Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων. Συνεχίζεται η βάρβαρη εγκληματική κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων. Συνεχίζονται οι επιδρομές σε Γάζα και Συρία με βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα πολεμικά μέσα.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει γι’ ακόμη μια φορά τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού και στον ηρωικό αγώνα του για μια ελεύθερη, ανεξάρτητη Παλαιστίνη.

Στη δίνη της πανδημίας που δοκιμάζει χώρες και λαούς σε όλο τον πλανήτη, αλλά και το ίδιο το Ισραήλ, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες κινήσεις – πρόκληση του κράτους – τρομοκράτη, τις νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή και ειδικά το νέο αμερικανικό σχέδιο. Διατηρείται και θωρακίζεται η ισραηλινή κατοχή, παραχωρείται η Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, προχωράει η προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρούνται οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί.

Το Ισραήλ συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα σε βάρος Παλαιστινίων. Συνεχίζεται η βάρβαρη εγκληματική κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων με δικαιολογία «παραβιάσεις πολεοδομίας, έλλειψη άδειας» κλπ.. Συνεχίζονται οι επιδρομές σε Γάζα και Συρία με βομβαρδιστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα πολεμικά μέσα. Άλλοτε με πρόσχημα τις ρουκέτες από το έδαφος της Γάζας, άλλοτε με πρόσχημα την ιρανική παρουσία στη Συρία, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις επιδρομές ως «αναγκαίες για την άμυνά του».

Καταδικάζουμε τα νέα σχέδια ανέγερσης 1.257 κατοικιών για Εβραίους εποίκους που προωθεί η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου. Είναι σαφής η προσπάθεια υπονόμευσης της προοπτικής μελλοντικού Παλαιστινιακού Κράτους με συνέχεια εδαφών. Αυτή την απαράδεκτη πολιτική των εποικισμών σε βάρος των Παλαιστινίων, ήρθε να επιδοκιμάσει με την επίσκεψή του σε εβραϊκούς εποικισμούς στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ.Πομπέο. Η επίσκεψη αυτή είχε και συνέχεια στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που πέρυσι οι ΗΠΑ τα αναγνώρισαν και επίσημα ως έδαφος του Ισραήλ.

Υπογραμμίζουμε τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που συνεχίζει στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναβαθμίζει τις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές σχέσεις και τη συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο. Είναι ψεύτες και υποκριτές οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ και άλλοι ιμπεριαλιστές, με την ανοχή και τη στήριξη των οποίων συνεχίζονται τα εγκλήματα και η κατοχή των εδαφών της Παλαιστίνης. Η υποκρισία τους γίνεται μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς πως όλοι αυτοί «σκίζουν τα ρούχα τους» για ελευθερίες σε Λευκορωσία , Βενεζουέλα και αλλού.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τη σταθερή υποστήριξή της στο λαό της Παλαιστίνης. Απαιτούμε, γι’ ακόμα μια φορά, την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη του 2015. Η αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Παλαιστινίων είναι σταθερή. Είμαστε στο πλευρό του μέχρι την τελική νίκη. Διεκδικούμε:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
  • Τη δημιουργία ενιαίου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

 

Αθήνα, 25 Νοέμβρη 2020

Το Γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια