55 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Y.Ε) ιδρύθηκε στις 15 Μάη 1955. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής, φιλειρηνικής, αντιπολεμικής δράσης του ελληνικού λαού έχοντας ιδιαίτερη συμβολή στη διεθνιστική πάλη, μέσα από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης [ΠΣΕ], του οποίου είναι μέλος.

Παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων» των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, ενάντια στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση γιατί μόνο αυτή μπορεί να είναι φραγμός στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

DIAKHRYXH_55XRONA2010_2

Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. 1955-2010

55 χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγώνων

ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό
για την ειρήνη και τη φιλία των λαών

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Y.Ε) ιδρύθηκε στις 15 Μάη 1955. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής, φιλειρηνικής,  αντιπολεμικής δράσης του ελληνικού λαού έχοντας ιδιαίτερη συμβολή στη διεθνιστική πάλη, μέσα  από τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης [ΠΣΕ], του οποίου είναι μέλος.

Παλεύει ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων» των ΗΠΑ και των προθύμων συμμάχων τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό, ενάντια στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση γιατί μόνο αυτή μπορεί να είναι φραγμός στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το φιλειρηνικό-αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας στηρίχτηκε στις πολύχρονες και πλούσιες αγωνιστικές, φιλειρηνικές παραδόσεις του ελληνικού λαού και έχει την ανεξίτηλη σφραγίδα της ΕΕΔΥΕ, έχοντας αποσπάσει, την παγκόσμια αναγνώριση από φίλους και τα πυρά των υποστηριχτών της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των αρχιτεκτόνων του πολέμου. Γι’ αυτό και η συμμετοχή στην αντιπολεμική φιλειρηνική δράση οδηγούσε στη φυλακή και στην εξορία πολλούς αγωνιστές. Ούτε οι διώξεις αυτές ούτε η εκτέλεση από το αντιδραστικό κράτος του Ν. Νικηφορίδη ούτε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ κατάφεραν να σταματήσουν την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Η ΕΕΔΥΕ αναπτύσσει όλα αυτά τα χρόνια πολύμορφη δράση για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών παλεύοντας για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων και τη μείωση των εξοπλισμών, τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την έξοδο της Ελλάδας απ’ αυτό. Σταθερή ήταν και παραμένει η πάλη της για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων, για τον αφοπλισμό και την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής. Καθιέρωσε τις μεγάλες Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από το 1963, τη χρονιά της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η ΕΕΔΥΕ συνεχίζει να συσπειρώνει και να συντονίζει δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης αγωνίζονται με αυταπάρνηση ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στη ΝΑΤΟϊκή δράση και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, παλεύουν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

Η ΕΕΔΥΕ στη δύσκολη περίοδο, μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, δεν υπέκυψε στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής , στον ιμπεριαλισμό. Κράτησε σταθερά το τιμόνι της δράσης για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, κόντρα στη «νέα τάξη πραγμάτων». Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη κινήματος ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και σημαντική ήταν η αλληλεγγύη και η συμβολική υλική συμπαράσταση που προσέφερε κάθε φορά.

 

Φίλες και φίλοι της Ειρήνης,

Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει σε μια περίοδο, όπου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη οι λαοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή και αχαλίνωτη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, που παράγει πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη διεθνή «ασφάλεια» και «σταθερότητα» μπαίνουν στο στόχαστρο δεκάδες χώρες, όλα τα κινήματα που αμφισβητούν και αντιστέκονται στη νέα τάξη πραγμάτων του ιμπεριαλισμού. Από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διατυπωθεί επίσημα το δόγμα του προληπτικού πολέμου. Έχουν κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στους λαούς και επεμβαίνουν όπου και όταν τα συμφέροντα των πολυεθνικών το επιβάλλουν. Οι στρατοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προσαρμόζονται, ώστε να υπηρετούν τους επιθετικούς πολέμους των ιμπεριαλιστών. Επιδιώκουν την αναδιανομή των ζωνών επιρροής, την κατάκτηση νέων αγορών, τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων και την ένταση της εκμετάλλευσης-καταλήστευσης λαών και χωρών.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ για το μοίρασμα των αγορών και περιοχών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, που οδηγούν σε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, σε νέα πιο εντατική κούρσα πυρηνικών και συμβατικών εξοπλισμών. Η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία, η Βραζιλία και άλλες δυνάμεις διεκδικούν νέο ρόλο, ενώ το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δυναμώσει όλο και περισσότερο τον επιθετικό του ρόλο στις νέες συνθήκες με τη διεύρυνση της ακτίνας δράσης του σε όλη την υδρόγειο, με την επέκτασή του στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Αν. Ευρώπης και τα Βαλκάνια, με την επέκτασή του σε χώρες της Μεσογείου. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απειλούν και τρομοκρατούν τους λαούς με την τεχνολογική υπεροπλία τους, με το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Όμως, καμιά υπεροπλία, καμιά άσκηση βίας δεν μπόρεσε να σταματήσει ποτέ στην ιστορία τη θέληση και τον αγώνα των λαών, την κοινωνική εξέλιξη.

Οι λαοί συνεχίζουν να αντιστέκονται στο ΝΑΤΟ και στο Νέο του Δόγμα, ΝΑΤΟ2020, το επιθετικότερο από όλα μέχρι σήμερα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τον Δεκέμβρη του 2010 στη Λισσαβώνα και προβλέπει πολλά «Αφγανιστάν» «Αφγανιστάν» παντού! Δόγμα ενταγμένο στο πλαίσιο για τη «Συμμαχική Ασφάλεια στον 21° αιώνα», στο οποίο διατυπώνεται με σαφήνεια η επιδίωξη του ΝΑΤΟ για ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, ένταση και ταχύτητα της επιθετικής και επεμβατικής δράσης σε βάρος των λαών. Χρησιμοποιούνται νέα προσχήματα όπως οι συνέπειες από τις κλιματικές αλλαγές, η ενεργειακή ασφάλεια, η πειρατεία, οι ηλεκτρονικές απειλές κ.α. Ετοιμάζεται να επεμβαίνει επιχειρησιακά σε όλο τον πλανήτη στρέφοντας τα βέλη του ενάντια στα λαϊκά κινήματα και όσους τολμήσουν ν’ αμφισβητήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού χειροτερεύει την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη νερού και τροφής για εκατομμύρια ανθρώπους σημαδεύουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Εντείνεται ο αυταρχισμός, η καταστολή και η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ο κίνδυνος για νέες επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού και νέους πολέμους έχει οξυνθεί, με κύριο υπεύθυνο την επιθετική δράση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την καταστροφική επίδραση της οικονομικής κρίσης, που οξύνει τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών.

Συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ. Ενισχύονται οι δυνάμεις κατοχής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Προετοιμάζονται νέες επεμβάσεις. Το Ισραήλ συνεχίζει να εξοντώνει τον παλαιστινιακό λαό και να προετοιμάζεται για «προληπτική» επέμβαση στο Ιράν, με την ανοχή των ΗΠΑ. Η ΕΕ προωθεί τη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της, την ενίσχυση της “επιχειρησιακής ικανότητάς της” για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ’ όλο τον κόσμο. Η κοινή πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας είναι απειλή κατά των λαών.

Η Ελλάδα, με την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συμμετέχει πλήρως στην υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Συμφώνησαν στον «προληπτικό πόλεμο», στην στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στο ιμπεριαλιστικό δόγμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κατά της «τρομοκρατίας», που την χρησιμοποιούν ως αιχμή κατά της λαϊκής πάλης. Στα πλαίσια αυτά, άλλαξαν πλήρως τη δομή και το στρατιωτικό δόγμα των ενόπλων δυνάμεων, για να ανταποκρίνεται στις νέες επεμβάσεις που αποκαλούν επιχειρήσεις «ειρήνευσης», και σε καθήκοντα «εσωτερικής ασφάλειας», κατά των εργατικών-λαϊκών αγώνων. Οι ίδιες κυβερνήσεις στήριξαν πλήρως –με τη βοήθεια της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης– την επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα συμμετέχει και συμβάλει ενεργά στη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στη διατήρηση των καθεστώτων κατοχής με δυνάμεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σήμερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ επιβάλλει σκληρά μέτρα κατά του λαού, για ακόμα πιό φτηνή εργατική δύναμη στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Προωθεί επικίνδυνα σχέδια στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, στην κατεύθυνση ανακήρυξης του Αιγαίου ως «γκρίζα ζώνη», σύμφωνα με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ ΝΑΤΟ Άγκυρας. Προετοιμάζει το έδαφος για την αποστολή και άλλων στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τη συμμετοχή της χώρας στην αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Μεθοδεύει «λύση» στο Κυπριακό στα μέτρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αντίθετη με τα συμφέροντα και τους αγώνες του Κυπριακού λαού και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των δολοφόνων της ισραηλινής κυβέρνησης ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και προχωρώντας σε « στρατηγική συμμαχία», ώστε να το βοηθήσει στην εγκληματική του δράση ενάντια στους Παλαιστίνιους και γενικά στη Μέση Ανατολή.

marathonas1

Φίλοι και φίλες της Ειρήνης,

Μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα η ΕΕΔΥΕ απευθύνει πρόσκληση προς τον ελληνικό λαό να δυναμώσει τον αγώνα του. Καλεί τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τις λαϊκές δυνάμεις, τη νεολαία τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, να πάρουν δραστήρια μέρος στον αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό αγώνα, να πυκνώσουν τις γραμμές των Επιτροπών Ειρήνης, να μαζικοποιήσουν ακόμη περισσότερο το κίνημά μας.

Η οδυνηρή πραγματικότητα μάς επιφορτίζει με το ιστορικό καθήκον της συμβολής στην οικοδόμηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου που θα αντιπαλεύει συνολικά τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Η εμπειρία, τόσο του λαού μας όσο και γενικότερα της ανθρωπότητας, μας εξοπλίζει με αισιοδοξία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι λαοί μπορούν να νικήσουν!

Συνεχίζουμε τον αγώνα:

  • Για την καταδίκη των πολέμων και των επεμβάσεων που γίνονται με πρόσχημα την «τρομοκρατία» και τα «ανθρώπινα δικαιώματα».Για τη συσπείρωση δυνάμεων στον αγώνα ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟκαι ΕΕ.
  • Για την ανατροπή τουΜνημονίου, για μια ανάπτυξη χωρίς καπιταλιστές και πολεμοκάπηλους, που δεν θα έχει κριτήριο το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, αλλά τις λαϊκές ανάγκες και τηφιλία των λαών.

Δυναμώνουμε τις κοινές πρωτοβουλίες και την κοινή δράση με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΥ και την ΟΓΕ για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η πάλη του λαού μας.

Εντείνουμε την πάλη του ελληνικού λαού για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, για την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς. Την προστασία και την ουσιαστική στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών. Ενάντια σε κάθε συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε επιχειρήσεις επιβολής της «νέας τάξης» και «εσωτερικής ασφάλειας». Τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει
το δικό του δρόμο διακυβέρνησης και ανάπτυξης.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας
στην πάλη λαών και κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡOΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ)

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια