Ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η χώρα μας πήρε συγχαρητήρια γιατί στο κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι απλά ξεπέρασε τον ΝΑΤΟϊκό στόχο του 20%, αλλά έφτασε στο 38% των στρατιωτικών δαπανών! Πρόκειται για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις πολύ επικίνδυνες αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αποτυπώνονται οι έντονοι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, στους οποίους εμπλέκονται και δεκάδες άλλα κράτη, στο έδαφος της νέας, γενικευμένης, ακόμη πιο βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Γίνεται φανερό ότι οι επενδύσεις και η διαπάλη για τα οικονομικά συμφέροντα πηγαίνουν χέρι – χέρι με την ξέφρενη κούρσα των εξοπλισμών και τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Αξιοποιούν παλιά και νέα προσχήματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, άλλες ασύμμετρες απειλές για να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την επιθετικότητά τους κατά των λαών.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, που τάσσονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέρ του ΝΑΤΟ και διαχρονικά στηρίζουν όλες τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις, εμπλέκοντας τη χώρα μας ακόμη βαθύτερα στο κουβάρι των ανταγωνισμών. Το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται στο εσωτερικό της χώρας με την ψήφιση του αντεργατικού νοσμοχεδίου – τερατουργήματος. Έχουν κοινό παρονομαστή τα κέρδη και τα συμφέροντα των οικονομικών ομίλων, της αστικής τάξης, οδηγώντας το λαό όχι μόνο στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, αλλά την ίδια στιγμή ανοίγοντας το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Συνδέονται με τα νέα πακέτα μέτρων και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που φέρνει το “Ταμείο Ανάκαμψης”.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει επικίνδυνες, επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έναντι των ανταγωνιστών τους. Φέρει εγκληματικές ευθύνες γιατί βάζει κυριολεκτικά το λαό μας στο μάτι του κυκλώνα, σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου έχουν πυκνώσει για τα καλά, που στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Θάλασσας κλιμακώνεται η αντιπαράθεση και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Καταρρέουν οι αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση όσον αφορά στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Γι΄ άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε το σύνθετο παζάρι που διεξάγεται, προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει πάση θυσία στο δυτικό στρατόπεδο. Στο πλαίσιο αυτού του παζαριού ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ κι από κοντά η ελληνική κυβέρνηση δεν διστάζουν να βάλουν στην Προκρούστεια  κλίνη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι γενικότερες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Η απόφαση της Συνόδου για τη «Βελτιωμένη ανθεκτικότητα», για τη χώρα μας σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αφού το ΝΑΤΟ αποκτά τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως ανάπτυξη υποδομών (π.χ. οδικά ή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και ποιος θα τα ελέγχει, αποκλείοντας τον κίνδυνο να πέσουν στα χέρια π.χ. κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ αποτελούν κρίκο στην παραπέρα κλιμάκωση της επιθετικότητάς του, βάζοντας τους λαούς σε θανάσιμους κινδύνους. Η ατζέντα “NATO 2030”, που στην ουσία αποτελεί το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, έρχεται να επικαιροποιήσει και να υλοποιήσει όλες τις προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος. Φανερώνεται η προσπάθεια να αναπτυχθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την υδρόγειο, ώστε πιο αποτελεσματικά να μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέρονται και τις επενδύσεις έναντι των ανταγωνιστών του. Εκεί εντάσσεται η ανανέωση του δόγματος της «Στρατηγικής Αντίληψης» “Strategic Concept”, αλλά και η «Υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων», με στόχο  την αποτροπή  της επιρροής της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων κέντρων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αποφάσεις για την ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα, δηλαδή για τη διατήρηση από την πλευρά των κρατών – μελών του κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, οι συζητήσεις για την παραπέρα ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου, ο νέος πολιτικο-στρατιωτικός Επιταχυντής Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA) που θα έχει γραφεία και κέντρα δοκιμών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως και το «Ταμείο Καινοτομίας» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πολύ σοβαρές εξελίξεις κατά των λαών.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έρχονται να “κουμπώσουν” με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου της ΕΕ, όπου και εκεί τέθηκε στο επίκεντρο το περαιτέρω προχώρημα των οικονομικών και πολεμικών σχεδιασμών της. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η ΕΕ, για λογαριασμό της κερδοφορίας των οικονομικών της ομίλων επιχειρεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο, όλα εκείνα τα πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά εργαλεία, που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί τόσο συμπληρωματικά, όσο και αυτόνομα ως προς το ΝΑΤΟ, οπουδήποτε κι οποτεδήποτε χρειαστεί, σε βάρος πάντα των λαών.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 1η θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της λυκοσυμμαχίας, για τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, φτάνοντας να δίνει το υπέρογκο ποσοστό που ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 6 δις ευρώ (όταν πέρυσι είχε δαπανήσει το 2.3% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4.4 δις ευρώ) και το οποίο εκτοξεύεται ακόμη περισσότερο, αν συμπεριλάβει κανείς και τα υπέρογκα ποσά για τους “εξοπλισμούς του αιώνα”, που ήδη είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβρη του 2020 ο πρωθυπουργός και που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Μάλιστα, η χώρα μας πήρε συγχαρητήρια γιατί στο κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι απλά ξεπέρασε τον ΝΑΤΟϊκό στόχο του 20%, αλλά έφτασε στο 38% των στρατιωτικών δαπανών! Πρόκειται για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας. Είναι ενταγμένοι στην προσπάθεια για την παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρησιακής ικανότητας των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκων, αλλά και στη γενικότερη κούρσα εξοπλισμών, που αποτελεί βαρέλι δίχως πάτο. Φανερώνουν, σε συνδυασμό με τις γιγαντιαίες ασκήσεις – πρόβες πολέμου, τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επιβεβαιώνεται πως τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η ΕΕ αποτελούν εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Αναδεικνύεται η ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη. Να εκφραστεί ακόμη πιο δυνατά και καθαρά η λαϊκή καταδίκη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων, που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους σχεδιασμούς τους ως δήθεν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας. Να απαιτήσουμε το κλείσιμο της βάσης στη Σούδα και όλων των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και υποδομών, την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, τη μη αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

 

 

Αθήνα, 17 Ιουνίου 2021

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια