Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Κάθε φορά η Ελλάδα εμπλέκεται πιο βαθιά στο κουβάρι των ανταγωνισμών και συνεχώς γίνεται πιο επικίνδυνη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμάζονται οδυνηροί συμβιβασμοί που αφορούν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον αβάσιμο χαρακτήρα που έχουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και το γενικότερο επικίνδυνο πλαίσιο που έγινε αυτή η κίνηση, ανέδειξε στη Βουλή ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο οποίος είναι ειδικός αγορητής του Κόμματος στο σχετικό νομοσχέδιο. Επίσης αναφέρθηκε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών, που συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας, αφορά τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Παραθέτουμε την ομιλία του Γ. Μαρίνου (δείτε πάνω το σχετικό video):

«Τρία εισαγωγικά ζητήματα:

Πρώτο, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να ενημερώσει τα κόμματα για τη μεθοδολογία και τους σχετικούς χάρτες που αφορούν τις γεωγραφικές συντεταγμένες που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα 107/2020 περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερα, για τη μεθοδολογία που αφορά την Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια νησιά, που συνορεύουν με την Αλβανία.

Δεύτερο, μιλάτε για συμφωνία με την Αλβανική κυβέρνηση για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, διαμόρφωση συνυποσχετικού και προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης.

Ρωτάμε, τι έχει συμφωνηθεί και σε τι θα αναφέρεται το συνυποσχετικό; αυτό αφορά άμεσα και το σημερινό θέμα.

Τρίτο, το κόμμα μας άσκησε κριτική για τη συμφωνία με την Ιταλία και την καταψήφισε, θέσαμε το ζήτημα της μειωμένης επήρειας των Διαπόντιων νησιών και των Στροφάδων και την παραχώρηση δικαιώματος στον Ιταλικό αλιευτικό στόλο να ψαρεύει στην ελληνική Αγιαλίτιδα Ζώνη.

Σήμερα, κινείστε στην ίδια λογική και παραχωρείτε δικαίωμα αλιείας σε αλιευτικά σκάφη της ΕΕ μέσα στη νεοκαθοριζόμενη Αιγιαλίτιδα Ζώνη, σε χώρο ελληνικής κυριαρχίας, κατά παρέκκλιση, του άρθρου 59 του νόμου 2538 του 1997, που το απαγορεύει.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η κυβερνητική απόφαση για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, προβλήθηκε με υπερβολή από την κυβέρνηση με αιχμή τα περί αύξησης της ελληνικής επικράτειας.

Οι πανηγυρισμοί είναι αβάσιμοι. Άλλωστε με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεκτάθηκε μέχρι σήμερα η Ελληνική Αιγιαλίτιδα Ζώνη, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και το σχετικό νόμο του 1995 που την επικύρωσε.

Δηλαδή, θα συνιστούσαμε μεγαλύτερη ευθύνη για τέτοια σοβαρά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη ιστορική πείρα ,που αποκαλύπτει πως όταν γίνονται τέτοιες στομφώδεις ανακοινώσεις, θα πρέπει να “κουμπώνονται”.

Το ΚΚΕ επιδιώκει να γίνει συζήτηση επί της ουσίας.

Με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα κάθε κράτους και συνεπώς και της Ελλάδας και όπου υπάρχει απόσταση μικρότερη από τα 24 μίλια μεταξύ των κρατών πρέπει να ισχύσει η μέση απόσταση και μέση γραμμή.

Αυτή μπορούμε να πούμε είναι μια γενική παραδοχή, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και το ΚΚΕ θέλει να θέσει τα εξής ζητήματα.

Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης καθώς και η οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση αλλά και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ της ΕΕ, τις ενεργειακές και άλλες στοχεύσεις τους, στον ανταγωνισμό, με τη Ρωσία και την Κίνα.

Αυτό είναι κρίσιμο θέμα.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έδωσαν “γη και ύδωρ” στον ΑμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, ευθύνονται για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνται σε δολοφονικές επιχειρήσεις και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει ένα ακόμα πιο επικίνδυνο πακέτο επέκτασης του “αποτυπώματος” όπως λέει των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που είναι μεγάλη απειλή για το λαό μας και τους άλλους λαούς.

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ισχυροποίησαν τις στρατιωτικοπολιτικές σχέσεις με το Ισραήλ, που σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό και πρωτοστατεί στις απειλές κατά του Ιρανικού και άλλων λαών της περιοχής.

Ισχυροποιούνται οι σχέσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που εσείς τα θεωρείτε πλεονεκτήματα, αλλά αυτά τα κράτη είναι μπλεγμένα σε ανταγωνισμούς και πολέμους. Αποστείλατε ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ρωτάμε, τι δουλειά έχουν ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκτός συνόρων, γιατί στέλνετε στρατιωτικές δυνάμεις στο Μάλι της Αφρικής; και μονάδα του πυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία;

Επιπλέον, όλα τα κόμματα έχετε ανακηρύξει σε “θεματοφύλακες” των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αυτούς δηλαδή που χρόνια τώρα “βάζουν πλάτη” στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική ηγεσία.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάθε φορά η Ελλάδα εμπλέκεται πιο βαθιά στο κουβάρι των ανταγωνισμών και συνεχώς γίνεται πιο επικίνδυνη η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προετοιμάζονται οδυνηροί συμβιβασμοί που αφορούν τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Συμβιβασμού που οδηγούν στη διχοτόμηση της Κύπρου μέσα από τη λογική των δύο κρατών και συνομοσπονδιακής λύσης.

Δεν υπάρχει έδαφος για εξωραϊσμό των διερευνητικών συνομιλιών.

Ο προσανατολισμός της Τουρκικής κυβέρνησης για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, οι θέσεις που έχουν τεθεί περί αναλογικότητας, που οδηγούν σε μειωμένα δικαιώματα τα νησιά, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, διαμορφώνουν οδυνηρούς όρους, ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα, τι θα περιλαμβάνει αυτό το πολυδιαφημισμένο συνυποσχετικό ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Οι ευθύνες σας κύριοι της κυβέρνησης είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα κόμματα χρησιμοποιούν την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης ως απάντηση στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης Ερντογάν, ως αντίδοτο όπως λέγεται στις τουρκικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις.

Όμως αυτό είναι εκτός πραγματικότητας, γιατί τέτοιου είδους προσεγγίσεις περιπλέκουν παρά πέρα την κατάσταση, γίνονται μέρος και τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί.

Κινείστε μέσα σε ένα “φαύλο κύκλο”. Γνωρίζετε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας και όχι στο σύνολο, μπορεί να ερμηνευτεί από την πλευρά της Τουρκίας και όχι μόνο, ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης ειδικής περίπτωσης και “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.

Μιλώντας πιο ειδικά για το παρόν κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο Ιόνιο, σε μια περιοχή σχετικά πιο “ήπια”, θα σημειώσουμε ότι ήδη έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιθέσεις σε τμήμα της Αλβανικής αστικής τάξης, του προέδρου της δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα και του Δημοκρατικού Κόμματος που καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ράμα για τη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης.

Είναι γνωστό πως ανάλογο “έργο” είχαμε παρακολουθήσει στο πρόσφατο παρελθόν, μετά το 2009, με πρωταγωνιστή το σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Ράμα και την ακύρωση της σχετικής Ελληνοαλβανικής συμφωνίας με την παρέμβαση της Τουρκίας.

Το τοπίο δηλαδή δεν είναι ανέφελο, ακόμα και στο Ιόνιο.

Συμπερασματικά σημειώνουμε ότι ο λαός μας έχει πολλά πειστήρια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στη συνθηματολογία σας, αλλά να ξεπεράσει την άσφαιρη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να διακρίνει τη στρατηγική τους σύμπλευση και να κλιμακώσει την πάλη του.

Ο λαός καλείται να σκεφτεί καλά πως η επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης από μόνη της δεν μπορεί να υπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα.

Τα βάσανα του θα συνεχιστούν, η κυβέρνηση της ΝΔ, δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση και θωρακίζει την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα παζάρια των αστικών τάξεων, την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς βάζοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.

Αυτή η πραγματικότητα ακυρώνει τους γνωστούς ισχυρισμούς περί εθνικής ομοψυχίας και ενότητας που αποτελεί παγίδα άλωσης λαϊκών συνειδήσεων για τον αφοπλισμό των εργαζομένων.

Η παρουσίαση της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης ως “ιστορικής απόφασης” αφορά τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους που βάζουν ήδη στο χέρι τα ενεργειακά οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου και προσδοκούν αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ υπέρ του λαού μας συνδέονται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο όχι τα κέρδη των μεγάλων οικονομικών ομίλων, αλλά τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Το ΚΚΕ συνυπολογίζοντας τα παραπάνω θα τοποθετηθεί στο νομοσχέδιο με παρών».

Ενδιαφέροντα άρθρα