ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 40ης ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ 40ης ΜΑΡΑΘΩΝΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ευχαριστεί θερμά τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (Π.Μ.Σ.) για την συμβολή και συμμετοχή του στην εκδήλωση τερματισμού της 40ης Μαραθώνιας Πορείας, την Κυριακή 22 Μάη 2022, στις 18:30 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μετά το πέρας των χαιρετισμών και της κεντρικής ομιλίας θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, που

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ευχαριστεί θερμά τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (Π.Μ.Σ.) για την συμβολή και συμμετοχή του στην εκδήλωση τερματισμού της 40ης Μαραθώνιας Πορείας, την Κυριακή 22 Μάη 2022, στις 18:30 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών και της κεντρικής ομιλίας θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε ο Π.Μ.Σ.

Το έργο που θα ακουστεί είναι  του  γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του.  Ο συνθέτης του έχει δώσει δύο τίτλους, Russian Funeral (Ρωσική κηδεία) και War and Death  (Πόλεμος και θάνατος). Γράφτηκε για την Εργατική Χορωδιακή Ένωση του Λονδίνου, εκφράζοντας ανοιχτά  τις ανησυχίες του Μπρίτεν για το πολιτικό κλίμα της εποχής του , που προετοίμαζε το β Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εποχή αυτή ο συνθέτης και πιανίστας, μελετούσε το πρώτο κονσέρτο του Σοστακόβιτς , με τον οποίο αργότερα ανέπτυξε φιλικές σχέσεις και οι επιρροή του είναι εμφανής σε σημεία του έργου αυτού.  Βασικό πυρήνα του αποτελεί η οικεία ρώσικη μελωδία , που γνωρίζουμε στη Χώρα μας από το «Επέσατε θύματα» θέλοντας να αποτυπώσει τη φρίκη του πολέμου. Στο έργο η  πένθιμη αρχή εξελίσσεται  περνώντας από όλα τα αισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος.  Το πένθος , ο θυμός , η αποφασιστική εναντίωση .

Το έργο θα εκτελεστεί από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών που δημιουργήθηκε για την περίσταση  και θα διευθύνει ο Μαέστρος Χρήστος Κολοβός.

Στην υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο θα παίξει έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας. Τέλος, ευχαριστούμε τον μουσικό Μιχάλη Διακογιώργη για την παραχώρηση των αναγκαίων κρουστών οργάνων και την ΕΡΤ για την παραχώρηση χώρου για την μουσική προετοιμασία των έργων.

 

Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια