Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΕΔΥΕΘ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της ΕΔΥΕΘ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 13 Γενάρη, η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την οποία παρακολούθησαν πολλοί φίλοι και μέλη της Επιτροπής.

Η φετινή εκδήλωση συνδύασε την καθιερωμένη κοπή της πίτας με το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της ΕΔΥΕΘ Μιχάλη Σπυριδάκη, καθώς και με την τιμητική βράβευση βετεράνων αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος Ειρήνης της χώρας: των Γιώργου Φαρσακίδη, Μάγδας Μητρογώγου και Λίζας Χαρταμπίλα.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 13 Γενάρη, η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), την οποία παρακολούθησαν πολλοί φίλοι και μέλη της Επιτροπής.

Η φετινή εκδήλωση συνδύασε την καθιερωμένη κοπή της πίτας με το πολιτικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της ΕΔΥΕΘ Μιχάλη Σπυριδάκη, καθώς και με την τιμητική βράβευση βετεράνων αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος Ειρήνης της χώρας: των Γιώργου Φαρσακίδη, Μάγδας Μητρογώγου και Λίζας Χαρταμπίλα.

Εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Γραμματέας της οργάνωσης Μπάμπης Βέλλης, ο οποίος, αφού έκανε αναφορά στη μεγάλη ιστορική πορεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, που φέτος συμπληρώνει 63 χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, ανέδειξε τους μεγάλους κινδύνους που δημιουργούν «οι προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να αρπάξουν τον πλούτο της περιοχής και να εκμεταλλευτούν τους λαούς της». Τόνισε ότι η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης των συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Υπέδειξε τις μεγάλες ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και ειδικά της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, με το προσωπείο της «Αριστεράς», επέτρεψαν σε Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση για τους δικούς τους ληστρικούς και εκμεταλλευτικούς σκοπούς. Αναφερόμενος στο πρόσφατο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι οι σημερινές συνθήκες δημιουργούν νέες ευθύνες στους αγωνιστές του φιλειρηνικού Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος, βάζοντας νέους στόχους και υποχρεώσεις (συνημμένα ολόκληρος ο χαιρετισμός του Μπ. Βέλλη και βίντεο εδώ).

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Απόστολος Σκούφας, Αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια σε αγώνες και δράση ζωή του Μιχάλη Σπυριδάκη, που «έφυγε» από τη ζωή πριν από ένα χρόνο. Για τον Μιχάλη, «που ήταν φτιαγμένος από το μέταλλο της γενιάς της Αντίστασης και των σκληρών ταξικών αγώνων του λαού μας». Για τον «αμετανόητο κομμουνιστή», όπως τον είχαν «βαφτίσει» οι ίδιοι οι βασανιστές του και οι δεσμοφύλακές του κατά τη διάρκεια της χούντας. «Αν και πέρασε ένας χρόνος – είπε –  τον αισθανόμαστε δίπλα μας, Πρόεδρο και σήμερα της ΕΔΥΕΘ, καθοδηγητή και πρωτοστάτη στους καθημερινούς μας αγώνες ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, ενάντια στην αδικία των ισχυρών, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών». Τόνισε ότι όλη η ζωή του Μιχάλη Σπυριδάκη αποτελεί παράδειγμα για τους νέους ανθρώπους. «Η θυσία των χιλιάδων και χιλιάδων λαϊκών αγωνιστών, που βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν, αλλά έμειναν όρθιοι, πιστοί στα υψηλά ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας όλων των ανθρώπων, πιστοί στους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Χρέος μας είναι να ακολουθήσουμε κι εμείς τα βήματά τους, να συνδέσουμε τους αγώνες τους με τη νέα γενιά, να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους ανθρώπους το παράδειγμα και τα ιδανικά των προηγούμενων, να συνεχιστεί ο αγώνας». (συνημμένα ολόκληρη η ομιλία του Απ. Σκούφα και βίντεο εδώ).

Την τιμητική πλακέτα, που είχε ετοιμάσει η ΕΔΥΕΘ για τον Μ. Σπυριδάκη, παρέλαβαν τα παιδιά του Φανή και Χρήστος, καθώς και η σύντροφος στη ζωή του Εύα Σπυριδάκη. Εκ μέρους της οικογένειας συγκινητική ήταν η αναφορά του Χρήστου Σπυριδάκη για τη μεγάλη ευθύνη να φανεί αντάξιος στο παράδειγμα ζωής του Μ. Σπυριδάκη.

«Είναι θαυμάσιο να μπορείς ν’ αγαπάς στη ζωή σου κάτι πιο πολύ κι από τη ζωή σου την ίδια ακόμη». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, την παρουσίαση του βιογραφικού του εικαστικού και λογοτέχνη, του ασυμβίβαστου λαϊκού αγωνιστή Γιώργου Φαρσακίδη. Μέσα από τη ζωή του μεγάλου εικαστικού καλλιτέχνη ανέδειξε την ηρωική πορεία και θυσία μιας ολόκληρης γενιάς, που συνέτριψε το φασισμό κι απελευθέρωσε την Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην ένταξή του στο ΚΚΕ, στην ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, στη συμμετοχή του στην Αντίσταση, στον τραυματισμό του πρώτα στο κεφάλι και ύστερα στα χέρια «αυτά τα πολύτιμα εργαλεία και ταυτόχρονα ακάματα όπλα του Γιώργου στον αγώνα, που δίνει σ’ όλη του τη ζωή». Περιέγραψε τον πάνω από δεκαπέντε χρόνια εγκλεισμό του στον Αϊ-Στράτη και το κολαστήριο της Μακρονήσου, την κτηνωδία του μισαλλόδοξου μετεμφυλιακού αστικού κράτους, την ακλόνητη και αλύγιστη στάση του ίδιου και των συντρόφων του, κομμουνιστών κι απλών λαϊκών αγωνιστών. Ανέδειξε το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο – εικαστικό και λογοτεχνικό, την διεθνή του αναγνώριση και τις βραβεύσεις του, τη βοήθεια που πάντα πρόσφερε απλόχερα στην ΕΔΥΕΘ. Έκλεισε την παρουσίαση με τα λόγια του μεγάλου Κώστα Βάρναλη: «…είτε με τ’ αηδόνια στη ρεματαριά/ είτε με τα χιόνια του ντεληβοριά/ είτε με τη λύρα την ποιητική/ είτε με την πείρα και τη λογική…» εσύ ήσουν και είσαι πάντα εκεί, όπου το καθήκον σου σε πρόσταξε. Το καθήκον και το όραμά σου για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς τον τρόμο και τη βία των ισχυρών πάνω στους αδύναμους, χωρίς τους πολέμους των ολίγων, που καταδυναστεύουν τους πολλούς. Σ’ ευχαριστούμε Γιώργο!» (συνημμένα ολόκληρη η ομιλία του Ν. Ζώκα και βίντεο εδώ).

Σειρά είχε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, η οποία παρουσίασε τη ζωή και δράση της Μάγδας Μητρογώγου. Της Μάγδας, που στα δεκαπέντε της χρόνια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, «που γνώρισε αυτή και η οικογένειά της τις διώξεις και την επικήρυξη των κατακτητών, αλλά και την τρομοκρατία και τους κατατρεγμούς του μετεμφυλιακού κράτους των δοσιλόγων, που καταδικάσαν κι εκτέλεσαν τον πατέρα της το 1948. Της Μάγδας, που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στην τρομοκρατία της Ασφάλειας, που 3 αφιέρωσε όλη της τη ζωή στον αγώνα, πλάι και μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Μέριμνας, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης από τα πέτρινα χρόνια ακόμη, της ΟΓΕ και τέλος της ΕΔΥΕΘ για πολλές δεκαετίες, ως μέλος της Γραμματείας της. Της Μάγδας, που μια ζωή έδινε αγόγγυστα τη βοήθειά της σε όσους την είχαν ανάγκη, που τη λέξη “βαρέθηκα” δεν την είπε, ούτε τη σκέφτηκε ποτέ, ακόμη και σήμερα στα ενενήντα της» (συνημμένα ολόκληρη η ομιλία της Ηλ. Ραΐζη και βίντεο εδώ).

Οι τιμητικές βραβεύσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από την Σοφία Χατζηαστερίου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, του βιογραφικού της Λίζας Χαρταμπίλα, που «από το οικογενειακό της περιβάλλον έρχεται από πολύ νωρίς σε επαφή και γαλουχείται με τις αρχές και τα ιδανικά των αγώνων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ». Αυτά καθορίζουν και τη μετέπειτα ζωή της. Με τη στάση της, μέσα στην επτάχρονη δικτατορία, κερδίζει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κόσμου γύρω της και γι’ αυτό εκλέγεται Πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Αμπελοκήπων, στη Θεσσαλονίκη, αλλά την επομένη καθαιρείται από την χούντα. Της Λίζας που μετά την πτώση της δικτατορίας εντάσσεται άμεσα στο ριζοσπαστικό κίνημα των γυναικών και γίνεται ιδρυτικό μέλος της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη, που για χρόνια συμμετέχει ενεργά από τη θέση και του δημοτικού συμβούλου στην Τοπική Διοίκηση, τότε που οι κομμουνιστές δήμαρχοι ήταν γνήσιοι εκπρόσωποι του λαού. Τέλος της Λίζας που για αρκετές δεκαετίες αγωνίζεται ενεργά μέσα από τις γραμμές της ΕΔΥΕΘ, ως μέλος του Προεδρείου της (συνημμένα ολόκληρη η ομιλία της Σοφ. Χατζηαστερίου και βίντεο εδώ).

Η βραδιά συνεχίστηκε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει ο φίλος της ΕΔΥΕΘ καλλιτέχνης – τραγουδοποιός Γιώργος Αετόπουλος, ο οποίος, όπως είπαν και οι διοργανωτές, είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει το φιλειρηνικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Έκλεισε με τα πλούσια εδέσματα, που ετοίμασαν οι συναγωνίστριες φίλες και μέλη των Επιτροπών Ειρήνης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Θεανώ Καπέτη, Γραμματέα της Οργάνωσης και τον Θ. Κωνσταντινίδη μέλος της ΚΕ, ο Θ. Βαρδαλής βουλευτής του ΚΚΕ, εκπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών, κοινωνικών, νεολαιίστικων και αθλητικών φορέων, Συλλόγων Γυναικών και άλλων καθώς και τα παιδιά της Μ. Μητρογώγου και Λ. Χαρταμπίλα.

Ομιλία Απ. Σκούφα

Ομιλία Μπ. Βελλή

Ομιλία Ν. Ζώκα

Ομιλία Η. Ραΐζη

Ομιλία Σ. Χατζηαστερίου

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια