H Εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στο Εθνικό Συμβούλιο

H Εισήγηση της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στο Εθνικό Συμβούλιο

Προχωράμε συντονισμένα σε πολύμορφες εκδηλώσεις, που θα συσπειρώσουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, που μπορεί να δυναμώσει με νέους αγωνιστές στις Επιτροπές Ειρήνης.

Οι πρωτοβουλίες, η δημιουργικότητα, η ευρηματικότητα στις κατάλληλες μορφές, η αξιοποίηση τοπικών δυνάμεων (μαζικοί φορείς, καλλιτέχνες, αθλητές κλπ.) να βαδίσουν πάνω στο στέρεο έδαφος των κατευθύνσεων και των στόχων πάλης της ΕΕΔΥΕ.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ (6–7/12/2014) έως σήμερα είναι πυκνές και σύνθετες με κύρια χαρακτηριστικά:

 • την κλιμάκωση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των άλλων αντιλαικών δυνάμεων κατά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών με αιχμή την εφαρμογή του 1ου, 2ου και 3ο μνημονίου, την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.
 • Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βάζοντας σε κίνδυνο το λαό μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη «φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων και της «αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών», επιβεβαιώνουν με αδιάσειστα στοιχεία ότι πρόκειται για κίνηση που χρησιμοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα για να εδραιώσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, στο πλαίσιο γενικότερων στοχεύσεων και ανταγωνισμών που σχετίζονται με την κατάσταση που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Συρία και η νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη, που είναι ανάγκη να συναντήσει τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή ετοιμότητα και αντίσταση, για να αποτραπεί η μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟϊκό «ορμητήριο» ενάντια στο λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Μπροστά σ΄αυτές τις εξελίξεις, συναισθανόμαστε ως Εθνικό Συμβούλιο τις ευθύνες μας και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος, ώστε να έχουμε τη δική μας συνεισφορά στο πλαίσιο του λαϊκού κινήματος, στην ενημέρωση του λαού, στην αποκάλυψη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των ευθυνών της κυβέρνησης από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σ΄αυτούς. Καλούμε όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, σε εγρήγορση και επαγρύπνηση απέναντι στα σχέδια της ελληνικής εμπλοκής και τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Θα εντείνουμε, θα δυναμώσουμε τη δράση μας, για να αποκαλύψουμε όσο πιο πλατιά γίνεται στο λαό την επικίνδυνη πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα αντιπαλέψουμε τα σχέδια για τις υπάρχουσες και νέες στρατιωτικές βάσεις και πολεμικές υποδομές για τη στήριξη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας είναι οι άξονες πάλης που είχαμε χαράξει στο 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ , την κοινή πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας και γενικότερα την Ε.Ε, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και τις ιμπεριαλιστικές βάσεις στη χώρα μας, με έμφαση ιδιαίτερα την αμερικάνικη βάση στη Σούδα η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις των τελευταίων χρόνων και έχει καταστεί ευρωνατοϊκό ορμητήριο και είναι πηγή κινδύνων για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Η Ελπίδα Παντελάκη

Η Ελπίδα Παντελάκη

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

 

Πολλές Επιτροπές Ειρήνης και ιδιαίτερα αυτές των νησιών του Αιγαίου ανέπτυξαν πλούσια δράση στο μέτωπο του «προσφυγικού ζητήματος», αποκαλύπτοντας από την μια την υποκρισία των Ε.Ε.-ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των χωρών μελών που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του Συριακού λαού, για τον έλεγχο της Συρίας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους , με πρωταγωνιστές τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία έχουν στηρίξει και στηρίζουν τις ένοπλες ομάδες των «τζιχαντιστών».

Η ΕΕΔΥΕ στέκεται στο πλευρό των μεταναστών και των προσφύγων, και παίρνει υπόψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο μαζικότερου εγκλωβισμού προσφύγων στη χώρα μας λόγω της πολιτικής της καταστολής της Ε.Ε και του κλεισίματος των συνόρων που εφαρμόζουν αντιλαικές κυβερνήσεις στην κεντρική και ανατολική ευρώπη. Η ΕΕΔΥΕ δίνει τη μάχη ενάντια στο Ρατσισμό και την ξενοφοβία , καταδικάζει τη φασιστική, εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και παλεύει για την απομόνωση της.

Σ΄αυτό το φόντο των εξελίξεων θα συζητήσουμε, θα αποτιμήσουμε τη δράση μας και θα σχεδιάσουμε το βασικό προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό δράσης σημειώνουμε τα εξής:

 • Είναι σαφές ότι οι στόχοι του Συνεδρίου έδωσαν ώθηση στη δουλειά μας, με τα 60χρονα της ΕΕΔΥΕ και τα 70χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών.
 • Η ΕΕΔΥΕ, οι επιτροπές ειρήνης πρωτίστως ήταν παρούσες σ΄όλες τις μεγάλες μάχες, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες, που έδωσε το εργατικό – λαϊκό κίνημα απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα, στους χώρους δουλειάς , στους χώρους εκπαίδευσης, στις λαϊκές γειτονιές.

Η Γραμματεία και το Εθνικό Συμβούλιο προσπάθησε να ανταποκριθεί σε σύνθετα καθήκοντα με πυκνές πολιτικές εξελίξεις.

Η συμβολή και η προσπάθεια των Επιτροπών Ειρήνης, των Γραμματειών και συναγωνιστών από την Κίνηση για την Εθνική Άμυνα(ΚΕΘΑ), είχαν ως αποτέλεσμα να κάνουμε ουσιαστικό άνοιγμα σε πλατύ κόσμο έξω από την μέχρι τώρα επιρροή της ΕΕΔΥΕ, ιδιαίτερα σε σχολεία, με παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Οι περιφερειακές συσκέψεις κατά περιφέρεια, νομό ή πόλη, συνέβαλαν στην ενίσχυση του προσανατολισμού της δουλειάς μας, βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση ζητημάτων της διαπάλης, συγκεντρώθηκε πείρα και η αποτελεσματικότητά τους αποτυπώθηκε στην υλοποίηση του χρονιάτικου προγραμματισμού, που είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ήδη έρχονται προτάσεις για συχνές συσκέψεις των Επιτροπών Ειρήνης με θεματικό περιεχόμενο, που συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην παρέμβαση στις εξελίξεις.

Ο αντιιμπεριαλιστικός Μάης 2015 είχε αποτέλεσμα να γίνουν εκδηλώσεις, να παρθούν πρωτοβουλίες, να οργανωθούν πορείες με μαζικότητα και πολυμορφία, όχι μόνο σε όλες τις ιμπεριαλιστικές βάσεις και υποδομές στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις, με χαρακτηριστικό τις πρωτοβουλίες στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, οι οποίες συσπείρωσαν ευρύτερους μαζικούς φορείς, εργαζόμενους και λαικές οικογένειες.

Πρωτοβουλίες που μας άνοιξαν δρόμους, που πρέπει να αξιοποιήσουμε στην πορεία, αφορούν τις επισκέψεις σε σχολεία και την έκθεση ζωγραφικής παιδιών που διοργανώσαμε. Οι εκδηλώσεις που έγιναν σε αρκετές πόλεις αποτέλεσαν πολιτιστικό γεγονός. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητικούς αγώνες στον Πειραιά στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Επίσης, και η Εικαστική Έκθεση στην Αθήνα, που η αρτιότητά της και η επιτυχία της κρίθηκε από τον ίδιο τον κόσμο, που την επισκέφτηκε μας άνοιξε δρόμους, μας έφερε πιο κοντά στους καλλιτέχνες, αλλά και στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς .

Στις δεκάδες συγκεντρώσεις και συσκέψεις που έγιναν αυτό το χρόνο συνέβαλαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και άλλοι αγωνιστές, ως ομιλητές, ενημερώθηκε μεγάλος αριθμός εργαζομένων, νέων ανθρώπων υπήρχε καλό επίπεδο προβληματισμού και ανησυχίας για τις εξελίξεις , θετική ανταπόκριση για τις θέσεις της ΕΕΔΥΕ, σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε ουσιαστική συζήτηση.

Τα στοιχεία θα δοθούν αναλυτικά προς ενημέρωση όλων μας (υπάρχει σχετικός φάκελος), για να αποκτήσουμε όσο γίνεται συνολική εικόνα, όχι από τάση αυταρέσκειας, αλλά για να αναδείξουμε την ευθύνη μας, πόσο και πως πρέπει να βελτιώσουμε τη δουλειά μας, με επιτελικότητα και οργάνωση που είναι το αδύνατό μας σημείο, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαικών δυνάμεων που ήρθαν κοντά μας, για να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη στις σύνθετες εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας.

Κυρίως όμως για να αποκτήσουμε την ικανότητα να απευθυνόμαστε πιο ανοικτά στις νεότερες ηλικίες, στο μαθητόκοσμο- φοιτητόκοσμο και στον εργατόκοσμο των λαϊκών οικογενειών, να συσπειρώνουμε αγωνιστές και αγωνίστριες στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων , για την κατάργηση των αιτιών που τους προκαλούν, να συγκρουστούμε αποτελεσματικά με την πολιτική που χώνει πιο βαθειά τη χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να συντονιστούμε καλύτερα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ,την ΟΓΕ, το ΜΑΣ, πολιτιστικούς – αθλητικούς φορείς του λαϊκού κινήματος που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές γειτονιές.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και άλλοι αγωνιστές που είναι κοντά μας.

Στη βάση αυτών που έχουμε κατακτήσει χρειάζεται να δούμε πιο απαιτητικά, το επόμενο διάστημα, τη βελτίωση της λειτουργίας των Επιτροπών Ειρήνης.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικές συνεδριάσεις διευρυμένης σύνθεσης, των Γραμματειών των Επιτροπών Ειρήνης. Να γίνεται συζήτηση – ενημέρωση για τις εξελίξεις. Να εμβαθύνουμε στα ζητήματα της διαπάλης στο χώρο ευθύνης μας. Πως επιδρά για παράδειγμα στον κόσμο που απευθυνόμαστε το ζήτημα της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής, το ζήτημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», τα περί «εθνικής ομοψυχίας», το κύμα των προσφυγικών ροών, αιτίες και υπεύθυνοι του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Πως αντιλαμβάνονται την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς; Θα δώσει ώθηση στη λειτουργία και δράση των ΕΕ,η συζήτηση πάνω σε άρθρα του περιοδικού μας «Δρόμοι της Ειρήνης». Το περιοδικό είναι εργαλείο δουλειάς, μπορεί να γίνει το νήμα που θα μας δέσει με πλατύτερες λαικές δυνάμεις που προβληματίζονται και ανησυχούν, που αναζητούν την πηγή του κακού.

Η ΕΕΔΥΕ το διάστημα από το τελευταίο Συνέδριο της ανέπτυξε σημαντική δράση τόσο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όσο και με την συμβολή της στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) του οποίου την έδρα φιλοξενούμε στην Ελλάδα. Ιεραρχώντας με βάση και τις πολιτικές εξελίξεις της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕΔΥΕ στάθηκε με συνέπεια στην καταδίκη των αντιδραστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στους οποίους συμμετέχει ενεργά και η σημερινή κυβέρνηση, οι οποίοι ρίχνουν «λάδι στην φωτιά» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που οδηγούν στον θάνατο, καταστροφές και προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους από την Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία, στο βωμό του ελέγχου των πηγών και δρόμων της ενέργειας από τα μονοπώλια. Η διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεπής αντιιμπεριαλιστική γραμμή ενάντια στα αίτια που γεννούν τους πολέμους αναδείχτηκε σε δεκάδες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα. Ξεχωριστό βάρος δόθηκε στην αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης για να αποκτήσει το δικό της ανεξάρτητο και αναγνωρισμένο κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «διπλό» πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εκφράζει ευχές για επίλυση του ζητήματος ενισχύοντας την ίδια στιγμή την ολόπλευρη πολιτική-οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, το κράτος-τρομοκράτη που επεκτείνει καθημερινά με εποικισμούς την κατοχή της παλαιστινιακής γης.

Σημαντική είναι η προσπάθεια που αφορά τις Τριμερείς Συναντήσεις των κινημάτων ειρήνης Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου.

Η φετινή 7η Τριμερής συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη χώρα μας, δίνει στην ΕΕΔΥΕ την δυνατότητα να αναδείξει πλευρές της δράσης της και να έχει συμβολή στην αναβάθμιση των συζητήσεων.

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Η ΕΕΔΥΕ παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τους περιορισμούς, διατηρεί διμερείς φιλικές σχέσεις με αρκετές επιτροπές και κινήματα ειρήνης στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας. Υπάρχει ανάγκη να δυναμώσουμε τις προσπάθειες μας για συνεργασία των κινημάτων των Βαλκανίων τα οποία έχουν μεγάλη εκτίμηση στην δράση της ΕΕΔΥΕ. Ανταποκριθήκαμε στην φιλοξενία και στις επισκέψεις αντιπροσωπειών από την Παλαιστίνη, Κύπρο, Τουρκία, Νεπάλ και Κίνα ενώ ταυτόχρονα μέσω και της ευθύνης μας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) η ΕΕΔΥΕ εκπροσωπήθηκε σε διασκέψεις και αποστολές του ΠΣΕ στην Ιαπωνία, την ΛΔ Κορέας, ΛΔ Κίνας, Ινδία, Κούβα, Πορτογαλία και Γερμανία.

Στις 27-28 του Μάη θα συνέλθει στην Αθήνα μετά από 12 χρόνια η Γραμματεία του ΠΣΕ, με βασική ατζέντα την προετοιμασία του επόμενου Συνέδριου του τον Νοέμβρη του 2016 στην Βραζιλία. Η παρουσία της συλλογικής ηγεσίας του ΠΣΕ στην Ελλάδα μας γεμίζει ευθύνες και μας δίνει ταυτόχρονα ευκαιρία να παρουσιάσουμε την κατάσταση στην χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, δεμένα με τις θέσεις και την δράση μας. Απαιτείται η ολόπλευρη στήριξη από την ΕΕΔΥΕ για την επιτυχία της συνόδου του ΠΣΕ και της διεθνιστικής εκδήλωσης αλληλεγγύης το Σάββατο 28 του Μάη στην Αττική.

Το επόμενο διάστημα το ΠΣΕ ετοιμάζει μια καμπάνια ενάντια στο ΝΑΤΟ μπροστά στην Σύνοδο του 8-9 Ιούλη 2016 στην Βαρσοβία, όπου η πολεμική μηχανή του Ευρω-Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού θα επισημοποιήσει τα αντιδραστικά πολεμικά του σχέδια σε παγκόσμια κλίμακα. Η ΕΕΔΥΕ θα δώσει το πολιτικό μαχητικό παρών στην πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε Αιγαίο, Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο.

Σχεδιασμένη, συντονισμένη, μαζική, καλά προετοιμασμένη δράση της ΕΕΔΥΕ

Προχωράμε συντονισμένα σε πολύμορφες εκδηλώσεις, που θα συσπειρώσουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, που μπορεί να δυναμώσει με νέους αγωνιστές στις Επιτροπές Ειρήνης.

Οι πρωτοβουλίες, η δημιουργικότητα, η ευρηματικότητα στις κατάλληλες μορφές, η αξιοποίηση τοπικών δυνάμεων (μαζικοί φορείς, καλλιτέχνες, αθλητές κλπ.) να βαδίσουν πάνω στο στέρεο έδαφος των κατευθύνσεων και των στόχων πάλης της ΕΕΔΥΕ.

 • Ανεβάζουμε τη δράση μας στο ύψος των απαιτήσεων των σύγχρονων συνθηκών με πλήρη επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης της ΕΕΔΥΕ στην αντιιμπεριαλιστική πάλη.

Την επόμενη περίοδο αναλαμβάνουμε την ευθύνη και αποκαλύπτουμε ακόμα πιο τεκμηριωμένα την επικίνδυνη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, αποκαλύπτουμε ότι τα περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και στρέφονται κατά του λαού μας.

Κλιμακώνουμε την παρέμβαση ενάντια στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε στο Αιγαίο, αγωνιζόμαστε σθεναρά και ανυποχώρητα κατά της ελληνικής συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις:

 • ΕΞΩ το ΝΑΤΟ από το ΑΙΓΑΙΟ.
 • Καμία ελληνική στρατιωτική ή άλλη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και οι υποδομές που εξυπηρετούν ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Εξω το ΝΑΤΟ από το ΑΙΓΑΙΟ.
 • Να αποκλειστεί κάθε είδους διευκόλυνση για επιθέσεις στη Συρία ή άλλες χώρες

Ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ελληνικής θάλασσας και εναέριου ελληνικού χώρου στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

 • Εντείνουμε τη δράση των Επιτροπών Ειρήνης (που είναι ήδη σε εξέλιξη) για το προσφυγικό-μεταναστευτικό καθώς και για το φλέγον ζήτημα της αλληλεγγύης, με βάση τις κατευθύνσεις μας (πάλη ενάντια στις αιτίες και τους υπεύθυνους αλλά και μέτρα στήριξης). Αυτό, άλλωστε θα είναι κι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα έχουμε μπροστά μας το προσεχές διάστημα. Μεταξύ των άλλων προτείνουμε και διεκδικούμε :
 • Απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στα κράτη τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε αντίθεση με hot-spots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού.
 • Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του FRONTEX και των υπόλοιπων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
 • Μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή και υγιεινή διατροφή των προσφύγων για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι την αναχώρησή τους για τις χώρες προορισμού τους.
 • Δυναμώνουμε γενικότερα την διεθνιστική αλληλεγγύη και συνεχίζουμε τη στήριξη της πάλης του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητου και βιώσιμου κράτους και του Κυπριακού λαού ενάντια στην Τουρκική κατοχή και την κατάργηση της.

 

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 2015

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης 2015

Χρονοδιάγραμμα – κεντρικός προγραμματικός πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ

Οι κεντρικές δραστηριότητες που έχουν προσδιοριστεί μέχρι τώρα :

 • ΜΑΗΣ 2016 – ΜΗΝΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

– Πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη των λαών , 9 ΜΑΗ

Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ΕΕΔΥΕ Κυριακή 15 Μάη 2016

– Πορείες Ειρήνης σε άλλες περιοχές.

 •  ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, με τίτλο : «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας». Εμφαση στην περιοχή που εκδηλώνεται το πρόβλημα με ιδιαίτερη οξύτητα (περιοχές των “hot spots” κλπ.) και συνέχεια στις προσπάθειες προς τα σχολεία που ανοίξαμε διαύλους επικοινωνίας. Πρωτοβουλίες σε νησιά και συνέχεια σε άλλες περιοχές που είναι ήδη σε εξέλιξη.
 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές υποδομές και βάσεις στη χώρα μας, δίνοντας ιδίατερο βάρος για την βάση στη Σούδα.
 • Εκδήλωση ιστορικής μνήμης και προβολής των επίκαρων μηνυμάτων με αιχμή τη ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ, – Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, από τις Επιτροπές Ειρήνης.
 • Εκδήλωση με θέμα: «ΝΑΤΟ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πολεμικές μηχανές ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων». Θα γίνει Αθήνα, αλλά και σε πόλεις κυρίως με υποδομές και βάσεις. Ιδιαίτερο σχέδιο σε συνεργασία να δούμε με τις Επιτροπές Ειρήνης στα νησιά του Αιγαίου.
 • Εκδήλωση-παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Φάμπα, «Ωδή στην Ειρήνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου το φθινόπωρο στην Αττική, στα πλαίσια αφιερώματος και εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η «Ενωση Φίλων Φάμπα» στα 20 χρόνια από το θάνατό του.
 • Τριμερής συνάντηση κινημάτων Ειρήνης (Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία). Προτεινόμενος χρόνος πραγματοποίησης το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.
 • Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για το ερχόμενο συνέδριο του ΠΣΕ, στις 28/5 Σάββατο στην ΑΤΤΙΚΗ.
 • Κλιμάκωση της προσπαθειας για ενημέρωση στα σχολεία, πανεπιστήμια, και χώρους εργασίας, σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις και την ενίσχυση της πάλης κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων.
 • Οι στόχοι πάλης, η δράση μας είναι συνδεδεμένη με την πάλη του εργατικού κινήματος ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Στην ίδια κλωστή δεμένες είναι τόσο η «εσωτερική» όσο και η «εξωτερική» πολιτική.

Να προχωρήσουμε με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, με εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεών μας. Να ανοίγουμε δρόμους καθημερινά, να αναπτύξουμε ισχυρότερους δεσμούς με λαϊκές δυνάμεις αφού όλοι μας εκτιμούμε ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες για προσέγγιση – συζήτηση – προσέλκυση στη δράση, παρά τις δυσκολίες. Να δυναμώσουμε τις Επιτροπές Ειρήνης, να ετοιμάσουμε το έδαφος για ποιοτική άνοδο σε όλους τους τομείς και να βγούμε από την πλατιά σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ με γενίκευση της πείρας και των θετικών βημάτων που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την αντιμετώπιση των αδυναμιών που έχουμε.

Τέλος,

* Να πάρουμε υπόψη ότι το σύνολο των πρωτοβουλιών μας πρέπει να συνυπολογίζει τα οικονομικά δεδομένα, απαιτείται το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η διακίνηση, αξιοποίηση καθώς και η «τακτοποίηση» των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Περιοδικού μας αποτελεί σημαντικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τις Γραμματείες των Επιτροπών μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα το 71ο τεύχος των ΔΡΟΜΩΝ της ΕΙΡΗΝΗΣ που κυκλοφορεί με πλούσια ύλη που καλύπτει το σύνολο των θεμάτων που είναι στο επίκεντρο της πολιτικής-ιδεολογικής διαπάλης.

Ζωτικής σημασίας ζήτημα, αποτελεί επίσης η οικονομική κατάσταση της ΕΕΔΥΕ και των Επιτροπών Ειρήνης. Ξεκίνησε ήδη η λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ από μέσα Φλεβάρη έως 15 Μάη και κλήρωση στις 20 Μάη. Η επιτυχία της , θα δώσει «οικονομική ανάσα» στην ΕΕΔΥΕ και μπορεί να γίνει πράξη με πλατύ σχεδιασμένο άνοιγμα όλων των ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια