Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα

Ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεση και την εναντίωσή του στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς.

 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!
ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ!

 

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα την Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Φλεβάρη.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, που πλέον έχει περάσει σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης με ανοιχτό το ενδεχόμενο της γενίκευσής του, η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί κρίκο στο παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Προμηνύει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής εξαιτίας της μετατροπής της χώρας σε απέραντο αμερικανονατοϊκό πολεμικό ορμητήριο με τις δεκάδες βάσεις και υποδομές. Η συζήτηση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, για αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού στο μέτωπο του πολέμου, για δρομολόγηση μιας σειράς επικίνδυνων διευθετήσεων στα ελληνοτουρκικά σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως καταγράφονται στην επίσημη ατζέντα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει πολύ βαριές ευθύνες γιατί με την πολιτική της εμπλοκής στοχοποιεί τη χώρα και το λαό. Συνεχίζει τον διαβόητο “Στρατηγικό Διάλογο” ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Καταρρέει με πάταγο το ευρωατλαντικό αφήγημα που επιχειρεί να παρουσιάσει τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως δήθεν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, οι δεκάδες πολεμικές εστίες στην ευρύτερη περιοχή, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το προηγούμενο διάστημα, τα διχοτομικά σχέδια για το Κυπριακό αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες ότι μοναδικοί ωφελημένοι από το μακέλεμα των λαών είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αποτελούν πρόκληση οι συζητήσεις για την “ενεργειακή ασφάλεια”, την ώρα που ο ελληνικός λαός ζει από πρώτο χέρι την ενεργειακή φτώχεια εν μέσω χειμώνα. Οι συζητήσεις για την “προάσπιση της δημοκρατίας” φανερώνουν τα νέα σχέδια καταστολής απέναντι στο λαϊκό κίνημα στην προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών επιδιώξεων και συμφερόντων. Η παραπέρα εμπλοκή και συμμετοχή στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς, τα ΝΑΤΟϊκά εύσημα για τα οποία κομπάζουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού  κοστίζουν πάνω από 4 δις ευρώ στον ελληνικό λαό.

Όσο για συνάντηση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη αφού εκτός του “διαβολικά καλού Τραμπ” έχει δώσει με πρεμούρα καλού μαθητή τα διαπιστευτήριά του στις ΗΠΑ με τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε ως κυβέρνηση και παίζει τώρα ως αντιπολίτευση για την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών σε βάρος του λαού.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεση και την εναντίωσή του στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη και η διεκδίκηση για:

  • Τον τερματισμό της με κάθε τρόπο συμμετοχής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.
  • Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα – ούτε σκέψη για δημιουργία νέων
  • Να μην σταλεί κανένας φαντάρος, αξιωματικός κι υπαξιωματικός σε αποστολή εκτός συνόρων
  • Την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Οι λαοί έχουμε τη δύναμη να βγούμε στο προσκήνιο και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, έξω από κάθε είδους ιμπεριαλιστική συμμαχία. Να οικοδομήσουμε ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, ευημερία, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

 

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια