κατά τόπους Επιτροπών. Στοιχείο που βοήθησε ήταν η ένταξη και δραστηριοποίηση νέων συναγωνιστών στις Επιτροπές.

 • Στο διάστημα από το Δεκέμβρη –που ξεκίνησε η καμπάνια συλλογής υπογραφών αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό – μέχρι και τον Ιούλιο, όπου παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής, συνολικά συγκεντρώσαμε 12.500 υπογραφές (ηλεκτρονικές και χειρόγραφες). Φαίνεται ότι η πρωτοβουλία μας άνοιξε σε πολλές περιοχές της χώρας δρόμους, ώστε να έρθουμε σε επαφή και να συζητήσουμε με εργαζόμενους, άνεργους, νέους.
 • Στις 14/5 η ΕΕΔΥΕ, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, την ΕΕΔΔΑ, τη ΣΕΑΑΝ και μια σειρά από ταξικά σωματεία της Αττικής, με αφορμή τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, αλλά και την κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ στον Παλαιστινιακό λαό, διοργάνωσαν  μαχητική κινητοποίηση στην Πρεσβεία του Ισραήλ και ύστερα κατευθυνθήκαμε στην Πρεσβεία της Παλαιστίνης, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό Λαό. Κατά τόπους κινητοποιήσεις  πραγματοποιήθηκαν και σε διάφορες άλλες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Θεσσαλονίκη, κ.α.).
 • Η περσινή πρωτοβουλία πνευματικής & καλλιτεχνικής δημιουργίας, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φαίνεται να έχει σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις προηγούμενες. Ξεχωρίζει το γεγονός ότι μπήκε σε κίνηση ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου – ιδιαίτερα εκπαιδευτικοί και γονείς- που συνέβαλλαν καθοριστικά και στην επιτυχία των εκδηλώσεων και ζητούμενο είναι η καλύτερη επαφή και αξιοποίησή τους στο επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπως η Λήμνος, η Μύκονος, ο Κορυδαλλός, το Γαλάτσι, κ.α., που από μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί πήραν την πρωτοβουλία και συμμετείχαν στη δράση της ΕΕΔΥΕ.

Μέσα από την πρωτοβουλία εκδηλώθηκαν μια σειρά από δημιουργικές δυνατότητες των μαθητών, δόθηκε η δυνατότητα καλύτερου ανοίγματος στα σχολεία. Ουσιαστικά συνέβαλε η στήριξη από το ΠΑΜΕ  Εκπαιδευτικών (με μια σειρά από συλλόγους δασκάλων και καθηγητών σε όλη τη χώρα να έχουν πάρει αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής), την ΑΣΓΜΕ (που το διέδωσε στους συλλόγους γονέων σε όλη τη χώρα), αλλά και το γεγονός ότι προπαγανδιστικά κινήθηκε καλύτερα (έγκαιρος εφοδιασμός με αφίσα και επιστολή στις τοπικές Επιτροπές) και αξιοποιήθηκε και το διαδίκτυο.

Επίσης, συνέβαλαν οι θεματικές συνεδριάσεις προετοιμασίας που έγιναν σε όλη  τη χώρα στην έναρξη της πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών, η ουσιαστική συζήτηση για το τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την δραστηριότητα αυτή, η πιο καλά επεξεργασμένη επιστολή με την οποία απευθυνθήκαμε στα σχολεία, ο καλύτερος – σε σχέση με άλλες χρονιές- σχεδιασμός. Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι υπήρχε ειδικά διαμορφωμένη επιστολή που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές, καθώς και το γεγονός ότι ιδιαίτερα στις εκδηλώσεις παρουσίασης των έργων των παιδιών, υπήρχε ένας άξονας ομιλίας που έπιανε στοιχεία των εξελίξεων και ήταν προσανατολισμένος στις ανάγκες των ηλικιών που απευθυνόμαστε. Στο κλείσιμο των εκδηλώσεων όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έπαιρναν αναμνηστικό συμμετοχής της ΕΕΔΥΕ.

Να σημειώσουμε ότι το άπλωμα της πρωτοβουλίας σε σχολεία σε όλη τη χώρα, η συμμετοχή μαθητών που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, η συμμετοχή εργαζομένων, νέων ζευγαριών, πλήθους κόσμου στις εκδηλώσεις, ήταν από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν φέτος, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη δράση των κατά τόπους Επιτροπών, της ΕΕΔΥΕ συνολικά, ταυτόχρονα όμως μας ανεβάζουν τον πήχη για την καλύτερη ακόμη οργάνωση της δουλειάς μας την επόμενη χρονιά.

Η πρωτοβουλία έδωσε και φέτος σε εκατοντάδες μαθητές ένα βήμα για να εκφράσουν, με χρώματα, λέξεις, ερμηνείες, τους προβληματισμούς τους, να ακουστεί η δική τους φωνή ενάντια στους πολέμους και την προσφυγιά, ενώ μέσα και από τις εκδηλώσεις άνοιξε μέσω των τοπικών Επιτροπών μια πλατιά εποικοδομητική συζήτηση με τους γονείς και εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στις εκδηλώσεις, για τις εξελίξεις στην περιοχή, τις αιτίες των πολέμων, το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, τι βρίσκεται πίσω από αυτούς, τις επιπτώσεις στους λαούς, για την πάλη της ΕΕΔΥΕ.

Σημαντικό, επίσης, στοιχείο είναι το γεγονός ότι σε μια σειρά από περιοχές που άλλα χρόνια είχαμε δυσκολία στο άνοιγμα της πρωτοβουλίας, φέτος είχαμε αξιόλογα αποτελέσματα (Πρέβεζα, Άρτα). Ωστόσο και τη φετινή χρονιά, δεν έλειψαν καθυστερήσεις σε ορισμένες Επιτροπές, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια, που χρειάζεται πιο αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε την επόμενη χρονιά.

Χρειάζεται να μας απασχολήσει πως υπήρχαν περιπτώσεις όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στην Περιφέρεια, όπου εκπαιδευτικοί που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και έκαναν μια δουλειά με τα παιδιά, ήρθαν αντιμέτωποι με πιέσεις από γονείς, διευθυντές, συλλόγους εκπαιδευτικών, κλπ. Να έχουμε καθαρό πως όσο θα εδραιώνεται η παρέμβασή μας σε αυτούς τους χώρους, τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν, γι’ αυτό και χρειάζεται οι δυνάμεις μας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα, ώστε να παρεμβαίνουν όποτε χρειάζεται και να στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Οι κατά τόπους γραμματείες χρειάζεται να συζητήσουν πάνω στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη δράση τους τη φετινή χρονιά με την πρωτοβουλία, να σταθούν σε αδυναμίες και να οργανώσουν καλύτερα τη δουλειά τους.

Αξιοποιώντας την πείρα που έχει συγκεντρωθεί, χρειάζεται πιο αποτελεσματικά να σχεδιάσουμε τη δουλειά μας για την πρωτοβουλία που τρέχει τη φετινή χρονιά με τίτλο «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης». Τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας (επιστολή ιστορικό , χάρτης , αφίσα) είναι η βάση για την επιχειρηματολογία μας, εφόδιο και όπλο για να αντιμετωπίζουμε κάθε λογής δυσκολίες, να δίνουμε αποφασιστική απάντηση στον εθνικισμό και το ρατσισμό, σε φασιστικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν στα σχολεία.

 • Για τα 60χρονα των «Δρόμων της Ειρήνης»: Τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα διακίνηση του περιοδικού, τόσο στην Αττική, όσο και στην Περιφέρεια είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε, όταν οργανώνουμε σωστά τη δουλειά μας. Στοιχείο που χρειάζεται να κρατήσουμε, αναφορικά με τη διακίνηση του περιοδικού, είναι οι νέες συνδρομές στο περιοδικό που διαρκώς αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τεύχος 79 τυπώσαμε 2500 περιοδικά που εξαντλήθηκαν στον πρώτο κιόλας μήνα, ενώ για το τεύχος 80 (επετειακό τεύχος) τυπώσαμε 3500 περιοδικά και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Επιτροπές ανταποκρίνονται στα ανεβασμένα πλάνα που είχαν θέσει. Στο τεύχος 81 τυπώσαμε 2700 περιοδικά και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έρχεται μια θετική εικόνα από τη διακίνηση. Οι συνδρομητές μέχρι στιγμής φτάνουν στους 550, σε σχέση με τους 140 που είχαμε πριν την καμπάνια, γεγονός που δείχνει πως η καμπάνια αύξησης των συνδρομητών, με μείωση της ετήσιας συνδρομής έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε πως ο στόχος που έχουμε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση, είναι να σταθεροποιηθεί η διακίνηση στα 3000 περιοδικά ανά τρίμηνο. Απαιτείται έλεγχος από τις Επιτροπές Ειρήνης για την ανανέωση των συνδρομών, αφού και για το 2019 θα ισχύσει η ειδική τιμή των 10 ευρώ.

Όσον αφορά στα 60χρονα του περιοδικού, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις συζητήσεις από Επιτροπές Ειρήνης μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018. Αξιοποιήσαμε την  ανακοίνωση για τα 60χρονα του περιοδικού, που δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα στις 9 Μάη (την πρώτη μέρα κυκλοφορίας) και στη συνέχεια τυπώθηκε σε μεγάλο τιράζ και μοιράστηκε στις Επιτροπές, ενώ επίσης μεταφράστηκε  στα Αγγλικά για αξιοποίηση στην ιστοσελίδα της ΕΕΔΥΕ, του ΠΣΕ καθώς και για να διακινείται στις συναντήσεις της ΕΕΔΥΕ με ξένα κινήματα.

Ο στόχος για έκθεση με επίκεντρο τα 60 χρόνια δεν προχώρησε με απόφαση της Γραμματείας. Οι δυσκολίες ξεπερνούσαν τις δυνατότητές μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έγινε μια δουλειά, παρακαταθήκη – βάση για τη συνέχεια τόσο για το περιοδικό, όσο και γενικότερα αφού εκτάθηκε σε μια σειρά θεματικές ενότητες.

 • Από το 18ο Συνέδριο μέχρι και σήμερα, έγινε συστηματική προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία της ιστοσελίδας. Καταφέραμε την έγκαιρη και σταθερή ενημέρωσή της, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα εργαλείο στη δράση των Επιτροπών. Με απόφαση της Γραμματείας έχουμε προχωρήσει σε ανακατασκευή της , που θα ολοκληρωθεί αυτές τις μέρες, ώστε να μπορεί καλύτερα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ανόδου της πάλης μας.
 • Η Γραμματεία εκτιμάμε ότι ανταποκρίθηκε στις διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕΔΥΕ, αλλά και στις αυξημένες ευθύνες που έχει αναλάβει η ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο του ΠΣΕ. Στο διάστημα από το Συνέδριο μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις (αντιπροσωπείες από Παλαιστίνη, Κίνα, κλπ). Επίσης συμμετείχαμε με αντιπροσωπείες στις συνεδριάσεις της Γραμματείας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, στην αποστολή αλληλεγγύης στη Συρία, στις αντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες (Ιούλιος 2018) ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Διεθνή Διάσκεψη ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διοργανώθηκε στην Ιρλανδία (Νοέμβρης 2018) και παρουσιάσαμε την αγγλική εκδοχή της έκδοσης «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών», προσπαθώντας να συμβάλλουμε σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο στην ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
 • Για τα οικονομικά: Η ανοδική λειτουργία των Επιτροπών και της ΕΕΔΥΕ συνολικά, το πλατύτερο σε σχέση με άλλα χρόνια άνοιγμα, βρίσκει αντανάκλαση και στην πορεία των Οικονομικών της ΕΕΔΥΕ. Εκείνο που χρειάζεται να κρατήσουμε ως συμπέρασμα είναι το γεγονός πως παρότι η γενική εικόνα είναι θετική, υπάρχει ανομοιογένεια στον τρόπο που κινήθηκαν οι Επιτροπές, κάτι που δείχνει τις σοβαρές δυνατότητες που έχουμε, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη για πιο συστηματικό σχεδιασμό της δουλειάς μας με τα Οικονομικά.

Στο διάστημα που εξετάζουμε, η πιο συστηματική  και ολοκληρωμένη επαφή με τις Επιτροπές τόσο της Αττικής, όσο και της Περιφέρειας, είχε ως αποτέλεσμα την απομείωση προηγούμενων χρεών από τις Επιτροπές, αλλά και την έγκαιρη απόδοση χρημάτων από τη δραστηριότητα των Επιτροπών (περιοδικά, διάφορα είδη, κλπ).

Στο διάστημα Φλεβάρης – Μάης 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ για το 2018,  που να θυμίσουμε ότι αποτελεί την μοναδική ουσιαστικά πηγή εσόδων για την ΕΕΔΥΕ. Και στη λαχειοφόρο του 2018, αποτυπώθηκε η θετική εκτίμηση για τα οικονομικά, που αναφέραμε και πιο πάνω.

Η δουλειά μας με το λαχνό τη φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που χρειάζεται να κρατήσουμε. Βοηθήθηκε, καταρχήν, από το πλατύ άνοιγμα των Επιτροπών σε εργαζόμενους. Υπάρχει το ποιοτικό στοιχείο ότι απευθυνθήκαμε σε πολύ περισσότερο κόσμο σε σχέση με άλλα χρόνια, όχι μόνο στις εκδηλώσεις που έγιναν, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, με βάση το σχεδιασμό και τη χαρτογράφηση των Επιτροπών. Επιπλέον ποιοτικό στοιχείο, είναι ότι μπήκαμε με το λαχνό σε χώρους δουλειάς και σε σχολεία – Πανεπιστήμια. Σημειώνουμε ότι πολλές Επιτροπές αξιοποίησαν και τη μορφή της εξόρμησης σε γειτονιές και μαγαζιά με το λαχνό, με πολύ θετικά αποτελέσματα (ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Λάρισας).

Σχεδιασμός για το 2019

Ο σχεδιασμός πρωτίστως περιλαμβάνει το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της δουλειάς μας με έμφαση στα ζητήματα του ιδεολογικού μετώπου, χρονοδιάγραμμα ενεργειών, οργανωτικά μέτρα που συμβάλουν στην ενίσχυση της επιτελικότητας και το άπλωμα της δουλειάς μας σε περισσότερο κόσμο.

Ζητήματα που εισηγητικά επικεντρώνουμε και απαιτείται μεγαλύτερη εμβάθυνση και εξειδίκευση ώστε το πολιτικό πλαίσιο και η επιχειρηματολογία μας να είναι πιο εκλαϊκευμένη χωρίς να χάνει την επιστημονική της τεκμηρίωση:

 • Εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σχεδιασμούς και πολέμους, οι ευθύνες της συγκυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων και η στάση του λαϊκού κινήματος.
 • Αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου Βάσεων – στρατηγείων – υποδομών σε διάφορες περιοχές
 • Όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου
 • Ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς
 • Ανάπτυξη της παρέμβασής μας και στήριξη των παιδιών του λαού που υπηρετούν στις ΕΔ
 • Αντιπαράθεση γύρω από τα επιχειρήματα της εθνικής ενότητας – εθνικής ομοψυχίας
 • Προσπάθεια εξωραϊσμού ΝΑΤΟ και Ε.Ε. από την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις.
 • Ζήτημα αποδέσμευσης από ΕΕ – ΝΑΤΟ
 • Ζητήματα περί ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας, «προσχήματα» που δικαιολογούν τις πολεμικές επεμβάσεις διαχρονικά και σήμερα
 • Συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνικές ασκήσεις, για ποιον σκοπό; Αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων κλπ.
 • Προσφυγικό μεταναστευτικό. Ζητήματα ρατσισμού, ξενοφοβίας.
 • Η βασική πολιτική μας παρέμβαση για το 2019, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μπροστά και στις πολλαπλές εκλογικές μάχες που έρχονται, είναι η δουλειά με την ειδική έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών». Χρειάζεται να δώσουμε βάρος στη μελέτη, ώστε να μπορούμε να είμαστε ικανοί για την αξιοποίηση και την πλατιά διακίνηση της έκδοσης. Να αποτελέσει βασικό εργαλείο στα χέρια των Επιτροπών για το άνοιγμα της δουλειάς μας. Να συμβάλλουμε στο να διαμορφώσει κριτήριο ο κόσμος γύρω από το ρόλο και το χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών αυτών οργανισμών.

Το περιεχόμενο αυτό απαντά στους πανηγυρισμούς για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ, που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 2019 γιατί αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία τον εγκληματικό ρόλο σε βάρος των λαών. Μπορεί να υπάρξει ποικιλομορφία στην αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκδοσης με ατομικές συζητήσεις, συσκέψεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένες δράσεις:

 • Πρωτοβουλίες για τη διάδοση της ειδικής έκδοσης της ΕΕΔΥΕ
 • Παρεμβάσεις με βάση την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ για τα σχολεία
 • Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ για το 2019
 • Ειδική ανακοίνωση και αξιοποίηση των συσκέψεων και εκδηλώσεων των Επιτροπών Ειρήνης με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων (Μάρτης του 2019) από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, για να αναδειχτούν τα τραγικά γεγονότα και οι συνέπειες της ευρωΝΑΤΟϊκής παρέμβασης στους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, αναδεικνύοντας το ρόλο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της παρέμβασής τους όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή των Βαλκανίων, που είχαν στρατηγική στόχευση μέσα από έωλα προσχήματα μετά το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το διάστημα εκείνο στο Βελιγράδι θα πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις, καθώς και συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, στα οποία θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία από τη Β. Ελλάδα.
 • Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη του 2019, με περιεχόμενο την καταγγελία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ που συμπληρώνει τα 70 χρόνια και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας.
 • Προετοιμασία των εκδηλώσεων τον Αύγουστο για Χιροσίμα – Ναγκασάκι.

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να εξεταστεί η δυνατότητα για σχετικές πρωτοβουλίες και σε άλλες περιοχές στο διάστημα 6 έως 9 Αυγούστου. Να γίνει προσπάθεια να δοθεί έμφαση στην Πάτρα, με βάση τις εξελίξεις για την πιθανή μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο.

Ζητήματα αιχμής για τις εκδηλώσεις της επετείου Χιροσίμα – Ναγκασάκι (6 & 9/8):

Σε συνδυασμό με την ενοχοποίηση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Αναδεικνύοντας και το ιστορικό μέρος, ενισχύοντας την παρέμβαση για το θετικό ρόλο της ΕΣΣΔ στο πλευρό των λαών.

 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
 • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
 • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
 • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

 

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας, αλλά και της συνθετότητας της κατάστασης εκτιμάμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στο επόμενο διάστημα με επιτυχία στα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.  Το ζητούμενο είναι να δούμε, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται συνολικά το κίνημα, αλλά και τις ανάγκες, το πώς καλύτερα θα οικοδομούμε και θα ισχυροποιούμε τους πολιτικούς δεσμούς και την επαφή μας με όλο αυτόν τον κόσμο που ήρθαμε σε επαφή μέσα από αυτή τη δραστηριότητα που αναπτύξαμε, να γνωριζόμαστε και να παλεύουμε μαζί με νέες λαικές δυνάμεις, με νέους και νέες.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια