Συνέντευξη του Γ. Μαρίνου στο site iEidiseis.gr

Συνέντευξη του Γ. Μαρίνου στο site iEidiseis.gr

Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά επιτελεία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ εξασφαλίζουν τα σύνορα ή προστατεύουν τη χώρα έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Οι θέσεις αυτές είναι εκτός πραγματικότητας.

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος στο σάιτ iEidiseis.gr.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

– Συμμερίζεστε την άποψη ότι η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη, θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στην περιοχή, όταν κατακάτσει ο κορονοϊός; Και πού το θεωρείτε πιθανό, κ. Μαρίνο;

Στην Αν. Μεσόγειο εκδηλώνονται έντονοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των αγωγών κ.α. Στην περιοχή, κινούνται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ , η ΕΕ , η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλα κράτη, ακόμα και η Κίνα. Έχει συγκεντρωθεί τεράστια δύναμη πυρός. Μέρος αυτής της «μεγάλης εικόνας» είναι οι σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν αξιοποιεί τη στρατιωτική της δύναμη και παρεμβαίνει γενικότερα στη βάση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» για την προώθηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας της γειτονικής χώρας. Το απαράδεκτο «Σύμφωνο» που υπέγραψε η τουρκική κυβέρνηση με το δοτό πρωθυπουργό, ενός τμήματος της Λιβύης, τον Σαράτζ, για να ελέγξει τις θαλάσσιες ζώνες, έχει «ανάψει φωτιές» στην περιοχή του Καστελόριζου και της Κρήτης. Υπάρχουν και άλλες εστίες μέσω των οποίων εκδηλώνεται η επιθετικότητα. Είναι η αμφισβήτηση των συνόρων και των ελληνικών νησιών, της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάννης που καθόρισε τα σύνορα στην περιοχή. Είναι οι καθημερινές υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ακόμα και η αξιοποίηση του προσφυγικού προβλήματος. Συνεπώς, προωθείται στρατηγική που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις ακόμα και «θερμό επεισόδιο», με επικίνδυνες συνέπειες και είναι γνωστό πως οι κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι νέο φαινόμενο.

– Και ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισης; Μια άποψη λέει πως δεν μπορεί παρά να απαντήσεις στρατιωτικά και μια δεύτερη ότι πρέπει να επιχειρηθεί διάλογος από τώρα…

Διαχρονικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χρησιμοποιούνται πολιτικο-στρατιωτικά μέσα, αναπτύσσεται διάλογος, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των δύο κρατών συναντιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και παίρνουν μέρος σε αποφάσεις κατά των λαών. Συζητιούνται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητά τους και τις στοχεύσεις που υπηρετούν. Άρα το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Η ίδια η πείρα επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι το δίλημμα «πόλεμος ή συμβιβασμός» είναι ψεύτικο και τα δύο σκέλη του αλληλο-τροφοδοτούνται. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μέρος των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολιτικής της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» στην υπηρεσία των αστικών τάξεων των δύο κρατών κι αυτός ο «φαύλος κύκλος» επιβάλλεται να σπάσει με την πάλη των λαών. Οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι τα αμερικανικά επιτελεία, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ εξασφαλίζουν τα σύνορα ή προστατεύουν τη χώρα έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Οι θέσεις αυτές είναι εκτός πραγματικότητας. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και ενδιαφέρεται για τα δικά του συμφέροντα στην περιοχή.

– Η προσφυγή στη Χάγη γιατί σας φοβίζει; Και γιατί εκτιμάτε πως θα είναι λάθος υπό τις παρούσες συνθήκες; Ανησυχείτε πως η Ελλάδα ενδέχεται να έχει απώλειες;

Η επιλογή προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα μέρος των «παζαριών». Όμως, οι αποφάσεις της Χάγης δεν λαμβάνονται με αδέκαστα κριτήρια, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις που έχουν καθορίσει τα σύνορα ή με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπεισέρχονται και άλλοι, γεωστρατηγικοί παράγοντες. Επίσης είναι πολύ σοβαρό, κρίσιμο στοιχείο το τι θα καταγράφεται στο «συνυποσχετικό» που θα συμφωνήσουν οι δύο κυβερνήσεις αφού η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία της Χάγης. Το ενδεχόμενο να καταγραφούν στο συνυποσχετικό τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν τη συνοριακή γραμμή και δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες είναι υπαρκτό και από αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή του.

– Το Κυπριακό τι ρόλο θα παίξει στην περιοχή; Πιστεύετε ότι προωθείται διχοτόμηση;

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής που διαιωνίζεται για 46 χρόνια. Είναι μπλεγμένο στις συμπληγάδες του «πάρε – δώσε» των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών. Ο κυπριακός λαός απέρριψε το 2004 τη διχοτομική λύση του «σχεδίου Ανάν» που προσπάθησαν να επιβάλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η πορεία του προβλήματος εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, η λύση των «δύο συνιστώντων κρατών» που είναι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι επί της ουσίας λύση δύο κρατών, συνομοσπονδιακή λύση που νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό και αγωνίζεται για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, δηλαδή ένα και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς κατοχικές και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με το λαό αφέντη στον τόπο του.

– Η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση πού θα κατασταλάξει κατά την εκτίμησή σας;

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ, διατηρεί οικονομικές σχέσεις δισ. ευρώ με την ΕΕ και κράτη-μέλη της, ιδίως με τη Γερμανία, αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη. Αυτές οι σχέσεις επιδρούν, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Τουρκίας και καταρρίπτουν τους μύθους περί ευρωενωσιακής ή ΝΑΤΟικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα που προβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ και υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, με την Κίνα και παίζει σε πολλά ταμπλό. Βεβαίως, οι συμμαχικές της σχέσεις δεν είναι ανέφελες, εκδηλώνονται αντιθέσεις. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες να εμποδίσουν τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, αξιοποιούν τις διαφορές των δύο κρατών στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ σε όλα τα παραπάνω επιδρά και η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Όμως, το ΝΑΤΟ υπολογίζει την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο και δεν διστάζει να δώσει ανταλλάγματα που αφορούν ακόμα και την Αν. Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Το «παζάρι» είναι σε εξέλιξη.

– Γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ανοιχτό και Συριακό και Λιβυκό, πώς νομίζετε ότι θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων και πού θα οδηγηθεί;

Ήδη οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οδηγήσει σε πολέμους και επεμβάσεις. Στη Συρία και τη Λιβύη οι πόλεμοι που ξεκίνησαν με την επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ συνεχίζονται. Συμφωνίες, συμβιβασμοί εναλλάσσονται με έξαρση των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και η ανοικτή η πληγή στο Ιντλίμπ περιπλέκει την κατάσταση. Η Ρωσία και το Ιράν για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα στηρίζουν την κυβέρνηση Άσαντ, τις κυβερνητικές δυνάμεις και στρατιωτικά. Ο πόλεμος ανάμεσα στην «Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας» του Σαράτζ και του «Εθνικού Στρατού Λιβύης» του στρατηγού Χαφτάρ, συνεχίζεται και γύρω από αυτές τις δυνάμεις κινούνται η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ κ.ά. Η αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη. Η Ρωσία εκπληρώνει το δικό της ρόλο στην περιοχή, κερδίζει έδαφος για λογαριασμό των ρωσικών μονοπωλίων, το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ ρίχνει βάρος στη Βόρειο και Δυτική Αφρική. Το κουβάρι είναι μπλεγμένο και νήματά του συνδέονται με τη θερμή εστία του Περσικού Κόλπου, τα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή. Οι λαοί είναι μπροστά σε μεγάλους κινδύνους.

– Η κρίση του κορονοϊού πώς θα επηρεάσει τον γεωπολιτικό συσχετισμό; Θα κινδυνεύσει η ηγεμονία των ΗΠΑ από την Κίνα και πώς θα επηρεαστούν οι άλλες μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις;

Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις και οι κεντρικοί σχεδιασμοί έχουν διαμορφωθεί πριν την πανδημία και στοιχεία τους αναφέρθηκαν παραπάνω. Όμως η κατάσταση που διαμορφώθηκε με τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη, προσθέτουν νέα στοιχεία στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που συνολικά εκδηλώνονται σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την Ενέργεια, τις Μεταφορές, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ιατρική βιομηχανία, την προέλευση του ιού κ.ά.

Πραγματικά ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας οξύνεται στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, σε πολλές περιοχές της υδρογείου, σε Ασία – Ειρηνικό. Ο αγώνας δρόμου για την πρωτοκαθεδρία θα συνεχιστεί και η επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης θα εκπληρώσει το δικό της ρόλο στην αναμέτρηση. Η Κίνα προωθεί το στρατηγικής σημασίας «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», κτίζει τις δικές της συμμαχίες για λογαριασμό των κινέζικων μονοπωλίων, αξιοποιεί κι αυτή τη «διπλωματία του κορονοϊού». Μετατοπίσεις «περιφερειακών δυνάμεων» είναι στην ημερήσια διάταξη.

– Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει τελικά ένα συμβιβασμό με την Τουρκία, θα ακολουθήσει μια στρατηγική της «ακινησίας» επιχειρώντας να μεταθέσει τα προβλήματα στο μέλλον ή θα σηκώσει το γάντι στην όξυνση που επιδιώκει η Άγκυρα, ακόμα και για εσωτερικούς λόγους, όπως κάποιοι ισχυρίζονται;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει την επικίνδυνη εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η ολοκλήρωση και η υπογραφή της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η βαθιά πρόσδεση στο ΝΑΤΟ και η συμμετοχή σε αποστολές – επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Λιβύη, στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή ακόμα και η απόφαση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία στρέφονται κατά του λαού μας και άλλων λαών. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια καταγράφονται κινήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επικίνδυνες πολεμικές κραυγές θα ακούγονται, η περίπτωση «θερμού επεισοδίου» είναι ανοικτή, αλλά και ο συμβιβασμός είναι μέρος του παιχνιδιού.

Δουλεύεται η συνδιαχείριση – συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, που εμπεριέχει τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιθυμίες, αλλά οι επιλογές αυτές θα ανακυκλώνουν τα προβλήματα και θα αναβαθμίζουν στη συνέχεια τον ανταγωνισμό σε ανώτερο επίπεδο.

– Το ΚΚΕ είχε εκτιμήσει πως στην περιοχή μπορεί να ξεσπάσει ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση. Θεωρείτε πως υπάρχει ενδεχόμενο και για εμπλοκή της χώρας μας σε μια τέτοια περίπτωση;

Το ΚΚΕ εκτιμά τις εξελίξεις με δοκιμασμένα κριτήρια. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Τι άλλο είναι η αμερικανική βάση της Σούδας, οι βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη κ.α.; Τι άλλο είναι η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές αποστολές; Μα, ήδη, τόσο η Ρωσία, όσο και το Ιράν έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα ασφάλειας θα χτυπήσουν τις αμερικανικές βάσεις. Η συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι επιλογή που διαμορφώνει όρους για εμπλοκή σε πολεμική σύγκρουση.

Το ΚΚΕ επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού και κοινό αγώνα ενάντια στις γενικότερες ιμπεριαλιστικές βλέψεις κι αυτό καταγράφεται π.χ. στις κοινές ανακοινώσεις του ΚΚΕ με το ΚΚ Τουρκίας. Το Κόμμα μας αντιτίθεται τόσο σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, όσο και σε συμβιβασμούς χωρίς αρχές που οδηγούν σε εκχώρηση κυριαρχικών, εδαφικών δικαιωμάτων. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τη μη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ κι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ο λαός μας, οι νέες και οι νέοι επιβάλλεται να συσπειρωθούν σ’ αυτόν τον αγώνα.

Η τραγική κατάσταση που καταγράφηκε με τα προβλήματα των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η καπιταλιστική κρίση, η ένταση της εκμετάλλευσης και η επίθεση του κεφαλαίου κατά των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η πείνα, η προσφυγιά τονίζουν ότι ο καπιταλισμός γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος. Το ΚΚΕ θέτει τη δική του πολιτική πρόταση με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, για να ζήσει ο λαός μας ειρηνικά, να οικοδομηθούν πολύμορφες διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Αυτή την αναγκαιότητα υπηρετεί ο αγώνας για την εργατική εξουσία, τον Σοσιαλισμό ως απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια