Δελτίο τύπου για τον θάνατο της αγωνίστριας εικαστικού Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου

Δελτίο τύπου για τον θάνατο της αγωνίστριας εικαστικού Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου

Η σχέση της Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου με την ΕΕΔΥΕ ήταν ξεχωριστή. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Υμηττού ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε με όποιον τρόπο μπορούσε τη δράση της Επιτροπής. Παράλληλα, διετέλεσε συνεργάτιδα του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ “Δρόμοι της Ειρήνης”, συμμετείχε σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις, τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της ΕΕΔΥΕ.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο της αγωνίστριας εικαστικού Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου.

Η Ζωγραφιά Πασιά – Μπάρμπογλου γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1945-1949) με καθηγητή στη ζωγραφική τον Ουμβέρτο Αργυρό και αποφοίτησε με διακρίσεις. Το 1941 ήταν εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και παρασημοφορήθηκε αργότερα για αυτό.

Από νεαρή κιόλας ηλικία συμμετείχε στην ΕΠΟΝ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και πήρε μέρος στο καλλιτεχνικό της συνεργείο. Σε όλη την πορεία της ζωής της τάχθηκε τόσο με τη δράση, όσο και με το έργο της στο πλευρό της πάλης του λαού ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και στην προσφυγιά.

Συνέβαλλε αποφασιστικά όπου της ζητήθηκε: ως μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ως μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Έργων Εικαστικών Τεχνών και των εφαρμογών τους, στο γυναικείο κίνημα ως πρόεδρος του παραρτήματος Υμηττού της ΟΓΕ, αλλά και στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Η σχέση της Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου με την ΕΕΔΥΕ ήταν ξεχωριστή. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Υμηττού ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε με όποιον τρόπο μπορούσε τη δράση της Επιτροπής. Παράλληλα, διετέλεσε συνεργάτιδα του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ “Δρόμοι της Ειρήνης”, συμμετείχε σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις, τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της ΕΕΔΥΕ. Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η δωρεά από πλευράς της μια σειράς έργων της, που κοσμούν την έδρα της ΕΕΔΥΕ.

Η ΕΕΔΥΕ, οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αποχαιρετάμε με θλίψη τη συναγωνίστρια Ζωγραφιά κι εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους της.

Αθήνα, 20 Μάη 2022                                                                       Το γραφείο τύπου της ΕΕΔΥΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια