ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ 70ΧΡΟΝΑ ΝΑΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ 70ΧΡΟΝΑ ΝΑΤΟ

Ο ρόλος και ο χαρακτήρας του NATO ήταν και παραμένει ένας διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός προστασίας κι επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων.

70 χρόνια από την ίδρυση του ΝΑΤΟ 
Nα δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την  εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς τους 

Στίς 4 Απρίλη  συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ιμπεριαλιστικού  οργανισμού του ΝΑΤΟ.  Στα 70 αυτά χρόνια η δολοφονική του δράση είναι γεμάτη με στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, σε χώρες της Αφρικής, υποδαύλιση εθνικισμών, έχθρας και προβλημάτων, οργάνωση διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις 18 Φλεβάρη 1952, ταυτόχρονα με την Τουρκία. Ο στόχος τους πάντα ο ίδιος: η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και η θωράκισή της απέναντι στο λαό.

Ο ρόλος και ο χαρακτήρας του ήταν και παραμένει ένας διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός προστασίας κι επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων, τόσο στο εσωτερικό των κρατών – μελών της Συμμαχίας όσο και διεθνώς, ενάντια πάντα στους λαούς. Άλλωστε πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, που έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών,  τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Στις μέρες μας προωθείται η ακόμη στενότερη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Βασικοί άξονες στην  κοινή τους δράση είναι η συνεργασία των ΕυρωΑτλαντικών στρατηγείων και  η παραπέρα βελτίωση στους χρόνους μετακίνησης και αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, διαθέτοντας τεράστια ποσά για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έρχεται στη 2η θέση μετά τις ΗΠΑ, δαπανώντας το 2,2% του ΑΕΠ της, δηλαδή 4,1 δις ευρώ, ετησίως.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018, «κουμπώνουν» με την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της, τις μάχιμες στρατιωτικές μονάδες (EU Battlegroups), τη δημιουργία του Ταμείου Ευρωπαϊκής Άμυνας, την ενίσχυση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), που ανοίγει το δρόμο για τη Σχολή πρακτόρων της ΕΕ στην Ελλάδα, καθώς και της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων».

Είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ολοένα και μεγαλύτερα πρόσδεση της χώρας στο άρμα του ΝΑΤΟ, στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Καθόλου τυχαία, άλλωστε, ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Πάϊατ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «γεωπολιτικό μεντεσέ» και ως «προτιμώμενο εταίρο», εκφράζοντας και με αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Είναι πρόκληση για το λαό η θέση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι δυνάμεις αυτές ήταν και είναι παράγοντες αστάθειας και πολέμων, κι αυτό το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι λαοί με το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, τη διαρκή υποδαύλιση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, την αλλαγή συνόρων, τη συγκρότηση κρατών – προτεκτοράτων, τη δημιουργία βάσεων πολεμικής εφόρμησης στην περιοχή, όπως στο Κοσσυφοπέδιο. Τη «σταθερότητα» του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει ο ελληνικός λαός, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις και με την άλλη «σύμμαχο», την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας, η ΕΕΔΥΕ, αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού κινήματος, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της (1955), μέχρι και σήμερα ανέπτυξε και αναπτύσσει πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα για την καταδίκη της συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη δημιουργία και επέκταση Βάσεων και Στρατηγείων στη χώρα μας, αναδεικνύοντας σταθερά πως: «ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ».

Σε αυτή την κατεύθυνση και αποσκοπώντας να συμβάλλει στην  ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού, η ΕΕΔΥΕ πήρε την  πρωτοβουλία και προχώρησε στην ειδική έκδοση «ΝΑΤΟ & ΕΕ: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών».

Στις σημερινές συνθήκες, ζούμε τις βαριές συνέπειες της επικίνδυνης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των λαών, τους μεγάλους κινδύνους που προκαλεί η  όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών.  Στην γειτονιά μας είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Συρία και στη Λιβύη, η κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, το Αιγαίο , τα Βαλκάνια βράζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, χώνει όλο και πιο πολύ τη χώρα μέσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Στο περιβάλλον αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η  ΕυρωΝΑΤΟϊκής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στα πλαίσια του σχεδίου “ΕυρωΑτλαντικής ολοκλήρωσης” στα Δ. Βαλκάνια.

Οι εξελίξεις  τονίζουν την αναγκαιότητα να δυναμώσει η  πάλη του λαού μας και η κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής.

Η Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, στις 14 Απρίλη 2019, αποκτά ιδιαίτερη αξία τη φετινή χρονιά. Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και στις κατά τόπους κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές όπου βρίσκονται Ευρωατλαντικές Βάσεις και Υποδομές, ώστε να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, απαντάμε τώρα με μαζική δράση.

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ – Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ

Αθήνα, Απρίλης 2019

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα