ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ούτε τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ  ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει τις απαράδεκτες αποφάσεις (31-8-2019)  του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που κινούνται στο δρόμο που “έστρωσε” ο ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο διάστημα, στο  έδαφος της κατάπτυστης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Καταδικάζουμε τον εντεινόμενο αυταρχισμό, την καταστολή μέσα στο άθλιο πλέγμα των ευρωατλαντικών μηχανισμών–ρυθμίσεων, την αφόρητη κατάσταση για πρόσφυγες και νησιώτες από τη συσσώρευση χιλιάδων ξεριζωμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από  το ΣΥΡΙΖΑ,  για λογαριασμό ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκει ακόμη βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους που γεννούν την προσφυγιά.

Αποδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, ούτε τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών. Αυτό γίνεται φανερό από:

  • την κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • το αίσχος των ΚΥΤ – KENTΡΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (“ΗΟΤSPOTS”) και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες – μετανάστες σε αυτά
  • την διογκούμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ,της Frontex με πρόσχημα τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών αφίξεων
  • την ένταση της καταστολής και την επίθεση στα δικαιώματα των προσφύγων  με την απαράδεκτη κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής σε περίπτωση απόρριψης της αρχικής αίτησης.

Το πρόβλημα με τις δύσκολες συνέπειες – και για τους κατοίκους των νησιών – παραμένει όσο είναι σε πλήρη δράση οι ιμπεριαλιστικοί παράγοντες που το γεννάνε και το τροφοδοτούν τόσο στην περιοχή μας όσο και στον κόσμο ολόκληρο. Η ΕΕΔΥΕ μαζί με τους φορείς που αγωνίζονται χρόνια τώρα στο πλευρό των νησιωτών και των ξεριζωμένων θα εντείνουμε την αγωνιστική δράση και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες για το κλείσιμο όλων των hotspots στα νησιά και στον Έβρο , τη μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε κατάλληλους αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και δρομολόγηση προς τις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν τώρα χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, να μη μείνει κανένας ανήλικος σε ακατάλληλες συνθήκες άστεγος ή φυλακισμένος. Επιμένουμε ανυποχώρητα στην 100% αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές στα νησιά από τον διπλό εγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων.

Αθήνα, 4 Σεπτέμβρη 2019

Ενδιαφέροντα άρθρα