Εκδήλωση στην Αθήνα για την παγκόσμια μέρα κατά του ΝΑΤΟ

Εκδήλωση στην Αθήνα για την παγκόσμια μέρα κατά του ΝΑΤΟ

Το ΠΣΕ, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα του πλανήτη να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού και ανακήρυξε την 30η Αυγούστου ως Μέρας Παγκόσμιας Δράσης κατά της λυκοσυμμαχίας. Με την εκδήλωση η ΕΕΔΥΕ τίμησε ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΣΕ.

Στην Αθήνα η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές τους Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ, Χρήστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και Άκελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Εκδήλωση στην Αθήνα διοργάνωσε τη Δευτέρα η ΕΕΔΥΕ, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, στο πλαίσιο της παγκόσμια μέρας κατά του ΝΑΤΟ με αφορμή τη σύνοδο του στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Σήμερα θα γίνει εκδήλωση στα Χανιά, ενώ η προγραμματισμένη επίσης για σήμερα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Το ΠΣΕ, με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα του πλανήτη να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού και ανακήρυξε την 30η Αυγούστου ως Μέρας Παγκόσμιας Δράσης κατά της λυκοσυμμαχίας. Με την εκδήλωση η ΕΕΔΥΕ τίμησε ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΣΕ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 65 χρόνια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου, αλλά και του Διεθνούς Έτους 2014 για την Παλαιστίνη, γίνεται σήμερα εκδήλωση στις 20.00, στα Χανιά, πίσω από το Γυαλί Τζαμισί. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν, ως καλεσμένοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Επίσης, η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο δολοφονημένο, από τη χούντα, αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, μέλος του ΚΚΕ, Γραμματέα της «Νεολαίας Λαμπράκη» Αμπελόκηπων και μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), την Πέμπτη 4/9, στις 8 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη.

Η εκδήλωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα η εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με ομιλητές τους Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ, Χρήστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης και Άκελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Επίσης στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ. Η εκδήλωση «έκλεισε» με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσο στον Ευάγγελο Μαχαίρα επίτιμο πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ. (Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της βράβευσης – Διαβάστε την ομιλία στο επισυναπτόμενο αρχείο). Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων οτι «δεν υπήρξε λαϊκός, εργατικός απελευθερωτικός αγώνας που το ΠΣΕ δεν βρέθηκε δίπλα του. Συμπαρατάχθηκε επίσης στους μεγάλους κοινωνικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τη βελτίωση της ζωής τους και την κοινωνική απελευθέρωση» και πρόσθεσε « γνωρίζουμε πως είναι δύσκολος ο δρόμος μας. Η υπόσχεσή μας στα 65 χρόνια δράσης του ΠΣΕ είναι να τον συνεχίσουμε. Δεν αποτελεί υποχρέωση. Είναι αντικειμενική ανάγκη. Ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του ΝΑΤΟ λέγοντας πως «το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού όχι μόνο δε διαλύθηκε αλλά διευρύνθηκε, διατύπωσε νέο επιθετικό δόγμα, κατάργησε τα όρια δράσης του επεκτείνοντας σε χιλιάδες μίλια, έδωσε δικαίωμα στον εαυτό του να παρεμβαίνει σε όλα τα σημεία του πλανήτη, αλλά και στο εσωτερικό των χωρών κατά των λαϊκών κινημάτων.

Η επιθετικότητα του καπιταλιστικού συστήματος μεγάλωσε στον κοινωνικό τομέα με γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης, με αφαίρεση των όποιων στοιχειωδών κατακτήσεων υπήρχαν. Αυτή η επιθετικότητα εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα μετά το 2008 με τη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία οξύνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής».

Αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή «όπου εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί παλιών και νέων δυνάμεων και που μπορεί στην πορεία ο πόλεμος να αγκαλιάσει ολόκληρη αυτή την περιοχή» και τόνισε πως «η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει πως τόσο ο Α΄ όσο και ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, οι οποίες οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο από την οικονομική κρίση και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης». (Ολόκληρη η ομιλία επισυνάπτεται στο τέλος).

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμη και σε ένα γενικότερο πόλεμο.

Έτσι προκύπτει, νομίζουμε, και το καθήκον όσων ασχολούνται με τα θέματα ειρήνης. Οφείλουμε να συνεγείρουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με το ενδεχόμενο του πολέμου, να τους μιλήσουμε για τις αιτίες και τους υπαίτιους, προτείνοντας τρόπους αντίδρασης.

Το ενδεχόμενο ενός γενικότερου πόλεμου απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό για την ορθή αντιμετώπισή του. Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που διατηρούν ζωντανό 65 τώρα χρόνια αυτό τον παγκόσμιο συντονισμό των φιλειρηνικών δυνάμεων βαθαίνοντας τον και πλαταίνοντας τον συνεχώς. Συγχαρητήρια γιατί παρά τις αντιξοότητες συνεχίζουν να αγωνίζονται και να προσπαθούν, κρατώντας σταθερά το τιμόνι στο δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών». (Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του – Διαβάστε την ομιλία του στο επισυναπτόμενο αρχείο).

Ο Χρήστος Κουρτελλάρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το σύνθημα εκείνων των προοδευτικών δυνάμεων του κυπριακού λαού που λέει ότι ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός, ένα σύνθημα που το βιώνει στο πετσί του ο κυπριακός λαός 40 χρόνια τώρα. Πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από τότε που τα άνομα σχέδια των ιμπεριαλιστών, αλλά και των εδώ και στην Κύπρο υπηρετών τους έπαιρναν σάρκα και οστά, εκτελώντας το μαρτυρικό σώμα της πολύπαθης Κύπρου.

Το 1974 ήταν η κορύφωση ενός καλά σχεδιασμένου Νατοϊκού σχεδίου που στόχο είχε τη Νατοποίηση του Νησιού». (Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του – Διαβάστε την ομιλία του στο επισυναπτόμενο αρχείο).

Ο Άκελ Τακάζ μεταξύ άλλων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο ισραηλινό έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού λέγοντας οτι « Παλαιστίνη υπήρξε επί δυο μήνες το θύμα μιας νέας ισραηλινής επίθεσης, ενός ακόμη κύματος βάρβαρης επιθετικότητας που διαρκεί πάνω από 60 χρόνια. Αυτή την φορά ακόμη πιο βάρβαρα στοχεύοντας καθαρά στόχους άμαχου πληθυσμού με καταστροφικές συνέπειες. Αυτός ο μονομερής πόλεμος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χωρίς την εγκληματική σιωπή των συμμάχων τους στην περιοχή.

Στην διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ σκοτώθηκαν 2194 Παλαιστίνιοι, το 40% γυναίκες και παιδιά, 11.000 τραυματίες. 60 οικογένειες εξολοθρεύτηκαν παντελώς, δεν έμεινε ούτε ένα μέλος τους στην ζωή. Χιλιάδες κατοικίες ολοκληρωτικά κατεστραμμένες, πάνω από 500.000 αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και ζουν σε σχολεία του ΟΗΕ και στους δρόμους σε απάνθρωπες συνθήκες, εκτεθειμένοι στα ισραηλινά μαχητικά F-16 αργότερα. Τα ψυχολογικά τραύματα χιλιάδων παλαιστίνιων στην Γάζα, ειδικά των παιδιών αποτελούν τις πιο δραματικές συνέπειες αυτού του εγκλήματος πολέμου του Ισραήλ.

Για όλα αυτά οι ηγέτες του “ελεύθερου κόσμου” είχαν να μιλήσουν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εξοπλίζοντας το ταυτόχρονα με τα πιο σύγχρονα όπλα, την πολιτική και διπλωματική κάλυψη». (Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του – Διαβάστε την ομιλία του στο επισυναπτόμενο αρχείο). 

*Ρεπορτάζ του www.902.gr

 

Ενδιαφέροντα άρθρα