ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Οι διατυπώσεις και οι ρήτρες που περιλαμβάνει η Συμφωνία περί “αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής” ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ σηματοδοτούν νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

 

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα καταδικάζει την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας  – ΗΠΑ, αλλά και τη συνέχιση του τρίτου γύρου του επικίνδυνου “στρατηγικού διαλόγου” ανάμεσα στις δυο χώρες. Πρόκειται για εξελίξεις που εμπλέκουν το λαό και τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας την πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, της αστικής τάξης και της επιδίωξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων. Η επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής είναι πολιτική που υπηρετούν πιστά διαχρονικά όλα τα αστικά κόμματα. Είναι αποκαλυπτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει σε σημείο να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί με τη νέα Συμφωνία δεν εκφράζεται ακόμη πιο έντονα το «στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ» στη χώρα μας!

Μαζί με την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος πλέγματος ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και υποδομών σε όλη τη χώρα, αναβαθμίζονται και οι κίνδυνοι για το λαό μας. Πριν καλά – καλά στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της Συμφωνίας, η Ρωσία έσπευσε να δηλώσει ότι θα απαντήσει με αντίμετρα σε περίπτωση που απειληθεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι με την υπογραφή του “Δευτέρου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” με τις ΗΠΑ, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και υποδομές, δημιουργούνται και νέες:

  • Στο στρατόπεδο “Γιαννούλη” στην Αλεξανδρούπολη, λόγω, κυρίως, της εύκολης πρόσβασης που παρέχει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας Στενών των Δαρδανελίων.
  • Στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, που προέβλεπε προηγούμενη αναθεώρηση της ίδιας συμφωνίας.
  • Στο Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου στην Πιερία, που ήδη αξιοποιούσαν από τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ Αμερικανικά στρατεύματα. Για την ιστορία σημειώνουμε τα παράλια της Πιερίας αξιοποιήθηκαν πριν από 22 χρόνια για την αποβίβαση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και την  προώθησή τους στα Βαλκάνια για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας.
  • Στη Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην εκεί αεροναυτική τους βάση

Παράλληλα με τα παραπάνω, επεκτείνεται η χρονική διάρκεια εγκατάστασης των βάσεων, αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσιας διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης των βάσεων σε άλλες περιοχές στο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά.

Όλα αυτά επιχειρεί να συσκοτίσει από τη μια η κυβέρνηση και να εξωραΐσει από την άλλη τη συμφωνία, ναπείσει ότι όλες οι παραπάνω παραχωρήσεις στους μακελλάρηδες των λαών συμβάλλουν στην ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας και των αμφισβητήσεων της κυριαρχίας της χώρας μας, στην αναγνώριση τάχα της εδαφικής ακεραιότητας, στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας στην  περιοχή.

Το ίδιο το κείμενο της Συμφωνίας, το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και η επιστολή του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν, αποκαλύπτουν πως καμιά απολύτως αναφορά δεν γίνεται για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τα οποία η τουρκική κυβέρνηση εγείρει διεκδικήσεις για αποστρατιωτικοποίησή τους. Οι ΗΠΑ εξάλλου, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι που επιδιώκουν να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο Δυτικό στρατόπεδο, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, επισπεύδοντας τις προσπάθειες επώδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με το βλέμμα στραμμένο στη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της περιοχής, υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Οι διατυπώσεις και οι ρήτρες που περιλαμβάνει η Συμφωνία περί “αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής” ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ σηματοδοτούν νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας σε στρατιωτικές αποστολές τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό μας η νέα επιχειρούμενη αναβάθμιση των ελληνικών F-16, αλλά και η συμφωνία για αγορά πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικού υλικού, την ώρα που ο λαός μας καίγεται το καλοκαίρι, πνίγεται με τις πρώτες βροχές, ξεσπιτώνεται από τους σεισμούς, λόγω της λειψής χρηματοδότησης σε αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα. Φανερώνεται ανάγλυφα πως τα “κοινά συμφέροντα” Ελλάδας – ΗΠΑ, σχετίζονται με την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος του λαού. Οι επενδύσεις και οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι με τους πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως γίνεται ξεκάθαρο από τα συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση του ενεργειακού αγωγού ΤΑΡ, αλλά και τις διατυπώσεις για την Αλεξανδρούπολη, όπου παράλληλα με την δημιουργία του διασυνδετήριου αγωγού, προωθείται η αναβάθμιση και η δημιουργία των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών υποδομών.

Ο λαός μας δεν έχει κανένα όφελος από αυτούς τους σχεδιασμούς! Δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας! Να μη δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα για τα υποτιθέμενα οφέλη από την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα!

Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα κατά των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα , καλεί το λαό να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τον αγώνα του ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να γυρίσει την πλάτη στην προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού. Να διεκδικήσει ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, το ξήλωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων και υποδομών, τη μη δημιουργία νέων, την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να συμβάλλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.

 

ΟΥΤΕ ΓΗ – ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

 

 

Αθήνα, 16 Οκτώβρη 2021
Εργατικά Σωματεία – ΕΕΔΥΕ – Φοιτητικοί Σύλλογοι – Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων – ΟΓΕ – Φορείς Λαϊκού Κινήματος

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια