Εκδήλωση για την επικαιροποιημένη έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

Εκδήλωση για την επικαιροποιημένη έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών»

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για την επικαιροποιημένη έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» παρουσίασε η ΕΕΔΥΕ σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για την επικαιροποιημένη έκδοση «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση: εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» παρουσίασε η ΕΕΔΥΕ σε εκδήλωση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Στην εκδήλωση μίλησαν εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ η οποία ξεκινώντας την ομιλία της και αναφερόμενη στην έκδοση, σημείωσε ότι «αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια από μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του λαού για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όλου του τελευταίου διαστήματος, της αποκάλυψης τόσο του χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, όσο και των βαριών ευθυνών που φέρουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού για το ολοένα και μεγαλύτερο βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για τη μετατροπή της χώρας όχι μόνο σε αμερικανονατοϊκό πολεμικό ορμητήριο, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης έκδοσης που είχε κυκλοφορήσει το 2018, εμπλουτίζοντάς την με τις πυκνές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, αλλά και με την πείρα που συγκεντρώθηκε από την πολύμορφη δράση του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος» (διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα). 

Επίσης έγιναν παρεμβάσεις από τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, του ΔΣ της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, τη Νατάσα Καμπέλη, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, τον Χρήστο Σαλταπίδα, πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., τον Μάνο Σαριδάκη, κύριο ερευνητή στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και την Μαρία Μόσχου, φοιτήτρια και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρος της Χριστίνα Σκαλούμπακα, της ΕΕΔΔΑ, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της ΑΣΓΜΕ, του Πανελλήνιου Συλλόγου συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού.

Μοναδικοί ωφελημένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αστική τάξη και οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Η Ελπίδα Παντελάκη, στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα επιδιώκουμε να αποτελέσει τον πυρήνα της δουλειάς μας για το επόμενο διάστημα. Να συμβάλλει σε ένα ακόμη πλατύτερο άνοιγμα της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης σε όλους όσους ανησυχούν για τα όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στο ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία. Αποτελεί μια ευκαιρία να συζητήσουμε ουσιαστικά και να συμβάλλουμε στην παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην με κάθε τρόπο εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανονατοϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς. Να αποκαλύψουμε – κόντρα στην ευρωατλαντική προπαγάνδα – το βρώμικο ρόλο που παίζουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στο ελληνικό έδαφος. Πάνω απ’ όλα, όμως, επιδιώκουμε η συγκεκριμένη έκδοση να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα εφόδιο στην καθημερινή δράση στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σε πανεπιστήμια, παντού όπου ζει, εργάζεται, μορφώνεται ο λαός μας.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μας να αναφέρουμε ότι η εν λόγω έκδοση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και για έναν επιπλέον λόγο: μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα αγγλικά, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα επιπλέον εφόδιο στη δουλειά της ΕΕΔΥΕ σε διεθνές επίπεδο, στις επαφές της με αντιιμπεριαλιστικά κινήματα από άλλες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο θα διακινηθεί και θα παρουσιαστεί από την αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ και στο 22ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 26 Νοέμβρη στο Ανόι του Βιετνάμ.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους στο πλαίσιο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η ανανέωση, η επέκταση και η ενίσχυση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ» από την κυβέρνηση της ΝΔ, οι νέες ολοένα πιο επιθετικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι Συμφωνίες της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τη Σαουδική Αραβία, η ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου μέσα από τα τριμερή σχήματα για λογαριασμό των αστικών τάξεων είναι βασικά στοιχεία των εξελίξεων στα χρόνια που μεσολάβησαν.

Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, ο οποίος περνά πλέον σε νέα ολέθρια φάση κλιμάκωσης εις βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της γενίκευσής του.

Ο ίδιος ο χαρακτήρας των εξελίξεων φανερώνει ότι μοναδικοί ωφελημένοι από αυτό το κρεσέντο εμπλοκής είναι η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που επιδιώκουν να αναβαθμίσουν τη θέση τους στην ευρύτερη περιοχή και διεκδικούν κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παρουσιάζουν ως φάρμακο το φαρμάκι της εμπλοκής, όταν για το λαό μας και τους άλλους λαούς της περιοχής η παραπέρα εμπλοκή σημαίνει μεγαλύτερους κινδύνους, παραπάνω φτώχεια, ακρίβεια, ανατιμήσεις στην ενέργεια, υπέρογκους εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και των πολεμικών του σχεδιασμών, τους οποίους καλούνται να πληρώσουν με τον ιδρώτα τους.

Αναδεικνύεται ότι πηγή και βασική αιτία των πολέμων είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, οι ανταγωνισμοί για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μοιρασιά της λείας, που αφορά τις αγορές, τους πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους υδρογονάνθρακες και τους δρόμους μεταφοράς τους».

Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Καταλήγοντας η Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε:

«Επιδιώκουμε μέσα από τη δράση που αναπτύσσουμε να συμβάλλουμε στην οργάνωση του αγώνα, στην κινητοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, ώστε να εκφραστεί με όρους κινήματος η αντίθεση του λαού μας σε όλους αυτούς τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η δράση της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχουμε στη δράση της Επιτροπής Αγώνα κατά των Βάσεων, που αποτελείται από εργατικά σωματεία, την ΕΕΔΥΕ, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ, φορείς του λαϊκού κινήματος.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία γεννά τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες εργαζομένους και νέους, οι οποίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις, δεν θέλουν η χώρα μας να μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο κατά άλλων λαών. Νέες δυνάμεις μπήκαν στον αγώνα. Φάνηκε ότι υπάρχει ένα διακριτό ρεύμα λαϊκής αντίστασης που συσπειρώνει ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και που χρειάζεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Οι απαιτήσεις για τη συνέχιση και την ενίσχυση της πάλης αυξάνουν και τις δικές μας ευθύνες.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή πάλη για

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις και της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας.
  • Nα κλείσει η βάση της Σούδας. Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Nα μη δημιουργηθεί καμιά νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να σταματήσει η αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι Πάτριοτ από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ στην Αφρική.
  • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον ευρωστρατό που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Έχοντας συναίσθηση της γενικότερης κατάστασης, αλλά και των ευθυνών μας, από τη σημερινή παρουσίαση της έκδοσης, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στο λαό, στους αγωνιστές του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στον κόσμο με τον οποίο συναντηθήκαμε στο προηγούμενο διάστημα στις πολύμορφες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, να δυναμώσουμε τη δράση μας, να αξιοποιήσουμε και να διαδώσουμε με κάθε τρόπο αυτή την έκδοση».

Το κλείσιμο της εκδήλωσης

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην ειδική έκδοση τους: αποστράτους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας για τα στοιχεία που αφορούν στις αμερικανονατοϊκές βάσεις και στις υποδομές, τη γραφίστρια Βάσω Βαρβάκη για το lay out  της έκδοσης, την Ελένη Αστερίου για τη γραμματική και συντακτική επιμέλεια της έκδοσης, τις Μυρσίνη Πυρομάλη και Κατερίνα Βλάμου για τη μετάφραση της έκδοσης στα αγγλικά, τον Φώτη Ζαρακιώτη για την εκτύπωση, καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην έκδοση.

Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της 49ης επετείου από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου και συμμετοχής στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, με την προσυγκέντρωση των Επιτροπών Ειρήνης της Αττικής την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στα Προπύλαια στις 16.30 το απόγευμα.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια