Η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Με την καθιερωμένη εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα δόθηκε το σήμα για την έναρξη της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης μέσα σε αγωνιστικό κλίμα

Επίσης, παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα, Σπύρος Ηλίας.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυναν η Μαρία Μόσχου, εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Ανδρέας Μαμωνάς, ο μόνος εν ζωή συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη και ο εγγονός του αγωνιστή της Ειρήνης και βαλκανιονίκη, Γρηγόρης.

Η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης είναι μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Βήμα έκφρασης της αντίθεσης του λαού σε όλους αυτούς τους θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

 

Αμέσως μετά η 41η Μαραθώνια Πορεία ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους εγγονούς του Ανδρ. Μαμωνά και του Γρ. Λαμπράκη που σε κλίμα συγκίνησης, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης πριν συνεχίσουν για την πρώτη στάση, στη Νέα Μάκρη.

 

Με ακμαιότατο ηθικό έφτασαν οι Ειρηνοδρόμοι στη Νέα Μάκρη

«Δε θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», ήταν ένα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι Ειρηνοδρόμοι στη διαδρομή μέχρι την πρώτη στάση της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στη Νέα Μάκρη.

Με ακμαιότατο ηθικό, ξεκαθάρισαν τη θέση τους απέναντι στους πολέμους που αιματοκυλούν τους λαούς και την ανάγκη για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Στη Νέα Μάκρη, πλήθος κόσμου περίμενε τους Ειρηνοδρόμους τους οποίους και καταχειροκρότησε ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων.  Σύντομη ομιλία έκανε ο Νίκος Πετρόπουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

Στη Ραφήνα έφτασαν στη συνέχεια οι Ειρηνοδρόμοι

Στη Ραφήνα έφτασε η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, κάνοντας έτσι τη δεύτερη στάση της διαδρομής μέχρι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εκεί τους περίμεναν πολίτες που τους χειροκρότησαν και φώναξαν μαζί τους αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής από τη Νέα Μάκρη, οδηγοί με σφιγμένες γροθιές έξω από τα αυτοκίνητα αλλά και με τις κόρνες τους έδειχναν τη συμπαράστασή τους.

Χαιρετισμό στους Ειρηνοδρόμους στη διασταύρωση της Ραφήνας απηύθυνε η Ευγενία Παπαμακαρίου, γενική γραμματέας της ΕΕΔΔΑ ενώ παραβρέθηκαν η Χριστίνα Σακελλαρίδου, πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Ραφήνας – Πικερμίου και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ραφήνας – Πικερμίου Παναγιώτης Ευαγγέλου.

Τρίτη στάση στο Πικέρμι

Την τρίτη τους στάση, αυτή στο Πικέρμι, πραγματοποίησαν οι Ειρηνοδρόμοι της 41ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια της στάσης, στεφάνι στο Μνημείο Αντίστασης στο κτήμα Μπουτάρη κατέθεσαν εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ η Αγγελική Σαμούρη και ο Γρηγόρης Αναγνώστου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Μπαλάσκας, πρόεδρος του Παραρτήματος Πικερμίου.

Ζωντανή σύνδεση με το Βελιγράδι στην στάση στην Παλλήνη

Στην Παλλήνη έφτασε η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, όπου οι Ειρηνοδρόμοι, είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν με την αποστολή του ΠΑΜΕ στο Βελιγράδι.

Σε απευθείας σύνδεση με την γέφυρα του Νόβι Σαντ, όπου βρίσκεται η αποστολή, μίλησε στους μαραθωνοδρόμους η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Τους μαραθωνοδρόμους χαιρέτισαν η Μαρία Φιλανταράκη, γγ της ΟΓΕ, ο δήμαρχος Παλλήνης Χρήστος Αηδόνης και η Θεοδώροα Πασχαλίδου επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παλλήνης.

Στεφάνι στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος και εκ μέρους της ΟΓΕ η Μαρία Φιλανταράκη και η Νατάσσα Καμπέλη. Παρευρίσκεται και η Ελένη Γερασιμίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Η τελευταία στάση πριν τον τερματισμό στην Αγία Παρασκευή

Στην Αγία Παρασκευή, την τελευταία στάση πριν τον τερματισμό, έφτασε η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Τους Ειρηνοδρόμους της ειρήνης, υποδέχτηκαν στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής ο Παναγιώτης Κατάρας από το ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Κουντουρόγλου επικεφαλής Επιτροπής Ειρήνης Αγ.Παρασκευης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη συνέχεια οι Ειρηνοδρόμοι παρακολούθησαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα.

Ενδιαφέροντα άρθρα