Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ΚΥΤ στη Μόρια

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ΚΥΤ στη Μόρια

Να απομονώσουμε αποφασιστικά τις αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις που στοχοποιούν – ακόμα μια φορά – τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη καταλήστευση των λαών σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική.

H Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους ευρισκόμενους στο δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας, στο νησί της Λέσβου. Εκφράζουμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας και στους κατοίκους του νησιού, καθώς και των άλλων νησιών του Αιγαίου, που υφίσταται κι αυτοί τις συνέπειες του διπλού εγκλωβισμού των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ως συνέπεια της κατάπτυστης συμφωνίας ΕΕ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, που φέρει και την ελληνική υπογραφή.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ που υποκριτικά δηλώνουν συμπαράσταση, μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί στην κυριολεξία «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου». Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη απαιτώντας να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό, τον άμεσο απεγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες προορισμού. Αποζημίωση των κατοίκων των νησιών για τις ζημιές που έχουν υποστεί και μέτρα προστασίας της υγείας με όλα τα απαραίτητα για την πανδημία – και όχι μόνο- μέσα. Να απομονώσουμε αποφασιστικά τις αντιδραστικές φασιστικές δυνάμεις που στοχοποιούν – ακόμα μια φορά – τους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και τη καταλήστευση των λαών σε Μέση Ανατολή, Ασία και Αφρική.

 

Το Γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

 Αθήνα, 10/9/2020

Ενδιαφέροντα άρθρα