Ανοιχτή επιστολή ΕΕΔΥΕ προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Ανοιχτή επιστολή ΕΕΔΥΕ προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές

Οι αγώνες σας όλη την προηγούμενη περίοδο και σήμερα, δίνουν σε όλους κουράγιο, αισιοδοξία, δύναμη, είναι φως και ελπίδα και στους αγώνες της ΕΕΔΥΕ, του λαϊκού κινήματος, ζωντανή απάντηση στη φιλολογία του «δεν γίνεται τίποτα».

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) απευθύνεται σε όλους εσάς με αίσθημα ευθύνης, χαιρετίζοντας τους αγώνες σας και δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό σας, για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσκολιών της πανδημίας.

Στα τόσα χρόνια δημιουργικής και πολύπλευρης συνεργασίας με την ΕΕΔΥΕ θα έχετε καταλάβει ότι αναγνωρίζουμε κι εκτιμάμε το δύσκολο έργο της μόρφωσης, μα προπαντός της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας που με κόπο κι αυταπάρνηση φέρετε σε πέρας. Αξίζετε κάθε έπαινο και στήριξη στις διεκδικήσεις σας για ανοιχτά σχολεία, καθαρά, ασφαλή, με επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών. Αυτοί οι  όροι είναι αναντικατάστατοι, αποτελούν προϋπόθεση καλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν συμμεριζόμαστε για κανένα λόγο τις δικαιολογίες που προβάλλονται για τη μη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών. Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το δυσβάσταχτο κόστος μόρφωσης των παιδιών μας, χαμογελάμε πικρά όταν ακούμε την κυβέρνηση και την υπουργό να μιλούν για την δήθεν «κανονικότητα» της τηλεκπαίδευσης.

Το φόρτωμα της ευθύνης στους νέους , στους μαθητές για την έξαρση της πανδημίας κάθε άλλο παρά μας βρίσκει σύμφωνους. Οι χώροι εργασίας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το άνοιγμα των πυλών της χώρας λόγω τουρισμού , έχουν σφραγίσει την έξαρση και έχουν ακυρώσει τις μεγάλες προσπάθειες των απλών ανθρώπων στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης δεν αναιρεί την κρατική ευθύνη και το κυριότερο δεν απαλλάσσει αυτούς που δεν αξιοποίησαν το προ του δεύτερου κύματος της πανδημίας διάστημα για τη θωράκιση του συστήματος υγείας , για την προετοιμασία των σχολείων, χώρων εργασίας κλπ.

Η επίκληση των οικονομικών δυσκολιών – «αντοχών της οικονομίας» κλπ. πάνε περίπατο όταν πρόκειται να διοχετευθούν δισεκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση των οικονομικά ισχυρών, στα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια – και στην κρίση – παίρνει συγχαρητήρια από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την προσήλωσή της σε νατοϊκές δαπάνες στο ύψος 2,5% του ΑΕΠ που σημαίνει περίπου 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Τώρα μέσα στη φωτιά της πανδημίας ρίχνονται άλλα 2,5 δισ. ευρώ. Με ένα απλό υπολογισμό μπορεί κανείς να προσδιορίσει τι θα σήμαινε σε δασκάλους – καθηγητές – γιατρούς – υγειονομικούς, νέες αίθουσες διδασκαλίας η διοχέτευση αυτών των χρημάτων στους τομείς Παιδείας και Υγείας. Αυτά τα χρήματα τα πληρώνουμε εμείς ως το τελευταίο σεντ με τον ιδρώτα και τις θυσίες μας.

Ταυτόχρονα μας θέλουν -πάντα μας ήθελαν και δουλεύουν γι’ αυτό λυτοί και δεμένοι-συνεργούς και συμμέτοχους σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό εννοούν όταν μιλούν για «εθνική ενότητα κι ομοψυχία». Μόνο που όποτε υπήρξε «ομοψυχία» εργαζομένων, λαού και κεφαλαίου, την πλήρωνε πάντα ο λαός. Και βέβαια για όσους αρνούνται το «καρότο» της «εθνικής ενότητας» υπάρχει και το «μαστίγιο» της κρατικής καταστολής που δεν έχει κανένα πρόβλημα να συλλάβει ακόμα και 14χρονους, όπως δεν έχει κανένα πρόβλημα να αποκλείσει μαθητές από την εκπαίδευση γιατί ζητούν μόρφωση και προστασία της υγείας των ίδιων και των οικογενειών τους.

 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές

Οι αγώνες σας όλη την προηγούμενη περίοδο και σήμερα, δίνουν σε όλους κουράγιο, αισιοδοξία, δύναμη, είναι φως και ελπίδα και στους αγώνες της ΕΕΔΥΕ, του λαϊκού κινήματος, ζωντανή απάντηση στη φιλολογία του «δεν γίνεται τίποτα».  Η ΕΕΔΥΕ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες σας, ενώνει τη φωνή της με τη δική σας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας .

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία πνευματικής καλλιτεχνικής δημιουργίας της ΕΕΔΥΕ, όπως και πέρυσι, έτσι και  φέτος αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, επιδιώκουμε να συνεχίσουμε και τη φετινή χρονιά τη συνεργασία μας ανάμεσα στα σχολεία και τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης. Να συζητήσουμε για τα προβλήματα και τις αγωνίες σας.

Η ΕΕΔΥΕ σε όλους τους αγώνες σας θα παραμείνει συμπαραστάτης γιατί για εμάς τα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην υγεία, στην ασφάλιση, στον πολιτισμό είναι και παραμένουν αδιαπραγμάτευτα. Συνδέονται άρρηκτα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας. Με την πάλη ενάντια στο σύστημα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν κάθε λαός βρει τη δική του περπατησιά και γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, έξω από συμμαχίες όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο με αυτές τις συνθήκες θα καταφέρουμε να χτίσουμε ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Με αυτές τις σκέψεις, σας ευχόμαστε καλή δύναμη!

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ

Αθήνα, Νοέμβρης 2020

Ενδιαφέροντα άρθρα