ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις – Συγκέντρωση στην Αθήνα τη μέρα που θα μπει για ψήφιση

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις – Συγκέντρωση στην Αθήνα τη μέρα που θα μπει για ψήφιση

Απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, σημειώνει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα κατά της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, στην οποία συμμετέχουν Εργατικά Σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων, η ΟΓΕ και Φορείς Λαϊκού Κινήματος.

Η παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επικείμενη κύρωση από τη Βουλή της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις κι ενάντια στην εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απασχόλησαν τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έπειτα από πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα.

Η σύσκεψη κατέληξε σε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει συγκέντρωση στην Αθήνα την μέρα που θα μπει προς ψήφιση στη Βουλή η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Παράλληλα, μέχρι τότε οι φορείς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα θα αναπτύξουν πρόγραμμα πολύμορφων δραστηριοτήτων σε χώρους δουλειάς και σε γειτονιές της Αθήνας με στόχο την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων.

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο μέσω της Βάσης στη Σούδα, της Βάσης στην Αλεξανδρούπολη και όλων των ευρωατλαντικών υποδομών, για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στοχοποιούν και βάζουν το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους» τόνισε μεταξύ άλλων στην εισηγητική της ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, επεκτείνει μέσω της «νέας» Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, απογειώνοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. «Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια τσακίζεται από την ακρίβεια, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, μένει ανοχύρωτη μπροστά στην πανδημία και στις φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση δίνει πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ για υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που δεν υπηρετούν την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, αλλά τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ» σημείωσε σε άλλο σημείο.

Υπογράμμισε πως το ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και του βαθέματος της εμπλοκής της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. «Ολα γίνονται για το κέρδος: τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις διεθνείς σχέσεις», σημείωσε, καλώντας τους εργαζομένους να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την πάλη τους παράλληλα με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, απαιτώντας να μην επικυρωθεί, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τη Στέλλα Βαλαβάνη, εκπρόσωπο τύπου της ΑΣΓΜΕ, τη Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ, τον Ηλία Σιώρα, πρώην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, τον Κώστα Ρασσιά από την ΠΕΜΕΝ, τον Τάσο Κλάδη από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και τον Γρηγόρη Αναγνώστου, οργανωτικό γραμματέα της ΕΕΔΥΕ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως:

Η υπογραφή της τον Οκτώβριο και η επ’ αόριστον ισχύ της την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ βάζουν το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους:

  • Μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και σε στόχο αντιποίνων.
  • Αναβαθμίζουν τις ήδη υπάρχουσες αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο, στη Λάρισα.
  • Δίνουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιείται για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα και σχεδιασμούς οποιαδήποτε στρατιωτική καιπολιτική υποδομή.

Μπροστά σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις η Επιτροπή Αγώνα κατά των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα καλεί το λαό να δυναμώσει ακόμη περισσότερο τον αγώνα του ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να διεκδικήσει ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά:

  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
  • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές, να μη χρησιμοποιηθεί καμιά για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
  • Την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
  • Την αποδέσμευση της χώρας μας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Υπογραμμίζει πως «ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς».

 

Κατεβάστε την ανακοίνωση

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια