ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΝΑΤΟ – ΕΕ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΝΑΤΟ – ΕΕ

Καταδικάζουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και υπογραμμίζουμε τις εγκληματικές της ευθύνες για την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, τη μετατροπή της σε σημαιοφόρο των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει τους νέους, επικίνδυνους, επιθετικούς σχεδιασμούς που αποτυπώθηκαν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Η στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030» αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την αναβάθμιση της πολιτικής – στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο, οξύνει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, με θανάσιμους κινδύνους για τους λαούς. Παρά τις όποιες αντιθέσεις στο εσωτερικό του, το ΝΑΤΟ θωρακίζεται ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των ευρωατλαντικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σχέσεις με την ΕΕ, οι προσπάθειες για αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών και η στρατιωτική της ενδυνάμωση, η οποία επιχειρείται να γίνει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Καταδικάζουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ και υπογραμμίζουμε τις εγκληματικές της ευθύνες για την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, τη μετατροπή της σε σημαιοφόρο των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.  Κρίκοι στη μακρά αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας αποτελούν η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, οι δαπάνες για του ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, η δέσμευση για αποστολή συστοιχίας πυραύλων “Patriot” στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας με τη Γαλλία.

Ανεξαρτήτως προσχημάτων η κυβέρνηση διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για λογαριασμό της αστικής τάξης, που επιδιώκει μερίδιο από τη λεία, των εγκληματικών ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Στηρίζει τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολική και στον Περσικό Κόλπο. Παρουσιάζει ως τάχα θετική για τον ελληνικό λαό τη Συμφωνία που υπέγραψε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την αντίστοιχη συμφωνία που επιχειρεί να υπογράψει με τη Σαουδική Αραβία, την αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, καθώς και τα διάφορα πολυμερή σχήματα συνεργασίας της Ελλάδας για την αναβάθμιση των συμφερόντων των ελληνικών οικονομικών ομίλων, κρύβοντας σκόπιμα ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μοχλούς προώθησης των γενικότερων επικίνδυνων σχεδιασμών στην περιοχή. Τροφοδοτούν τις ήδη υπάρχουσες εστίες πολέμου, ενώ προετοιμάζουν το έδαφος και για νέες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που αποθεώνουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς φέρουν τεράστιες ευθύνες, καθώς επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό γύρω από την ευρωατλαντική παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή. Στις συνθήκες των εντεινόμενων αξιώσεων  – απειλών της Τουρκικής κυβέρνησης, της αμφισβήτησης μεγάλου αριθμού ελληνικών νησιών και θαλάσσιων περιοχών που εντάσσονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, παίζουν τα ρέστα τους στη γραμμή της αναγόρευσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ως τάχα «εγγυητών» των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτών, δηλαδή, των δυνάμεων που διατηρούν στρατηγικές σχέσεις με την αστική τάξη της Τουρκίας, τροφοδοτούν με τη στάση τους την επιθετικότητά της,  στρώνουν το έδαφος για οδυνηρές διευθετήσεις στο έδαφος της συνεκμετάλλευσης στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Μπροστά σε όλα αυτά δεν χωρά εφησυχασμός. Ο λαός μας και οι λαοί της περιοχής δεν έχουν κανένα απολύτως συμφέρον από τους σχεδιασμούς αυτούς. Χρειάζεται να εντείνουν την οργανωμένη κοινή πάλη, να συμβάλλουν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών που γεννούν τους ανταγωνισμούς και τους πολέμους.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!

 

Αθήνα, 3 Δεκέμβρη 2020

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια