Το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα, απύθμενη η υποκρισία των ιμπεριαλιστών. Οι «μεταναστευτικές ροές», τα κύματα των προσφύγων-μεταναστών δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αιτίες τους είναι οι επεμβάσεις, οι πόλεμοι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Ρωσία-Κίνα.

Επικίνδυνες αποφάσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, στην κορύφωση της εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα το έτος 2015, σε ανακοίνωσή της επισήμανε: Ιμπεριαλισμός σημαίνει ανεργία, φτώχεια, πόλεμοι, καραβιές προσφύγων και μεταναστών. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο μύλο, ακολούθησε η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας και η έλευση της αρμάδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να ελέγξει τη ροή μεταναστών, όπως ισχυρίστηκε, χωρίς ίχνος ντροπής, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ας δούμε από κοντά τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί για τους ξεριζωμένους (εμείς δεν τους διακρίνουμε σε νόμιμους και παράτυπους, οικονομικούς και άλλους). Στην ΕΕ συνολικά πέρασαν 43.204 από την αρχή του 2018,ενώ 1.089 άφησαν την τελευταία τους πνοή στη Μεσόγειο με 150 παιδιά ανάμεσά τους. Έκαναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών αφού η λίστα των πνιγμένων αριθμεί 35.000 μέσα στα τελευταία 25 χρόνια. Το 2017, οι πρόσφυγες έφτασαν τα 68,5 εκατομμύρια. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως κάθε 2 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του. Τραγικές διαστάσεις παίρνει η αύξηση του αριθμού των παιδιών προσφύγων και ειδικά των ασυνόδευτων παιδιών.

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα, απύθμενη η υποκρισία των ιμπεριαλιστών. Οι «μεταναστευτικές ροές», τα κύματα των προσφύγων-μεταναστών δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Αιτίες τους είναι οι επεμβάσεις, οι πόλεμοι των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, Ρωσία-Κίνα. Η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ελλάδα της κυρίαρχης τάξης, με τη συνδρομή όλων των αστικών κομμάτων, έχει το δικό της μερτικό γιατί συμμετέχει και στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, συνεχίζει και επιτείνει το ολέθριο έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, εντοπίζουμε την προσοχή μας στο άθλιο παζάρι που έλαβε χώρα –στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ– σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών. Πέρα και πίσω από τη φιλολογία για τις αποφάσεις, εντοπίζουμε τα εξής:

  • Τον ακόμα μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα με περισσότερες «Μόριες» των οποίων τη φρίκη έχουν ήδη γευτεί οι εγκλωβισμένοι στη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες πολιτική Πρόσφυγες στα σύρματα της Ειδομένης. Παιδιά πρόσφυγες, ξεριζωμένα από τους πολέμους.
  • Ένταση της καταστολής, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών
  • Δημιουργία «αποθηκών» μεταναστών σε μια σειρά τρίτες χώρες, που θα παίξουν –με «τριάκοντα αργύρια»–το δικό τους ρόλο στο κλείσιμο του δρόμου των προσφύγων-μεταναστών προς τις χώρες της ΕΕ.
  • Σχεδιασμένη και πιο έντονη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης.

Η μεταφορά των σωζόμενων προσφύγων-μεταναστών σε «ελεγχόμενα κέντρα» είναι εξέλιξη προς το χειρότερο του γνωστού απαράδεκτου μοντέλου των «hotspots» που έχουν ήδη δώσει άθλια δείγματα, δείγματα ντροπής, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σε συνδυασμό και προς ενίσχυση όλων αυτών, έρχεται η αντιμετώπιση των «δευτερογενών μετακινήσεων», πράγμα που σημαίνει ακόμα πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και «επιστροφές» στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση του πρωθυπουργού, η προθυμία για διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track «επιστροφές» στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προ-βλέπει το Δουβλίνο.

Εξίσου «ανθρωπιστικές» είναι και οι κατευθύνσεις της ΕΕ για δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών σε τρίτες χώρες. Στο όλο σχέδιο οικονομικής – πολιτικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες εντάσσονται η καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην ήπειρο της Αφρικής, που αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης και ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ιμπεριαλιστικά κράτη.

Είναι μύθος η διαίρεση δήθεν της ΕΕ ανάμεσα σε «σκότος, καταστολή» και «αλληλεγγύη», αντιθέσεις υπάρχουν, αλλά παρά την ύπαρξή τους, ψήφισαν όλοι μαζί τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις, αποφάσεις εχθρικές για τους λαούς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε όλα, μέσα και σε αυτές τις αποφάσεις, τις ψήφισε και είναι έτοιμη για την υλοποίησή τους. Υπερθεμάτισε μάλιστα και στην πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Καμία έκπληξη, αφού έχει ήδη μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο, συμμετέχει σε όλες τις πρόβες πολέμου των ευρωΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών και κραδαίνει τη σημαία του ευρωατλαντισμού σε όλη την ευρύτερη περιοχή και διακηρύσσει χωρίς ίχνος ντροπής τα περί «ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας» από ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Απέναντί τους, δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για ταλαντεύσεις, αναμονή για «κάτι καλό».

Τα όσα αποφάσισαν τον Ιούνη στην ΕΕ, τα όσα αποφάσισαν τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είναι μονόδρομος για τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, άμεσα και μακροπρόθεσμα.

Για όλους αυτούς τους λόγους δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και τον αγώνα για να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στο δυνάμωμα της αλληλεγγύης και του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών, να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς και υγιεινοί χώροι προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική φροντίδα, διερμηνεία, νομική βοήθεια με ευθύνες του κράτους, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι των διαφόρων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα αλληλεγγύης με το αζημίωτο, εκμεταλλεύονται το ίδιο πρόσφυγες και Έλληνες εργαζόμενους, δεν λογοδοτούν πουθενά και σε κανέναν, στην πλειοψηφία τους έχουν άλλα, σκοτεινά σχέδια.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στον αγώνα για να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης προς τη χώρα τελικού προορισμού, την άμεση επανένωση των οικογενειών τους.

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για περίπου 62.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα. Στις 3 Ιούλη οι εγκλωβισμένοι στα νησιά υπολογίζονταν στους 17.771 με14.567 στα Κέντρα Υποδοχής (ΚΥΤ) των οποίων οι προ-διαγραφές είναι για … 6.300 άτομα. Η συντριπτική πλειοψηφία (με βάση τις απαντήσεις των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών) θέλει να φύγει, το 68% για τη Γερμανία, το 31% για άλλες χώρες της ΕΕ και μόλις το 0,4%θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα.

Το δικό μας συμφέρον είναι η πάλη για την ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζονται με τη διάσωση στη θάλασσα. Γιατί δεν θέλουμε άλλα νεκρά παιδιά.

Το δικό μας συμφέρον βρίσκεται στην πάλη για ίδια δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, στη δουλειά, το μεροκάματο, την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, ενάντια στο ρατσισμό που είναι το δηλητήριο των αφεντικών για να εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά, διαιρώντας τους εργάτες.

Το δικό μας συμφέρον είναι να προστατέψουμε τα παιδιά, να παρθούν άμεσα μέτρα γρήγορης διεκπεραίωσης των απαιτούμενων εγγράφων για να ενωθούν οικογένειες, να ενωθούν παιδιά με τους γονείς τους, να εξασφαλίσουμε24 ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣNO 81 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2018το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο, να μάθουν τη γλώσσα, να μεγαλώσουν με υγεία και ασφάλεια, όπως αγωνιζόμαστε για όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών.

Το δικό μας επιτακτικό καθήκον βρίσκεται στην πάλη μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννάει φτώχεια και προσφυγιά, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για την αποδέσμευση της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να σταματήσει να δίνεται το 2% του ΑΕΠ, κοντά στα 4 δισ. ευρώ, για τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Ο μόνος δρόμος που έχουμε, για να ζήσουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον με ευημερία και ειρήνη, είναι να δυναμώσει η πάλη του λαού, όλων των λαών, των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα που παράγει εκμετάλλευση και πολέμους, νεκρούς στα πεδία των μαχών, αλλά και στους θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους της προσφυγιάς. Να απαλλαγούμε από την εξουσία των καπιταλιστών.

(άρθρο από το περιοδικό “Δρόμοι της Ειρήνης” Νο81)

Ενδιαφέροντα άρθρα